Az én Orion Hi-Fi tornyom


Forrás: 
Saját fénykép
Az én Orion Hi-Fi tornyom

Szeretném most bemutatni a saját Orion Hi-Fi tornyomat. Most még állvány nélkül, de természtesen meg van az eredeti gyári állvány is hozzá barna színben. A lemezjátszó kissé lepukkadt így nem kívántam elrontani az összhatást. Ami talán mégis összhatásromboló és szembetűnő, hogy a két hangfal mélye nem egyforma színű teljesen. Ez azért van, mert akitől vettem több mint 30 éven át nem tette rá a védővásznat és napos helyen volt, a nap pedig kiszedte a színét, de így is tökéletesen és szépen szól. Természtesen a fekete védőkeretek is meg vannak teljesen épen hozzá az emblémákkal. A fekete Orionok pedig 1984-es szériák, nagyon szépek és ritkák, már csak azért is mert a magnó az SM 250B típus. Teljesen hibátlan és kopásmentesek ezek a darabok is. Itt is van annyi eltérés, hogy a Tuner hangolójának kis ajtaja nem volt meg és egy másik került rá ami tökéletesen illeszkedik rá. (hála annak, hogy a TV készülékeket szintén ugyanaezekkel a programválasztókkal látták el, és volt honnan pótolni) A kép önmagáért beszél, én mindig imádom gyönyörködni bennük és hallgatni is.:) Idézet egy másik ember szavaival élve ami szerintem nagyon egyértelmű és frappáns: "Szeretném felhívni a figyelmet a megalázó, lealacsonyító vélemények mellőzésére. Bárki, akinek valaha volt Orionja, Videotonja és azóta átnyergelt valami márkásabb, hangzatos nevű gyártmányra, tudnia kell, hogy nem kívánom versenyeztetni a hazai szórakoztató-elektronika iparunk egyik termékét sem. Nyilván az összehasonlításból jól nem jöhet ki győztesen egy "csak magyar" gyártmány, de ezzel a topic-kal nem is ez lenne a cél."

182146_273079762789374_1935095853_n.jpg
veroka képe

Ez bizony így szép ahogy van. Azzal nem értek egyet, hogy nem jöhet ki győztesen egy "csak magyar" termék az összehasonlításból. Amennyiben a kor azonos kategóriájú HiFi készülékeit hasonlítjuk össze, bizony sem az Orion, sem a Videoton toronynak nem kell szégyenkeznie. Mindkettő az alsó kategória felső szélének (avagy a közép kategória alsó széle) felel meg a megcélzott és teljesített műszaki paraméterek alapján. Ezek mind a mai napig tiszteletet parancsoló adatok, az pedig nem a tornyok hibája, hogy ezek a "kategória határok" egyre lejjebb tolódtak az egybeépített bécsi hifitornyok, majd a minihifi és a teszkó gazdaságos musiccenterek megjelenésével.

rákos zsolt képe

ahimotu Igen biztosan igazad lehet ,de manapság sokan üzemeltetnek old timer autókat (nálunk itt a rózsadomb alján is jaszkarizik egy piros Alfa Rómeó kabrió és igen csak kerülgetik a felfele menetele során a nagykategóriájú autók... !)A Levinek ez a nagy torony volt a szive vágya .

Szerintem itt ami a tiszteletet parancsolja, az az erősítő nagy toroid trafója .

Aki annak idején minőségi rendszerre vágyott az más tornyot-készűlékeket (nyugatit) vett meg .Hogy ebben a választásban mennyi szerepe volt a hifi magazinnak nem tudom ,de biztosan voltak olyanok akik az ott leírtak alapján választott magának készűléket.De  voltak olyanok is, akik meg tudták fizetni a jobb készűlékeket is maguknak.Deck szinten: AKAI GX magnók, Nakamichi -k stb .Hangfal ügyben a Spendor, JBL stb volt a nyerő.

Akkoriban az angolra hangolva volt a divat. A japán termékek közűl a nagyon drágák voltak inkább a jobb hangúak:Kenwood ,H&Kardon stb

Visszatérve az Orion torony kérdéséhez én úgy tudom ,hogy a torony rádió tunere volt ami igazán jó-minőségi volt, (bár akkoriban  létezett kisebb torzítású Kf  és sztereó dekóder ic is a Sanyo ic palettáján ).Nem kell mindent elfogadni, amit a gyártó cégek a cuccaikba beletesznek .

Ami akkoriban jó és Magyar volt az a HFM1 Riaa korrektora volt .

Sajnos azt már szinte soha nem tudhatjuk meg ,hogy bizonyos alkatrészek cseréjével(és bizonyos elemek elhagyásával) a nagy Orion torony mennyivel is lenne jobb...

 

"Szeretném most bemutatni"

 

:D Dehát ismerjük.

Kékedi Levente képe

"De tényleg nem túl jól értesült a topikindító."

 

RE: De tényleg nem túl jól értesült a hozzászóló.:)))

Van aki még nem ismerheti...

Robosztus felépítésű,masszív és hosszútávon jól működő készülékek ezek.

A hangminőséget illetően viszont voltak aggályaim: hangszín nélkül elég sovány az erősítő hangja,némelyik szériánál magas alapzaj vagy hallható

brumm volt tapasztalható.

A HS500 hangdobozok a toronyhoz "alkalmazhatók" de lehetnének nagyobb teljesítményre méretezve - itt gondolok a magasak gyakori kimúlására.

Döngős,nem igazi csak látszólagos mélyek,több régebbi-meghajtott mélyhangszórónál csattogó peremek és elengedett cséveragasztás volt.

Éles magasak,a leírtak mellett kevés - jelentéktelen középtartomány.

Laci

Tessék, így, vagy úgy, de mégis van valaki rajtam kívül is, aki ismeri. :)

dollerakos képe

"A hangminőséget illetően viszont voltak aggályaim: hangszín nélkül elég sovány az erősítő hangja,némelyik szériánál magas alapzaj vagy hallható

brumm volt tapasztalható." - Ez tényleg í]y van, bár, a mérések szerint már 10 Hz-től egészen 60 kHz-ig visz át (ez most nem a teljesítmény-sávszélesség) és nagyon alacsony harmonikus és intermodulációs torzítás, TIM-re is gondoltak a tervezők, az sem magas.. És tényleg, mégis van valami hűvösség, magasba húzás a hangjában, amelyért az előfok a felelős, mint ahogy azt a korabeli Hifi Magazin is kimutatta. - De ezt sem a gyári adatai, sem a Hifi magazinos mérések, sem a saját méréseim alapján nem tudom igazolni, viszont egyszerűen hallatszik és kész..... (Én az enyémet átvariáltam egy nagyon egyszerű, FET-es előfokra, valamint a végfokokat is kicsit átalakítottam és ez a gondja elmúlt.) A magas alapzaj és brummnak, de főleg a brummnak az az oka, hogy még mielőtt szériában gyártották volna az erősítőt (a Csabai-féle, 1982-es Magnósok évkönyve borítóján látható is), a kezelőszervek és ennél fogva, a belső elredezés is más volt: sokkal logikusabb, jobb volt! Amint látható, a hangszín-kezelőszervek és a másik oldalon lévők meg voltak cserélve, ennek valószínűleg esztétikai okai lehettek. Mi is történik "most" (azaz a szériagyártáskor) ezekben a készülékekben? Vegyünk egy vonal-szintű bemenetet. - A jel eljut az elején a FET-es kapcsoló IC-be (ezzel még semmi baj), majd onnan a hangerőszabályozóba (ezzel sincs baj), majd onnan elkígyózik az előfokra, amely a trafó közvetlen közelében van (ezzel már bizony baj van és az árnyékoló lemez sokat nem segít, csak valami keveset), majd visszakígyózik a hangerőszabályozó közelében lévő kapcsolós panelra, majd innen tovább tekeredik a végfokokra. - A brummot és az azzal együtt járó, sziszegés-féle zajt pont az előfok szedi be és onnan erősödik tovább, tehát kis hangerőnél és érzékeny hangdoboz-párnál ez hallatszik. Ha valaki veszi a fáradságot, meghosszabbítja a trafó vezetékeit, kísérletezik vele úgy, hogy forgatja a trafót, ezt a zajt nagymértékben lehet csökkenteni, ugyanis a forgatás után a trafó másképp szór, tehát szerencsés esetben nem az erre érzékeny előfokra. Egyes 1982 után gyártott példányoknál már alig-alig van ilyen zaj és az 1984 utániak pedig tapasztaltom szerint majdhogynem teljesen zajtalanok. Talán rájöttek erre az Orionban és attól kezdve máshogy tekerték a trafókat, hogy a kivezetéseik a legmegfelelőbb helyen legyenek vagy csak véletlen? - Nem tudom... A nullszériás példányokban az előfok is más, ha jól emlékszem, a teljes tápfeszt megkapja és emiatt nem is kiszajú az ottani tranzisztorok beállítása, pláne, a lemezelt trafós változatokban még nagyobb a zaj és a brumm...

 

Különben nagyon gratulálok a toronyhoz, nagyon szép és még annyit tennék hozzá, hogy a magnója is nagyon jó ám! Különösen krómdioxid és metál kazettákkal nagyon élvezetes, klassz a hangja, mind a mai napig használom, csak nem a B, hanem az első verziót.

Kékedi Levente képe

Nagyon köszönöm ezt a kimerítő és érdekes, de ugyanakkor hasznos elemzést. Nos ez az erősítő is az 1984-es széria, mint ahogy azt a címke is igazolja a hátoldalán. Azt nem tudom, hogy a korábbi szériáknak mekkora alapzaja volt, de azt tudom, hogy az enyémnek egy szál sincs(igaz, érzékenyebb hangfalakkal még nem tapasztaltam) egyébként sok Orion készülékét láttam és olvastam róluk, és látom, Ön a hangminőségjavulás híve, és szeret még ezeket az oly öreg készülékekből is a legjobbat kihozni. Gratulálok a HS 40-es hangfalához, és annyira kíváncsi lennék a hangjára az én Hs 500-ammal összemérve, ahogy Ön a Hs 40-et a Spendor BC1-el.

Ha nem tartom fel, esetleg tudna erről az SM 250B magnóról is ilyen kimerítő tudásanyagot adni?? Mert nem válaszolt nekem még erre senki, és a neten se taltam sok infót róla.:( mivel jobb a sima SM250-től, ha jobb? Valóban nincs gyárilag a kazettafészekben világítás? És mire való az a 7. gomb a "szünet" gomb után kör alapon nyégyzet benne jelöléssel?? Előre is megköszönném!

dollerakos képe

:--)) Ha részletes "tudásanyagot" nem is, de egy-két különbséget észre vettem a B-jelű magnó és az eredeti közt. Szerintem hangminőségre ("elektronikai hangminőségre") ugyanaz a kettő, bár némi változtatás azért történt, de nem ebben rejlik a lényeg, hanem a mechanikában. A B-jelű kevesebbet nyávog (persze, az eredeti is, ha jó állapotban van, nagyon ott van a szeren, az sem nyávog), de a B még kevesebbet, viszont, ami nem tetszik, hogy flutterre (rezgésre, remegésre) hajlamosabb - ez pl. nekem zavaró tud lenni, mivel sok barokk és korábbi zenét hallgatok, erre érzékeny hangszereken (csembaló, bélhúros hegedű...). Flutterre egyébként nagyon sok, márkás, drága kazettás magnó is képes, de van, aki meg se hallja... Hangban ez úgy jelentkezik, hogy valami nem tiszta a hosszú, kitartott hegedű- és csembaló-hangoknál, olyan, mintha torzítana és ez a hiba nem ám a zongorával vagy az orgonával jön ki...

 

A négyzet-alakú gomb a felvételi némító, próbáld ki, ha felvétel közben nyomva tartod.

 

Összehallgathatjuk majd a HS 40-eseket és az 500-asokat is, benne vagyok. Már egy itteni fórumtársammal korábban megejtettük a próbát, de megismétlem szívesen.

 

Üdv.

Én meg tudom magyarázni a saját méréseim alapján. A harmadik felharmonikus jóval magasabb a másodiknál, mint a legtöbb hasonló félvezetős erősítőnél. És a végleges változat szoros visszacsatolása miatt a Tranziens Intermodulációs torzítás is megugrik, főleg a prototípushoz képest.

dollerakos képe

Azt a mindenit! :--)) Akkor Te jól utána mentél; bevallom, a TIM-et nem mértem meg szelektív mérővel (pedig meg kellett volna mérni, van egy ősrégi példányom), csak az egyszerűbb módszerrel (amelyről a Hobbielektronikán írtak és az is igaz, hogy ezzel a már káros határérték, a 0,2 % nem igazán mérhető :--))). Valamint elfogadtam azt is, hogy a THD, amelyet gyárilag adtak meg, tényleg nagyon alacsony... Egyébként a visszacsatoláson változtattam (szintén a Hobbielektronikán olvasható), a nyílthurkú erősítése kevesebb lett és a teljes hangfrekis sávban és annál feljebb is egyenes a karakterisztika, már nem emlékszem kristálytisztán, de ebben a tartományban a nyílt és a zárt hurkú erősítés közt csak 36 dB a lett így különbség .

Szia!Nem is igazán magasba húzásra gondoltam,hanem arra hogy

hangszín nélkül hiányos az alsó regiszter.

Hangszínnel korrigálva már szépen bő lére van eresztve a dolog,

sőt feltekerve még talán túlzás is.

Rengeteg orion se260-at meghallgatva talán 1-2 volt un. zajmentes

illetve kevésbé zavaró alapzaja.

A 0 szériások még érzékenyek voltak a magas frekvenciás gerjedésre és még zajosabbak voltak ami kár,mivel amúgy (ezen hibájukon kívül) korrektebbek voltak mint a későbbi kiadások.Laci

 

Kékedi Levente képe

AHA!!!:) Akkor most már értem mire való az a gomb és ki is fogom próbálni, csak eddig még nem találkoztam magnókon ilyesmivel és azért nem tudtam, na meg be sem akad az a gomb, de még csak nem is olyan mint a "szünet" , először azt gondoltam, hogy ki van akadva, vagy meghibásodva, de ezek szerint nincs.

 

A hangfalpróbában benne lennék, mondjuk igaz, hogy busszal meg gyalog két robosztus méretű és súlyú hangfalamat sehova se tudom vinni, de azért jó lenne, ha nem is a versenyeztetés céljából, igazából magára a Hs 40 hangjára volnék kíváncsi, bár azt sem tudom még hogy az eredeti és az Ön modifikáltja között mennyi a különbség. Bizonyára az Ön "füle" alapján beállítva, újraváltózva jobb lehet a hangképe az enyémnél, és arra is kíváncsi lennék mennyire változott a HFM méréséhez képest, miszerint "vérszegény"(dinamikátlan) a HS 500-hoz.

 

Egyébként tegnapelőtt nagy "kincsre" tettem szert! Kemény kétezer forintért egy AKAI AP 100C-t vásároltam, ép tűvel, hangszedővel együtt, és hibátlan mechanikájút. Már épp elegem lett az átkozott lerobbant állapotú lemezjátszómból, és az egyetlen, ami szóba jöhetett nálam lemezjátszómárkából, az az AKAI. Nem is akartam még venni, de egész véletlen került hozzám, így alakult, jól jött, jól is jártam. (az Orionhoz adott Taya DP 510-et nem akartam semmiképp, mivel a HFM már annó is lehúzta a videoton tornyok AKAI lemezjátszóival szemben)

dollerakos képe

Óóó, elmegyek én bárhová, van kocsim, beférnek a hangfalak, de holnap elutazom, vasárnap jövök vissza, utána lehet próbálgatni. Össze tudjuk hallgatni az eredeti váltójával is, mert az egyik példány HS 40-esemnek ott csücsül az aljában az eredeti váltó, csak néhány vezeték átvariálása az egész....

dollerakos képe

Igen, a nullszériásokban a visszacsatoló ellenálláson nincs kapac és a meghajtók gerjedésgátlása sem megoldott, ezért azok bizonyos magas hangszórókkal képesek begerjedni. Egyszer rettenetesen szenvedtem (még akkor elég kezdő voltam) egy ilyen erősítővel, mire rájöttem, hogy a visszacsatolás nem jó...

A végtranzisztorok nem jók, a BD-k miatt kevés a fázistartalék, ezért gerjed a nullszéria SE-260-a. Emiatt kerültek bele azok a kapacitások utólag.

rákos zsolt képe

ahimotu Ezek mintha már nem is lennének eredeti "jó"gyártók álltal gyártva

Manapság erősebb tranyók is vannak :az On Semi -s MJL 21193/194

és a Toshiba -s 2SC 5200/2SA 1943 esetleg Sanken 2 SC 2837 stb

Az MJE 340/350 vagy a 15030/031 es páros meghajtással. No BD 139/140!

Direkt nem írtam ide le,hogy talán ki kéne a végfokban ezeket a Bd-ket cserélni, hátha jobban szólna esetleg....De vannak még trükkök amit láttam

pl:az Onkyo erősítőben videó tranyók alkalmazása és a végfok tarnyók  diódán keresztűl kapnak tápot így az elötte lévő rész egy kicsit nagyobb delejt kap-> így jobban ki tudják nyitni a végtranyókat !!!!+ a végtranyók  bázisán van 10  ohm- os ellenállás a meghajtóékon meg 110ohm. Amint az az Etalon Integra rajzán is látható .Kiváncsi lennék ezen egyszerűbb cserék és változatások mennyivel dobnák meg a nagy Orion végfok hangját?

Szolgálati közlemény a Döller Ákosnak :a vcs- nál a hidegítő kondizást  másként is lehet alkalmazni !!

Viszont ez az átakítás jelentősen megváltoztathatja az erősítő-végfok hangját !!!

Ld:Piret Endre korabeli cikkét a Rádiótechnikában :Rejtély és valóság a hifi erősítőben avagy a TIM fülöncsípése  1991 /7 számtól kezdődően !

Mindenkinek ajánlanám olvasásra .

dollerakos képe

Igen, nagyon a határon van - ezt viszont mértem is... Talán érdemes nagyobb fT-jű végtranyókat beletenni a 3 megás BD-k helyett, de.... talán pl. 30 megásakat már azért nem lenne jó, mert szereléstechnikailag is gond, hogy a panelről elég hosszú madzagokkal megy a jel a tranyókhoz és épp amiatt gerjedhet be...... (Valami jó, 10 megás körüli még talán OK lenne..)

rákos zsolt képe

ahimotu Én itt nem arra godoltam speciel, hogy csak símán kicseréli benne valaki a végtranyókat !!!! csinálja újra +mod lehetőségekkel benne  azt a végfok nyákot !A benne lévő hűtőbordához illeszkedve .

De tovább megyek ez ügyben : a végtranyók a bordán vannak a meghajtókkal együtt ugye ?Na és ki tiltja meg, hogy a nyákon az előrész ne lehessen megfelelő aranyozott tüskés csatlakozó segítségével esetleg cserélhető?És akkor mi is van? Van egy X- Y -Z  stb erősítője !

Ez az előrész általában gyufáskatujányi méretű ,de tervezzen oda még 1 et és +/- jól szűrt, állítható segédtápot is a nyák szélére  !Íme ez a varia lehetősége !A kábelek csere , csak a hangerő poti benn hagy ,+ jó RIAA és relés bemenő választó (mivel forrásválasztó ic -n megy kersztűl a hang a bemenetnél !)Normális RCA bemenő csatik .

A hálózati derót túl vékony ekkora trafóhoz! csere 2.5-4 mm2 re.Stb

Talán ekkor már nem is lenne megvetendő a hangja a cuccnak.

:) biztos nem komolyan gondoltad:)

rákos zsolt képe

ahimotu Örülök, hogy a nagy  Orion torony  téma felkavarta -zaklatta itt az állóvizet !

Már régebben írtam ,hogy a Farkas Bercis Rádiótechnika évkönyvben a Sípos Gyula cikkében található pár végfok rajz, ami nagyon kevés TIM- et ( 3.- dik harmonikus torzítást )tartalmaz!

Itt a konklúzió az,hogy a gyári cuccok többsége is tartalmazhatja ezt!

Erre találták ki a síma A osztályú végfokokat!Viszont  amit én csináltam és most az Atesz-nél van, állítása szerint verte a gyári Krell végfokot ...

Természetesen léteznek más végfokok is, csak otthon mindenki ( LGT !)mást hallgat ...Erről persze a T. felhasználó nem tehet sokat otthon, (főleg, ha nem tudja megcsinálni magának otthon a jó hangú végfokot !).

Ezek után  továbbra sem értem miért vesznek emberek maguknak kommersz gyári (TIM- es ?)erősítőket amikor 10-30 eft -ért előállítható jó hangú végfok (ami persze nem tartalmaz hangszínt, stb-ket).

Ezek a végfokok esetleg beletehetőek a meglévő, hőn szeretett otthoni erősítőbe...És akkor nem kapnának itt bizonyos kritikákat!

Ja, erre találták ki a MOD -ot !Mivel nem jól szólt.... otthon egy másikkal szemben ?

 

 

dollerakos képe

Hát, igen... Egy jó A-osztályú végfok, az már egy másik világ..... :--))))

Kékedi Levente képe

Van nekem itthon egy HS 282-es párom eredeti hangszórókészlettel. És modifikálva már aminek a közep szóróján egy hajszál torzítást sem észlelek. Nos valahol olvastam olyat, hogy a későbbi 1986-87-es Hs 282-esek "kék" közepe jobb, mint a korábbi, és érdemes kicserélni a régiekkel. Nos nem tudom, hogy ez csak a "fehérről" való cserét érti a "kékre", vagy pedig a BASF MD40-esek között is vannak különbségek??? Mit gondolnak, érdemes megpróbálni a közepek cseréjét, vagy teljesen hülyeség ez a felvetés, hogy "talán jobb lenne a másik MD40-el"???:) Most már úgyis változtattam egy keveset a hangfal gyári felállásához képest, és az ELKO-kat is ki fogom a nyáron cserélni, meg lenne még ez a hangszórócsere, ha van persze értelme, ennyi alakítás talán még nem "szentségtörés" a retroval szemben, remélem.

rákos zsolt képe

ahimotu Lehet kapni itt-ott még kék membrános  középsugárzókat:nézzél szét a v ter án ,a kék közepeknek kisebb a torzítása . (ebből  sajnos csak 1 db- om van itthon ).Nekem mint régebben írtam itt, volt HS 282 esem , ami nem igazán alkalmas nagyobb-Buli  hangerők leadására !

Viszont nem túl erős mélye van:Bolgár mély sug, de ez izlés függő lehet sok esetben ....Loudness stb alkalmazása .

Én Elkót nem teszek bele jó hangfalba: Remix,Monacor ,Visaton,WIMA kondik stb ket inkább .

Igaz ,10 mF felett már meggondolandó mit tesz bele az emer .

Én úgy tudom a magast nem gyártották kékben le ,de amúgy  nem sokat bír el, én inkább tennék bele másik magast .Hogy az mi lenne az már a te dolgod és izlésed!

 

 

Kékedi Levente képe

Én nem is a magasakat mondtam hogy kékben létezik, meg, hogy az én MD40-esem fehér lenne, ugyanúgy BASF a HS 500-ban is, meg ami a HS282-ben van az is BASF MD40, de én olvastam olyat, hogy a későbbi még jobb, de nem látom túl nagy valószínűségét ennek, dehát a próbálgatások, és a tapasztalatok útján tanul az ember, kipróbálom, aztán ha nem értem el vele semmit, akkor se történt semmi nagy baj, hisz MD40-est cseréltem egy másik MD40-esre:)))))

 

Az eredeti magasakat meg eszem ágában sincs kicserélni, lehetne valóban jobbat venni bele, de nem látom értelmét, amekkora hangerőn hallgatom a zenét, attól biztos nem fog soha elszállni egyik sem, nálam a "HI-FI" nem a disco hangteljesítményről szól. Máskülönben is, ez így egyben szép, az eredeti toronyegyüttesben, vétek lenne elvenni a hangfalaktól az eredti külsőt. Tudom, ez most megint csak úgy hangzik: "nah, mér megint egy Orion fan, aki nevetségesen ragaszkodik a gyárihoz" Hiába, ez vagyok én, egyszerűen képtelen vagyok megmásítani valamit, de nem csak hangfal terén, mindenben, ez velem született betegség, egyszerűen útálom ha valamit átalakítanak, maguk barkácsolnak, átvariálnak....stb imádom az eredeti állapotot, engem az vonz.

rákos zsolt képe

ahimotu Bocs, nem én találtam ki a változtatást, hanem a hi fi magizinban írták le annó ...Ha  így megfelel a gyári cucc akkor nincs baj .Így a hátsó sorokba lett a jegy megváltva szinpadképileg, pedig lehetne az elsőkben is...

Szerény véleményem szerint a fekete stb, gyári előlap mögött senki nem tudja-látja mi lakozik benn.

A disco teljesítményről meg annyit, hogy nincs ráírva a 80 W az erősítőre ????Persze lehet 10 W-al is hallgatni ....

Én nemrég voltam egy "bemutató" koncerten és ott az 5X 5 ös teremben

igencsak megvolt a több ezer watt!

Mielőtt valaki okoskodna ez ügyben: ott volt a billenytyűknél az Omegás Benkő is ...Az a "bemutatkozó" együttes most épp több állomásos Kanadai turnén vesz részt, LGT-s, Omegás zenékkel.

Néha ajánlott (klub) koncertekre is eljárni!

 

Kékedi Levente képe

Még szép, hogy el szoktam járni koncertekre/élő zenei előadásokra, de hát az teljesen más. Meg se lehet említeni az élő zene hatását/élményét, egy hangfalról lesugárzott zenével. És lehet az az audó rendszer bármennyire is HI-FI vagy felsőkategóriás aminek van színpadi képe, akkor is teljességgel lehetetlen az élő zenék valóságos hangzását visszaadni, max ha elég jó a rendszer akkor megközelíteni lehet vele. Mondhatja bárki, hogy márpedig a saját cuca igen is ugyanolyan, az csak rámondja, bebeszéli magának. Én is azt tartom előnyben, ha lehetőség van, egy nevesebb énekest, vagy együttest, vagy szinfónikus zenekart meghallgatni élőben, akkor tessék, kimenni, irány az igazit meghallgatni, nem pedig a szobában, CD-ről, meg internetről meghallgatni.:)

 

Mondjuk egy 5x5-ös teremben az a többezer watt, kissé túlzás, annyi még szabadtérre is fülfájdító lehet közelről:)))

Az MD40-ek is változatosak, csak szerencse kérdése, hogy mikor épp milyen került ki a virágos otthonkás asszonykák kezei közül.

