BNV büfé pavilon a Városligetben (most)


Forrás: 
Saját fotó
BNV  büfé pavilon a Városligetben (most)
ÁDY képe

Nagyon szeretem ezt az épületet. A Városligeti BNV egyetlen érintetlen maradványa. Eredetileg Információs pavilon volt és ha jól tudom védett már.

Csuby képe

Nekem is tetszik ez a kis épület a 60-as évek "modern " építészete kicsiben.

Nincs véletlenül egy régi képed az információs pavilonról. Jó lenne mellé tenni. Én is úgy tunom, hogy védett.

Sziasztok! Én úgy hallottam, hogy a kétezres évek elején leégett Glób Színház a BNV szovjet pavilonja volt eredetileg, de erre megerősítést nem találtam a neten. Majd még keresek. :) Zsófi

mendoza képe

Ez fantasztikus,hogy miket tud itt meg az ember! Én 71-es vagyok ,de sosem hallotam a városligeti BNV-ről. Sosem tudtam ,hogy mi volt régen pl. a Glób színház épülete,csak azt láttam,hogy nagyon el volt hanyagolva a 80-as években. Ezek szerint akkoriban ingyenesen lehetett látogatni a vásárt,vagy valahogy körbe volt kerítve?

Sőt még motorversenyt is rendeztek itt.(Csala Csilla,Szabó II. László főszereplésével,csepel,MZ,és AJS gépekkel.)Persze ha jól emlékszem.
A vásár területe nem volt bekerítve,és nem volt inyenes.De arra nem esküdnék meg,hogy már BNV-nek hívták volna,én BIV-re emlékszem.De lehet,hogy rosszul!
Üdv.mindenkit!

leguan képe

Többféle megelőző elnevezést követően, 1925 óta van Budapesti Nemzetközi Vásár.

A terület keményen be volt kerítve, rengeteg helyet elvett a ligetből, bemenni nem lehetett. A hatvanas években BNV volt, később bevezették az BŐV-öt, Budapest Őszi Vásár egy pár évig volt csak, kisebb volt mint a BNV és csak belföldi cégek vettek benne részt. BIV valszeg Budapesti Ipari Vásár lehetett régebben. Egy érdekesség: Budapesti Árumintavásár 1922 Junius 17-26, Városligeti Iparcsarnok, van róla egy retro poszterem. Motorversenyeket a Népligetben sokszor rendeztek, gyerekkoromban voltam többször is. Lehet a Városligetben is voltak, nem tudom.

Nem valszeg Budapesti Ipari Vásár lehetett,hanem az is volt.
Forrás:Egy 30.filléres gyufás doboz,amelyen ez áll: Budapesti Ipari Vásár. 1960.május 20-30 (Gondolom reklám célból készült)
A városligeti motorversenyről már fentebb irtam.
Ü:lgp

leguan képe

A budapesti vásárok elnevezési "kuszasága" elrendezhető.  Az első olyan budapesti termékvásár, amit a jelenlegi BNV is elődjének tekint, 1896-ban volt. Különböző neveken és helyeken rendezték a következő években.  A Budapesti Nemzetközi Vásár elnevezés először 1925-ben szerepel.  Az '50-es évek elején kezdtek a hagyományos őszi vásárok mellé tavaszit is szervezni, ezek lettek a Budapesti Ipari Vásárok.  Vagyis májusban BIV volt, szeptemberben BNV. (És ha még hozzávesszük a szintén évenkét rendezett Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt is  - legkövérebb disznóval és a legnagyobb tőgyű tehénnel - , akkor nem igazán érthető a szocializmus árúhiányos voltáról való beszéd.)

NGA képe

"akkor nem igazán érthető a szocializmus árúhiányos voltáról való beszéd"

 

Pedig valóságos volt. Én is benne éltem mint sokan, és emlékszem, hogy bizony sokmindent csak pult alól lehetett szerezni. Ezek a kiállitások azért voltak a mai vásároknál akkor másabbak, hogy amit itt láttál, azoknak legjobb esetben max a felét, de szerintem csak a harmadát kaptad meg akkoriban, de nyálcsorgatásra kiváló volt :-) (nem élelmiszerre gondolok, abból Mo-on szerintem megfelelő volt az ellátás, inkább iparcikkre, autóra stb, mivel egy szines tv, vagy egy új autó beszerzése nem volt egyszerű dolog akkor a köznépnek. Természetesen akik közel voltak a tűzhöz, ők máig sem értik az átlagembert, hogy vajon nekik milyen lehetett) Kicsiben volt hasonló pécsett a Pécsi Ipari Vásár, ahova gyerekként sokat jártunk.

leguan képe

A nyálcsorgatás kiváltása egyuttal a leginkább mozgósító reklám. Nem véletlen, hogy a rádió, tv, magnó stb. fejlesztők úgy igyekeztek, hogy az új konstrukciókkal az Ipari Vásáron lépjenek a közönség elé.

Egy a lényeg! 1960-ban én BIV-en jártam!Már kezdtem azt hinni,hogy...
De azért azt még,hogy "májusban BIV volt,szeptemberben BNV"nem feltétlen hiszem,mivel valamikor volt tavaszi és őszi BNV is.(Nem a győztes tinó felvezetésére gondolok,melyek megtekintése a "jó TSz tagok"számára ingyenes volt.)Erről annyit tudok,hogy valamelyik csak csökkentett ideig várta a látogatóit,(pl.10 nap helyett 5 nap) mert a másik fele kizárólag szakmai bemutatóval és üzletkötéssel telt el.De talán ez már nem is érdekes.Köszönet a téma kibogozásáért.
Ü:lgp

leguan képe

Éljen az emlékezet (és persze a keresők is). A tavaszi és őszi vásárok megkülönböztetésére (BIV és BNV) azért tudok pontosan emlékezni, mert a '60-'70-es évek fordulóján a XIV. ker Tanácsnál dolgoztam, és mivel a városligeti vásárváros ehhez tartozott, voltak szakmai tennivalóink. (És persze ettől függetlenül járhattál a BIV-en.)

Azok a bizonyos -már előzőleg említett- pesti családi találkozók a Fürész utca és a Szugló utca sarkán voltak.

Az utolsó BIV 1962-ben volt, az első BNV 1963-ban. Az első kőbányai BNV 1974-ben. A 15o év alatt olyan sok formában és elnevezéssel voltak vásárok, hogy nehéz lenne itt felsorolni. Forrás: A magyar kiállitások és vásárok 150 éve. Kiadja a Hungexpo RT xdj

Nem a szovjet, hanem ha jól emlékszem az osztrák pavillon volt. A szovjet az egy az ország méreteihez igazitott nagy pavillon volt, benne gigantikus  Brezsnyev megaposzter a falon és lézengő látogatók.. Csak azoknak, akik nem voltak a Városligeti időkben: a pavillonok országonként és iparáganként voltak elkülönitve. A Roosevelt szobornál volt az amerikai, mindig tömegek kigyóztak befelé, a Pecsa volt az elektronikai. A tavon állt a hajóipari, kis hidon lehetett bemenni. Az egykori Disz-téren ami ma egy nagy rét, tó és egy hatalmas körbevilágitó lámpatest volt, balra egy sárga kis kupola a vegyipari pavillon, tán tiz éve még meg volt, a tér végén két nagy félkör hasáb az aluminiumipar, mögöttük a Pecsa épülete. Kiállitások alkalmával állandóan szólt a zene, valamiért előnyben részesitették a kor instrumentális zenekarait, Shadows, Spotnicks, Tornados, stb. Az egész egykori BNV térség ami a Közlekedési Múzeumtól a Vajdahunyad várig tartott keritéssel le volt zárva, igy két részre osztotta a ligetet. Tény viszont, hogy nagyon kellemes, a kőbányainál sokkal jobb vásárok voltak. Sajnos azt kell mondanom a mindenhol minden kaphatóság, a plázák meg az internetes reklámok rendesen betettek a Hungexpónak, hogy a céget pár éve  lejtmenetbe küldő külföldi tulajdonosról ne is beszéljünk...

