EURIKA-3 félautomata mosógép


Forrás: 
saját (padlás)
EURIKA-3 félautomata mosógép

A szovjet ipar terméke. 1982-ben ára: 3.590.- Ft.

eurika02.jpg eurika03.jpg eurika04.jpg

Inkább Evrika. Nekünk egy 87-es egy gombos modell volt és arra oroszúl volt a tipus felírva, az pedig Evrika. Az U inkább V akar lenni csak mem igazán jött össze.

leguan képe

A magyar piacra szánt változat neve egyértelműen EURIKA. A kép tanúsága szerint is.

Keres rá a neten vagy a retronómon 1981-es év, mindenhol Evrika.

leguan képe

Tudom, hogy mindkét írásmódot alkalmazták, azonban az a konkrét mosógép, amelyet lefotóztam, az EURIKA-t alkalmazta. Még azt sem mondhatjuk, hogy a feliratozók nem  ismerték a V betűt, hiszen a "KIKAPCSOLVA" szóban szerepel.

Kár ezen fennakadni.

Nem akadtam fenn.Egyébként biztos hogy helyesírási hiba mert mindig jót derültem a gyári táblán amire az volt írva "mosásd választés" stb. minden
magyarnyelvü "gyári felirat" el volt írva de természetesen azért meglehetett érteni.Véleményem szerint ez egy elírás mivel az általam említett mosógépen a márkanév mint EBPUKA szerepelt és alatta voltak magyarúl feltüntetve az egyéb információk, tehát mondhatjuk azt is hogy exportra készült mosógép volt.

a félautomata mit takar?
neked kellett belőle kiöntened a vizet?

leguan képe

A beállított  műveleteket (mosás, ürítés, centrifugálás) a másik gombbal beállított ideig végezte. Ennyiben automata. És olyan vízzel mosott (meleg vagy hideg), amilyent beleengedtünk (fűteni nem tudott).

Így calgon sem kellett bele. Egyszerű igénytelen elpusztíthatatlan konstrukció volt, csak a dobnál lévő csapágyakat kellett párszor cserélni.Illetve (1987) az újabb modelleknél már nem fémből volt a tető zsanérja, el is tört a használat során.

leguan képe

Ennél egyszerűbb már csak a mosókonyhai főzőüst volt. Van is egy a házban, de fotózás előtt nézhető állapotba kellene hozni. Tán hatvan éve nem használja senki, kidobni pedig csak a házzal együtt lehet.

Az én evrikámat sem az idő tette tönkre, hanem a közös táróoló helyiség. Két hónappal ezelőtt működő képes állapotban betolták az albérlők jóhiszeműen. Most  a forgódob kinyított állapotban elfotrgatva, a vízszintjelző sehol, a kábel levágva. A házban nincs roma, és senki olyan, akinek a 2-3 méter kábelt a városban lévő obiban 300 forintért meg ne tudna vásárolni számára is potom árért.

Nem csoda, hogy ki van írva a határon túlon: Ne lopj magyar! Szégyellem, hogy magyarnak születtem. Ebből az országból ki kell menekülni annak, akinek gerince van, és örök életére letagadni, hogy akármi köze volt ehhez.

pakzoltan képe
Kalmopirin képe

Szerintem ezért kár volt új bejegyzést csinálni.

A linkre klikkelve csak ez jön be:

 

 

 

 

:: Kalmopirin

kiki73 képe

Hello!

 

Ez a modell (SZMP-3) nem félautomata, csak egyszerűen forgódobos mosógép. A félautomata meghatározás csak az SZMP-3B típusokra, vagyis az EVRIKA-3M modellekre érthető, ott "poluavtomat"-ként fel is van tüntetve a kezelőtáblán, az "EVRIKA" felirat alatt. Az is csak azért félautomata, mert volt olyan művelet, amit automatikusan elvégzett a programszakaszok végén, azaz magától szivattyúzott, és az utolsó két öblítésnél magától centrifugált, kézi beavatkozás nélkül, de mindemellett vizet még mindig manuálisan kellett adagolni. Ezek mellett félautomata volt még az EVRIKA-86 (SZMP-3.5), EVRIKA-91 (SZMP-3.5B), EVRIKA-92 (SZMP-4B) is. A 91 és a 92-es modellek már 4-féle programmenettel rendelkeztek: 'intenzív' - 'kímélő' - 'gyapjú' - 'rövidmosás'. Mindegyik mellé megfelelő számú öblítés tartozott, a centrifugáls pedig már 500 ford/perces volt. Ezeknél a modelleknél már csak a víz betöltése volt kézi művelet, mert egy beépített vízszintszabályozó érzékelte a megfelelő mennyiségű vizet, és automatikusan indította a program hátralevő részét. Majd az EVRIKA-11 (SZMA-3 és 3B) már teljes automatává vált egy keletnémet származású vezérlőegységgel :-) Ám a finom, NDK-s automatika megkövetelte a kíméletes (majdnem rezgésmentes) üzemet, így visszaminősítették a gépet 380 ford/perces centrifugálásra.

Debreceni vastelepen szombaton láttam egy ilyet. Valóban helyesírási hibás a felirata.

Sziasztok!

 

Van valakinek elfekvőben ehhez a típushoz való felhúzós időzítője? Ha igen, kérem keressen meg.

Kalmopirin képe

Érdekes ez a "névvita". Nyilván az az érvényes ami rá van írva.

Kevés embert ismerek aki pl. vitába szállna, hogy:

 

Az utcanév nem Szécsényi, mert Széchenyi van kiírva!

Viszont itt még csak ez az eset sem áll fent, mert mondjuk nem EURICA van ráírva, hogy azon lehetne vitatkozni, hogy azon lehetne vitázmni, hogy "C" vagy "K"?

 

Mellesleg én sokáig a Széchenyi nevű Szécsényi uccában laktam :)

 

Tény, hogy van olyan is, hogy Szécsényi, de ez nem ugyanaz.

 

--

Kalmopirin

oldtimer képe

Nem vagyok csuhás pap :)

De, tudja Isten, valahogy erről a név körüli huzavonáról az emberek véleménye jutott eszembe, csak „úgy általánosságban”.

 

Nemrég részese voltam egy beszélgetésnek, ami oda „kerekedett ki”, idézem:

 

Teljesen mindegy hogy hívják Isten, Úr, Jézus, Jehova, Allah...”

 

Ezzel szemben meglepő, hogy egy mosógép! Igen, egy mosógép amely típus talán csak minden tízezredik embernek van, hogy ennek a neve nem mindegy, hogy EVRIKA, vagy EURIKA.

 

Igaz, istene sincs mindenkinek.

 

üdv.: oldtimer

 

utóirat:

Bár néha azon is vita van, hogy Jehova, Jahve, vagy Yahwe.