Bunker


Forrás: 
Saját fotó
Bunker

II. világháborús bunker az egykori Csepel Vas- és Fémművek területén.

-És erröl az ojjektumról mit tud elmondani?
-Hooggyy..hogyakarja' magának kifejezni...
a Weiss Manfréd Müvek a Csepel-i tanácccsss...
részirü' mekkapta a zengedélyt ;-)

pakzoltan képe

Üdv Anonymus! Erről a bunkerről azt lehet elmondani, amit az összes többiről. Pl. bombatámadás esetén a gyár dolgozói és a környéken tartózkodók ide menekültek.
köszönöm a hozzászólást, lehet, hogy bennem a hiba, de a kérdés többi része számomra értelmezhetetlen.

Szerintem a kérdező az 1989es Szalacsi Sándor-interjú-t idézte ;-)

Amikor B.Ferenc amatőrfilmes elment Kocsord-ra (Szabolcs-Szatmár megye?)

lefilmezni a Fogarassy Árpád épülő beton-magánbunkerét,és amig a forgatási szünetben a F.Árpád átöltözött a házban,addig B.F. kiment az utcára,és éppen akkor járt arra Szalacsi Sándor,és így megkérdezte,hogy mit tud az "objektum"ról elmondani.Ebben szerepelt a "visszbüll veszi ki a zoxigént,teccikérteni?" mondat is ;-) nekem 2002ben mutatta meg a filmrészletet egyik volt kollegám.Az interneten terjedt el.És ha jól emlékszem,később lett is film kb 1996ban NE AKARJÁTOK IRIGYELNI A HOLTAKAT címmel,amit a Duna TV pár éve levetített,abban interjúvolják a Fogarassy Árpádot, a Szalacsis rész ott is kimaradt...ja és terjeng /azt hiszem a szalacsi.hu-n is/ egy videó,amiben egy FRIDERIKUSZ SHOW van,1992ben avgy 1993ban meghívta a Friderikusz S. a műsorába...és nyilatkozik.

Én csak kb 2-3éve jártam Csepelen először, a szétlopott CSepel Művek területén,és láttam,hogy a csatornafedelek 70%a el van lopva és körbekerítve,továbbá fényes nappal csórták valami földből kiálló csőből, 2 c-ember a kábeleket...hátrafelébb,amerre a kismozdonyok romjai is vannak,és az illegálisan tárolt galvániszap nyomai is,amelyek majdnem beleszivárogtak a párszáz m-re levő védett csépos kutakba,amelyből ivóvizet vesznek.De én nem ezért,hanem PANNÓNIA-MOTORkiállítás miatt voltam ott..(és azt hittem bejártam az egész exCsepelMűvek-et,de lehet csak 1/3-át vagy felét)és miket láttam!Csakl meg kellene keresni a DVDken a képeket,és felraknám...de katalogizálni kell a dvdimet..tavaly CDkkel együtt kb 1200-1300 lehetett..nagy munka lesz...nagyobb részük írott,de jelentős részük műsoros is...VHSkazettából is van kb ennyi,be kellene digitalizálni,csak uyge..hardver-,pénz- és álláshiány miatt....ugye...ja és ezeket kb 8-9év alatt gyűjtöttem össze nagyrészt.

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Van néhány ilyen a környékünkön is. Azt hittem az ötvenes években épültek atomháború esetére.

..jut eszembe,szintén a 20évvel ezelőtti Szalacsi-s interjúból:

Szó szerint idézve!:

Riporter:- Éss..atomtámadás ellen is vé(j)d ez?

Szalacsi Sándor: -dNEMb...iggennn, aazz ellenn nemm véjdd,deviszont...úgy magyará..SZTAKI Árpi,hoggyy...a visszbüll veszi ki a zoxigént,teccikérteni?A 300eze'..30ezer literess...."

(de azon a bunkeren elvileg még nincs kész az ajtó és a légszűrőrendszer, az építő későbbi,2-4évvel ezelőtti interjúja szerinte még 15-30millió FT hiányzik belőle,jöhetne valaki szponzor...pl az 1kivételével szinte az összes magyaroszági cementgyárat "privatizáló" svájci HOLCIM...

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő