Helyesírás


Nem vagyok egy nyelvtantanár, de már kezd nagyon zavarni az itteni hozzászólások nemtörődöm helyesírása!
Ha már egyszer valaki hozzászól egy képhez, témához, mi lenne ha legalább egyszer átolvasná azt! Nem kell költői mondatokat írni, de azért annyival tiszteljük már meg egymást,hogy csak néhány elírást hagyunk, vagy annyit sem! Tisztelet a kivételnek! Én is ütök mellé, de igyekszem javítani! Sőt, ha valaminek az írásában nem vagyok biztos, azt megnézem a szótárban, vagy leírom más szavakkal.
Szerintem sokat elmond az emberről milyen is a helyesírása!
"szep auto karhogy mamar nem gyartanak ijen autokat"- ezen buktam ki....

Aurorika
Kedves tücsök!
Sajnos hozzá kell szoknunk a netes helyesíráshoz. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy tanult, tanító emberek is átvették már ezt. Csak úgy tudunk tenni ellene, ha mi magunk követjük a régi szabályokat. Talán a kontraszt feltűnő lesz, netalán követésre méltónak érzik majd mások is.

Csuby képe

Nagyon igazad van. Legalább itt őrizzük meg a magyar nyelvet.Hiszen retró oldalon vagyunk, az írás is legyen retró. :-) Nem kel sietni írjunk rendesen. Ez nem SMS, ott úgy is romlik a nyelv, mert sok fiatal úgy is beszél, rövidítésekkel.

hangszoros képe

hangszoros: Pocsék helyeírásom van. Szégyelem is kellőképp. Amelyik programban van ellenörző, vesszem a fáradtságot és javitgattom  Amelyikben nincs vagy nem tudom kezelni, ott másodlagos a forma.

Pl Index fórum. Topiktársak mondták jobb klikk. Próba feljön az ikon, de hogyan tovább ?

Ha már magyarkodunk: A topik , nick, lejkolás, és más hasonlók helyet magyar ? megmosolyogják az embert  -finoman fogalmaztam-

Lehet, hogy a helyesírás is "retró" dolog lesz rövidesen :-) De ha már itt tartunk: retro vagy retró: Szerintem az utóbbi, mert a magyar és magyarban meghonosodott szavak végén álló "ó" hosszú lesz, ld. az olasz eredetű eszpresszó vagy presszó, a ? eredetű magnó, stb. stb.

ml

dollerakos képe

Abszolút hasznos és fontos, hogy amnnyire csak lehet, a helyesírás legyen rendben és ha valakinek ez nem megy vagy nehezen megy, ha nincs az adott oldalon helyesírás-ellenőrző (mint pl. itt sem), akkor pl. csak egy tipp: célszrű pl. Word-ben (vagy Open Office-ban vagy valami más szövegszerkesztőben) megírni a választ, ahol be lehet állítani helyesírás-ellenőrzőt és onnan átmásolni a beírandó szöveget. Nem hiszem, hogy ez olyan nagy nehézség lenne, mert csak a CTRL+C és a CTRL+V gombokat kell használni :--))) Persze, még marad az a probléma, hogy néha nincs igaza a helyesírás-ellenőrzőnek vagy pedig egyenesen hülyeségre akar rávenni... Ekkor a google ba be lehet írni a kérdéses helyesírású szót (pl. "paranoia" vagy "paranoja" vagy "paranoya"; nemrég épp ezt kerestem :--)))) és szóközzel mellé a "helyesírás" szót, ekkor általában megnyugtató választ kaphatunk... Sms-ben is megvan a helyesírás lehetősége :--))) persze, takarékossági okokból a rövidítések jól jöhetnek, ha még érthető marad a szöveg, pl.: "mléxm, mtad, h 1 ó mva talizunk" - a vesszőket direkt nem spóróltam meg, a tagolás szerintem fontos, hogy érthető legyen, a rövidítések alapján pedig az emberi agy összerakja a szöveget.

 

Egyébként a véleményem: ha valaki nem veszi a fáradságot a helyesírásnak legalább a minimális követelményeinek a betartásához, az bizonyos szempontból igénytelenségre vall! - Itt nem az esetleges, néha-néha előforduló elgépelésekre gondolok....