Pop és az Alföldi papucs


Untitled-1.jpg

Nagy örömömre végre találtam egy olyan könyvet, amelyben Alföldi papucs hirdetés volt. Azt hiszem itt a retronom.hu-n hiányzott is róla kép. Pont abban az időben készült ez a könyv (1981), amikor a lábbeli a csúcson volt. Néhány éve nekem is sikerült szert tennem egy újra és imádom. A papucs kapcsán beleolvastam a könyvbe és egy-két képet megosztok veletek néhány gondolattal.

 

Az első érdekes hír ami engem meglepett, hogy a BNV terültén 1976-ban volt egy Szigetszerű fesztivál. Szolidaritás rockfesztivál volt az elnevezése, de szerintem senki nem a politikai nézetei miatt ment el ide. 78-ban már harminchét-ezren voltak a koncerteken. Mini, P.Mobil és Piramisról ír a könyv, de gondolom más zenekarok is voltak. Sajnos erről kép nincs a könyvben, de bekerült egy Tabán buli kép, ami már 1971-től ment.

 

A lexikon részében a könyvnek kevés olyan név van, ami zeneileg eltűnt volna. Ma is hallgatják ezeket a zenekarokat és sok közülük még ma is működik. Próbáltam egy-két érdekeset kiemelni a nagyok mellett. Az első, talán manapság nem annyira ismert énekes Amanda Lear. Igaz napjainkban az egyik számát egy reklámban visszahozták, de zeneileg nagy vizet nem kavart.
Már ekkor jól működött a reklám ereje, hiszen például róla azt terjesztették, hogy férfi. Nem is akárki terjesztette róla - hogy pátyolgassa „ismerőse” útját -, mint Dali. Modellje volt jó pár évig. (Az infó nem a könyvből van.)

 

Egy oldalon Linda Ronstadt és Demis Roussos. Az elsőről megtudtam, hogy amerikában nagyon ismert volt és a contry zenét keverte a rockkal. A kísérő zenekarából lett az Eagles. A második név már ismerősebben csengett, bár egy számát se tudom visszaidézni. Szüleim házibulijain nagyon ment, az ősök nagyon bírhatták, mert volt két LP-jük is otthon. A görög származású fickónak írt Vangelis is, mielőtt önálló albumba vágott volna.

 

Na ő kimaradt az életemből! De ez a festés és a nyelv a korabeli képekről a Csókot eszembe juttatta.

 

Supertramp-et azért tettem be - az ismert és „ma is hallgatom zenék” közül -, mert néhány hónapja megszereztem Roger Hogson 2007-es önálló koncert videóját. Remek!

 

A nyolcvanas évek elejére tehető a Discó zene térhódítása és ennek egyik „jeles” képviselője is bekerült a könyvbe. Bonnie Tyler. Érdekes, hogy a hölgy arcára egyáltalán nem emlékeztem.

 


A Popzsebkönyv végén egy két érdekes hirdetés van. A fentebb említett Alföldi papucs és a …

 

Disco ital! Alacsony alkohol tartalmú! Nem hallottam erről, pedig én bihari gyerök vagyok!

Az Alföldi papucs nem ugy általában a popzenéhez vagy korosztályhoz köthető. Szinte kizárólag egy réteg, a 14-2o kötötti un. csövesek hordták a hetvenes évek közepétől a nyolcvanasok elejéig. A csövesekről annyit kell tudni, jórészt hosszu ujjú fehér inget hordtak kitűrve a nadrágból, hozzá elképzelhetetlenül szűk kopott és koszos farmert, ami bokáig miliméterre passzentos volt, fehér zoknit, ami többnyire hót retkes volt és hozzá a jó érett Alföldi papucsot. Ja és baboskendő, biztositótűk és az uj nem disco Beatrice együttes. El ne felejtsem a zacskózást, szipuzást, pogó táncot, Parkánozást (Parkán: Parkinson kór elleni korabeli gyógyszer, piával keverve narkó), ami szintén hozzá tartozott. Tán a punkok magyar megfelelői voltak leginkább. Hamar letűntek a szinről. Ja és az ő szokásuk volt odamenni akárkihez, haver, adj egy bélást! Nem nagyon komáltam sem őket sem a zenéjüket.

"Az Alföldi papucs nem ugy általában a popzenéhez vagy korosztályhoz
köthető. Szinte kizárólag egy réteg, a 14-2o kötötti un. csövesek
hordták a hetvenes évek közepétől a nyolcvanasok elejéig."

 

Meg a gimnazisták, főiskolások, egyetemisták, iskolások és végzett fiatalok. És ha jól emlékszem, már a hetvenes évek elejétől. És egyáltalán nem kellett koszosnak lenni a farmernak, a szipuzás meg aztán végképp nem volt elvárás akkor ehhez. Ez egy elég konszolidált divatcikk volt, vele ért össze a beatnemzedék és a polgári világ viselete. A papucsot vagy a hasonló anyagú/színű cipőt Pesten az Astoriánál lévő mintaboltban lehetett beszerezni, ha jól emlékszem, olcsónak számított. 

jó, kényelmes, és hordható cipők voltak, incitatus jól szólt ! :)
Nofre

Egy dolgot kifelejtettél az egyébként alapos leírásodból. A csövesek elengedhetetlen tartozéka volt még a szimat-szatyor. Abszolút kultusztárgy volt, pláne, hogy ahhoz is mint sok minden máshoz abban az időben, elég nehezen lehetett hozzájutni.

Csak a fiatalabbak kedvéért: a szimat-szatyor a seregben a vegyvédelmi felszerelés (köztük a gázálarc, innen a "szimat") hordtáskája volt.

 

vzoli képe

Bocs, de nem igazán értek egyet veled! Az én kamaszkorom a '80-as évek első felére esik. Esztergomban voltam diák, az azóta szétvert I. István szakközépiskolában, kollégiumban laktam 4 éven át. (A 314. szakmunkásképzó kollégiuma, nem messze a vasútállomástól.) Egyszóval jónéhány emberkét ismertem és láttam magam körül; csöveseket, poppereket, jampikat stb.

Én a csövesek közé tartoztam...

Valóban jellemző volt ránk a hosszú haj, szűk farmernadrág és a szimat tatyó. De már megbocsáss, a fehér ing nem rémlik!! :) Sőt! Kifejezetten kerültük. Inkább matrózcsíkos póló és a "kockás" ing.  A fehér zokni sem igazán volt ránk jellemző és az Alfödi papucsot sem lehet kizárólag a csövesekhez kötni. Hordta azt mindenki! A nadrág is inkáb kopott - koptatott - volt és néha kimostuk :) A baboskendő is inkább csak koncerttartozék volt.

A szipuzás valóban egy, a korra jellemző probéma, de a Kőbányai Világos sokkal népszerűbb volt köreinkben:) Meglátásom szerint ma a kábítoszerek sokkal nagyobb arányban vannak jelen a mai ifjúságnál, mint szipusok az "én időmben", közöttünk.

A feltupírozott festett hajú punkokat pedig ne keverjük össze a csövesekkel! Két külön "faj"!

 

Egy korszak volt, a maga "lázadó" ifjúságának egyik csoportja.

 

Bárcák és zsetonok: www.zsetongaleria.hu

Na most az Alföldi az egy cipőgyár volt, ahol nagyon sok féle cipőt gyártottak és mellesleg papucsot is. Az Alföldi cipőt nagyon sokan hordták, trendi volt, én is abban jártam. Az Alföldi papucs viszont jobbára a csövesek, na nem a mai értelemben vett hajléktalanok, hanem a csőnadrágos csöves gyerekek (lásd feljebb) egyenviselete volt. Persze télen a csövik sem papucsot hordtak és nyáron se kizárólag ők, de náluk az egy kötelező darab volt, ahogy feljebb leirtam. Én a hetvenes éveket nagyfiuként kezdtem, millió haverom volt alternativ entellektüelektől a motorosokon, diszkójárókon keresztül a konszolidált úrigyerekekeig. A hugom egy rövid ideig csöves volt, kitünően emlékszem az időszakra. Az Alföldi cipő amugy seszinű bőrből készült, az első eső hatására foltos lett, aztán lassan megbarnult. Kezelés nélkül semmi vizállósága nem volt. Egy átlag cipő 1 heti fizetésbe került akkoriban.  Kiváló összefoglalót ad az alábbi link.Amiket eddig irtam, saját kútfejemből meritettem, nem innen:)http://www.tankonyvtar.hu/muveszet/ne-ma-4-4-folospeldany-080905

Köszönöm a linket, elolvastam.
Mindig tanul az ember :) Lehet, hogy egy másik világban éltem? Nem hiszem, de számomra az ott körvonalazott életérzés újdonságként hat most. Az ott leírtakat nem szabad szerintem általánosítani. Sosem voltam "rajongó", sem csöves meg ilyesmi, egészen egyszerűen más dolgok érdekeltek, nem is ismertem azokat a zenekarokat, de legalábbis megnevezni nem, ha hallottam is valahol a zenéjüket. Ez jobbára a kis sokol rádión jött házhoz, ez talán jelzi is az anyagi körülményeimet. Tanultam, dolgoztam, sokat olvastam, megvarrtam a ruháimat, pulóvert, szoknyát, sálat kötöttem. Az Astoriánál lévő cipőbolt kirakatát rendszeresen megnéztem, és ha cipőt kellett venni, oda mentem először. Az a natúr bőr egyébként divat volt akkor, amellett, hogy nekem a mai napig tetszik. Még most is megvan egy táskám, és egy tárcám, amit azokban az években vettem. Lehetett kezelni, és igen, patinásodott a bőr, és volt valami paszta is, amitől jobban állta a vizet.
Biztosan volt egy közeg, ahol az alföldi papucs elengedhetetlen volt, de erről én nem tudtam, és nem is nézett csövesnek senki. Nekem is volt, meg valami szandál is, és a férfi félcipők is nagyon jók voltak. A talpa némelyiknek nyersgumi-szerű, ami télen nagy előny a csúszós utakon.

Csak azért eresztettem ilyen bő lére a mondókámat, hogy ne legyen már egy dobozba beskatulyázva az a kor.

Ma például nagy divat a pirszing (nem is tudom hirtelen jól leírni)a szilikon és társai, de azért számszerűen sokkal kevesebben alkalmazzák ezeket, mint amilyen visszhangja van. Ja, és nekem sincs, még egy árva tetkóm sem :)

Nofre voltam

Az idézett helyen a csövesekről, az őket körülvevő szubkultúráról található értekezés, ahol egyetlen utalás van az alföldi papucsra: " lábbeliként az akkor népszerű alföldi papucs...". Ez azt jelenti, hogy az egyébként népszerű viseletet a csövesek IS hordták. Te viszont azt a szerintem téves következtetést vontad le ebből (vagy másból), hogy a papucsot kizárólag a csövesek viselték. Ezt szerettem volna korrigálni mindössze, mert én máshogy emlékszem.

 

Üdv

 

Incitatus

Én viszont igy emlékszem, mindegy, ezen nem veszünk össze.  Ismerettségemben senki sem hordta csak a csövik, pedig ahogy emlitettem sokfelé sokféle embert ismerten. Nem volt egy szalonképes utcai viselet, akárhogy is nézzük.

JÓL EMLÉKSZEL A BABOS KENDŐ SEM MINDENKI NYAKÁBAN LOGOTT HA BELETETTE TUDTA HOVA TARTOZIK VALAMIT MUTAT KIFELE POPPER NEM JÁRT BABOSKENDÖVEL A NYAKÁBAN ÉS NEM HORDOTT ALFÖLDI PAPUCSOT A RÉPA GATYÁHOZ

SZERINTEM SŐT BIZTOS VAGYOK BENNE A CSŐVESEK HORDTÁK AKKORIBAN AZ IFJUSÁG CSŐVESEKRE POPPEREKRE DIGOKRA KEVÉS PUNKRA OSZTODOTT ALFÖLDI PAPUCS A CSŐVES GYEREK LÁBBELIJA VOLT A POPPER ÉS A DIGO HEGYES ORRU CIPŐT HORDOTT ....CSŐVESEK FŐLEG PROBLÉMÁS ELVÁLT SZÜLŐK GYERMEKEI VOLTAK BANDÁKBAN TÖMÖRÜLVE ROCKOT HALLGATTAK EDDA PMOBIL BEATRICE ÖSSZETARTOTTAK BALHÉKBAN KEVEREDTEK SULIBÓL KIRUGTAK AZ ÉLET ELÉM ÁLLT NEM KERÜLT EL A BAJ SENKI NEM SAJNÁLT A FÖNÖKÖM UTÁL A LÁNYA BIZTATOTT NEM IS HITTÉK EL HOGY ROBIN HOOD VAGYOK AKÁR HOGY IS FÁJ GYÖZIKE A SZTÁR HÁT IGEN HOBO MÁR 1980 TUDTA HOGY MINDENKI SZTÁR SAJNOS

Ez a Popzsebkönyv nekem is megvolt, ha nagyon keresném talán még most is megvan valahol. Az abszolút csúcs az a hozzámellékelt kivágható kazetta borítók - azaz inkább betétek - voltak.

Nekem speciel megvolt a popzsebkönyv és hasznos infok voltak benne de már az ördög tudja hova keveredett el az idök folyamán.

