Irodalmi folyóirataink a hatvanas években


indito_be.jpg

A hatvanas évek (a "nagy generáció" évei) sok szempontból a szellemi nyitást hozták (amennyire a hatalom erre rákényszerült). Ennek jelentős szereplői voltak az irodalmi folyóiratok  (a "három nagy").

 

A Kortárs első évfolyamának első száma 1957-ből, valamint egy 1967-es száma. Ez utóbbi nyitó írása: Kiss Lajos "Nemzeti üggyé" nőtt a nemzeti kérdés című tanulmánya. Ebből egy mondat: ""Ha a nacionalizmus él, ne csak az árnyékára célozgassunk, mert félő, hogy matuzsálemi kort is meg fog élni." --- Hát azóta 42 év telt el....

 

 

A Nagyvilág első száma 1956-ból, valamint  egy száma 1973-ból. Vállalt feladata a nyitás a nagyvilág felé, ami az ötvenes-hatvanas években - még ideológiailag visszafogott formában is - bizony nagyon időszerű volt. Az első számban Brecht, Paszternák, Hemingway, Martin du Gard, Solohov, Moravia írása jelenhetett meg. Az 1973-as számban olvashatjuk pl. Jorge Luis Borges vagy Ezra Pound versét.

 

 

Az Új Írás 1961-ben indult. Mellette egy száma 1970-ből.

Sokrétű szerepet töltött be.  A külső támadások kereszttüzében és belső harcok közepette közölte az 1956-os forradalom után börtönben sínylődő, majd kiszabaduló (Déry Tibor, Tardos Tibor, Zelk Zoltán) és a hallgatásra kényszerült vagy háttérbe szorított alkotók írásait (Illyés Gyula, Kassák Lajos, Örkény István, Benjámin László, Pilinszky János, Tamási Lajos, Nagy László, Juhász Ferenc, Weöres Sándor). Teret adott a fiatal nemzedékeknek. (Csák Gyula, Csoóri Sándor, Fodor András, Galgóczi Erzsébet, Kalász Márton, Ladányi Mihály, Szakonyi Károly, Tornai József és mások). 1964 tavaszán az alapító főszerkesztőt - az akkori főideológus utasítására -  leváltották Weöres Sándor Antik ekloga című erotikus versének közlése ürügyével.

Az 1970-es számban búcsúztak Váci Mihálytól és Veres Pétertől.

NofreT képe

Kedves leguan, ez nagyon jó összeállítás, köszönöm.
A rossz mellett nagyon sok jó is volt.

 

(terveztem én is  egy blogot, és pont a hatvanas évekről- de más témában. Ha elkezdem, biztosan nem lesz ilyen komplett, talán az sem baj, ha időnként bővítem? :) ez itt fent alapos, és jó, nem lehetett kis munka így összerakni)

Nofre

leguan képe

Örülök, hogy tetszett.

Végülis könnyű dolgom volt, mert ezeket a folyóiratokat megőriztem. De főként azért, mert a hatvanas évek valóban csodálatosat produkáltak a kultúrában. A zenében, az irodalomban, a színházban, a filmben. Nagyfene elemzésére az okoknak és a következményeknek itt nincs mód, de azért néhány blogot össze lehet hozni. Egy nagy tervem a tipikus filmjelenetek összegyűjtése. Persze lesz vele dolog. Csak annyit felidézve, hogy pl. csak az első filmszemlén ('65-ben) ezek a filmek versenyeztek: Szabó - Álmodozások kora, Fábri - Húsz óra, Jancsó - Így jöttem, Makk - Mit csinált felséged 3-tól 5-ig, Kovács - Nehéz emberek, Keleti - A tizedes meg a többiek. És akkor még nem is említettem olyanokat, mint Jancsó - Szegénylegények, Fábri - Két félidő a pokolban, Gaál - Sodrásban ....

A hetvenes évek végefelé a Kortársban jelent meg folytatásokban Moldova György legjelentősebb írása, az "Akit a mozdony füstje megcsapott". A MÁV-ról, a vasútról, vasutasokról, utasokról szól, Az utolsó vasutak c. fejezetét ma is elolvastatnám minden vasútromboló miniszterrel, politikussal, MÁV vezérrel.

És az a kemény,hogy már akkor tettenérhető volt a VOLÁNlobbi és olajlobbi a megszüntetés idején 1975-77táján (a könyv kiadása) de már 1968tól fokozdóva, a legynagobb remixhulláma 2000es évek közepén-végén volt orvosvégzettségű Ko(hn)ka miniszter helikopteres idején.De nemscak a mszp szdsz kúrmány diején volt erős olajlobbi és szcieno lobbi  (miniszterük zárta be OPNIt Hárshegyen mert pszcihiátriaellenesek+ elrabolták Dr Veér feleségét ,eltüntették majd őt is 1.Orbánkúrmány idején irt róluk 3-4könyvet valódi bizonyitékokkal,szinte mindet kivásárolták a boltokból hogy eltűnjön tényfeltáró igazság,ahogyan nem hallani a HÁBORÚ A NEMZET ELLEN kb 2009-11ben kiadott tényfeltáró DVDről sem (horribilis 4-6ezer ftos árán kivül és torrentekről eltűnésén kivül) ami leleplezi mszp-szdsz-FIDESZ rablóprivetizációs 10ezredárton külföldnek-oligarchamaffianak nemzeti vagyon 95%nak eladását) ,hanem már 1.Orbán fkgp-fidesz kúrmány idején /1998-2002,kb 1999ben/ az ellenfeleieket apeh-nav vizsgálatokkal távolitgatták el..már akkor (mint pl próbálkoztak a jobbik-független vezetésű lett Kocsord-on /ahol van régi SZALACSI kastély/ház is!!!nemcsak a Fogarasi Árpád ojjektum-a/ is fideszék gyorselenőrzésekkel az eredméynek hatására)!Tavaly-idén megjelent usa-ban szcieno leleplező film,itthon a zs többségű filmforgalamzók dierkt nem forgalmazzák se multiplexeikben,se az artmozik vidéken...1helyen vetitetteék 1 vagy 2szer judapesten...ez midnent elmond az összefonódásokról és kúrmányokba beépültségéről a lobbiknak (EUtanácsban ami a báb euparlament helyett hozza szivató intézkedéseket,szabad bejárása van kártyával kb 120-210 multinácicég nyomásgyakorló megamultináci GMO olaj stb "LOBBISTA" maffiakarja-bábembernek..vajon BP-n a Kossuth téren hány mehet be?Kikerülik e az 10-15éve is 7millió ft per db reptéri fémereső kapukat és fegvyerkereső átvilágitót?

Úgy mennek vajon be mint főnökök a beosztottjaikhoz-bábjaikhoz?

2000es évek közrepén "tudjukkik" megszünettek pl nagyobb mellékvonalakat,a fidesz is úgy nyitotta csak újra,őket nagy részüket,hogy napi 1-3járat van érdkees csatalkozású időkben.,Uyganaz az érdek,hogy ne tudjanak m,unkába bejárni,csökkenjen az utasszám    (lásd előző-előző SZFVÁRi önkúrmányzat és 19es busz megszüntetése hogy ne jusson el senkli Észak-Szfvárról SZedreskertről VIDEOTON környéklére 8-10kmnyire..először du-s műszakra bevivő 19es időpontját tolta el AlbaVolán vezetés /ma KNYKK=könyöklök hogy nyugati közlekedéslátszat levegőtlenül CO-san/nyáron 35fokos nyithatatlanablakúan legyen készen/ tagja/,hogy ne érjenek be vagy túl korán,aztán az esti visszafelejövőt vette el majd mindet "anyagiak hiánya "/akkori kúrmány nem pótolta ki kötelezően járó helyiközlekedéspénzt csak az önkormányzat fizette,uyganis helyi közközlekedés kb 40-50%át se fedezik sehol a menetjegyárak,talán kivéve Svájcot drágaság fővárosát)miatt...hiphopp 3-4fajta busz megszűnt,pont az inenn a kórházba és a videotonhoz vivők a legfontosabbak,haddd kelljen 3/4ed városon 1-2átszállásan a lépcsős buszokon nem lépcősnélkülieken menni betegeknek babakopcsisoknak öregeknek!..fidesz 2-3éve millioókat csúztatott győri közelekédkaros egyetemistáknak nkészitsenek úűj hálózati tervet és fenygeetően majdnem bevzették,majd rájöttek hogy kb 50-150megállóperont fel kénme épiteni...bevezetés kivitelezése előtt pár héttel,így elhalasztották jövőre...iylen ez az ország,hga 72-26éve megszállás alatt áll és a kollaboránsok, megszállókal együttműködők nem voltak pl 1990ben eltakaritva máig.(ma van okt.23 a 60.évforduló,különösen őszinte tényfeltáró avgyok ma..fidesz 6éve van és egy 10éve szemkilövető se ül börtönben,védi a volkisztitkár mszmps Orbán a voltkisztitkár mszmps gyurcsányiék bandáját az azonositó nélkül szétverő megynomorító,önygilékosságba hajszoló,TBvel halálbaküldő ,operációkat ÉVEKIG ELHÚZÓ szemiklövetőbandát)

NA ez jutott ezsembe a busz-olaj-bezáráőson-lebontáson nyerészkedő MŰEMLÉKIRTÓ FAIRTÓ izraelvezérelt lobbikról amelyk lassan többen vannak áljobb fiodeszoldfalon mint áblal mszpoldalon voltak..mert egy gyökerű MSZMP eredetűek,vérükben van a hatralomra törés a nemzet ellen,nem tanultak apukáik nagyapjuk anyósuk apósuk (mintg ccphgelytartó maffiafenntartók)elleni jogos nemzeti forradalomból és szabadságharcból 1956 után (amelynek követelései máig aktuálisak mint 1848é is)

 

,"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő