Rádióműsorvevő engedély


Forrás: 
Saját - Családi arhívum
Rádióműsorvevő engedély

Érdekes erről nem is hallottam

Szigorúan engedélyköteles volt a rádiókészülék üzemeltetése, és mindent megtettek az "orvhallgatók" kiszűrésére. 

ml

pakzoltan képe

Most sem ártana ilyen szigorú engedélyek kiadása, de szerintem a TV-hez is kellene. 

' Majd elfelejtettem...... de most már a szolgáltatók részére, mert amit ezek a percemberkék produkálnak, az nem semmi.És ez a katyvasz tuti kijut az éterbe, azután fénysebességgel száguld az idők végezetéig a világűrön keresztül-kasul. Ezek után már azon sem csodálkozom, ha valamilyen idegen civilizáció ezek miatt a hitványnak is csak  nehezen nevezhető "műsorok" miatt nem lenne kíváncsi az emberi fajra.

Amilyen a fája olyan az almája

Az még, ha nem kiváncsiak az hagyján, de  a krimi és akciófilmek láttán egy szélsőségesen erőszakos faj benyomását keltjük, nem is alaptalanul. De szerintem a Hold túloldalán már rég van egy nagy felirat: Kozmikus Állatkert, belépés csak saját felelősségre. A Föld nevű bolygón élő szerfölött primitiv és különösen veszélyes kétlábúakat etetni és ingerelni tilos. A négylábúakat szabad.

Vettem az adásodat Földlakó. Sajnos igazad van.

MZ/X

Csatoltam egy szintén 1945 októberi rádióvevő engedélyt, de nekem teljesen másnak tűnik. Ráadásul kétoldalas.

Többféle nyomtatvány lehetett forgalomban? Vagy ez másról szól?

Rádió engedély 1.jpg

 

Rádió engedély 2.jpg

NofreT képe

Szücsi, a kiadás szempontjából két különbséget látok.
ÁDY nyomtatványát 1945-ben nyomtatták,és a (szabvány?)száma
1102/b
a tiédet pedig 1942-ben nyomtatták, és a (szabvány?)száma
1102/a

hogy a(szabvány?)számnak volt-e valami tartalmi jelentősége is, azt nem tudom

ÁDY engedélye is kétoldalas.

Nofre

Laki Géza képe

A két engedély között nem csak formai különbség van,hanem tartalmilag is eltérnek egymástól. (tessék végig olvasni)

Az engedélyek még a 60-as években is divatban voltak. Az üzlet a vásárló adatait közölte a területi postával. Így a kötelező bejelentést NEM lehetett elsumákolni sem.

Ha a tulaj a készülékékét  netán eladta, a postán hivatalosan átírták az uj tulaj nevére,így az eladó mentesült a további fizetés alól.

Ha viszont a készülék elromlott,és esetleg a javítását a tulaj nem igényelte,akkor a készüléket be kellett csomagolni,amit a posta pecsétviasszal lepecsételt. Hasonlóan a kocsikban lévő rádiókra is fizetni kellett. Az  rádió javítás ideje alatt a szervíznek lehetősége volt erről az időszakról igazolást kiadni. Ennek birtokában a posta az előfizetési díjat elengedte. Tehát: a nyomtatványnak formailag több kivitele létezett,de  lényegük azonos volt.

De mint tudjuk, ma már mindez másképp van.

 

NofreT képe

 

hogy van tartalmi különbség , de hogy itt , vagyis akkor: 1945-ben a két engedély között mi lényegi különbség, azt nem tudom. ÁDY nyomtatványának második oldalát nem is lehet elolvasni.

 

Más. Elég sok minden történt 1942 és 1945 között, érdemes elolvasni itt:

A Magyar Rádió háborús évei (1939–1944)
http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/499.html

meg a következő időszakot. Ez az adások, a rádió szemszögéből érdekes. A műszaki háttér másik kategória, annak neki sem mernék fogni, nyilván te sokkal jobban érted.

Nofre

ÁDY képe

Nem tudom, hogy van e valami a hátoldalán. Előkeresem éz megnézem.

NofreT képe

Látszik, hogy van a hátoldalon szöveg. Ha nem fotó, hanem szkennelés lenne, még jobban látszana, úgy mint Szücsi képén.

Nofre

Laki Géza képe

Mind a kettőnél a havidíj megfizetése a cél. De a 45.okt 19-es nyomtatvány még a havidíjon kívül "egyszeri hozzájárulásról" is beszél.

NofreT képe

 

 

Nofre

Ezek szerint akkor is kavar volt a bürökráciában.

1945.10.12.-én a III. kerületben csak havidíj volt

1945.10.19.-én a XII. kerületben havi díj + egyszeri újjáépítési díj

 

De legalább a 100 pengő stimmel :o))))

 

NofreT! Mellékelek egy 1945. szeptemberi 18.-i, 1102b számú nyomtatványt, igaz ezt is 1942-ben nyomtatták, de ez is más mint Ády-é (akié szintén 1102b) és itt is "csak" havidíj van.

 

Rádió engedély 3.jpg

Laki Géza képe

Azért én nem a bürökráciában keresném a titkot.

Egyszerűen arra próbálnák magyarázatot keresni,hogy milyen megfontolásból,és kinek számlázhattak egyidőpontban -különböző kerületekben- két különböző összeget,vagyis a 13.-ik kerületben miért kellett még a díjon kívül újjáépítési díjat is fizetni,mikor azt a 3.-ik kerületben nem kellett?

leguan képe

A rádióengedély kettős  szerepet töltött be.

Az egyik a használati díj kötelezettségének tisztázása.  Ebben nincs különösebb érdekesség, ugyanez érvényesült a tv-készülékekre, még a 70-es években is.

Ennél érdekesebb a politikai ok. Akkoriban a társadalmi méretű közlés (ezáltal befolyásolás)  egyetlen gyors eszköze a rádió volt.  Tehát a hatalom "rajta tartotta a szemét".  Már 1944 áprilisában be kellett jelenteni a rádiókat (mellettük olyan "stratégiai fontosságokat" is, mint a telefon, írógép, bicikli). Aztán a BM 174.746/1944. sz. rendelete kötelezte a zsidókat a rádiók leadására, majd 1944 októberében mindenkinek le kellett adnia a rádióját a postahivatalokban vagy egyéb kijelölt raktárakban. Gyermekként emlékszem apám örömére, amikor az ostrom után épségben megtalálta, és hazahozta Telefunkenünket.