orion hs-széria


a lényeg hogy szerintetek az orion hs-280 illetev az orion hs-500 széria béléssel vagy a nélkül szól jobban?!

Mivel zárt rendszerű mindkettő doboz, így a belső csillapítás miatt mindenképp a béléses megoldás a jobb. Anno a hs 282,284 dobozoknál próbálkoztak bélés nélkül aminek volt előnye és hátránya is.Előny az volt,hogy sokkal mélyebbre is tudott menni a láda, de viszont hupogott is rendesen, tehát az igazi mély, nem is volt annyira igazi.Hátránya az volt, hogy nagyon kijöttek a doboz hangok zene közben, így élvezhetetlen lett a hallgatása.Tegyük hozzá azt is, hogy a bolgár mélyközép sugárzókból lb1021, 1031 igazi mályet, ha meg szakadunk sem lehet kihozni belőlük.Rengeteg próbát csináltam ezekkel a hangszórókkal, zárt, reflex dobozokban, és mindig az lett az eredmény hogy a 100 hz alatti hangok igazából csak erőltetten jönnek ki belőle.

A nagyobbik széria 500,501,511,700,522, az már más tészta. A 30-as hangszoró eleve mélyebbre megy mint a kisebb társa.Én a nagyobbik modellnél is a teljes bélést ajánlom, eleve nem kell akkora levegőt megmozgatni a hangszórónak, így a torzítás is mérséklődik kicsit.Aki nem ért velem egyet a leírtakkal elfogadom, de hozzá teszem, akkor nem ismeri igazán a bolgár hangszorók képességeit.

panblue képe

Hello!

Mint tapasztalt hangfalas,az az álláspontom hogy a bélés mindkettő típusban megkell legyen!

Ez elsősorban azért szükséges mert csillapítja a mélyhangszóró által kibocsájtott középsávot-ha jól emlékszem akkor a hs 500-ban 1,4 kHz-nél van vágva a mély,tehát az bőven belenyúlik a középtartományba.A másik funkciója a "bélésnek" a doboz netto űrtartalmának növelése ami kb. 20 százalékig lehetséges,ez azonban nem jellemző az orionokra,mivel sem lazán kitöltve,sem tömötten kitöltve nem voltak-mármint a 280 és a 500as.

Viszont a régebbi és szerintem sokkal jobban összerakott és szebb hangú orionoknál (hs 100-200-400) alkalmazták a sűrűn kitömést,ami a fentiek szerit egy nettopl. 40 literes doboznál azt jelentik hogy a térfogat névleges értéke +20 százalékkal,azaz 8 literrel nagyobbnak vehető,azaz így a 40 literes doboz megfelel egy 48 literes hasznos térfogatnak.

Visszatérve a csillapítóanyag hasznosságára,véleményem szerint sem a 280-ban,sem a 500-ban nemalkalmaztak megfelelő csillapítást.

És hogy érthető legyen: pl.szubládákban,vagy olyan komoly hangfalakban ahol a középhangszóró egész mély frekitől működik,és így a mély valóban csak mélyet ad (pl. 150-250 Hzi-g) szól,ott nincs szükség csillapításra,mivel a mélyhangokat az nem befolyásolja.

Viszont a leválasztott közép terét kifejezetten édemes csillapítani.

Üdv:panblue

Hello!
Az Orion hs 280-as kibélelésével kapcsolatban kérném a segítségeteket! A használt hs 280-ban most egy párna-szerűség van benne bélésként' Sajnos nem tudom, hogy mivel és milyen módon (a doboz melyik részén, milyen vastagon) érdemes kibélelni az Orion dobozokat. Köszönöm válaszotokat, Üdv Z.

orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2