EKM Sönt


Forrás: 
Saját gyűjtemény
EKM Sönt

1954-ben gyártott sönt ( nagyobb áramok méréséhez kisebb méréshatárú műszerrel!), 7 A /60 mV.

További részletek:

http://www.radiomuseum.org/r/elektrom_current_transforme_aramv.html

h_elektrom_currenttransformer_top.jpg További képek
audiophil képe

Szerintem inkább söntnek tűnik, és egyenáram mérésére használták. Váltóáramhoz áramváltót használnak, ami nem más mint egy speciális transzformátor és műszerként is ampermérőt használnak.

Ez viszont nem hinném, hogy áramváltó már a méretéből és az adataiból adódóan sem. 7A/60mV, ez azt jelenti, hogy ha a nagyáramú kapcsokon 7A áram folyik, akkor a mérőkapcsokon 60mV feszültség mérhető. A mérőkapcsok a nagyáramú kapcsok között vannak, így a nagyáramú kötéseken eső feszültség nem hamisítja meg a mérést.

A műszer eleve nem ampermérő, hanem mV mérő, tehát feszültséget kell mérni (érzékelni). Ismeretlen (de 7A-nél kisebb!) áramnál a megadott áttételből (vagy inkább arányszámból) és a mV-ban leolvasott feszültségből számítható az áram értéke A-ban.

 

Ha rámérünk ellenállásmérővel (a legkisebb Ohm méréshatárban) akkor elvileg rövidzárat (~0 Ohmot) mérünk bármelyik csatlakozó között. Áramváltónál nem, mert két külön tekercs van, egymástól elszigetelve (transzformátor), vagy nagyobb áramoknál a vezetékre van húzva egy gyűrű alakú vasmagon a szekunder tekercs, a primer pedig maga a nagyáramú vezeték, ez kb fél menetnek számít a vasmagon.

 

Elnézést a hosszú leírásért, remélem nem tűnik túl okoskodónak a hozzászólás, nem ez volt a célom.

Zalairádió képe

valószínüleg söntöt akartam írni ( : ) ) de  kompjuteremből ez ugrott be!

Köszönöm, javítottam, így most kicsit furcsa a hozzászólásod ( de igaz, volt) ! :)