Tetőfedő palalemez


Forrás: 
saját tulajdon
Tetőfedő palalemez

Ezt a háromcsillagos tetőfedő palalemezt az egykori Óbuda Újlak városrészében működő téglagyárban gyártották.

leguan képe

Pontosítás:

 

"Óbuda Újlak városrészében" nem működött téglagyár. Működött ellenben Óbudán az Újlaki Téglagyár, a Bécsi út két oldalán, ahol ma egyrészt a Stop Shop árúház, másrészt az Óbudai Kísérleti Lakótelep van. ------ De itt nem gyártottak palát, hanem a felette lévő dombból bányászott jóminőségű kiscelli agyagból téglát és cserepet.

 

Műpalát (szálcement vagy eternit) viszont gyártott cement felhasználásával az Újlaki Cementgyár. Ez a Józsefhegy oldalában, az Ürömi utca feletti részen volt, ahol a mészkőbe mélyített nagy bányagödrében most egy sportpálya van. Ez a cementgyár 1880 és 1929 között működött, tehát a palád - ha onnan származik - ebben az időszakban keletkezhetett.

Morvay László képe

Kedves Leguan!

Köszönöm a hozzászólást. A paladarab a háztetőnkről esett le a pár hete történt viharban.Mielőtt kidobtam,ránéztem,és észrevettem rajta a feliratot,és rögtön eszembe jutott Újlak,ahol én játékvezető koromban,

többször vezettem mérkőzéseket az UFC ifi csapatának.A házunk az ötvenes években épült,nem tartom valószinünek,hogy ilyen régi anyagot használhattak volna fel a tetőfedéshez,de a felirat miszerint Ujlaki,én biztos vagyok benne,hogy ez a pala az Ujlaki üzemben készülhetett,tehát nem biztos,hogy ott már1929 között befejezték volna az eternit gyártást. Megpróbálok ennek mélyebben utána nézni valahol az archivumban.