Öntöttvas sárkány


Forrás: 
saját fotó
Öntöttvas sárkány

Az öntöttvas sárkányszobor az óbudai Schmidt-kastély (kiscelli kastély, Budapesti Történeti Múzeum) bejáratát őrzi. Az épületet (amely 1744-től trinitárius kolostor és templom volt, majd II. József rendfeloszlató intézkedéséből adódóan 1783-ban állami tulajdonba került) Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros 1910-ben vette meg és alakította kastéllyá, környezetét csodálatos parkká.

Ekkor került ide a sárkány, amely korábban Pest legelső kiépített Duna-partszakaszát díszítette. Ez a partszakasz a Lánchídtól északra és délre létesült, a Duna-Gőzhajózási Társaság építtette 1853-58-ban.

1910_vassarkany02.jpg sarkany03.jpg
ÁDY képe

A sárkány alkotója: Feszl Frigyes 1856

Szép sárkány, de határeset retró (1900-1999)

leguan képe

A határon belülre tette Schmidt Miksa 1910-ben. (A Duna-parti képét nem is hozom ide.)

Egyébként gyerekkoromban (ami szintén határon belülre esett) gyakran felmásztam rá. Sőt van egy képem 1963-ból, amikor derék ifjak lepték el (ha megtalálom, felteszem).

ÁDY képe

a képet :)

leguan képe

Íme!

ÁDY képe

Ez jó :)

és már nagyon retró!

NofreT képe

Igazán nagyon szép. A farka vége hiányzik, ahogy látom.
A kicsi képeket sajnos nem tudom megnézni, mert a javascript-re 0-át mond, bár az mindegy lenne, csak nyílna meg nagyban ha rákattintok.
Nofre

leguan képe

Ha Firefoxod van, akkor a fenti menűsor "Eszközök" gombjából kiindulva:

Eszközök - Beállítások - Tartalom (ebben a "Képek automatikus letöltése" és a "JavaScript engedélyezése" elé pipa.

És még esetleg az Eszközök - Beállítások - Alkalmazás (az ablak bal oszlopában megkeresni a JPEG-kép fájlt és a hozzátartozó jobboldali lehetőségek közül beállítani az általad használt képnéző progit).

 

NofreT képe

Köszönöm Leguan, megnéztem. A beállításokat. Most úgy gondolom, hogy nem akarom az automatikus letöltődéseket úgy általában engedélyezni. Még itt is bezavart a térkép valamiért, nekem meg nem a legújabb számítógépem van, korszerű teljesítménnyel.
Ez van, ezt kell szeretnem. Így legalább tökéletes a retró-élmény :)
Nofre

leguan képe

A "Tartalom" ablakban a "Kivételek" gomb alatt megadhatod azokat a webhelyeket, ahonnan engedélyezed vagy tiltod a képek automatikus letöltését. És az "automatikus" csak akkor működik, ha a kisképre ráklikkelsz.

De ahogy gondolod (a retróélményt).

NofreT képe

"az "automatikus" csak akkor működik, ha a kisképre ráklikkelsz."
ezt nem tudtam, köszönöm!
Nofre

Én is szerettem felülni rá  a 70-es években, ha felmentünk a Kiscellire a "Kákány"-hoz, de sose vettem észre, hogy hiányzik a farka hegye.