Szófia rádió


Forrás: 
Magyar Ifjúság
Szófia rádió
Radios20 képe

Ez egy nagyon érdekes kép, mert a "SZÓFIA" készüléket mutatja be, míg a képen a "PÉCS" készülék látható. Ezeket 1960-63-ig gyártották, Kádár Géza Rádió és Televízió vevőkészülékek című könyve alapján. A rádiók tudtommal Orion licensz alapján készültek az ELPROM gyárban Bulgáriában, Szófiában.

Egy régi kabarétréfa szerint (Az utolsó reakciós, előadta Kazal László "rekaciós"  és Horváth Tivadar "káder", aki be akarja bizonyítani, hogy a "rekaciós" valójában nem is az) az "utolsó rekaciós" a "méregdrága" Szófia rádiót csak azért vásárolta meg, hogy hallgathassa a Szabad Európát, míg a "káder" ezt azzal magyarázza, hogy lám, az "utolsó rekaciós" elismeri a bolgár ipar fejlettségét.

Rekaciós = nem kommunista, "másként gondolkodó" a 40-es 50-es évek szóhasználatában.

ml

Radios20 képe

Tisztelt Kládek Úr!

Köszönöm, hogy ezt leírta! Esetleg nem tudja véletleül, hogy ezt a kabaré számot, adhatta tv, vagy csak a rádióban volt hallható? Ezt azért kérdem, mert ha tv is adta, akkor meg próbálom az interneten megkereseni, hátha megvan.

Még egyszer köszönöm, hogy ezt leírta!

Tudtommal rádiókabaré volt, az 1980-as években hallottam, de sokkal régebbi, a 60-as, 70-es évek közepén-elején irhatták.  Akkor már nem voltak reakciósok :-) Nem tudom a szerzőjét sem.   

ml

Radios20 képe

Értem, nem baj, majd megpróbálom kideríteni. Mindenesetre nagyon  köszönöm, hogy írt!

rádió


Alicja táskarádió R-603
Ismeretlen évjárat
Amatőr rádió
Találat: 2
BRG Cb-rádió
Találat: 2
Detektoros rádió
Ismeretlen évjárat
ELTA walkman rádiós
Ismeretlen évjárat
Funsun rádió
Ismeretlen évjárat