Segíteni az tudna a HS500-on, ha a váltót normálisan megcsinálták volna annakidején, és nem szólnának a hangszórók eltérő fázisban középtartományban.

Kékedi Levente képe

Tisztelt Shalafi66!

Értem én, hogy miért hangsúlyozza oly sokszor az Orion elrontott váltóit, dehát Ön is mondta, elektroakkusztikai biztos tudás nélkül nem lehet semmi jót összehozni, max csak véletlenül eltalálni, vagy csak rá mondani hogy jó, ezért nem is gondolkodom a váltóhoz való hozzábabrálásról. Más meg még mivel nem állt elő a történelem során egyolyan sikeres Orion MOD-al, hogy mindenki azt mondja rá: "Ez igen, ez valóban tökéletes így, ezzel a váltóval!!" így nem is kezdek hozzá.:(

Valószínűleg az az oka, hogy nem éri meg a hangszórókészlet a sok munkát. Így ránézésre a jelenlegihez képest fordított fázisban kellene bekötni a középhangszórót, majd egy soros ellenállással beállítani a megfelelő hangnyomásszintet.

Kékedi Levente képe

Hát ez az!! Csak ránézésre! így nem is kezdek neki kísérletezgetni neki, el is ronthatom még rosszabbra meg nem is értek még úgy hozzá, hogy magam tapasztalgassam ki:(

Kékedi Levente képe


Kékedi Levente képe

"majd egy soros ellenállással beállítani a megfelelő hangnyomásszintet."

 

Nos akkor milyen értékű ellenállást használjak? ?ohm ?W Mert ha jól sejtem ez sem mindegy, és nem akarom még jobban elrontani.:)

Előre is köszönöm a választ.

Jó kérdés, ehhez mérni kellene, de minimum átrágni a rendelkezésre álló információkat a jelenlegi váltóról és a hangsugárzótól (HFM-es mérések). Neki is kezdek, de lehet, hogy konkrét váltórajzom nincs.

Kékedi Levente képe

óóóóó.....nagyon hálás lennék Önnek, tudom, mérés nélkül nehéz megállapítani, és a kellő ismeretanyag nélkül, és ha az ember nem látja még át a dolgok működését. Gondoltam, hátha valami megközelítő értékű ellenállást tudna mondani, de ha konkrétan is foglalkozna vele, akkor megköszönném.

 

Egyébként új dobozba került Videoton DC 2050 hangszórókészleteimből minda kettő mélyre ráfárne a peremezés, ebben gondolom Ön tudna segíteni, hová is vigyem őket? Borsod megye közelében van valahol a hangszóró 2000-nek cége ami foglalkozik peremezéssel. Mert kínai peremmel nem szeretném javíttatni.:) Természetesen adok egy e-mail címet, ahol leírhat nekem mindent: kekedilevi@freemail.hu

Megnéztem, a kék színű dómokkal egészen mást produkál a hangsugárzó, mint a sárga textilesekkel előtte. A kék színű MD 40-nel már csak 4kHz-nél van egy nagy kiemelés, ami valószínűleg a váltó problémája (is), erre semmilyen instant, mérés nélküli megoldást nem tudok ajánlani, maximum egy 2,2R soros ellenállást a középhez, az 1,5~2dB-vel csökkenti a hangnyomását, valamennyire mérsékli ezt a hibát is.

Kékedi Levente képe

Azért köszönöm a segítséget, és hogy időt szánt ily későn méregetni, és mindenképpen ki is próbálom. Az esetemben az eredménynél csak a fülemre hagyatkozhatok, eldöntve azt, hogy jobb lett-e avagy sem(számomra). De bizonyára csak jobb lesz, ha a mérések ezt igazolják(még ha nem sokkal is)

Majd ha egyszer véletlenül lesz nálam ilyen hangsugárzó hosszabb időre, átnézem, aztán meglátjuk, mire jutok. A mérésekért Szalainét illeti a köszönet a HFM-ben néztem meg, nincs saját Orion példányom. :)

Kékedi Levente képe

Akkor most tulajdonképp kinek van igaza? A HFM azt mondta, hogy nem a váltó volt a bűnös, hanem maga a hangszóró generálja a torzítást, Ön szerint pedig a váltó okozza a 3. harmonikus torzítást. Érdekes módon az Ön állítását látom valóságszerűbbnek, mivel a HS 282-esem új váltót kapott, amit én csináltam, ugyan meg sem közelíti még így sem a HS 500-ast, de viszont a középtartományban egy hajszál torzítást sem tapasztalok.:)

Sajnos túl Hosszú lenne ezt most mind itt egyszerre leírni. Elrontani mondjuk nem lehet egy fordított bekötéssel, de inkább maradjon úgy, ahogy van, akkor legalább az elmondható, hogy eredeti.

A TIM-nek nem sok köze van a THD páratlan összetevőihez...

rákos zsolt képe

ahimotu Azért kell A oszályú erősítőt hallgatni igényes zenéknél !

A Kandós Könvben :A harmonikus torzítás olyan jelalakváltozás-egyetlen freki esetén- a termelt új összetevők csak harmonikusak .

Az intermodulációs torzításnál (kombinációs hangok)két vagy több gerjesztő ferekvencia hatására keletkeznek.

Hogy elötte mit olvastam el fenn, nem érdekel!!!!!! A Kandós könyvben ez van leírva .

Leventének: Emlékeim szerint annó a hi fi magazinban közöltek egy váltó rajzot (az eredeti mintha Sanyo hangfalé lett volna ?)esetleg érdemes lenne kipróbálni .

A kis HS 28X- hez  meg terveztek egy modosító a végfok elé tehető kapcsolást is, az is benne található a hifi magazinban .

Az erdedeti Sanyo kapcsolás több alkatrészes, így biztosan másképp is szólhat, de tuti ,hogy a Sanyo fal  mélysugárzója nem Bulgár volt !

A Magyar gyártás-előállítási  utasítás mindenben a cuclista alkatrészeket követelte meg (ld:EMG-s cikk az RT évkönyvben !) Tehát KGST -s beszerzés,viszot  az engem hol érekel ,hogy annak idején erre tellett csak nekik ???? Én jó hangot akarok a pénzemért .

Kékedi Levente képe

:)Valóban nagyon jó lehet ez a váltó, csak kár hogy nem látom!!:)))) Sajnos nincs meg nekem a Hifi Mgazin egyetlen száma sem, így nem sokra megyek, esetleg ha privátban elküldené a váltó kapcsolását, meggondolnám, a váltómódosítást. De vigyázzunk!!!!!! Előbb ki kell harcolni Shalafi beleegyezését különben megkapjuk a magunkét:)))))

rákos zsolt képe

ahimotu Hehe az S egy cég, ezért nyomul itt  ennyire !

Én nem is ismerem !

Csináljon házilag !olyan erősítőt ami megveri a Krell-t ....

A barkácsolás fogalmát meg nálam kerüld, ha lehet kérnem ,én 10 évet húztam le ISO 9001- es, NATO minősített vagyonvédelmi  cégnél !

Érvéghüvely, zsugorcső, hőlégfúvó alkalmazása,nem PVC alapú kábelek használata stb .Nem egy átlag "otthoni" felhasználói  szint sztem.

Én itt mindent csak jó szándékból írtam/írok le .Amit meg készítettem  itthon, azt a saját örömömre csináltam meg .Így bizonyos tapasztalatokat szereztem a gyártás terén a saját magam szórakoztatására ,többnyire gyári,rádiótechnikás , esetleg  netes rajzok alapján .

Sok mérőműszert építettem+javítottam  meg és más dolgokat is csináltam itthon .Manapság inkább csak magnózok és zenét hallgatok ,de szerencsére nemsokára találkozom egy igazi profi koncert és klub keverőssel aki biztosan sok érdekes dolgot tud nekem majd mesélni-mutatni  a keverésről és a hangosításról nekem .

Ha megtalálom azt a váltó  rajzot akkor természetesen szkennelve priviben  elküldöm neked .

 

 

 

:) És ez miért zavar? Annyi mindent nem ismersz, mégis elég határozott véleményt tudsz nyilvánítani róla. :-D

Nem biztos hogy ennyire forszírozni kéne az egész oldal összefüggéstelen szöveggel elárasztását.. De biztosan ez is egy olyan hobbi, mint a magnózás. A vélemények persze szabadok. Annyit is érnek.

A HiFi Magazinnak nem volt semmiféle váltómódosítása a HS500-hoz. A HS 280/282-höz volt egy rosszul kivitelezett ötletük, kétutassá próbálták tenni a hangsugárzót, de azt hiszem tankönyvi képletekkel, 5kHz körüli keresztezési frekvenciával. Ez szerintük sem sikerült, fel is adták a kísérletezéseket.

 

Ami még tényleg létezett: az egyik HifiMozaik számban közölték a HS 280 és 282 eredeti váltórajzait, hogy át- vagy megépíteni lehessen az üzletekbe kikerült csupasz hangszórókból.

Kékedi Levente képe

Tehát akkor száz szónak is egy a vége, marad így a váltó benne ahogy van!!:)

rákos zsolt képe

ahimotu Ma nézelődtem ez ügyben a Hi fi magazin számaiban :

1. a végfokot az 1981/2- es 6.számban hallgatták meg  : zongorán jónak itélték a hangját ,de nagyzenekari megszólalásban a Quad-ot jobbnak hallották.

2. a 22.számban irtak arról ,hogy a HS 280- as hangfal nem kapható a boltokban !Persze mivel a HS 280 as volt a titkos Best buy favoritjuk ...

és mindenki vette mint a cukrot az AKAI GX 4000-el egyetemben .

Némi adat : Mivel a HS 282 váltóilag egyszerűsítve lett (cserébe kicsit nagyobb lett a doboza)->4 db alkatrészt tartalmazott a váltója,de  én annó ezt fogtam ki sajnos...A HS 280 keresztezési ferkijei: 700 Hz és 4 Khz

A HS 282 nél ez 2 Khz és 8 Khz re tolódott el, mivel nem foglalkoztak meddig sugároz a mély ,de azért  írják,hogy az angolok szerint ez nem is rossz konstrukciós elv...

3.Az előző számban a 21.ben  javasolnak(  Hifi News &record review1986 jan.-i cikke alapján ) egy un: PI szűrőt-hálózatot  a végfok és a hangfal közé, mivel a hangfal visszahat a végfok működésére így a visszatáplált jel bekerül az erősítő vcs körébe és torzítást okoz .

Az alkalmazott  PI tag ellenálláskészlete : 15 Ohm párhuzamosan a végfokkal utána soros 4 Ohm és megint 8 Ohm párhuzamosan a hangfallal .Természetesen az alkalmazott ellenállások kerámiák és hűtőbornán legyenek elhelyezve valamint  nagy W számúak kellenek legyenek .Az osztó működtetése során nagyobb teljesítményt kell a végfokból biztosítani ,mivel a PI tagon is esik feszültség ami persze hővé alakul,de talán ez az összeállítás egy meghallgatást megér mivel írják :a hangminőség érezhetően javul!

"Az osztó működtetése során nagyobb teljesítményt kell a végfokból biztosítani ,mivel a PI tagon is esik feszültség ami persze hővé alakul,de talán ez az összeállítás egy meghallgatást megér mivel írják :a hangminőség érezhetően javul!"

 

Illetve a mélyhangszóró látszólagos paraméterei alapvetően megváltoznak, rezonanciapont körül romalanak a jósági tényezők, mélytartományban kiemelések várhatók, rossz impulzusválasz, és drasztikusan lecsökkenő DF mellett... Gratulálok hozzá.

rákos zsolt képe

ahimotu A műszerek teljesítmény kimeneti osztóiban is ilyenek vannak ott jó???????

Amiben meg esetleg nem ez a változat van azt meg "T" osztónak hívják.

 

 

veroka képe

Ez kapitális baromság. Az osztó mindkét irányban "hat", tehát azonmód hazavágja az erősítő damping faktorát. Eklatáns példája annak, hogy az újságírók mi minden hülyeséget képesek megetetni a közönséggel.

athos527 képe

athos527

Tisztelt Levente!

Annyit tennék hozzá a két kazettás magnó közti különbséghez, hogy a korábbi verzió BRG mechanikás volt, a B-típus pedig japán ALPS mechanikával készült! ( Vagy fordítva? Nem tudom, előbb vagy utóbb kezdtek spórolni a dollárral az Orionnál?!)

Kékedi Levente képe

Én úgy tudom, az első sorozatgyártási szériának volt a Japán ALPS mechanika, ahogy azt a HFM a nullszériásokon is nézte. Azt, hogy a "B" milyen elktronikát rejt, nem vagyok biztos már benne, mert mint mondtam, sok információt nem találok erről a szériáról már.

rákos zsolt képe

ahimotu A magnó ismertetése a magazin 18. számában van benne :

A zajcsökkentő elektronikája nem kompantibilis a Dolby B áramkörrel

inkább a DBX re hasonlít ->NE 570 + UA 747 es IC -k ezekel a zaj -20dB el csökken .A magnóba külön felvevő és lejátszó elektronika is bekerült !De maradt a snassz kombinált fej,nyilván ebben a megoldásban így volt olcsób nekik.A nyávogása csekély ,torzítás és zajok átlagosak a (házi) zajcsökkentős adatok viszont nagyon jók!Ami azt jelenti ,hogy kb semmire sem használható, mivel az ezzel felvett zajcsökkentett felvétel

más készűléken hogyan is játszható le?

A magnót kitűnő mechanika jellemzi,viszont amit tovább írnak a sorok között arra utal,hogy a felvett hang nem igazán jó ! (ezért adták el neked !)

 

 

 

Kékedi Levente képe

Ez bizony így igaz! A zajcsökkentő valóban jó is, ugyanakkor nem is. Már tapasztalat útján mondva, bizony egyik másik magnóban sem lejászhatók a zajcsökkentővel felvett kazetták. Az utolsó két sort sajnos most nem tudtam értelmezni. Ez az "ezért adták el neked" kire utal?

rákos zsolt képe

ahimotu A kazettás magnóknál az a lényeg: van egy jó felvétel és az ember (esetleg)másnak is meg akarja mutatni azt.

Valmikor többféle zajcsökkentő rendszer (t tetek bele a magnókba )létezett.

-Doby B - C stb

-High Com

-DBX

És egyéb áramkörök .

Nemrégen konzultálam egy ismerősömmel és ő mondta ,hogy a DBX eljárás

(ami ma is kapható/rendelhető  IC-t fed, szerinte a legjobb hangú.

A Profi :DOLBY A zajcsökkentés nem igazán azért kell, mert az ember mindenáron zajt akar csökkenteni magának , hanem a sok(sávról sávra ) másolás során a stúdióban alkalmazzák vagy alkalmazták valamikor,hogy a dinamika, jel- zaj ne romoljon .

Utána vagy mellette már alkalmaztak PCM eszközöket a professzionális technikában (SONY )

A sok sávú szalagos és analóg  hangfelvevő  eszközökél .

És így valamikor divat volt a DBX eljárás(mivel jobb mint a Dolby B(mivel akkor már korszerűtlen volt) és a Dolby C hang ami dupla Dolby B-t fed).  Így ez az aktuális DBX divat az Orionnál is megjelenhetett.

Ezek analóg komplex  céláramkör ic-k amiket kezdetben a Signetics cég gyártott:NE 5XX ic , utána már mások is pl LM 1111 amit a National Semiconductor csinált:menőbb Deck -ekben ezek vannak beépítve .

És jó sok, mivel ezek 3 fejesek .

Pl:az AIWA 450-ben már bonyolult, a neten nehezen rátalálható(csak hasonló)  Hitachi ic-t találunk .

A DBX és a High Com zajcsökkentő rendszer külön dobozban is megvásárolható volt ,de ma is hirdetnek használtan  ilyeneket ).

 

 

Kékedi Levente képe

Köszönöm szépen a hasznos ismeretanyagot.

 

Estleg segíthetne még ehhez hasonló információkkal, mit gondol a korábban említett Akai Ap 100C típusú lemezjátszóról, amire egész véletlenül akadtam rá, és már nagyon úgy néz ki, ez is marad az Orion tornyom egyik eleme. Mondjuk a tű kissé kopott benne, mivel elég "zajos" a hang lejátszás közben, de ahogy olvastam, eredeti PC-100-as tűt nem gyártanak, így milyen tűvel lenne érdemes pótolni? Esetleg van valamilyen Ortofon tű mélyen tízezer forint alatt???:)

 

 

rákos zsolt képe

ahimotuAz AKAI Ap 100c -t kilóra szokták árulni a neten 5 -7 eft körűl.

De kezdésnek mindenképp jó választás lehet neked.Van motorom hozzá

egyébként, így akár örök darab is lehet otthon.

Szerintem manapság  nincs jó vagy használható hangú  pick-up 10 ezer alatt  !A jó és szokásos (átlag)pick-up 50- 150 ezer körűl van ,

a menőbb lemezgyalukon .

Esetleg valahol egy  (messzi galaxszisban )régebbi snassz Audiótechnika ....egy ilyen 5 éve még 6 eft volt .Régebben elég sok gyalura ezt tették a japánok.

Nekem Ortofon  510 Mk II -m volt nemrégen, jól szólt csak nagyon kényesnek bizonyult a tűje!

Így vigyázz a portalanításnál !

Most egy sárga FF 15 Xe MK II-m van mivel örököltem .Az elég tűrhetőnek  tűnik most nekem .Gondolom nem kapható már...

Pár ismérv lemezhallgatásnál :a gumit nem szokták az igazi lemezesek megtartani, kicserélik fekete filcre .Itt nem részletezett indokok alapján.

Kell illetve használandó még egy libikókás tűmérleg és egy karbonszálas lemez -portörlő is +  tűtisztító folyadék is,viszont annak a használatával vigyázni kell! A neten rajta van, hogyan kell használni !

Esetleg egy lemezleszorító is, ha van esztergályos ismerős akkor ez könnyebb út mivel ezek már drágábbak szoktak lenni!A kivitelét le kell lesni a netről :Angol lemezboltok webáruházában szoktam látni ilyeneket

A diszkó boltokat direkt nem írom,mert nem tudom vidéken mit tartanak ?

Szóval ott ez nehezebb eset lehet .Hacsak nincs a közeletekben lévő nagyvárosban egy jobb bolt ez ügyben .Egyébként a neten a bakelitnak van külön lapja !-telszám keresés telefonos érdeklődés stb az eljárás és elküldik-e csomagban ?

Kb: 15 a pick-up és 10-15 lehet a többi cucc.

Az AKAI AP 100C-t (mivel szíjas és fa anyagú a doboza )hangilag mintha jónak itélték volna a korabeli magazinban (de csak eleinte).

Bár én a TESLA NC 440 környéki gyalút hallottam igazán jónak, nem is igazán kapni ! De azért van 2 db is , ha jobban keresed a hírdetési oldalakon .

Új szíj is kellhet bele !Egyébként én rátenném egy 2-3 cm -es  márvány alapra a lemezgyalut mivel ha mozgás van a lakásban, azt közvetíti a hifi torony  felfelé. Az esetleges lemezfelvétel során csendben kell lenni ,mivel igencsak belehallatszik minden beszéd-zaj és (láb)dübörgés .

 

 

 

Kékedi Levente képe

Hát akkor nagyobb beruházásba kell adnom ismét magam.:))) Egyébként apának is az Unitra G-8010 lemezjátszójában Ortofon hangszedő/tű van(Ortofon FF 10 XE) Úgy tudom még gyártják is ezeket, sőt az FF 15 XE-t láttam újan egy céges hirdetésen, ha jól emlékszem 20.000 ft-ért. Lehet ilyet veszek bele, de ez még a jövő kérdése, hisz le vagyok égve jelenleg.:))) Ha nem is márványt, de valami fa alapot hallottam én apától, amit jónak ítélt a HFM is lemezjátszóhoz, csupán nem jut eszembe milyen fa ez.:( De valóban rendkívül érzékeny a tű, már magam is tapasztalom, úgy viselkedik mint egy mikrofon, minden rezgést a levegőben a tű "értelmez" és "közvetít" a hangfalakon keresztül.

Egyébként köszönöm ezeket a hozzászólásokat is, és a fáradozásait. Egyébként én jobbnak ítélem ezt az AKAI típust, mint a későbbieket, mivel jóformány az egész gép mechanikusan működik, a motor elektronikáját leszámítva.(és ugyebár, minél kevesebb az elektronika, annál kevesebb a hibalehetőség) Nekem a későbbi AKAI-kon nem tetszik, hogy a teljes automatika révén kezdésnél is maga teszi fel a kart, kísértetiesen a lemez széléhez, ami elég aggasztó nekem. Szerintem manuálisan jobb kezelni.:) Természetesen ez csak az én észrevételem, de egy jó lemezjátszót természetesen nem ezek határoznak meg, hanem elsősorban a hangszedőn/tű-n múlik a dolog

Egy szíjcserét pedig valóban igényel, ezt jól látja, mint sokminden mást.

Levente!

Nem olvasom újra végig  ezen témát . Ha valaki már megválaszolta kérdéseid akkor elnézést ,és ha véletlen rosszul tudom akkor kijavít . A hs 282 es hangfalban már eredetileg is kék membrános közép van . A fehérmembrános  csak és kizárólag a hs 280 as és hs 500 első és nem a nullszériás példányiban voltak(talán egy évig készült ezzel a hangszóróval ). Neked gyárilag eleve kék membrános a közeped a hs 282- esben így értelmét veszítené kicserélni  .Bármiféle váltóval kísérletezhetsz hozzájuk , nem lesz jobb (sajnos a hangszórók is nagy szórásképet mutatnak ,de ki lehet fogni "elég" kellemes hangú példányokat is ). A magnó kérdésre :az első kb 200db kétféle mechanikával készült  100db BRG (ez nem vált be ) .A második alpin  (alps )mechanikás  ez  került szériagyártásba . 1985 -ben változtattak a mechanikán ismét, 250/B  típusjelzéssel szintén alpin mechanika amin a te általad kérdezett plusz kapcsolóval bővült .Erre a kapcsolóra kaptál már választ .Ez megtalálható a 18 as HM -ban is

Lemezjátszó . Sajnos egy jó lemezjátszó hangja nem  egészben a hangszedőn múlik . A futómű és a hangkar is nagyon fontos (ettől is lehet zajos ). Arról még nem is beszéltünk, ha zavar hogy hallod a környezeti zajokat ,akkor inkább függesztett vázas lemezjátszót kellene választanod . Azokon kevésbé lehet hallani .  A lemezjátszó alá a kérdéses "faalap "  a balzafa ,amiből a Hifi Magazinban is tesztelt Triangulum névre keresztelt asztalka készült . Sajnos kőlapokkal nem túl jelentős a változás ,van amikor negatív irányba mozdul a hangkép pl a márványnál . Viszont ha utánakeresel  a neten van egy olcsón kivitelezhető  "homokállvány " ami tuti kis szerkezet ,és nem is kerül túl sokba  elkészíteni .

Hangszedő kérdésedre a fent nevezett ortofont   nem lehet venni újat ,csak használtat . Ebbe az Akai -ba  felesleges lenne   túl drága hangszedőt venned  megtenné pl :egy ortofon om 5-ös vagy egy audió technika At 95 is . Ha jobbat szeretnél akkor mindenképp lemezjátszó csere , komolyabbra . A lemezjátszó gerjedékenységén segít ha a hangfalaktól messzebb helyezed el illetve ha hallgatáskor lehajtod a plexi tetőt és raksz a tetejére valami kis súlyt .Valamikor így tudtam hallgatni az akaim anélkül hogy gerjedjen .Ha lp hallgatásra adod a fejed akkor mielőtt belekezdesz szerezd be Degrell  László  :Lemezjátszók és hanglemezek könyvét abban sok mindenre választ kaphatsz (beállítás ,elhelyezés,kiegészítők  ,stb  ). Azzal tisztában kell lenned hogy az lp -zés nem olcsó mulatság .

 

És most pedig előző hozzászólásokra reagálnék . Nem támad téged senki , te reagálsz visszafelé támadólag . Nem   szólja  le senki  a cuccaidat , ezt csak te érzed így.  A vélemények és tapasztalatok  szubjektívek  . Ezen gondolkodj el ! És ne ugorj neki olyanoknak akinek nem kellene .

Üdv Zsolt

Kékedi Levente képe

Köszönöm a megtisztelő hozzászólásait, és valóban jól látja, a fentebb említett típusú apa Unitrájához képest ez valóban gerjed(nem is kicsit)

Én soha nem támadok senkire, csak ha én rám támadnak és piszkálónak!!!!!(ezt persze nem Önre értem), tudjuk jól hogy ki szokta ezt, akinek nem jó semmi sem:) és megértem, hogy a jobb hangfalakhoz mérve nem kedveli a HS 500-ast, de szerintem sok hozzászólásomból kiderült már mégis, miért kedvelem annyira.

veroka képe

Levente,

 

itt több dologhoz is hozzászólnék. Először is senki nem vitatja, hogy a HS 500-as hangdobozokat lehet szeretni a régiségükért, mert hazai termékek, mert apukádnak is ez van, rengeteg dologért. De ettől a dobozok nem lesznek sem jobbak sem rosszabbak. Nem kell ehez drágább hangdobozokkal összehasonlítani, csak el kell ismerni, hogy akárhogy is szereted őket, bizony sok sebből véreznek. Neked ezek tetszenek és kész.

Ezek után mindegy, hogy Videoton, Orion, Tesla vagy Radiotechnika hangdoboz, úgysem azért hallgatjuk őket mi retrománok, mert kiváló a hangminőségük, hanem mert valami érzelem kötődik hozzájuk. Ezt az érzelmi szálat viszont nem szabad belekeverni a rideg tényekbe, számokba.

 

De zsigerből utálni valakit, csak azért mert más hangdobozokat preferál, csak azért mert nem Orion hanem Videoton (vagy Tesla, vagy Radiotechnika) hívő - ostobaság. Akkor is az, ha a számok neki adnak igazat és akkor is ha nem. És ostobaság valakit azért utálni, mert rávilágít a te szeretett hagdobozaid hibáira (szerinted leszólja). Akkor is ostobaság, ha neked nem tetsző stílusban teszi.

 

Egyébként a hangdobozt lehet módosítani, javítani. Ahogy már régebben írtam, én ezt tettem és a változtatások meghozták gyümölcsüket. Avagy lehet őket így szeretni ahogy vannak, és akkor együtt kell élni a hibáikkal, belátva hogy a minőséget feláldoztuk az érzelmek oltárán. Ez sem vitatható tény.

 

Másodszor: De bizony hogy támadsz. Itt is, idézlek: Én soha nem támadok senkire, csak ha én rám támadnak és piszkálónak!!!!!(ezt persze nem Önre értem), tudjuk jól hogy ki szokta ezt, akinek nem jó semmi sem:)

Ez bizony támadás, és bizony ok nélül. Lehet hogy shalafi modortalan, lehet hogy gonosz, de éppígy lehet hogy pl. vajszívű apuka - ez a hangdobozok szempontjából tökéletesen mindegy. Az is tény, hogy amit mond számokkal és mérésekkel igazolható, tehát igaza van.

Mi köze van az Orion toronynak ahhoz, hogy hány fórumon és honnan tiltották ki ?

 

Továbbá... Zsolt "patkopeti" szó szerint ezt írta:

Bármiféle váltóval kísérletezhetsz hozzájuk , nem lesz jobb (sajnos a hangszórók is nagy szórásképet mutatnak ,de ki lehet fogni "elég" kellemes hangú példányokat is ).

Ezt te így fogtad fel:

megértem, hogy a jobb hangfalakhoz mérve nem kedveli a HS 500-ast

Pedig Zsolt egy szóval sem 'mondta' hogy nem kedveli a HS 500-ast, egyszerűen tényeket közölt, udvariasan és értelmesen. Mi ez, ha nem támadás a részedről?

 

Sajnálom, hogy ezt így kell elmagyarázni, szájbarágni. Köszönöm, nem kérek a védekezésből, hogy miért írtad amit írtál. Láttam.

És mostantól részemről csak sok sikert tudok kivánni a képzőművész pályán, és sok kellemes órát az Orion torony előtt.

Kékedi Levente képe

Én ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy igaza is van ezekben meg nem is, nekem is igazam van meg nem is, de mi ezeket belátjuk, Shalafi pedig nem, ő úgy érzi, hogy amit bármit mond az úgy is van, ezt persze nem a szakmai tudásanyagára értem, mert gondolom nem téved abban, viszont ahogy áll a dolgoghoz és gyakran helytelenül, azt nem tudja belátni,(nincs szakmai alázata)ezért nem is tudja a dolgokat egy egészen más oldaláról nézni. És ha azt mondják, nem mondok igazat, akkor kérdezzék meg azt a jónéhány embert, aki velem együtt még így látja.(elvégre pl. egy közvéleménykutatás eredménye sem egy ember véleménye, hanem többé)

Egész jól ellehetne egyébként vele is beszélgetni, csak sajnos a szakmai büszkeségét gyakran nem képes feladni, akaratosan szereti, ha végül neki lesz igaza, és ha végül nem, a gúnyos írkálásokkal értékel bárkit. És ezt szerintem pontosan Ön is tudja, hogy így van. Illetve lenéz azokat, akik esetleg a jó végeredmény érdekében, máshogy is eljutottak a megoldáshoz, és szerinte csak egy út létezik.( "a matematika is ettől szép, hogy az ember egy megoldáshoz többfélekképen jut el" idézet: volt matematikatanárom, pedig a matematikában van még aztán csak a rengeteg szabály meg a képlet!!!:D) de ez csak egy példa volt a sok közül.

 

Másik dolog pedig az, amit én is, de más is oly sokszor elmond, ez nem egy szakmai, illetve tunning oldal, és nem hiszem hogy sokak, itt a retronómon kíváncsiak lennének rá, hiszen régi emlékek/készülékek bemutatása folyik a nosztalgiázás jegyében, és ha valaki tudni akarja a készülékek hibáit avagy erősségeit, AZT NE ITT TEGYE!

Ennyit szerinttem volna mondani, ezzel most vagy valaki egyet ért, vagy nem, de szerintem jelentős igaz tartalma volt mondataimnak.:)

 

Shalafi már pl. nálam azt érte el, hogy nem merek már egyetlen dolgomat sem feltölteni, pedig oly sok látnivalót tudnék, és néhány emberrel elbeszélgetni:(

rákos zsolt képe

ahimotu 10-20-30 éves kondenzátorok és 0.1% torzításról 0.05% ra ic-t lecserélni nem tuning sztem.Amikor vannak már jóval kisebb torzításúak is

Amivel itt a probléma van az az ,hogy mindenki megveszi magának az aktuális Magyar,Japán  stb cuccát és sok esetben ez a vége .

Utána nem tud vagy nem hajlandó tovább lépni !Még ha vannak jobb hangúak is pedig a hsznált autókat is eladni szokták amikor már nem megy annyira  (a számítógépet-monitort meg kidobják az utcára lomikor).

És az autóknál és a számítógépnél mi is a helyzet ilyenkor ????

Szóval ne etessük egymást itt ez ügyben, a fenti  írásokból kiderült sok minden ,és levonható bizonyos konklúzió is , be- ill kiokató hozzászólások stb ,de kérem emberek vagyunk !

Amikor megvettem az új szalagos magnómat(egy komoly gyűjtő embertől) akkor megkérdeztem az illetőt tud- e valamit ill.olvassa a retronom-ot ?

A Nagrás gyűjtő és ő sem olvassa ,eddig ez jött le nekem, hozzáteszem

mivel 5 -15 eft os tételek fordulnak itt meg átlagban kb(ami nem komoly gyűjtői pénz, legalábbis én úgy gondolom ) így nem csodálozhatom azon ,hogy néha kitör a kakakas viadal ....és becsúszik 1-2 sértegetés is.

Itt felhozok egy példát a helyzet illusztrálásaként : Amikor kapcsolatban voltam pár éve  egy EMG-s oldallal nem írtam oda, hogy a Tektronix cég műszerei  az egyedül elfogadható minőség és passz !Maradjunk abban ,hogy mindenkinek aki igazán mérni akar akkor olyanja  van !

Még ha régiek is ....

Ellenben a...

Nem reklám ,de egy Tek műszer majdem örök garanciás(némi euróval kiegészítve,ha estleg  bennégett a lakásban kicserélik !) és itt ne felejtsük el ,hogy ők és a HP jutatták fel Amerikát a holdra .

A lényeg lemaradt!Sajnos azt akartam megfogalmazni ,hogy egy bizonyos

adón egy adott műsorban (autókereskedők)szoktak nagyon értékes és régi old timer kategóriájú autókat is felujítani: ott látható ,hogy az adott autónál (Pl:Lagonda )a fékeket és másokat is cserélnek újabbra, az utód cég álltal ajánlott-továbbfejlesztett termékere .

Nehezen tudom elképzelni, hogy a közelmúltban - manapság pl: az  Orion cég jogutódja miben fejlesztené tovább a rég eladott termékeit ?

A Levinek meg írnám, amiről itt szó van, az inkább(az elmaradt)MoD kérdése  és nem tuning, mivel tuningolni nem a 10-30 es kategóriát szokták inkább,hanem az 50- 100 ezreseket!Amiket közelítení szeretnének a 500 ezres Lexicon, Meridián stb cuccokhoz.

A márvány alátétet meg nem én találtam ki, hanem a Hifi magzin írta annó...De a tisztelt beíró ezt ne nekem mondja(inkább az Atesznak), mert nekem nem azon van a lemezjátszóm !

Amiről előszőr kirobban itt a P. lázadás és ami továbbra is jó hangú !

 

Kékedi Levente képe

Elnézést, akkor nem az ideillő szót használtam, nem "tunning", hanem valóban "modifikáció".És természetesen ez alatt én sem azt értem, hogy ne lehetne esetleg egy régi, elhasználódott alkatrészt kicserélni, vagy épp valami nem tetszik benne és azon változtatni egy keveset, nem, természetesen nem ezekről van itt szó. DE! Amikor már arról van szó, hogy hogyan hozzuk ki belőle a legjobbat, akár teljes alkatrészcsere/átalakítás, újratervezés, nah ez az a kategória, ami már nem ebbe a fórumba való!:)

dollerakos képe

Mindkét széria (sima és B) mechanikája ALPS, csak a simáé korábbi, egyébként a legelső nullszériásokban tényleg volt BRG, de annyira gyatra volt, hogy inkább az ALPS-ot választották. (Szerencsére...)

Látom azért 1 hét elteltével már másként fogalmazol és érezhető némi bizonytalanság is részedről...ez jó!

Nos van egy két gondolatom...

Valójában Shalafi mester nem bánt téged..sőt!

Tudod régen azt mondtam..azaz meghasonultam azzal a gondolattal, hogy talán itt nem kéne ilyen meg olyan adatokkal vagdalózni..!DE!....kell!

Pontosan olyan tévhitek és mesék likvidálása okán amit csak így lehet elérni, azt, hogy végre a keresztvizet joggal és szakmailag korrekt módon húzzuk le egy két termékről avagy épp dicsérjük ha épp arra alkalmas.

Mi: Veroka, Panblue, Shalafi, Rákos Zsolt, Atesz, stb segíteni szeretnénk neked, segíteni abban, hogy úgy tudj véleményt alkotni, hogy kizárj belőle minden feltételes avagy légből kapott mendemondát. És igen több ízben már írtuk ha neked ez a NO1 akkor jó..!DE!.. azért nézz körbe jobban ismerj meg mást is, és fejleszd az ismereteidet a témában, mert ha találkozol avagy beszélsz egy olyannal aki régebben-jobban ismeri a témát és műszakilag is benne van a témában, netán vitát erőltetsz vele akkor nem fog jó következtetést levonni az ismereteidről!

Valószínű jobb a kicsit hiányos ismeret mint a teljesen tévhitben gondolkozás, ez tény!

Én is kérdeztem már a nálam tapasztaltabbaktól és elfogadtam, hogy van még mit tanuljak mikor még nem voltam kellő képen felhomályosítva egy adott témában....

A kérdezés nem szegénységi bizonylat..hanem jó hozzáállás és építő jellegű a jövő tekintetében a személyedre, ismereteidre. Továbbá nem szabad egyből mindent támadásnak venni, mert itt nem bánt senki!

Ezzel a fent felsorolt összes kolléga nevében is érvelhetek úgy érzem!

Tehát 1 fontos dolog a végére!

Néha a kevesebb az több...ezen gondolkozz el kicsit továbbá....jó pap is holtáig tanul....

Különben nem is kérdeztem, hogy haladsz az SE-260 hibajavításával....Bakter mesterrel felvetted a kapcsolatot?

....de mikor is jössz fülelni egy kicsit...ígérted!

Atesz

Kékedi Levente képe

Értem az Ön mondanivalójában, mire akar rávezetni, DE! azzal továbbra sem értek egyet, hogy a "tévhitek" elűzése éredekében itt kellene szakmai vitákba bocsájkozni, főleg nem kiábrándító stílussal hozzászólva a dolgokhoz. Én már akkor sem éltem tévhitekben, mikor csak az Orion gondolatát is a fejembe vettem. Hiszen akkor honnan juthatna eszébe egy lassan 19 éves fiatalnak egy több mint 30 éves dolog???:)))) Pontosan azért, mert bőségesen utánaolvastam előtte mielőtt megvettem volna, azért, hogy hibáival, avagy erényeivel tisztában legyek, és ezeket el is fogadtam, egyetlen percig sem éjjeneztem ezeket, vagy próbáltam erőltetni remek tulajdonságait amik nincsennek is. És ezeket az ismeretanyagokat pedig nem ezen a fórumon szereztem meg, hanem az erre alkalmason. Ezért gondolom azt, hogy ha nem lennének ezek a túlzott könyvszagú mérnöki pontosságú elemzések és beszélgetések itt, talán kevesebb lenne a fölösleges veszekedés-ebben van valami igazság:))) Elhiszik nekem, hogy olvastam itt, ezen a fórumon egy olyan beszélgetéssorozatot, és nevezetesen hangfaltémában, ami veszekedésmentes volt????? És ez azért valósult meg, mert egyetlen elemzés, és vitába bocsájtó szakmai elemzés sem volt, és pedig nem pár kommentes, hanem egész szép hosszú beszélgetés volt. No ez is ad egy kis elgondolkodásra való okot. Aki meg nem akar tévhitekben élni és mesék közt, az előbb értesüljön a dolgok valós helyzetéről, de nem hiszem hogy ezt itt kellene feltétlen.:)

 

Az ilyen hozzászólást pedig sem szimpla beszélgetésnek, sem "tévhitekből" való tudámányos magyarázatokkal alátámasztott kiábrándításnak nem tudom értelmezni.

 

"Szeretném most bemutatni"

 

":D Dehát ismerjük."

"Én már akkor sem éltem tévhitekben, mikor csak az Orion gondolatát is a fejembe vettem. Hiszen akkor honnan juthatna eszébe egy lassan 19 éves fiatalnak egy több mint 30 éves dolog???:))))"

"ez becsülendő"..de..

 

Na igen...

 

Nos ha valóban utánaolvastál volna és lenne kicsi realitás is benne akkor már régen máshol tartanál, kapásból más lenne az irány, ha valakit ennyire érdekel a Hi-Fi mint téged, nem ezen a vonalon kellett volna indulni hanem az olvasott anyag birtokában törekedni annak az elérésére amit megtanultál olvastál, itt inkább erőteljes orientáltság van részedről...ami nem baj, csak erre nehéz alapozni átfogóan, pláne, hogy elég soványka így ez az olvasott anyag...ha csak ebben merült ki.

 

"főleg nem kiábrándító stílussal hozzászólva a dolgokhoz"

Ez szerintem nem így van....nagyon félreérted az írásokat itt az oldalon, nem csak az enyémet másét is, ezen érdemes elgondolkodni!

 

"Aki meg nem akar tévhitekben élni és mesék közt, az előbb értesüljön a dolgok valós helyzetéről, de nem hiszem hogy ezt itt kellene feltétlen.:)"

Nos....

Szerintem ezt nem nekem szántad, ha mégis akkor kicsit több szerénységet fiatalúr!:-)

 

Azért a mérnöki helyett inkább egy két szakmai hozzászólás van itt, és nem baj, kell az is mert építőek, "egy-két karakterisztika diagram elfér"! Én még szakmailag nem írtam neked, de lehetőséget adok erre is, avagy az élő lehallgatáshoz, látod nem piszkállak, sőt!!!

 

Hmmm

Van még mit tanulj.....sebaj időd mint a tenger, bármi kérdésed van, itt egy páran állunk rendelkezésedre!

várom a következő képfeltöltésed, és sok sikert az SE-260 javításához!

 

Atesz

Kékedi Levente képe

"Nos ha valóban utánaolvastál volna és lenne kicsi realitás is benne akkor már régen máshol tartanál, kapásból más lenne az irány, ha valakit ennyire érdekel a Hi-Fi mint téged, nem ezen a vonalon kellett volna indulni hanem az olvasott anyag birtokában törekedni annak az elérésére amit megtanultál olvastál, itt inkább erőteljes orientáltság van"

 

Nos, azt senki nem tudhatja, hogy én mennyit olvastam utána és hogy hol, legyen nekem az elég amit én tudok róla. Miért is rossz az irány??? Én egy szóval sem említettem, hogy mennyire érdekelne a Hi-FI, de ha már valóban ez a lényeg, hát akkor annyira, hogy nem túlzottan érdekelnek a felsőkategóriás készülékek. Ez most lehet sok Hi-FI kedvelőnek kiábrándító volt tőlem.

Meg kell vallanom, ami maga kategóriájában van az Orion, abban ez az ethalon, legalább is ezt a magam nevében mondom. Ahogy Veroka is mondta, nincs miért szégyenkeznie az Orionnak, tehát amit tud az nem rossz, és öröm hallgatni. Másik nagy zenekedvelő barátom nem olyan régiben eljött meghallgatni az Orionjaimat, és valósággal le volt döbbenve, hogy ilyen "tökéletesen" szól, ezt persze egy Videoton DC 2040A után valóban így látja az ember, de mégis csak megelégedéssel és örömmel tölt el, hogy nem kellett szégyenkeznem, és igen is, bárhol, bármikor kitehetem bármi mellé az Orionjaimat, lehet győztesen ritkán jöhet ki, de én olyannak szeretem őket amilyenek. És ha a barátom így vélekedik: "bár ilyen cuccom lehetne, bár ilyenről hallgathatnám a zenét" akkor úgy érzem, nem kell egészen elásni mégse ezeket. Ezernyi sebből véreznek. Na és??? Miért mindig ez a legfontosabb, oké, Shalafi szerint a füleim be vannak csapva és megtévesztve, de kit érdekel?:) Az a baj, hogy kb itt 90%-ban csak a hibái vannak feltűntetve egy készüléknek, és csak csekély 10% ami a nosztalgia, az öröm, hogy miért is voltak jók ezek. Ezek pedig nagyon rossz arányok, rendben, ha szükséges a hibái felsorolása itt, hát legyen ilyen is, de ne csak ez legyen döntő többségben, hisz az ember sokkal jobb szívvel olvasgatja az olyan hozzászólásokat ahol mást is kiemelnek a hibák és az adathalmazok mellett, legalább is én így olvasom. És az szerintem már elég gáz, hogy egy hangfal alatt(most nem emelem ki melyikről van szó) kb 80 kommentes szapulásokat olvasok, ami elég rossz arány már megint csak. Máskülönben meg, amit anno egy embernek tepernie kellett ezért a toronyért ami nekem van, azért amit kifizetett, megkapta a jutalmát, én is így vagyok vele, amit kifizettem érte, azt nyújtja. Ennyit szerettem volna közölni, és ha valaki ismét valamilyen sértőt lát írásomban, ne vegye magára, hisz nem szántam név szerint senkinek.:)

 

És elnézést, ha úgy volt értelmezhető a fentebbi írásom, hogy magára vette, de természetesen nem Önnek szántam, hanem általánosságban.:)

Kékedi Levente képe

Egyébként Tisztelt Atesz, az érettségi után+ a főiskolai felvételik után szívesen elmegyek a nyáron meghallgatni néhány hangfalat, amit Ön gondol, de ha az lesz a célja, hogy ezáltal az Orionjaimból kiábránduljak, és a jobb felé törekedjek, az elég nehezen fog menni. Tudom, itt van a tudatom alatt: "Van jobb is", de nem törekszem felé, és még 20-30év múltán is az Orionokról szeretném a zenét hallgatni, ha persze szegények még működni fognak.:) De vevő vagyok mást is meghallgatni, természetesen. És........már alig várom a próbát, Budapesten!!!:)))

 

Ugyanígy Döller Ákossal is lehet egy próba, a Hs-40 és a Hs-500 összehallgatása, de nekem annak is az lenne a célja, hogy hallhassam, megismerjem a Hs-40 hangját, karakterét, illetve a modifikált darabok is hogyan szólnak, hiszen nagyon sok alkalmam nem lesz ilyet hallani életemben, egyreinkább eltűnésük, és ritkaságuk miatt.:)

veroka képe

Levente,

 

látod itt a baj. Atesznek igaza van, nálad az Orion torony már hitkérdés. Egy barátod elálmélkodott a hangján, és neked ez már elég volt. De ne feledd, vakok között a félszemű a király.

 

Ezek után személyes sértésnek veszed, ha bárki jó szándékkal elmondja, mik a rendszered hibái, és mit lehet (nem kötelező) javítani rajtuk, hogy valóban jobb hangjuk legyen, szerinted ez már az etalon.  Nos, nem etalon az Orion a maga kategóriájában. Ez tévedés. A Videoton sem az. Atesz leírta, mik azok a gépek, amik számíthatnak etalonnak ebben a ligában.

 

Ahogy írod, nem kell elásni ezeket, de nem azért, mert a barátod így vélekedik. Valóban ezer sebből véreznek, de kit érdekel ? Akkor viszont az se érdekeljen, ha más rávilágít az ezer sebre, és 'leszólja' az Orion tornyodat. Ezt próbáljuk megértetni veled, a látszat szerint sikertelenül.

És pont ezért sorolják itt a hibákat, mert a nosztalgiázók nem új, esetleg jobb cuccokat akarnak venni, hanem a régi dolgokat használni, javítani - élvezni. Pont úgy, ahogy te szeretnéd még 20-30 év után is. De te konok önfejűséggel belekötsz mindenkibe aki nem dicséri a szerzeményedet hanem megpróbálja a rózsaszín ködöt eloszlatni.

 

Fogadd meg Atesz tanácsait, és az érettségi után ásd bele magad a 30 évvel ezelőtti HiFik világába. Szép hobbi ez, és jól passzol alá a Queen, akármin hallgatod is.

Valóban , bántani én senkit semmiképpen semmikor nem szeretnék, ez egészen biztos. ;-D Szerintem így fórumon át nem is tudnék.

panblue képe

Üdv!

Nincs semmi gond az orion toronnyal,hibáival együtt lehet szeretni és hallgatni - sőt Levi van hozzád hasonló,csak jóval "öregebb" motoros a

hi-fi-zésben aki még mindig ezekre a gépekre esküszik és nem cserélné semmire őket!

Itt gond csak az lehet,mint általános emberi tulajdonság hogy sokan elfelejtik hogy ők is indultak valahonnan,kezdték valahogy és valamivel a hi-fit.

Anno én music centerrel kezdtem,annál jobbat nem is mertem álmodni.

Aztán folytattam a kis videotonnal,nagy videotonnal,orionnal,stb...de még ma sem vetem meg a felsorolt készülékeket,sőt nosztalgiából be is gyűjtöttem egyet-kettőt.Nem tökéletes "hi-fi" készülékeke ezek,mármint diagrammok és mért adatok alapján - viszont meghallgatásra bizony sok "nyugati" anno és most készült készüléket megszégyenítenek.

panblue

rákos zsolt képe

ahimotu Akkor  nincs gond  ,nekem is álmom volt nemrég egy Dual és egy Akai torony(szigorúan a régi, ezüst kivitelben ) ,sajnos azok már nem férnének  el nálam + ként (feleség!). Viszont a  80- as évek közepétől sok (jó minőséget is csináló) hifi cég szünt meg : Uher,Braun,Saba ,Dual, Telefunken, ITT stb így keletkezett az un.Music  center korszak (akkoriban már videó- cd őrület volt  ,de erről már írtam ).A nagyok(főleg a Japánok ) meg igazán- műanyag kevés fém alkatrészes cuccokra így aprópénze váltották az audió  termékeiket .

Itt nálunk a Hernbök nyomta ezeket az olcsó műanyag  cuccokat,akkoriban (90 környékén ) anyuék egy fekete 2 kazettás Aiwa centert vettek meg maguknak ( még a Keravill -ban)  ami kb: még most is működik,de más a Mária Hilferen vásárolt be magának.Egy példa én 5 éve még azt gondoltam lesz egy Toshiba tornyom, mivel van egy St 225-ös tunerem, nézelődtem is a neten, ez ügyben, így rátaláltam a talán sokaknak ismerős B. kampi oldalára, ott az elő+ végerősítő +deck talán 45 ezer volt, no hangfal,ami talán egy kicsit sok volt értük.Legalábbis nekem .

Amikor meg az ezüst(antracit metál színű) Dual cuccokra kerestem rá(Mivel van Cs 627 Q lemezjátszóm is) akkor meg a torony minden további darabja  30 eft/db volt.

Az ezüst AKAI- Pioneer dolgokról meg ne beszéljünk, azok felsőbben-jobb min.ben még drágábbak, még most is !

Így letettem az egyen  tornyozásról .És így alakult ki a más út... amit a Zubor úr, Döller F. és az Atesz is halott már nálam .

A Levi itt vett magának egyben egy fekete tornyot .

Neki ez kellett otthonra pont

Persze vannak még igen jó minőségű ,egyéb : H&K,TEAC, Denon és Marantz cuccok is ,de azok nem tartoztak az érdeklődési körömben akkoriban .

Kékedi Levente képe

Ön legalább megérti végre tisztelt Panblue, hogy miért is kedvelem ezeket a készülékeket, a hibáival együtt szeretem, és erre esküszöm,(számora ez az ethalon) ahogy mondja, és nem kérek az új, avagy a régi "Ethalonnak" számító készülékekből, hiába jobbak. Amit Veroka és Atesz is sulykol, hogy ismerjem be a hibáit, én beismerem, és nem konokoskodom, legyen Önöknek igazuk végre: egyszerűen tele van hibákkal az Orion, amit mérési adatokkal is alá lehet támasztani, és ezért Önök a jobbra törekednek. Sajnos nehéz olyan emberekkel közös nevezőre jutnom, akik egy egészen más szemszögből nézik a dolgokat és a minőséget hajszolják. Ha nem jó, hát nem jó, de nekem jó, ennyi elég nekem. Bizonyára Önnek is tisztelt Veroka, meg van az indok, hogy miért állapodott meg a nagy Videoton toronynál, nah én pontosan ugyanazért, amiért Ön. (jelzem, tévedés ne essék, semmit sem fennhangon írtam ide, meg támadva Önöket, ezt teljes nyugodt módon mondva írtam le, a többi szerintem már ott van az egyel ez előtti hozzászólásomban, ami lényeges.)

rákos zsolt képe

ahimotu Maradjunk annyiban, hogy most nyáron elmész az Atesz-hoz zenét hallgatni ,estleg ide is jöhetsz , ha jobban ráérsz .

Én is szerettem volna" jobb" gyári cuccokat magamnak : Luxman ,TEAC stb

de nem tehettem meg sajnos, azok nagyon drágák voltak és  még most is azok !

Bár a JVC ,UHER ,AKAI cégeknek van- gondolom- igen jó hangú erősítői is még,de ezek megkimélt gyűjtői darabok( is lehetnek többnyire )és nem érnek meg 100- 500 eft -ot nekünk !

Én ezért indultam el a másik úton!

Kékedi Levente képe

Mielőtt megvettem volna az Orion torony(lelkeit)azaz az erősítőt, tunert és a decket, apa felajánlotta nekem a saját ő Quad 405 erősítőért, csak azért, hogy ne költsem a pénzemet. Hát, mit mondjak, egy quad erősítő azért elég csábító ajánlat, de elutasítottam, és éreztem magamban, hogy nekem más kell. Végül megvettem az oriont, és..............az SE 260-at összehasonlítottam a Quad 405-el, hát mit is mondjak megint csak, nem kellettek mérések sem ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a Quad nagyságrendekkel jobb az SE 260-nál, és hogy az apa Hs 500-a is ezáltal fényévekkel jobban szól az enyémnél....DE! egy cseppet sem bántam meg, hogy magamnak lett saját, és hogy az Oriont választottam, sőt boldog is vagyok, mert ez az enyém teljes egészében, és úgy tudom élvezni rajta a zenét, ahogy talán a quadon nem tudtam volna. Én az Orionra esküszöm.

 

Egyébként még egy másik dolog! Ha már felmerült a Saba mint márka. Önök mennyit tudnak a Saba MD 292 tuner, és az MI 215 erősítőről??? Mert eddig apának a tuner volt meg belőle, és egynapon vette meg az erősítőjét, amikor én az Akai lemezjátszót, és erre az erősítőre oly hosszú ideje vágyott. Itt egy kép, miről is beszélek:

http://www.audio-markt.de/images/neuheiten/news10239.jpg

Hát azért ezek a készülékek is fényévekkel jobbak az Orionnál, de faterom meg erre esküszik. Egyébként Apának a Hi-Fi tornya így néz ki, ha valakit érdekel, ami olyan idős kora óta van meg neki kb. mint én vagyok most: erősítő: Quad 405 40W teljesítménnyel

tuner: Saba MD 292 digitális tuner

deck: Luxman K5-A

hangfal: Orion HS-500 4ohm

állvány:(ami az enyém lesz)orion állvány középbarna                                 színben

 

Azért ez sem rossz kis összeállítás, neki viszont ezek kellettek, és most az "új" erősítő, a tunerhez tartozó Saba MI 215 lesz, még a deck is jól jönne neki hozzá.:))))))

Látod Panblue elmondta azt amit mi is, több ízben oldalról"őt KB 8 éve ismerem személyesen! stb...

Azt mondtuk, hogy !nem rossz az orion!....DE....

abból amennyit rá költöttél elég jó szettet lehetett volna venni.."ez már az én véleményem és dilemmám" és teljesen helytálló, ez nem arról szól, hogy hiba volt megvenned mert jobbára ennyiért el is lehet passzolni "tudom, hogy úgysem akarod és ez nem is baj" másrészt azok veszik meg kiknek hőn áhított vágya volt és még ma is az "drága cucc volt ez anno" de ma már elhaladt felette az idő és mellette már akkoriban is a nyugat és a kelet!

 

A quad 405 nekem eredetibe volt meg! sőt a 303 mas is elő és végfokpáros megvolt anno...azért az eredeti kicsit más... Egyiket sem bántom sem dicsérem, nagyon sok függ attól is, hogy ki építette és milyen alkatrészekből, és jócskán attól, hogy mire kötöd "milyen" láncba használod.....

 

Nem vettem magamra amit "megjegyeztél, hogy ne vegyem" csak egy kis ejnye bejnye volt....

Valóban Veroka helyesen írta, nem az számít, hogy a haver mit mond a szettről "persze egy mondás, hogy nem az számít mit mondanak hanem az, hogy ki", talán még az, hogy valójában elég e neked az amit tud, tisztába vagy e a járulékos pozitív és negatív tényezőkkel, és vágysz e valamivel jobb zenei élményre "otthonodban" mert ügye ki jót akar fülelni az leül a színpad elé, de nekünk otthon is valamilyen szinten a lehetőségeket figyelembe véve össze kéne rakni egy erre hivatott szettet.......

 

Tudod régebben én is "etalonizáltam" mikor alap hifiztem "?ki nem?" de ezt el kell felejteni "!ilyen szinten ilyen fogalom nincs!"....

Mikor végzel a suliban hazamész és bekapcsolod az az öröm legyen, hogy a tied és használod, leülsz elé és gyönyörködsz benne.

 

Már írtad, hogy hiszel nekünk, ennek örülök, és tudod miért, mert hiszem, ha eljössz és valóban meg tudom mutatni neked, hogy milyen hallani mikor pl Diana Krall leül a zongorához, hallod, hogy suhan a szoknya a széken, lapoz egyet a kottafüzeten, gyöngéden vesz egy kis levegőt, s mikor énekelni kezd hallod mikor kinyitja a száját és a hangja megtölti a szobát..és nem tudod miért de nem a hangfal felől hallod, háttérben a bass bőgős óvatosan ráhelyezi az ujját a húrokra, dobos már sepri a pergőt! jobb láb moderato és ott is a színpad az öledben!!!! Vagy mikor J.S.B fúgájának közepén a mély orgonasíp hangját belül érzed, avagy egy Queen Who Vants To Live Forever "az első versszakot Brian May énekli" alatt hallod azokat a részleteket amit addig nem hallottál, egy komolyzenei pl requiem alatt mikor bele kezdenek egy opusba a zenészek, vesznek egy nagy levegőt ezt is hallod, az üstdobot mikor felpörgetik, avagy egy Candy Dulfer saxofon szólóinak pezsgő hangját, avagy hallod a stúdiós ügyködését is mikor kever le és fel hangszert, énekest esetleg effektet:-)......

 

Régebben kérdezted ezért leírom, hogy nekem mi van itthon.

Épített berendezéseim vannak, a végfokomat Aleph M Rákos Zsolt készítette "egy nagyon komoly végfokot utasított maga mögé és egy sztereó csöves EAG 211 est" , a csöves előfokomat magam, a Riaa HFM-1 ismét Zsolt műve, a kábeleket magam készítem, lemezgyalu "rút kiskacsa NAD 5120" rondo red hangszedő, Jamo Compact 1000 monitor, Epicure Tower 3, Magnat bull 502, Pilot VS-2 stúdiómonitor, egyetlen integrált készülékem a CD játszóm...a többi diy...illetve van egy pár Panblue által készített oszlopsugárzóm is, amit a két kis jóképű mono blokk táplál szigorúan csak a filmeket erősítem ki vele...én nem 5.1 ezek....!

 

Nem azért írtam le, hogy ez legyen a célod, egyszer régebben megkérdeztél, hogy mi van itthon, azért írtam le,  régóta nem gyűjtök már "persze mindig egyre kevesebb helyem van itthon".....

 

....... Másrészt vannak komoly integrált készülékek bagóért a netten! csak említés ként a Pilot falakat kőkemény 5 darab ezresért vágták hozzám, de a hangja nem ebben az árban mérendő! Nagyon sok komoly és igen kecsegtető árú portéka van fent.

 

Egy pár példa, hogy mit kapsz éppen 100 alatt, amit nem kell már dicsérni !világ szinten elismert és közkedvelt készülékek!

NAD 3020 erősítő 25.000, Thorens TD 164 LP 30.000, egy jobb CD 15 már jócskán van "Philips" "Sony", Mission 707 MKII 30.000, avagy Arcus TM-50 18.000, Canton Fonum 20.000, ha összeadod akkor nem is olyan húzós...és amit kapsz az szerintem több mint elegendő, jócskán nem belépőszint!

 

Építve szintet is léphetsz, azaz betekintést kaphatsz egy kicsit komolyabb világba is, de ez már egy másik téma!

 

Tehát az egész lényege, jó a cuccod, örülök, hogy nem műanyag bóvlit vettél, látom már belátsz avagy megfogadsz jó tanácsokat, és már elhiszed, hogy amit írunk azért van, hogy olyan világát mutassuk meg neked a zenehallgatásnak és az otthon átélhető tapasztalható zenei élménynek amit jobbára még nem tapasztalhattál!

Szóval örülök, hogy végül ide lyukadtunk ki:)

Én sem egyik napról a másikra jutottam ide, 18 évem ebbe van nap mint nap ezzel foglalkozok........

És ha lehet javítani az Orion szetten "mármint ha érdemesnek tartod" akkor csapj bele, az nem bűn ha a nem látható váltón és az erősítőben helyreteszel 1-2 dolgot...meghálálja az biztos "ebben Veroka-t idéztem és meghasonulva én is ezt javaslom, hiszen ennél jobbat nem tehetsz velük".

 

Atesz

 

 

 

Kékedi Levente képe

Nah jah, csak épp az ilyen cselekménykibontakozásoknál szokott feltűnni egy jól ismert személy(Shalafi) és többnyire szereti elrontani, belerondítani az ember ügyködésébe, még ha jó szándékkal is szeretné gazdája a rendszerét jobbá tenni.:))))

 

"az nem bűn ha a nem látható váltón és az erősítőben helyreteszel 1-2 dolgot...meghálálja az biztos "ebben Veroka-t idéztem és meghasonulva én is ezt javaslom, hiszen ennél jobbat nem tehetsz velük""

 

Szerintem az ilyen "apró" módosításokkal vigyázzunk, mert Shalafi könnyűszerrel lecsap az ilyen kijelentésekre, úgyhogy én vigyázok. Titokban kell végezni mindent, mert ha kiderül, végünk van:))))))))))

Kékedi Levente képe

A színpadi képet illetően, már egy másik helyen leírtam, de itt is elmesélem csak röviden, nagy vonalakban: Van nekem egy Videoton DC 2050E, de csak a hangszórókészlete volt meg, meg a váltó, így egy másik hasonló űrtartalmú és három utas dobozokat szereztem hozzájuk, új, normális csillapítóval. A váltót leszereltem belül a doboz aljába, a hangfalakat beállítottam a szabványos módon, a háromszög elv alapján, 3-3 méter a 2 hangfal között, én is mindkettőtől 3 m-re és állványokról.(új címkét terveztem, rajzoltam, és szerkesztettem hozzájuk, ami megszólalásik olyan mint a gyári, csupán.........Videoton DC 2050F nevet adtam nekik, mivel mégsem az eredetiek már azért) Az erősítő egy apa által épített 2x20w-os. És............Freddie Mercury mintha előttem énekelt volna, a dobos pedig hátul, a gitárosok meg a megfelelő 2 oldalt volt érzékelhető. Szóval, valószínűleg azok is ezer sebből véreznek, talán még többől is mint az orionok, de amit hallani akartam róla, azt sikerült is. Sajnos viszont a két mélyet már peremeztetni kellene, mert elfáradtak már.:(

 

És még az Orion HS 500-tól valószínűleg a lehető legrosszabb produkciójukat hallottam eddig, a sajnálatos helyhiány miatt. Jelenleg így néz ki, ahová volt hely, oda tettem: egy íróasztal előtt ülök, rajta az erősítő, tuner.....stb, Egyik oldalamnál kb 1m-re lent a szőnyegtől elválasztatlanul az egyik Hangfal, a másik a jobb oldalamnál, az már fent az ágyon, mivel ott ágy van, és jócskán meg van ezáltal emleve a másikhoz képest. Tehát csaknaem egymással szembenéz a két hangfal, én pedig köztük ülök, szinte benne a hangszórókba. Ezt okozza a helyhiány:((( És még nem is tudtam kipróbálni normálisan beállítva, hogy vajon meg tudná azt valósítani, amit a kis DC 2050 produkált nekem, remélem, kellemesen fogok csalódni, és még többet is fog nyújtani, mint a Videotonok.:) Tudom, ez az általam gondolt "színpadi kép" is csak egy látszat, eljárt az idő fölöttük, de nálam nem így van ez, nem vagyok képes a komolyabb cuccok felé nyúlni, sőt olyannyira, hogy már 2db LB, avagy LA 1231-es hibátlan állapotú bolgárt akarok vásárolni, egyrészt a fent látható "csúnya" állaptú mély pótlására, illetve legyen tartalékba a későbbiekben. Középből, és magasból már van 2-2db-om a HS 282-eseknek köszönhetően, melyeknek bármikor fel kell áldozniuk a "nagyobbak" javára az alkatrészeiket.(szegény HS 282-esek):)))))

Na igen a kis szoba és a macerás elhelyezés....

Ne aggódj Shalafi tudja, hogy mit kell javítani a váltón ha van rá mód és lehetőség, "nem harap és nem rossz ember, fordulj hozzá bizalommal", az Orion erősítőben meg bakter szaki a király, van neki nem is egy Orion címkés készüléke, gyűjti és javítja is őket :-) ő mindent tud ezekről a készülékekről!

Másrészt az a helyzet a kis vidikkel, hogy közelről "3méter" távolságból korrektebb a sztereó középpont, mivel a HS-500 ban el vannak tolva a közép-magas sugárzók az egyik irányba, a Vidiben szimmetrikusan rendeződnek el egy vonalban, így valószínű ha átviszed máshová a két nagy dobozt a lesugárzott térben ő "DC 2050" lesz a nyerő még mindig.... Alapból nem kisszobába való a nagy Orion, nekem sincsen túl nagy szobám de mindig igyekeztem ide való falat szerezni "persze volt mikor elszaladt velem a ló", a Magnatok kivételével mind szimmetrikusan van elrendezve, és ez a különbség valóban is hallható, mivel hátrébb kell menjek 50-80 centit, hogy egyformán tisztán halljam a két falat, pedig fejmagasságban vannak és "háromszög" be forgatva, mint a többi.....sajnos ez a fránya akusztika....:(

Első nekifutásra azt mondom, hogy a 282 esek szerencsésebbek egy adott kis alapterületű helységben, a mély hang is talán jobb és könnyebben elhelyezhetőek, ebben talán shalafi mester többet tud neked mondani, esetleg segíteni valamit...

Persze minden szubjektív és mindenkinek más az igénye és nem utolsó sorban a füle, részemről ennyit tudok hozzáfűzni.

Szerintem próbálj ki egy kétutas falat "néha a kevesebb az több" elven!

 

Atesz

 

Kiss Béla lászló képe

Azért azon csodálkozom, hogy admin hagyja, hogy egy téma köré öncélú, szélsőségesen szakmai, ide nem illő, támadó-védekező vita robbanjon ki. Érdekes módon az iylesmi mindig egyazon felhasználó köré csoportosul...

 

Itt alapvetően a nosztalgiázás, emlékek felidézése a cél: lett légyen szó akár egy zizis zacskóról, vagy netán Videoton/Orion/BEAG hangsugárzóról.Ha valaki netán elfogult egy egy kedves tárgy irányába, az éppen fentiek miatt lehetséges, és ez akkor sem fog megváltozni, ha oldalakon át zajlik a takonybírkózás.

 

Véleményt nyilvánítani egy dolog: a vélemény olyan, mint a seggluk: mindenkinek van. Na de ilyen személyeskedő-ócsároló hablatyolást?

 

 

Miért olyan érdekes az, ha valaki ért az imádott tárgyak működédéshez is? :D

 

A személyeskedés meg általában akkor jön, amikor kiderül, hogy elfogytak az érvek, esetleg egyáltalán nem is voltak. ;-)

 

Kérdés, mi köze ennek a címben említett orion készülékekhez, és miért viszed off irányba a társalgást?

Kiss Béla lászló képe

Mert ez már nem "társalgás", hanem az oldal ideológiájának ellenébe ható adok-kapok.

Ha valaki posztol egy számára kedves műszaki produktumot, és elmondja a saját szubjektív véleményét, te, mint a dögkeselyű, azonnal alászállsz, lecsapsz, és ellentmonást nem tűrő módon megcáfolod, egy sor műszaki paramétert, mérési eredményt említve.

Ezzel csak az a baj, hogy a közzétevőnek esze ágában sem volt szakmai vitát indítani, és az ő véleményének helyességéről meggyőzni bárkit is, ellentétben veled. Ő csak egy szubjektív véleményt fogalmazott meg.

Így robban ki - immár sokadszor - egy se eleje-se veleje finggal permetezés.

 

Sosem vitattam a szakmai felkészültségedet. Viszont csak annyira vagy itt hasznos a hozzászólásaiddal, mint  a krumplibogarak. És ez is csak egy vélemény - tőlem.

 

NGA képe

A lehető legtökéletesebben fogalmaztad meg azt, ami miatt már utálok idejárni. Ez már nem egy retro oldal, hanem egy elektrotechnikai szakmai fórum. Ezért sem töltöm sokszor fel ide a dolgaimat, mert minek? Már nincs társalgás, akkor meg minek?

veroka képe

Laci, Gábor

 

Én azért még szeretek ide járni. És azért is szeretek, mert az általam szeretett, dédelgetett cuccokról megtudok valami újat is. Pl szívesen olvasgatom Laci posztjait, mert mindig új és érdekes gépeket tud mutatni. Sőt, néha bizony technikai részletekbe is belemész.

Nosztalgázni egy letűnt kor, netán elmúlt pillanatok miatt lehet, de ehez kell a személyes kötődés. És ez a személyes kötődés generálja a vitákat, ha valaki nem fogadja el a másik véleményét, vagy nem jól reagálja le.

 

A ti reakciótok is személyes ellenszenvből fakad - ami szívetek joga, éppígy szívetek joga nem olvasni a topicot. De csak azért 'leszedetni' egy topicot mert nektek nem tetszik...necces.

Nekem meg szívem joga igenis olvasni, véleményt mondani, esetleg vitatkozni veletek, shalafival, Atesszel, panblue Péterrel, Kékedi Levivel stb. És aki előbb megunja, kiszáll - vagy megszületik a konszenzus.

 

Ez az én véleményem. Béke.

Kékedi Levente képe

Örülök, hogy még benézett erre az oldalra, és elmondta valós meglátását, az Ön hozzászólásait olvasom mindig, minden tekintetben a legnagyobb érdeklődéssel, és szerintem remekül ki tudja zárni a szakmai elemzéseket, és anélkül beszélget el másokkal, hogy viták törnének ki, és ez példaértékű. Mindig megnyugvás fog el, ha az írásait olvasom, és feleleveníti mindig bennem a "régmúltat", ami szerintem jó, és ez lenne a lényeg. De ahogy Ön is mondja, én sem szívesen töltök már ide fel semmit, mert értelmét vesztette már régen. Ahhoz képest, hogy feltöltöttem ezt a képet, és ki is hangsúlyoztam, hogy: "nem kívánom, versenyeztetni más készülékekkel", és ezek mellett minden más készülék kiszárásával kellett volna beszélgetni, hisz most erről az Orion toronyról szól ez a topic, és műszaki paraméterek nélkül, hisz a régmúlt emlékeit kellett volna felidézni, nem pedid azt: mennyire is véreznek ezernyi sebből. Mit mondjak, csalódott vagyok.:( De szerencsére a közelmúltban leltem egy másik fórumot, ahol szintén ilyen retro készülékek bemutatása folyik, és egyetlen műszaki paramétert, és egyetlen olyan hozzászólót sem leltem, akik a hibákkal foglalkoznának. Többek között az a személy indította azt a topicot, akitől vettem a kép alatt lévő idézetet. Úgy néz ki, megpróbálkozom ott, hátha több örömmel teli percem lesz, mint itt.:(

Szia Levente!Tény hogy kisebb hangfalak jobban viselkednek kis lehallgató térben.Az Orionoknak minimum 18-20 négyzetméterre lenne szükségük.

Atesznek igaza van továbbá a hangszórók előlapon való elhelyezkedésének összefüggésében.Laci

Kiss Béla lászló képe

In aeternum Amen!!!

Szervusz NGA!Ne add fel ilyen könnyen,igenis belebotlik az ember itt szép,ritka vagy csupán retro értékű készülékekbe,hála a feltöltőknek!

Aki meg nem tölt fel semmit csak okoskodik azzal igazából nem is kéne foglalkozni.

Azokat a tagokat kell figyelembe venni és érdemben értékelni akik felmutatnak itt valamit akár gyűjteményük kapcsán,akár értékmentő "munkásságukkal",hasznos leírásaikkal,stb.Laci

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm szépen az elismerő szavaidat!!

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm kollégaúr, remek az SQ-dekóder, lásd itt!!!:O)

Nem tudom mire gondolsz. Én ilyen ordenáré módon sosem fogalmaztam, mint most te.

Kiss Béla lászló képe

Nem baaaaaj. Legalább valami megmarad belőle számodra. Vagy ha nem, hát engem az sem érdekel különösebben.

Nekem, mint az elektronika/retró audió témakörben immár jó ideje a  legtöbb posztot beküldő felhsználónak engedtessék már meg a keseretlenség a bomlasztó egyénekkel szemben.

(-:

duplázott

rákos zsolt képe

ahimotu Sajnos nálam úgy kezdődött az egész ,hogy feltettem a saját lemezjátszóm képét !Nem baj, mivel sem 20 eft-ért ,sem 40-ért ,sem 200-ért nem vagyok hajlandó gyári lemezgyalút venni !Hogy kinek mije van otthon  az a saját pénztárcája függvénye!Épp ma, régi szines  Tv-ket javítottunk egy ismerősömmel :konklúzió nem tettem rosszúl,hogy nem dobtam ki a régi(még lomtalanításkor begyűjtött) dolgaimat, mivel 3 pincényi van belőlük így lehet válogatni .Pl a Precizion 2000 -es Tv csövének( UNITRA ) műanyag cső foglalata elmállott, így lehet,hogy ezt egy Orion tv ből szedem ki.

Nekem nem gond,ha itt támadnak .Az Atesz fentebb megírta mit hallgat otthon ...Nekem ez bőven elég .

A Shalaffinak okulásúl meg leírnám : Legyen az autószerelőjéhez és orvosához is  ilyen kritikus és segítőkész mint velünk !!!!

Mindenkinek sok sikert kivánok a vásárlásokhoz és egyebekhez(az esetleges itteni bemutatásokhoz) a továbbiakban .

Az Orion torony kérdése- mivel fekete előlaposak és műanyag gombosak a torony elemei - így én csak a véleményemet írtam le  :a cucc nem egy kimondott  szobadísz !

Kékedi Levente képe

Dehát nálam nem is dísznek van a szobámban, hanem használatra.........

Szia Zsolt!

Nos az a baj, hogy sajnos annak ellenére, hogy a Retronom elektronikai rovatában "részlegében" vagyunk sajnálatos módon elég sok vita és ellentét van "pedig mi mind egy dologért vagyunk itt", előfordul az is mi téged is ért..és talán ér, hogy igen lehetőség van vitákra, esetleg 1-2 ember nem tetszését is el kell fogadnia az embernek, esetleg segítenie abban, hogy megértse, hogy az miért is jó PL és miért retro ha épített..."mert retro lemezjátszók alkatrészeiből épül fel". Persze nem gyári "!azért elég plöpec a gyalud öregem!" és olyan hangkart mit TE építettél még nem pipáltam! Szóval amondó vagyok itt mindenki szívja el azt a bizonyos pipát a béke oltárán és nyissunk egy új oldalt abban a bizonyos Retronomos elektronikai rovatban "közösségben". Megjegyzem mindenkinek igaza volt, olykor persze a mérleg ide oda billent...DE... szerintem össze lehet hozni azt, hogy feltöltesz épített dolgokat, annyi minden van itt, és talán ha kedves hozzánk a nagy tesó "admin" akkor mehetne.... persze a velős műszaki adatok kiverték a biztosítékot itt ott, ezt ha mellőzöd azaz mellőzzük akkor ismét abba a régi megszokott kerékvágásba megy a történet. Műszaki infókat avagy kijavítást lehet eszközölni privátban is és ugyan így segítség "tanács" kérést is.....

Jó szakember vagy, láttam élőben és használom is a munkáidat...szükség van itt rád! Szükség van shalafira is mert jó szakértője a hsz eknek, mindenkire szükség van itt, hisz mi mind ezért vagyunk itt, egy dolog foglalkoztat minket, a hifi és az azzal kapcsolatos járulékos tényezők.....

 

Régen más volt a hangulat....naponta 10-20 új fotó ment fel és rengeteg hozzászólás volt....lehet még ilyen!

 

Tehát a végére...ne vedd annyira a szívedre a dolgokat, virtuális pacsi és kész!

 

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Nálam épp a lomtalanítási előkészűletek zajlanak!

De azért olvasok és a hordó nem áll meg !

Atesz :köszönöm a soraidat !

Shala : köszönöm a Minimax széleket amit nemrég küldtél !

Nemsokára megjön a v terás Philips N 2407 fekvő sztereó magnó amely normál és krómos kazettákkal is megy( szilicium tranzisztoros végfokkal és benne +  DNL zajcsökkentővel !) hangfalakkal és így már komplett a kis Philips gyűjteményem .Nekem ezek a berendezések- a nemrég bemutatott  Dual okkal-azért fontosak ,mert amikor apu külföldön járt- mivel a BKV nál tekézett-így módja lett volna feltételes mód! ezeket megvenni nekem, term. nem tette meg ,de mivel már elég idős így én ezt most pótolom és a szerzett dolgokat bemutatom neki és anyukámnak is és itt is !Egy időben nem értettem ezt miért teszem? Már tudom, hogy a lezáratlan dolgokat jobb még időben !!!tisztázni és így sokkal jobban érzem magam itthon (a feleségem nem annyira a sok gyűjtött cucctól ,de ez van !)Tehát a mostanában az általam beszerzett : Philips berendezések a 70-es évek közepének a termékei a Dual- ok meg a 80-as évek termékei .Szépek és jók is ezek, így sok örömöm telik bennük ,meg az esetleges javításukban is !A 90-es évek műanyagos fekete-barna  divatja(Sony-Technics  stb ) már nem annyira tetszik és megfelelően rossz hangúak is (ezeket a piac megfelelően be is árazza a megfelelő oldalakon !)A 2000-es évek útkeresési időszaka nálam már azt jelentette ,hogy talán szépet és jót is lehet csinálni a jócskán "túlárazott " alu előlapos(AKAI, JVC ,a régebbi Technics-ek ,kék  Pioneer-ok stb ) termékek ellensúlyozásaként !Így jutottam el oda, hogy jó hangú cuccokat a régiek bizonyos alkatrészei felhasználásával(a szép külsőt megtartva ) házilag is elő lehet állítani ,hogy ebben jó úton haladtam azt az ATESZ és mások is bizonyíthatják !

Mint írtam nemrég: nem kell a jó hangért feltétlen 100-500 eft ot kiadni!

Természetesen -ha az a cél-, hogy a méregdrágán beszerzett ezüst stb tonyozást később kisebb- nagyobb árengedménnyel eladjuk (pl váltás vagy az anyagiak miatt )akkor az már más tészta.De nálunk :Atesz, Döller Feri első sorban a jó hang keresése a cél .Most mi az Atesszal úgy állunk ,hogy már megvan! és nem 200-1.5 M ft ért !!!!

A jó hang megtalálásához mindenkinek erőt(anyagiak) egészséget és sok sikert kivánok !

Üdv! Nekem lenne egy ilyen tornyom eladó, ha valakit esetleg érdekel csak szürke vasakkal. Megvan az álvány is hozzá a dobozokkal megeggyező barna színben. Érd. E-mail-ben. Köszi!

én


Áfor benzinkút
Találat: 3