Nézz körül és mesélj róla


1982_nezz_02.jpg

Akkor gyerekként meséltük arról mit látunk a képeken.

Most felnőttként újra el kellene mesélni :)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.


16.

Nézd meg a régebbi blog bejegyzéseimet is ! ITT

 

 

NGA képe

Ez nekem is megvan, tündéri könyv! Érdemes a szöveget is elolvasni :-)

Hello!

Nagyon jó volt ezeket a képeket nézegetni,hisz ebben az időben voltam én is gyerek,és mintha a saját szobámat látnám,egy-két játék ismerős volt,persze akkor mindenkinél szinte ugyanazok a játékok voltak....
Myrtill

980POWER képe

A minap körül néztem a padláson melyik karton mit is rejthet, ezt a könyvet is ezeregy megőrzőt játék közt, és akkor még nem is néztem körül a mamánál… Ez már egy komplett retró játék gyűjteménynek is megfelelne.

 

András

Kiss Béla lászló képe

Színek, színek színek...családias, otthonos meleg, emberközpontú színharmónia. Visszaemlékezve és átlapozva a régi családi fotóalbumot, ugyanez éled újjá. Jó volt gyereknek lenni a '80-as években.

És az első képen látható játékok mindegyikére azonnal rácuppanna bármelyik mai kiskölök is.....

Ma valahogy mindenből hiányzik az emberi hozzáadott érték, még ha exkluzív cuccot veszünk, akkor is. Ma az már felejtős, hogy az anyuka leül és faliképet fon-fűz-horgol-(mittudoménnemértekhozzá) - a kisgyerekének....pedig milyen kedves dolog, és igazából sosem "avul el", mert pótolhatatlan, egyedi, értékes. Történelem...

Agfás színek. :D

Annyira "dübörög a gazdaság"hogy idén nyáron bezárt  (be kellett zárjon gondolom helységdijak stb,a belévárosban nemrég zárt be 30valahány év után divatkellék bolt is és képcsarnok is,és még sorolhatnám,edénybolt illatszerbolt órabolt stb stb és már nemcsak izraeliplázák 1999ótaisága miatt hanem össznépi nyomor és szándékos hatalom általi 4-6milliók leszegényítése miatt /ennyien nyomorognak létminimum alatti "fizetés"ből "nyugdíj"ból és "segély"ből itthon legalább,választhatnak enni vagy inni fognak vagy rezsit fizetni vagy szétszakadt ruha helyett használtat túrni,az új mindenből álom csupán,.nekem is,ki nem hiszi /legtöbbször a kormánymédiákat 80-90%ban beuralt médiákkal agymosott éhbérdolgozók vagy pártnyugdíjasok/  éljen havi 22800ból vagy 47ezerből vagy netán közfoglalk. 8órával 52nettóból...igen,orr-bankmentő-adóselhajléktalanító-bánék óta minimálbér alatti a közfoglalk.bére 5-6éve,pl. 2011-12ben 6órásra 35ezer nettó volt és 8órásra 47ezer nettó éws kb 2éve sz*rtt be a kúrmány 4éves késéssel amikro máér vidéken is diplomások söprögettek éhezve széteső szemüveggel mert arra sem maradt pénz (nekem se,40-60ezer ft lenne a szemüvegem mert nem támogatja tb évtizedek óta),nemcsak Pesten,hogy hoppá kéne közintézményeknél kultúrális közfoglalkoztatás a téynek elkednőzésére és foglalkoztatáési statisztikák meghmaisitására hogy juj nem 1,2-1,5millió állástalan van hanem hazudjunk 340ezret és pár hete hazudjunk megszüntet is /Szfváron-és BP-n "szinte megszűnt a munkanélküliség" hazudták parlamnetben egyes havi 1,2millióft fieztéásű fidesz-kndpsek,ja hogy3hónap- 1-2év után eltűnnek a statisztztikából,átlagos állástalálás 2év,vagy meghalnak vagy elhajléktalanodnak vagy kivándorolnak/  mint Rákosi-Rosenfeld-ék,pont most 1956 60véves évfordulóján,a TEKtankokkal és bankokkal megszállóknak /akik Orr bán és Jewrcsány-i is KISZtitkár MSZMPtagok voltak csak jelzem / is lesz 1956os elsöprése remélhetőleg minél előbb) a 3db SZFVÁR-i FÉNYSZÖV egyike pont a belvárosban egyik frekventált helyen levő...és onnan van egy oylan AGFA fényreklámom (nem adom el,az világit mert nyomor van nincs péz,51m2es kuckóban többszázezer hiányzik elektromos felújitásra,és 500e vizfelújitásra és még kéne betonozás mert padló polrad a műpadló alatt 42év után,20-30-40évnél kezdődtek kategóriánként a bajok..elköltözni is 50-100e szállitási dijjal lehetne ha lenne hova élhető helyre kertesházba -téliesitett nyaralóba a környéken,panelt többet soha,nem emebreknek készült parancsra tevrezéssel,ez egy felszálló tűzoltóvetzeték nélküli ablaknélkülilépcsőházú 10emeletes szörny 5.emelete,önmagát törvényen kivül 1992óta helyező jogtrükkös lakásszövetkezetvezetéssel súlyosbítva),becsületesen megvásároltam,4 kisfénycső van benne,lehet az lesz itthoni nyomorunk miatt a csillár (Szarvas-i 5ágú műanyagkarú,arról lógó saját súlyát vezetékén tartó, vasalózsinóros üvegbúrás,1970valahányas) helyén ami már kontakthiba és vezetékelöregedés miatt le kellett szedni...

