A Fa szappan igaz története


szappanfa copy.jpg

Nos sokan nem is tudják, hogy a Fa szappan története egészen a világháborúig nyúlik vissza, mikor is a keleti fronton nagyon sok magyar katona került hadifogságba.

Ők aztán különböző helyeken dogoztak és figyelgették az ottani lakosságot, hogy azoknak mire lenne szükségük, amit aztán cigarettára, élelemre cserélhetnének velük. Látták hogy az orosz emberek nem igen szerettek mosakodni, a szappant sem igazán ismerték. Megszületett hát az ötlet, hogy szappant kéne gyártani. A húsüzemiek faggyúhoz jutottak, a faüzemben robotolók pedig fakockákat kezdtek gyártani, majd a fakockákat, ami inkább téglatest volt, átfúrták, üres konzervesdobozba zsinórral kifeszítették és körbeöntötték faggyúval. Kevertek bele illatos füveket, kamillát.

Így készült aztán a szappan, amit el tudtak cserélni.

Az egyszerű népek persze sokáig akarták használni a kincset, tetszett nekik, végül már szinte csak a fával dörgölték magukat.

Nos ez volt a FASZAPPAN őse...

mobel képe

Ez a történet a ma is gyártott fa szappanra vonatkozik? Ha így van, azon nagyon csodálkoznék, mert ezt a fa szappant mindig is a német Henkel cég gyártotta és gyártja ma is.

izdoktor képe

Hát nem is tudom. Az jön ki belőle, hogy a 2. vh idején Oroszhon lakói nem ismerték a szappant. Nem egyszerűen nem lehetett kapni, hanem nem ismerték, nem is hallottak róla, amíg a körletekben élő magyar hadifoglyok, akik faggyúhoz, fakockákhoz meg illatos füvekhez is hozzájutottak, meg nem ismertették őket ezzel a csodával. A Világháborúig és a magyar hadifoglyokig valszeg macskapisibe áztatva mosták a ruháikat...Olyan urban legend íze van a történetnek.

A történet első része igaz lehet. Az hogy ez volt a Fa szappan őse természetesen poén! Feribá

A papír szappan 1958-60 körül volt forgalomban,magyar gyártmány volt.A kartonpapírból készült csomag 10x10 cm-es papírlapokat tartalmazott,amelyeket előzőleg szappannal itattak át.Főleg a vonaton utazók körében volt elterjedt,az akkor üzemelő füstöt és kormot okádó mozdonyok miatt.
Ü:lgp

Ilyenre mintha emlékeznék a késő hatvanas évekből, mintha a busz tömbjegyekre hasonló letéphető vagy tasakból  kihúzható valamik lettek volna. Ki emlékszik még az NDK-s 2x1 kéztisztítóra? A tubuson egy ősrégi autót javító szaki, akinek olaj csöpög le a kezéről. Nagyon olcsó és valóban hatásos szer volt.

Talán ez volt amibe mintha valami "dörzspor"is lett volna? Nekem úgy tűnik mintha olyan VIM szerű anyagot is tartalmazott volna.De lehet,hogy az más.
De vissza a Fa szappanhoz:Oroszok 1700-tól gyártanak szappant,I.Péter hozatta be a mestereket.Ezek szerint a magyaroknak már nem maradt mit "gyártani"a háború alatt.
Ü:lgp

Ez jópofa történet, nagyon tetszik:D

Fa


Fa géppisztoly
Találat: 2
Fa kanál
1980-1989
Fa mozsár
Ismeretlen évjárat
Fa szappan
Találat: 2
Fábián Éva
1980-1989
Fabrik Market daráló
Ismeretlen évjárat
Fabulon
Találat: 2
Fabulon napozó
Találat: 2
Fabulon naptej
Találat: 2
Facit mechanikus számológép
Ismeretlen évjárat
Fagyis termosz
Találat: 3
Fagylalt adagoló
Ismeretlen évjárat
Fali kerámia konektor
Ismeretlen évjárat
Fali óra
Találat: 3
Fali telefon
1910-1919
Falióra
Találat: 3
Fangio
1955
Fantom
1991
Fapapucs
1970-1979
Faragó
1990-1999