Kashtan orsós magnó


Kashtan orsós magnó
DSCF0081.JPG

Bármennyire is meglepő, ez a szerkezet az egykori szovjetúnió iparának remeke. A Hi-fi magazin szerint egészen elfogadható volt...
Mindenesetre olcsóbban lehetett hozzájutni, mint a menőnek számító Akai Gx 4000-hez.

NGA képe

Ne haragudj kedves anonim hozzászóló, de a Kashtanról ezt soha nem irták a Hifi magazinban. Az egyetlen mondat ez volt róla a 11. számban, a többiben meg semmi:

Önkényesen vagy talán nem is olyan önkényesen mi a DIN 45500-as norma szerint döntjük el, foglalkozunk-e valamely készülékkel a Bemutatjuk rovat hasábjain. Általában nem teszteljük azokat a készülékeket, amelyek egy-egy fontos paraméterükkel nem tesznek eleget a "Hifi-szabványnak". (Például ezért mellőztük a Dániel lemezjátszót, a Kashtan magnót és sok más, szemre esetleg biztató és Olvasóink által gyakran reklamált masinát.)

Forrás: Megvan a HFM összes CD-n és eredetiben is.

HiFi szabvány ide vagy oda szerintem nagyon eltalált szerkezetek.
Még apum vett ugy 20 éve eggyet magának és én mai napig használom mint erősítőt a gépemhez a multkor egy bulin 3 napig megállás nélkül ment éjjel meg kint volt hagyva a szabadba és addig szolt amig az mp3 lejászó mihez hozzákötöttem le nem merült de ki nem kapcsoltuk és melegedést egyáltalán nem észleltem nem ugy mint a 4 éves SONY erősítőnél, ami 5 óra után már elég meleg. Szóval nálam bizonyított ja igen és a szalagokat is mai napig jó minőségben lehet vele halgatni a régi számokat amik kellettek a retró bulikhoz a Kashtan segitségével digitalizáltam szoval nagyon jó gép.
Nekem tetszik! :)

Üdv!Nekem a későbbi Kashtan-1-es készülékem van(ezüst előlapos), kisebb javítások után( elektrolit kondenzátor csere, bias korrigálás)meglepően jó hangú lett, üzembiztossága messze túlhalad az AKAI Gx-4000 D-hez képest.Hangminősége messzemenően jobb a hasonló szocialista országok készülékeinél.üdv

Teljesen igazad van.
A Kashtan minden Tesla és Unitra magnót agyonvert hangminőségben csak ezt sosem írták le sehol. A hi-fi magazinnak pedig nem kell mindent elhinni jórészt sznobok gyülekezete volt....

A Kashtan a legjobb szocialista orsós volt.

NGA képe

"A Kashtan a legjobb szocialista orsós volt"

 

Ezt azért elég nagy bátorság volt igy kijelenteni. Bár az is igaz, hogy az oroszok készitettek profi orsósmagnókat, Revox A700 klónokat is, de ez a készülék igencsak gyenge volt. A végén leárazták a megmaradt darabokat, és kiárusitották. A Kashtan nyugati export neve Jupiter volt, és azon a néven forgalmaztak komolyabb készülékeket is.

Gondolom ilyet még nem láttál Unitra M 3201 SD:

NGA, ez a Koncert magnó ha jól tudom. Ez egy felsőkategóriás magnó eszembe sem jutna a Kasthannal összehasonlítani. Csakis a kashtannal azonos kategóriájú teslákra, unitrákra gondoltam.
A Koncert magnót mondjuk az Olimpiákhoz, Elektronyikához v. Rostov-hoz tudnám hasonlítani.

Ezt a gépet gondolom targoncával mozgatták.

Üdv!
Nekem is van egy kashtan magnóm.
Valóban szépen tud szólni,de szegénynek baj van az egyik felvevő erősítőjével.Nagyon halkan vesz fel.tuti az abaja,mert cseréltem modult benne(a jóval) és akkor is rossz volt.Tehát nem a modul rossz,hanem az alap panelon vmi.
Tudna vki esetleg segíteni,vagy rajzot adni,mert sehol sem találtam hozzá a neten.

Hali!

Ha modult cseréltél és így is gyengébb volt az egyik oldal, lehet a fej is gond. Lejátszásnál nem feltétlenül tűnik fel de ha kopott fejjel veszel fel és ugyanezzel a kopott fejjel játszod le az lényegesen csökkenti a szalagról leszedet jelszintet. Ha fejet cserélsz: sokan ajánlják de a tesla fej nem jó! Más az impedanciája. Majak fej kell bele.

Kecske

Elnézést, hogy 35 évnyi hifizés és zenegyüjtés után belekontárkodok, de egy szalagos magnó vagy efféle minőségét nem azzal lehet meghatározni, hogy az MP3 zsebkütyüt rákötve melegszik-e avagy sem a beépitett 2x 5 wattos erősitője. Ennél azért kicsit bonyolultabb az ügy... Más: A Hifi Magazinnak voltak hibái persze, mint mindennek, amit ember alkotott, de az érdemei messze felűlmúlták. Sajnos napjaink MP3 meg hasonló kütyüjei az ő fülhallgatóikkal mindazt megcsúfolták és semmivé tették, amiért a Hifi Magazinosok küszködtek. Napjaink átlag zenei hangminősége rosszabb, mint 2o vagy akár 3o évvel ezelőtt volt, hála az MP3 és társainak, meg a zsebben hordozható "hifinek". A tökéletestől igy is távol lévő CD minőség feljavitására tett kisérletek sorra megbuktak, pld. HDCD,SACD,DVD-Audio, sőt még a CD lemez is halódik, hogy átadja a helyét a nála sokkal rosszabb minőségű MP3, WMA, stb. formátumoknak. Ez nem csak az én véleményem, ez a szomorú valóság, a Rolling Stone magazinban is volt erről egy cikksorozat.

leguan képe

leguan

Hasonlóan több évtizedes a zenehallgató múltam, ami csak azért említésre méltó, mert a régebbi és a jelenlegi hangrögzítések minőségének különbségében az utóbbiak előnye éppen az "időfaktorban" van. ----- Vitathatatlan, hogy egy jó minőségű vinil-lemezre felvett hanganyag minősége az első néhány lejátszásnál utólérhetetlen. Később azonban - bármilyen tisztítási eljárás dacára - a kopásból adódó zajok inkább a "retro-érzetet" adják, de nem a hangminőséget. Ugyanez áll - a legmágneseződés miatt - az analóg szalagosmagnó felvételekre. ---- Ezzel szemben a digitalizált rögzítésnél a minőség - belátható ideig - változatlan. ---- Az mp3-ról így általában véleményt mondani nem korrekt, hiszen nagyon sokféle tömörítési eljárás tartozik ide. A bitsürűséget illetően a 32-tól a 320 kbps-ig, a frekvenciát illetően a 32-től a 96 kHz-ig. A legvájtabb fülű hifis sem találhat kivetnivalót egy 320 kbps és 44,1 kHz paraméterekkel rögzített mp3-as zenében. ---- Ráadásul léteznek már veszteségmentes tömörítési eljárások is (mint pl. a FLAC), igaz az mp3 fájlterjedelmének kb. dupláját adják. ----- Annyiban igazad van, hogy a világhálóra feltett zenék, vagy a "kütyükön" hordozottak -terjedelmi okokból - az mp3 alsó kategóriái, de hát zenei izlések és igények igen különbözőek.

Amit irsz, az teljesen igaz. Nem sirom vissza a kazettás magnók és recsegős LP-k világát. Én ugy vagyok vele, hogy a gyári CD lemez minősége, hibái ellenére megfelelő. A szinte tökéletes minúségű utódok meg már ott álltak a boltokban, nem kellettek senkinek, gyakorlatilag megbuktak a piacon.Először jött a CD másolás, ki tudja milyen minőségben és élettartamban,aztán az internetes letöltés kiütéssel győzött. Jómagam is KÉNYTELEN vagyon mindenféle torrent oldalró letölteni ritkaságokat, sok esetben igen kétes minőségben. Flac meg 33o csak nagyon kevés anyagnál elérhető. Most a zenszámonként 300 ft-os oldalakat inkább ne is emlitsük. . Én ugy veszem észre, a zenegyüjtésnél 3 szempont maradt: teljesen ingyen legyen, tonnaszám pillanatok alatt letölthető legyen és ne foglaljon helyet. Ezek igy együtt nem egyeztethetőek össze egy magas elvárással. Erre is vonatkozik, hogy ami olcsó és gyors az nem jó, ami gyors és jó az nem olcsó. A DVD-vel ugyanez a helyzet. Volt a gyári DVD, aztán jött a házilag irt tovább tömöritett másolt DVD, most meg itt a mindenféle, a videónál nem jobb internetes filmletöltés. Egy filmes oldalon gyakran előfordulok, döbbenet, hogy egy vadonatuj látványos filmnél is at első kérdés, hol lehet ingyen letölteni. Már egy mozigegy árát sem éri meg. Akárhogy nézzük, a tendencia a minőség helyett a praktikum irányába mmutat, az igényes otthoni zenegyüjtés, komoly hifizés meg a papik, nagypapik megmosolygott hobbijává kezd válni. p>xdj 

leguan képe

Beszélgetésünk a kölcsönös egyetértés jegyében zajlik :-)

Véleményedhez csak annyit tennék hozzá, hogy ezek a kedvezőtlen jelenségek nem a technika romlásából, hanem a hallgatási igénytelenségből származnak. Mert a rendelkezésre álló technika azért csodálatos, csak kellene tudni élni vele. És érdekes az, hogy a "gyorsan - sokat" szemlélet főként a fiataloknál működik. Pedig az idősebbek - akik anno vagy Bécsbe ruccantak (az engedett gyakorisággal), vagy a pécsi könyvesboltba (ahol már lehetett kapni a Yugoton remekeit), vagy a Rózsavölgyi turkálójában matattak órákat egy-egy jó zenéért, igazán és megérdemelten tudnák értékelni a hatalmas dömpinget. ------ Persze nem akarok igazságtalanul általánosítani, sok fiatal is van a valóban zeneélvezők között.

980POWER képe

Az őszinte igazat megvallva hasonló a véleményem a fentiekben leírtakkal. Nekem még valójában nem nagyon volt lehetőségem orsósmagnó használatához, egyszer az óvodában halhattunk ilyenről valamilyen zenét 1983 és 86 között, ez az egy alkalom annyira megfogott. Talán a látványa, volt valamiféle támasztója a hátsófelén, ezért 45fokos szögben meglehetett dönteni, akkora volt, mint egy fél dohányzóasztal. Valójában nem tudom, mi tetszik bennük, talán ahogy pörögnek az orsók, látványos mintha lenne bennük élet.

András

Közben megkerestem a bizonyos cikket: Rolling Stone Magazin, The death of high fidelity. Érdemes elolvasni.

xdj 

""vitathatatlan, hogy egy jó minőségű vinil-lemezre felvett hanganyag minősége az első néhány lejátszásnál utólérhetetlen. Később azonban - bármilyen tisztítási eljárás dacára - a kopásból adódó zajok inkább a "retro-érzetet" adják, de nem a hangminőséget. Ugyanez áll - a legmágneseződés miatt - az analóg szalagosmagnó felvételekre.

 

Igaz, hogy ez a hozzászólás négy évvel ezelőtt történt, de nem szabad így hagyni!

Ez így ebben a formában nem igaz! Kellő gondossággal, és nívós lemezjátszóval, töbszáz lejátszás után sem csökken számottevően a vinil hangja, ezt bármikor bebizonyítom, néhány 58-59-ben kiadott lemez meghallgatásával...

Amit az mp3 és társairól írtál, sajnos igaz. Én is emiatt kezdtem magam beleásni a 80-as évek HI FI cuccaiba, már elég szép gyűjteményem van. Komolyan mondom hog ynémely kazetta jobban szól mint a sok mp3 korcs zene.

 

Adam képe

Azert jo latni, kedves retronomos tarsaim hogy vagynk meg
paran akik mindent megteszunk azert hogy a zene amit
hallgatunk tovabbra is "high fidelity"legyen!