Helyesen írva valóban: Globe Színház (mint a londoni :)

Köszönöm a sok érdekes infót. Én csak ennyit találtam a Városliget weblapján (www.fuit.hu):

"A Körszínház 1958-ban nyílt meg Kazimír Károly kezdeményezésére a Thália Színház nyári játszóhelyeként. Előbb a Magyar Jégrevü Istvánmezei úti színházépületében kapott helyet, majd 1967-től 1989-ig a Városliget egyik vásári pavilonjába költözött át. Műsorán főként különös világú, epikus művek színpadi adaptációi szerepeltek (Kalevala, Rámajána, Gilgames eposz, Dekameron), amelyeknek bemutatásával a Körszínház a világszínház új irányzatainak egyik kísérleti színterévé vált. A Körszínház 1990-ben Globe Színház néven alakult újjá, főleg alkalmi rendezvények, diszkók, kiállítások helyszíneként, míg 2000. január 10-én hajnalban porig égett." -sajnos a szövegből nem derül ki pontosan, melyik vásári épületről van szó.

Érdekes, hogy én viszont a Pecsáról azt hallottam, hogy elvileg ideiglenesen húzták fel a Budai Ifjúsági Park "felújításának" idejére, aztán így marad (meg az Ifjúsági Park is:) Ezzel szemben a honlapjuk szerint (meg az itteni hozzászólás szerint is) valóban egy régi kiállító épület, már az 1896-os (!!) kiállításkor is használták. Ennek ellenére az én sztorimnak is van igazsága, mert miután elköltözött a BNV a Ligetből, az épület üresen állt évekig, és csak 1985-ben nyílt meg újra átépítés után Petőfi Csarnokként, valóban az Ifjúsági Parkot pótolandó.

Zsófi

 

szevasz Ády,
Ha minden igaz, ez eredetileg a külföldi delegációk protokollétterme volt, valahol egy építészeti újságban van róla egy cikkem. (Alig volt akkoriban külföldi kiállító, így elég volt nekik a kisméretű étterem - persze nagy kerthelyiséggel.)

Berci

NGA képe

Ez biztos? Azért egy étteremhez konyha is tartozik. És ez protokollszintű hely szinvonalától is messze van. Külföldi kiállitó azért igen sok volt, még a nyugati autógyárak is idejöttek bemutatni az autókat. Ezért is volt nemzetközi. Én sajnos nem voltam, de fantasztikus lehetett.

Helló! A ma reggeli 6:21-es hozzászólásomnál már említettem a BIV-et.Ez akkor Budapesti Ipari Vásár volt.Mi ekkor tartottuk minden évben a családi összejövetelt pesten,mert a MÁV a vásár ideje alatt 50%-os kedvezményt adott.Ennek feltétele volt,hogy a retúrjegyet le kellett pecséltetnetni a vásár valamelyik pénztáránál.Ez 57,59-es évekbe volt.
Ekkor még nem sok nyugati autót állítottak ki,de keletit sem sokat.Nem állítom,hogy egyse volt,de mint ahogy később,külön-külön területen a különböző típusok sokasága,ilyen nem volt.De akkor mi volt? Külföldi kiállítók a KGST-ből tevődtek össze.Így volt itt: bolgár emelőgép,NDK turmixgép és traktor,kubai narancs,szovjet motorkerékpárok,és cseh cemping felszerelések,cipők és gumiáruk.Megjelentek a hazai nagyvállalatok is:Május 1 ruhagyár,habselyem és kötöttárú gyár,és még egy csomó hazai üzem a termékeivel.Lényegében még messze volt a későbbi években megrendezett igazi,nemzetközi vásártól,ahol minden látható volt, amit az ember látni akart.Hát ennyit erről.Ű:lgp

NGA képe

Ez az épület ha jól nézem igen csak a 60-as évek stilusát tükrözi. 1960-ban már nagyon sok külföldi kiállitó volt. Fel is raktam csak az autó részét a 60-as BIV-nek

Az csak egy közönséges sör, virsli, szalámiszsemle, bambi büfé volt.

Találtam egy nagyszerű fotót (remélem nem baj, ha linkelek:)

http://server2001.rev.hu/oha/oha_picture_id.asp?pid=6858&idx=1139&lang=h

Ez egy városligeti pavilon, és ha jól látom, még Kossuth címerrel!! (Az NIK rövidítést viszont nem értem.) Zsófi

leguan képe

Nehézipari Központ

mendoza képe

Most jövök rá,hogy én nem is a Globe színházra gondoltam,hanem régebben állt egy kupola alakú épület a Petőfi csarnok előtti domb mellett a ping-pong asztalok és a domb között..Ma már nincs meg ,gondolom az is valami BNV kiállítóhely lehetett.

Az a bizonyos pavillon a vegyiparé volt. Eredetileg sárga volt és fényt áteresztő anyagból készült.A napfény teljesen átvilágitotta. Nagyon szórakoztató volt, hogy sok apró de működő vegyipari berendezés volt látható benne, miniatűr lombikok, lepárlók, komplett mini gyártósorok. Később a pavillont szürkére festették, elhagyatva állt, valamikor a kilencvenes évek végefelé bontották le .

Oké, erre rájöhettem volna... :) Zsófi

ÁDY képe

Nem kell ilyen messzi link  :)

Van kép a retronómon is, a városligeti BNV-ről

http://retronom.hu/node/7851

Sok érdekes dologról volt szó, sok minden le is tisztult a hozzászólások során. Két témához pontosítanék:

 

A Városligetben jó ideig rendszeresen voltak motor- (és autó-) versenyek. Annyira jegyzett pálya volt, hogy a háború utáni első Grand Prix-t itt rendeztél Európában, tán 46-ban.

 

A Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, amit valaki említett, nem évenként, hanem jóval ritkábban, tán négyévenként volt megrendezve a mai vásárterületen, Kőbányán.

leguan képe

Az Orsz. Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár kétévenként került megrendezésre. E dokumentum szerint 1958-ban volt a 62. e szerint pedig 1964-ben a 65.

Akkor ezek szerint csak (közvetlenül) ezután vált tágasabb ciklusúvá. A 70. kiállítást 1985-ben tartották.

Ahogy ezt az oldalt nézem,olvasom eszembe jut az 1988-as tavaszi BNV akkor még volt az országnak ipara amit egy ilyen rendezvényen be lehetett mutatni, most meg mi van??
A sírógörcs kerülget ha kimegyek a kőbányai "úgynevezett vásár városba" holdbéli területre. Annyira kong a kiállítók meg a látogatók hiányától hogy az leírhatatlan, és ez sajnos tükrözi az ország gazdasági-ipari erejét.

Csuby képe

Sajnos igaz amit irsz.

Eszembe juttat egy Kossuth idezetet.

IPAR NELKUL FELKARU ORIAS A NEMZET

>elnezest de ezen a gepen nincsenek ekezetek<

 

A tavaszi BNV a "beruházási javak szakvására" volt, az őszi a "fogyasztási" javaké. Ez utóbbi volt az átlagembernek érdekesebb :-)

Ilyenkor (ősszel, a 80-as években) rmutatták be a hifi-tornyokat is, amelyeket azután csak nagy nehezen kezdtek el gyártani :-( , de ez más termékre is igaz lehetett.

 ml