Volt alföldim is nagyon klasz kényelmes viselet volt,akárcsak az alföldi cipögyár többi terméke:cipö,bakancs.

rumola képe

Nem hogy irt neki a Vangelis hanem valaha egy bandában zenéltek a 70-es évek elején Aphrodite's Child volt a neve a bandának. Volt néhány nagyon gej számuk is de a 71-es 666 cimü lemezen megmutatták mit tudnak. De a kkor még a Vangelist nem Vangelisnak hivták hanem valami fura görög neve volt

Én is emlékszem erre a nyúlós-nyálas Aphrodites Childs nótára (ha egyre gondolunk), Rain and tears (Eső és könnyek) volt a címe. Szerzői :  Vangelis Papathanassiou - Demis Roussos. Egyébként Roussos ott még basszusgitáron is játszott. Vangelis nevét is talán jól megfejtettük.

pár évvel ezelőtt sikerült vennem egy alföldi papucsot  tiszakeszi környékén és szinte olyan mint régen...kényelmes és jó a minősége...igaz elmult több mint 20 év az első papucs óta, de olyan jó érzés volt ujra látni és viselni...

Szia Retróimádó! Örülnék,ha meg tudnád mondani,hol vettél alföldi papucsot,mert már régóta keresem,és csak pár helyen találtam,de azok csak a nevet bitorolták.Minőségben meg sem közelítették a régi alföldi papucsokat. Jó lenne végre rátalálni valami régi hazaira,ami kiváló minőségű. Válaszodat köszönöm!

Sziasztok!

 

A férjemnek (55) keresek igazi Alföldi papucsot, így kerültem erre az oldalra.

Szerintem nem csak a csövesek hordták, nekem is volt, nagyon büszke voltam rá, mert a saját keresetemből vettem az elsőt ( nyári munka a PEVDI- ben). Az volt az igazi, ha a natúr bőr beérett, de ezt nem esőn áztatással kellett elérni, hanem hordással, ápolással. A férjem a mai napig szereti, bár ami most van neki kb.10 éves darab nem is igazi Alföldi papucs, mert valami spanyol (?) gyártmány, de úgy néz ki! Ezt hordja vezetéshez, evezéshez, borzasztó csúnya tud lenni(= a papucsa), de ha összekapja magát (= a férjem), megtisztítja, kibokszolja, a papucs megújul. Most lesz a szülinapja, nagyon szeretnék neki venni egy újat, ami olyan (erős, szép, kényelmes), mint a 70-es években gyártott.

Ha tudtok, segítsetek megtalálni!

Köszönöm

zfa

NGA képe
pergerz képe

Csak annyit a témához,egy kedves cipész barátom csinált nekem "alföldi" papucsot,az én instrukcióim alapján.Azóta több is készült ,de az enyém volt a minta darab.Ez öt éve volt azóta is hordom,most már talpalni kell,de nagyon kényelmes.Ha valakit érdekel,e-mailben megadom az elérhetőségét.Mert ez itt nem a reklám helye.

Helló!

Amennyiben még él az ajánlatod,alföldi papucs ügyben érdekelne a cipész barátod elérhetősége.Címem:ceben@citromail.hu

Köszi!

Csak bátorkodom megjegyezni hogy valamikor az Alföldi Cipőgyár nak volt saját szakboltja mégpedig az Astoriánál. Mikor arra jártam mindíg megcsodáltam a kirakatba kirakott tetszetős, jó minőségű lábbeliket, viszont én sosem vettem egyet sem. Hogy miért, azt a mai napig nem tudom megmondani!

teslaeltos képe

Most a Tiszacipő márkabolt van az Astoriánál de bevallom őszíntén nekem nem jönnek be a papagájszínű cipők....

Hát ez az alföldi papucs ritka undorító. Fel nem venném semmi pénzért.

Szerencséd van, nem kötelező. Hogy micsoda emberek élhettek akkoriban!

 

Van egy mondás: Ki, mit szeret jó az annak. Ez mindent elmond :-D

 

:: Kalmopirin

Csazo képe

Csazo

Még friss zöldfülű vagyok a lapon,  ha a papuccsal kapcsolatban nem is, viszont a szolidaritási koncert hangulatát segítek felidézni. Sajnos személyesen nem voltam kint, viszont az MTI fotólaborban laboráltuk tekercsekben a Képes Hiradó példányait a hetvenes évekből és a szolidarítási koncertkép belföldi példányából akkor mentettem egyet, melyet most próbálok  megosztani Veletek, ami hirtelen nem is olyan könnyű. Itt úgylátszik perfekt angolosnak kell lenni, hogy simán menjen.

Szolidarítási koncert a BNV-n

 

Pop


és


Úttörő rangjelzések
Ismeretlen évjárat
Ábránd desszert
Ismeretlen évjárat