 

BOCSÁNAT csak ma van okt.23 és az AGFAról jutott eszembe pár gondolat-egymásbaláncolásos emlék kapcsolat, a valóság feltárása a mából..voltaképp én MA NÉZEK KÖRÜL ÉS MESÉLEK RÓLA...(Mint NAgy BAndó ANdrás 20-30éve értelmiségi kabarészövegeiben)

hogy mi lett 30évvel Csernobil-Pripjaty után a z akkori tönkretett pajzsmirigyű ygermekekből,kortásaimból (8éves se voltam 1986tavaszán,pont gyerekkorben legérzékenyebb az emebr a befújt atomporra és ki lettünk küldve pont május 1jén /Rotschildék szülinapján/ "ünnepelni" amikor még befejezetlen-elkedzetlen atomszakrofág nélkül még másfél évig fújrta cézium stb port ide 2000km-es körzetben a szél,és pont május 1jén jött be legnygyobb adag és menzán is volt 1-2hétig a "tilos leszedni és aldni" fejessaláta desszertnek)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Olyan jó ezeket a képeket nézegetni! A gyerekkoromat idézi. Főleg a virágmintás tapéta, és a piros fazék és kislábas. Nekem is van belőlük, én még mindig jobban szeretem, mint a nemesacél csodáimat.

Én, igaz, 31 éves vagyok csupán, de készítek képeket a fiaim szobájába, igaz, csak keresztszemest és gobelint tudok, de most kezdtem el tanulni a subázást és a makramét, így majd ha elég ügyes leszek, remélhetőleg fogok tudni készíteni subaszőnyeget és makramé falidíszt vagy virágtartót is. A képen látható anyukáról mindig az jut eszembe, amikor keresztanyám, aki varrónő, varrt otthon, és az unokatesóm még vagy 4-5 éves lehetett, és mondta neki az uncsim, hogy "Anyuka, ha így haladsz, még varrónő is lehet belőled!" Tőle megtanultam én is varrni, így nálunk is előfordul, hogy leülök a nagyimtól örökölt "lábbalhajtós" Csepel varrógéphez varrni.

Szóval vannak még anyukák, akik varrnak! :)  

rákos zsolt képe

ahimotuSzép és nosztalgikusak ezek a képek!

Sajnos vagy szerencsére nekem nem ilyen gyerekkorom volt itthon!

Politikailag nem vagyok ehez túl képzett ,hogy leírjam miket írnának ide különböző emberek !De kB:az 1978- as években a pártunk és államunk felvett bizonyos összeget külföldről,hogy a nép még jól érezze magát ....Sajnos ennek az összegnek a mai napig is törlesztjük a részleteit !!!

A nagypapám még téglagyárat(Óbudai és régebben a Putnoki ) igazgatott a fordulat évében(1948) ezt a kommunisták  elvették tőle, innentől kezdve már nem azt a munkát tudta magának és a családnak biztosítani mint ami előtte volt!Dénes fia meg lezuhant a háborúban.

A nagymamám akkoriban sokat mesélt az akkori időkről :Pl:Lengyel menekültek bújtatása.És más tötréneteket is mesélt amik most (ebben a nemzetközi helyzetben az én mostani megitélésem szerint nem tartozik ide !!!)

Viszont én, amikor gyerek voltam náluk a 70-es években(Bp. I. ker Fő utca xx. ezekről a dolgokról persze nem tudtam semmit sem.Azért mi is jártunk keletre és nyugatra(Jugoszlávia!) is .Piko vasutam és matchbox autóim nekem is voltak (ahogy munkásőr apukával rendelkező ált. isk.-i osztálytársaim is ...).Hogy a nagypapám  Zsolnay nevéből hogyan lett Solnay azt még a mai napig sem tudom biztosan .Gondolom ez egy hosszú történet lehet .Az 50- es évek sok mindenre rányomta a bélyegét a családunkban ...Ha tudok erről valamit biztosabban akkor ide felteszem 1X.

