Ajánló

Szobabútor


Forrás: 
sajat
Szobabútor

Valaki segitene? Ma kaptuk. Ez Bauhaus vagy milyen stílus? Igazi csőváz, és csak fa, semmi pozdorja! Az örökkévalóságnak készült.

leguan képe

A Bauhaus a csőbutorainak jobban kiemelte a szerkezetét.

Így:

 

NGA képe

Főleg a fotelokon, és az asztalon látszanak a szerkezeti részek.  Próbáltam utánnanézni, maga az asztal, az tökéletesen Bauhaus, és a fémrészei nagyon hasonlók a Bauhaus bútorokon látható megoldásoknak. Akiktől kaptuk, azok ilyen minimaldesign/Bauhaus otthonban laknak, nem szegények :-) Ezt egy vagyonért újittatták fel, nem magyar termék, mint kiderült ezt kint vették valahol németországban.Azért kérdezem, mert bár nekem mindegy milyen a stilus, nagyon tetszik, csak szeretném a szoba többi részét is ehhez igazitani, és kitalálni, vajon milyen szekrények illenének hozzá. Náluk a nappaliban volt, és egy alacsony könyvesszekrény volt végig a fal mellett bükk szinben.

ÁDY képe

A stílus ha jól tudom a 30-es években élte reneszánszát.

Bővebben: http://www.lakberendezes.hu/iras/mutat.php?id=207

leguan képe

A Bauhaus-irányzat egyik alapelve volt a felhasznált anyagnak megfelelő, és azt hangsúlyozó szerkesztés. A házakon ezt főként a különböző emeletek egymástól részben eltolt homlokzati síkjaival oldották meg.  Csővázas székeken, asztalokon  ez bármilyen stílus esetén nyilvánvaló, nem kell hozzá Bauhaus. Viszont kanapé, heverő esetében már "kibújik a szög a zsákból". A képen látható heverő nem mutatja meg a csővázas teherhordó szerkezetét (ha egyáltalán az van neki), egy Bauhausos tervező ezzel nem elégedett volna meg.

NofreT képe

Nézegettem én is tegnap, kinagyítottam az asztalt, ami bizony nagyon szép :)

A széklábakat nem látom egyértelműen egyformának, az egyik mintha terpesztene (a közelebbi) . Érdekes, hogy én német gyártásra gondoltam. A lenyitható heverő meg nem tudom, hogy mennyire volt jellemző. Most nem találom azt a képet, ahol egy heverőnél szintén nem volt annyira hangsúlyos a csőváz. Arra tippelek, hogy a bauhaus irányvonalát követő tervezés eredményét látjuk. De még minden lehet..

Nofre

NGA képe

Teljesen csővázas szerkezet, a hátfalon is. Itt van pár fotó, kinyitva látszik az ágy oldala, a teherhordó csővázzal, a fotel, meg az asztal. Az asztalt szinte pont ugyanilyenben találtam meg Bauhaus oldalakon. Esetleg az nem lehet, hogy nem a mai Bauhaus, hanem a régebbi terv?

Ime pár fotó:

 

leguan képe

Mai vagy régebbi Bauhaus?

A csővázas bútor "atyja " a Bauhausos Breuer volt a '20-as években. Az tekinthető "régebbinek". Az általa  alkalmazott szerkezetnek itt egy szemléletes leírása: " Ez a struktúra a gravitáció leküzdésének a hagyományostól eltérő módja. Itt nem az alul lévő tag viseli a terhet, hanem - az anyagban rejlő húzó- és nyomóerő következtében - a terhelés egyenletesen oszlik el; nem a lábakra nehezedő statikai nyomás tartja fenn a szék egyensúlyát,
hanem a váz egészében egyenletesen eloszló húzó-nyomó erő. A konzolos erőmegoszlás,
lényegét tekintve, hasonlatos ahhoz, amit a természet az élőfa struktúrájában
valósít meg, a szerteágazó koronában a teher nyomása a középpontban lévő törzsből
folyamatosan áramlik szét az ágakba; ellentétesen azzal, amikor oszlopok sora
szakaszosan támasztja alá a terhet, a konzolos szerkezet esetében a strukturális
erők megszakítás nélkül áramlanak át a struktúra minden pontján." (Az előnézetből kiderült, hogy nem működik a kurzíválás.)

És ez a szerkezet az igazi Bauhausnál látható élményt ad. Természetesen az azóta eltelt 80-90 évben számtalan csőbútor készült, valamennyibe bele lehet érezni  valamit az eredetből, de ettől még nem válik azzá.

leguan képe

Kurzíválás nincs, és ezt a sortördelést sem értem.

NofreT képe

azt hiszem, hogyha

entert ütsz, akkor új sort kezd. Vagy új bekezdést?  shift + enter esetében nem .
Kipróbálom a dőltet: kurzív

a szerkesztőablakban jó

az előnézetben már nem

firefox kiegészítővel:

kurzív

 nem megy.

forrásban hibát jelez:

tinyMCE.execInstanceCommand('mce_editor_0','Italic',false);return false;

 

valami elromlott :(

Nofre

leguan képe

A kurziválás már korábban sem ment. A félkövér rendben van.

A sorok széttördelése nem enterek miatt lehet  (mert nem csináltam olyanokat), hanem egyszerűen másoltam egy másik honlapról az idézetet. Oszt széttördelte....

NofreT képe

A másolással könnyedén átviszel olyan formázást, amire nem is gondolsz. Meglepő dolgokat.

Máshonnan áthozott anyagot először a win jegyzettömbjébe kopizom , (vagy valami formázásmentesítő alkalmazásba, de ez mindenkinek kéznél van) , ott egyből látszik a tördelés, sokszor javítani kell. Általában nem opcionális elválasztójeleket használnak, hanem entert, vagy mindegy, de az eredeti oldal formázását öröklik (HTML-nézetben látható). Abból átjön annyi, amit ez a szerkesztő-doboz értelmezni tud.

Amikor rendben van a tördelés, akkor kijelölöm, és bekopizom a szerkesztődobozba. 

Nofre