Forrasztógyanta


Forrás: 
saját
Forrasztógyanta

Ez annak idején elveszett, de ennek a KIVÁLÓ oldalnak köszönhetően csak előkerült :)

tényleg, ezt mire is használták?

Ezt az elektronikai alkatrészek beforrasztásánál használják folyasztószernek, enélkül az ón nem futja be rendesen a fémfelületeket. Hegedűvonóhoz is jó, hogy tapadós legyen tőle. Az Ebay-en fél éve láttam még ugyanilyen ruszki gyártmányú, de műanyagdobozos változatot. Lengyel kiadásban most is kapható egy XIII. kerületi alkatrészboltban "Kalafonia" néven. Vettem húsz dobozzal, alig bírtam hazacipelni :) .

vudu képe

:D

A tekercsben árult forrasztóón belsejében már benne van a szükséges gyantamennyiség. Akinek nagyon kell de nem tud kapni, az bármilyen közönséges fenyőerdőben találhat a fák oldalán kifolyt gyantadarabokat, az ugyanolyan jól használható és még jó szaga is van.

vudu képe

Ebben a kiszerelésben pluszt jelentett a gyantába gyárilag belecsöpögtetett forrasztóón, ami a tégely alján volt összegyűlve. Ez azoknak jöhetett jól, akik a tekercselt "gyantás cin" -ből épp kifogytak.

vudu képe

Aki már sokat forrasztott, az pontosan ismeri azt a helyzetet, amikor a tekercselt gyantás ón -ból származó forrasztáson már régen elégett a diffundálást elősegítő gyanta, de már több ónra nem volt szükség. Ilyenkor jól jött a plusz gyanta (kellemes illattal). A fenyőfák nyers jószagú gyantáját meg inkább hagyjuk a természetjárókra, bár végülis ez abból készült.

annál nem fordulhat elő,hogy az elégett gyantát pótolni kellene, főleg ha az ónra már nincs szükség.Ahogy már valaki fentebb is irta,abban annyi gyanta van,amennyi oda kell.Sőt van mikor több is mint kellene.Példa erre azok a Szenszorionok, amelyneknek egyik csatornájának beragadását a SAS ic.lábait "összezáró" gyanta okozta.(Ebből sajnos több darab is volt,a gyár is tudott róla)
Végezetül az is igaz,hogy volt idő amikor a gyanta nélkülözhetetlen volt.Ez az időszak a 60-as évekre tehető,akkor még -szénruddal-de árammal melegített házikészítésű pákával dolgoztak.Ezeket váltotta fel a Posta műszerészei által gyártott "pisztoly" pákák (aluminium tokozással!!) majd ezeket a cseh "magán importból"szerzett,pillanat pákák követték.Ezek mind "magántulajdonban" voltak,helyszini javításnál ezeket használták.A műhelyben történt javításokhoz 6 V-os Minifor pákák voltak használatban.Remélem nem sértő a fenti leírásom,de mivel a múlthoz tartozik,gondolom lesz aki érdeklődéssel olvassa.Ü:lgp

vudu képe

Dehogy sértő, végülis én csak 30 éve használom a forrasztópákát és ezért még nem vagyok olyan profi hogy minden forrasztás elsőre sikerül (főleg hőelvonó/nagyobb/barátságtalan felületek befuttatásakor :)). A fölösleges gyantát pedig alkohollal vidáman el lehet távolítani vagy a nagyobb mennyiséget lepattintani, lekefélni. Én többnyire már forrasztózsírt használok, ezért is maradt meg a teli doboz gyanta. A képen lévő gyantát egy szinte elnyűhetetlen szovjetorosz pillanatforrasztó pisztoly-pákához mellékelték. A páka képét is fel fogom tölteni valamikor, valamint egy másik nagyobb teljesítményű nem pillanatforrasztó pisztolypákáét is.