Duflex fényképezőgép


Forrás: 
http://www.novacon.com.br
Duflex fényképezőgép

Dulovits Jenő tervezte, a Gamma gyártotta. Az első egyaknás, tükörreflexes gép, aminek keresőjében szemmagasságban jelent meg az oldahelyes kép. Neve a Dulovits reflex szavakból képződött.

NofreT képe

Kicsit utánajártam még az este, és az Artportal-on (is) találtam Dulovits Jenőről anyagot:
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/dulovits_jeno

Valahol megvan még egy régi amatőr fotó, amit régóta őrizgetek. Ismerős csinálta, és nagyon tetszett nekem az emeleti ablakból készített felülnézeti kép, egy kisfiú megy, és jó hosszú árnyéka van. Az utóbbi volt érdekes, amúgy csak kisméretű, szinte névjegyszerű a kép. Van néhány ilyen kincsem- a lényeg az, hogy nagy hatással volt a hazai fotózásra, ha csak a szakkönyveit veszem számba. Egy időben operatőr közelében dolgoztam, és ő azt mesélte, hogy a lágy, részben elmosódó felvételekhez valami krémmel kenték be a lencse szélét, mintegy maszk-ként.
Nofre

leguan képe

Valószínű, hogy az ún. Duto lágyító előtéttel (szintén Dulovits találmány) készült a felvétel, amit egy másik helyen bfonok említett.

leguan képe

Jut eszembe - nehogy félreértés legyen - a DUTO nem a lencsére kent kulimász elvén működik (amiről egyénként nem hallottam), hanem  plánparalell üveglapba koncentrikus bemélyedések vannak marva és ezek a negatív, azaz szóró részecskék biztosítják a kép lágyításához szükséges túlsugárzást. Tehát egy igen igényes optikai munka eredménye (és a mai napig ezt tartják a legjobb lágyító előtétnek).

NofreT képe

Én nem értettem félre, benne van a szövegben hogy magáról a lencséről szól. Nekem meg a lágyításról eszembe jutott ez a sztori.
Azt, amit említettem nyilván szükséghelyzetben alkalmazták, és nem túl gyakran, mert utána takarítani kellett a lencsét, ami elég nehéz. Ezt csak úgy említette, hogy előfordult, lehet hogy csak egyszer és nem fényképezőgépről, hanem filmfelvevőről mesélte.
Egy film forgatásánál azért elég sok minden előfordulhat.
Együtt néztük a monitoron az aktuális felvételt, és az arc fotózásáról, fényekről, színekről beszéltünk. Nagyon szerettem mellette lenni, és lehetett észrevételt tenni, amit vagy megfontolt, vagy megmondta hogy miért nem jó. Elképesztő, hogy egy arcról készített fotózáskor hányféle karaktert lehet érzékeltetni, de ez itt már off.
Nofre