Ez igaz !?


Olvastam,hogy 2014-re a rádióállomásokat is átállítják digitális műsorszórásra,és a régi analóg vevőkészülékekkel  nem lehet befogni majd semmiféle adót.Ez azt jelenti hogy onnantól minden régi gyártmányú rádió és tuner ezentúl teljesen használhatatlan lesz?Nagyon szomorú lennék,ha ez így történne.

B. László

zaa.kisbucsa@freemail.hu

 

Sajnos igaz a hír. A régi analóg tunerek, és tv-k ideje lejárt földi antenna vételnél. DE!!! kábel rendszereken továbbra is használhatóak maradnak a régi készülékek is:)

Na ez azért igy nem igaz. Gondolj bele, hogy az összes autórádió jelenleg analóg. Ugyanúgy megmaradnak a földi analóg rádiók, de lehet majd digitálisan is fogni.

leguan képe

Azért - szerencsére _ nem ilyen síma az ügy. Vannak feltételek is.

"A rádiós digitális átállás dátumául 2014. december 31-t határozza meg a törvény, rögzítve azonban, hogy az átállás csak akkor lehetséges, ha a közszolgálati adók a lakosság legalább 94 százalékát elérik, és a lakosság háromnegyede rendelkezik digitális vevőkészülékkel. "

Qualiton87 képe

Akkor egyelőre tuti hogy nem lesz átállás,mert Magyarországon a legtöbb rádió még analóg rendszerű.:o)Köszi hogy megnyugtattatok.

Digitális mert az milyen jó. Francot. Ott van mondjuk a VHS. Elismerem azt félre kellett tenni, mert hosszutávon megbízható video nincsen. De a digitális az azért jó mert annak mindig ugyanolyan a minősége. Belegondolok hogy az avi filmekkel mennyi baj van. Forditva jelenik meg a kép, vagy egyszerűen csikozik, esetleg buborékos a hang vagy nincs is. Vagy a memóriakártyák. Kismillió féle van. Mielőtt egy kicsit is elterjed egy, már jön valami teljesen más. Nincs egy kiforrott szabvány amire léhetne támaszkodni. És akkor egy olyan évtizedek óta létező működő szbaványt mind az FM felrugni. Ez a készülékgyártóknak jó. Nagyon már nem lehet semmi átütőt produkálni, ezért a bevált dolgok alól ki kell rántani a talajt mert nekik is pénz kell. El lehet majd mindent felejteni vagy jobb esetben meg lehet tartani de akkor lehet szenvedni a set-top boxokkal meg ilyen olyan átalakítókkal. Erre a felhasználóknak aztán tényleg szüksége van.

Qualiton87 képe

Így igaz.Meg a másik dolog:kinek volna szive kidobni azt a készüléket ami már a családot szolgálja évtizedek óta?Még ma is több ezer darab működik ezekből a készülékekből országszerte,mert ezeket még az "örökkévalóságnak" gyártották vagy úgy is mondhatnám,hogy "örökké tartanak mint a nyomorúság":o):o)Ha bejön ez a digitális izé,akkor lényegében az embereket kényszerítik rá arra,hogy  hajintsák ki a kukába a régit met minek már az,és vegyék helyette a mai sz...r tucatterméket amit kétévente lehet majd cseréni,mert sz...rrá ment.

Ez a digitális baromság is szerintem csak arra megy ki hogy az emberek minél gyakrabban vásároljanak újat,mert a régi túlságosan megbízható.Tisztán csak üzleti haszon.

 

Szerbusz Qualiton! Teljesen letaglózott engem is a hír, a digitális lessz a szomorú jövő, a mi régi rádióinknak nem csak szebb a hangjuk de még strapabíróbbak is mint a digitális kacatok. Remélem átgondolják ezt még egyszer. Üdv Atesz

Qualiton87 képe

Én is ebben reménykedem,vagy abban, hogy valami olyan rendszert fognak kitalálni addigra,hogy az analóg rádiókat is ugyanúgy lehessen használni.

Szia Qualiton, remélem én is, de olyan sok téren ártottak már az analóg kedvelőknek, miért ne tennék meg megint? Üdv Atesz

leguan képe

Kisértetiesen hasonlót mesélt nekem jó régen nagyapám arról a múlt századelős hangulatról, ami a villany bevezetését megelőzte. "Azt a szép és illatos petróleumlámpát lecserélni, ami évtizedek óta szolgálta a családot? Gagyi kis üvegkörtékre, amik folyton szétpukkadnak?"

 

De egyébként az a haszna lesz,  hogy az analóg Orion, Videoton stb. tunerek tömegei akkor már teljes joggal kerülnek ide a retronomra. Akkor már valóban retrók lesznek.

Qualiton87 képe

Igaz,van benne valami.:o)Tényleg igazat kell hogy adjak,csak mégis olyan szomorú ez.Na de mindegy úgyse,mostanában fog ez megtorténni.:o)Analóg petróleumlámpa-ez jó.:o):o):o)

leguan képe

Ráadásul már a rádiózásban is megéltünk ilyen váltást. Sok családnak volt a szívéhez nőtt, nagyszerű "világvevő" hosszú-közép-rövid hullámon működő rádiója, hallgatták rajta a háború alatt a BBC-t, később a SZER-t, a még tv-nélküli időben a szilveszteri kabarét stb. Mégis, bolond volt, aki a '70-es évek elején nem cserélte le URH-vételre is alkalmasra. Hiszen óriási volt a hangzásbeli különbség.

 

Így lesz ez a digitális rádiózással is. Csak nem kell elkapkodni.

Azért van egy apró de fontos különbség a petróleumlámpa villanykörte illetve az analóg digitális között. Attól, hogy villanykörtét használok, még a petróleumlámpa működni fog ugyanúgy, illetve az FM sáv se ölte ki az AM-et. Most is lehet AM-en pl. Kossuthot hallgatni. Valahogy ugy kellene ezt megcsinálni hogy a digitális ne üsse ki az analógot hanem tudjanak egymással párhuzamosan működni. Ennek megvalósitásával nem vagyok tisztában ennek ellenére biztosra veszem, hogy technikailag különösebb kunszt nélkül megoldható lenne. De arról megvagyok győződve hogy az analóg és digitális közti minőségváltozás elenyésző lesz az AM és FM közti minőségváltozáshoz képest.

leguan képe

Az általad említett különbség tulajdonképpen nincs. Ugyanis a majdani digitális rádióadók mellett fentmaradhatnak az analógok is.  Ennek sem műszaki, sem jogszabályi akadályai nem lesznek. Csupán gazdaságossági. Ugyanis a digitális lényegesen kevesebb energiafelhasználás mellett lényegesen több műsort, információt képes sugározni. ráadásul jobb minőségben.

 

A petróleumlámpa vagy a középhullámú adás működését az tartotta fenn, hogy bizonyos körülmények között ezek az egyedül használhatóak. Ha lesz ilyen körülménye az analóg rádiózásnak, akkor az is fent fog maradni.

igaz


MÁV igazolvány
Találat: 2
Orvosi igazolás
Találat: 2
RÉDOSZ igazolvány
Ismeretlen évjárat
személy igazolvány tok
Ismeretlen évjárat
személyi igazolvány
Ismeretlen évjárat