A lényeg az hogy az akkori Fő utcában volt 1 maszek -a Cservenka Mihályné volt a tulaj- aki a boltjában sok mindent tartott, így lehet, hogy a retronóm T. férfi olvasói erre még emlékeznek. Nekem az akkoriban az volt az igazi látnivaló a bolt kirakatában .Sajnos az akkori anyagi keretem nem tette lehetővé sok új avagy régebbi eladó  cucc beszerzését.De azokra a kirakati és bolti múszaki elektronikai dolgokra a mai napig is nagyon jól emlékszem !

Megj: elnézést ,hogy a gyerekkori lakásról nem teszek ide fel képeket ,de már 2 rablás is volt itt a házban !!!!

És az is lehet ,hogy bizonyos mondanivalóm  homályosan lett fogalmazva ,de ez nem véletlen volt :manapság 2 ember is van aki igencsak meghurcolásra számithat "bizonyos" ügyekben így ha V.kik!!!!!! ezekre a szavakra rákeresnek akkor- én vagy más- esetleg  számíthat bizonyos mostanában" igen divavatos "retorziókra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Hát igen, erről szól a honlap!

" a CSALÁD 2es-szériájú Videoton (cccplicensz SECAMCOLOR),leszedett programkereső-védőajtajú (amögött volt a 4dbprogram keresője,van hasonlóvédőajtajú diszdobozom,örökség ékszerdoboz) COLOR STAR tvt néz"(kb 54-58kg-s volt)

 

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

A család az alacsony asztal-magas szék kombinációval  (népi járvány,nagyszülőknél és nálunk is,eredmény az iskolai,csak hátközépig támasztó  keményfalapszékekkel: gerincferdülés, és Scheuermann-kór,saját példám,de  magyar eü miatt 20on-30valahány éveskoromra fedezték fel szép fokozatosan ahogy a nyilt gerincszakaszt is többedszer..külön könyvet lehetne kalandjaimról írni,.kortörténet lenne az egész...)  mini étkezőfülkkében étkezése a felnőttek hajolvagörnyedésével már tinikortól... néhol máig élő hagyomány,kivéve ahol vettek DOMUSokban  (megvette majd bezáratta kinyirta Keravill-lal V.-i Gábor /Gemini/ cége vagy pedig őutána vidéki  igazgatók átalakulócégei) 1980asévekben emberi magasságú  ebédlő-étkezőszéket,ők talán megúszták a 2szeres gerincferdülést és mára "bogárhátú öregember-öregasszony"nyá válást  (mondom én ezt abban az országban ahol 170-180cm felettieknek nincs valós  érdekvédelme /lásd "független" bábszakszervezetek jelképessége 1944óta 72éve de fokozódó impotenciával és állással megvásárolva zsaroltsággal 26éve/  az országban és mindenhol az annál magasabbak gerinctönkretételére és fej-beveretésére játszanak,pedig elmúltak már a 180cm belmagasságú Ikarus55ösök,de vannak utódaik VolvoALfabusz néven,és megvan legtöbbházban még a törpekor180-190cm "magasságú"ajtótokja  is  fém,fa,de vastag kemény...esetleg karvastag gerendák is,nem beszéléve autók "belmagasságáról",fekvőrendőröknél komoly koponyasérülések és láb-térd-combhelyeiről és  korai trombózis érleléses térdvándorlás csonthártya izületigyulladások törések előidézésére)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő aki 195cm-s

A valószinüleg ikrekből vagy hasonló korú testvérekből a fiú háttal a nagyapám által készített gyereksámlin állva fogat mos,szigorúan teljesen felöltözve hogy a fogkrémmel leköpje pizsamáját ;-) (bocsánat csak iylen "Winneotu-s kalandos történetmesélés" humort akartam mint a diafilmvetitéses mesélésnél),..lánytestvére ekkora meztelenül fürödve és szülők által korai szeméremre nevelve lehajol (lásd a SOSE HALUNK MEGes filmben 1960asévekben játszódva a ruhaakasztó vállfa eladásakort a lány vetkőzését és miatta anyja kiáltását /meglátkják lánya kifejletlen mejjeinek helyét,bocsánat gonosz g*ci vagyok mint Orr bánék maffiája/ (poén elem),de nekem a tinifiú haját megmosva ölébe ülő és őt is örömhöz segitő fiatal fodrásznős jelenet tetszett /a Sosem Halunk Meg filmben/,olyan fodrásznőről álmodtam párszor én is,és egy darabig jártam aranyos szeplős fodrásznőhöz) "Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő