ELEKTRONYIKA Mikrohullámú sütő (SZP-01)


ELEKTRONYIKA Mikrohullámú sütő (SZP-01)

Szerintem ez biztos, hogy későbbi. Kiskereskedelmi forgalomba csak a 80-as évek végétől kerültek mikrosütők.

 

 

Bár nem is tudom, amikor mi 1988-ban vettük egyet Németországban, Magyarországon 20-25-.000,-Ft került egy mikrohullámú sütő. Lehet hogy ez mégiscsak 85-ös hirdetés, figyelembe véve, hogy a kütyü ára több havi fizetésnek felel meg

kiki73 képe

:-)

ELEKTRONYIKA elnevezésű, SZP-01 típusú SZOVJET mikrohullámú sütő.

Egy Toshiba típusú készülék 90%-ban lemásolt változata. Ez nem forgótányéros, hanem egy porcelán tálca van a sütőtérbe helyezve, és fölötte a sütőkamra tetejében a védőlemez mögött van egy sugárelosztó tárcsa, amit szíjhajtással a szellőztető motor hoz forgásba, ezzel egyenletesen melegíthető bármilyen étel. (Hatásosabb, mint a tányérforgatós módszer.) Ennek a mikrónak egy bögrében felejtett kanál meg sem kottyan', mivel a sugárelosztón kerersztül közvetve éri a mikrohullám az ételt és a "bennfelejtett" tárgyakat.

Csak órakapcsolója van, teljesítménye állandó. Készült azonban teljesítményszabályozós, kétgombos kivitelben is. A kezelőlap alján van két kapcsoló: az egyik az óra felhúzása után az indításra hivatott, a másik pedig a sütőkamra világítását kapcsolja, így ha nincs szükség rá, akkor üzem közben is lekapcsolható. :-)

Szakmai berkekben sajnos nem volt jó híre, ugyanis sugárzás-veszélyesnek titulálták, mert bármilyen ellenőrző vizsgálat nagyobb sugáremissziót mutatott a készülék ajtajánál, mint ami meg volt (van) engedve. Ezért sokat még garanciális idejében kicseréltek, vagy az ügyfélt kártalanították.

A családban nálunk még 3 ilyen mikró van - egyik sem sugároz, mert be lettek mérve, és a szint jóval a küszöbérték alatt van.

Pityu

A mikró elektronikájáról képek láthatók.
A szokásos ruszki színvonalhoz képest egész csinosan van összeszerelve. De azért minden alkatrész olyan, mintha egy medveölő lokátor tartozékai lettek volna. :)

Ja hogy ez egy mikrohullámú sütő!
El nem tudtam képzelni, mi lehet. - Az egyiket hangszórónak néztem.- Hát jó bonyolult. Ahogy igy elnézem sokat is fogyaszthat. Még nem láttam belűlről.
És köszönöm a fáradságát! / Szétszerelni, lefotózni,gépre vinni,
átméretezni, feltölteni./

kiki73 képe

 

Igen, ez már a teljesítményszabályozós változat, annak is a Magyar Szabványra átalakított verziója. Ki lett bővítve hálózati zavarszűrővel, és a magnetron hővédelmét is megoldották egyszerű HAJDU bojler hőkorlátozóval. :-) Héttagú nagyfesz. dióda van benne letestelve. Jól látszik, hogy a GELKA annak idején a forgalomba hozatal előtt jó vastag, háromeres, másfeles szigetelt kábeleket alkalmazott.