Áramszámla


Áramszámla

1950 utáni villanyszámla,ötéves terv meg iljesmi én nem bánnám ha most is 1.50 vóna az áram

mobel képe

Sok elektromos háztartási eszköz nem lehetett a lakásban, ha 2 Kw volt a havi fogyasztás. :-)

Laki Géza képe

Pont azon filóztam,hogy: A 3.Ft áramért,akkor 1 kg. kenyeret lehetett kapni. Ma a kenyér 230-körül van. De ma ezért a 230 Forintért nem 2 kWh.-t, hanem többet kapok. Így számolva akkor viszont ma olcsóbb az áram. Tehát az említett 1.50-es áram nem is volt olcsó. (Azt hozzá kell tenni,hogy 6-800 Ft.havibérek voltak.)

Feribá

Kedves Zolejj! Ha a címet átírnád ÁRAMSZÁMLÁ-ra, együtt lennének a bizonylatok a gyűjtőben.

NofreT képe

Feribá'! Beírtam a keresőbe : áramszámla találat = 0 A kérdés összetett: címet adunk, helyesen írunk, és/vagy keresőszavakat kell adni?? A te 1942-es számlád is nagyon érdekes:

http://retronom.hu/image/view/17047/_original

Feribá

Én is megnéztam, minden az ÁRAM szó alá került, de legalább együtt vannak.

Feribá

Kedves NofreT! Szerintem írjunk helyesen, aztán majdcsak minden a helyére kerül...!

Zolejj képe

Feribá

ÁRAMSZÁMLA cimen nincs semmi megegyezhetünk Villanyszámlában ha ez megfelel

NofreT képe

akkoriban még sok helyen áram sem volt. Utána lehet nézni biztos a pontos adatoknak.
Ez a számla 59-es lehet. Egy átlagos lakásban mondjuk volt 3 db izzó. Egy a konyhában , további egy-egy a két szobában. Meg volt egy rádió. A kapucsengő rángatós fajta. Mi fogyasztott volna többet?

mobel képe

Pontosan ezért volt ott a smile!

 

Akkoriban se mosogép, se TV, se porszívó nem volt, igaz könnyű ipar se nagyon. Az elektromos háztartási gépeket, ha jól tudom, a hatvanas évek eljétől kezdték tömegtermelni.

NofreT képe

értettem én, csak el voltam foglalva :)

A hetvenes években egy fővárosi kollégiumban volt 1 db keverőtárcsás mosógép, hozzá egy db centrifuga
a 60-as években volt a szögletes mosógép, olyat mi csak kölcsönöztünk fél napra. Kiskocsin húztuk haza.

Laki Géza képe

Egy azaz egy darab 40-es égővel számolva: 2kWh=50 óra/hó. Ez napi:1.66 óra.

Ez NEM családi ház számlája.

Zolejj képe

100% hogy családi ház számla csak a nevet töröltem róla , a bal fölső sarokba a 9 es valószinüleg 1959 lehetett. Számolhatunk 20-as égőt is akkó marad idő a rádiónak is.

NofreT képe

ezen gondolkodtam, de nekem a 25-ös jött be. Mi az igazság?? :)

Laki Géza képe

20-as égőről nemtudok. (de lehet hogy valami "merítésből" még előkerül a 20-as is.Sose lehet tudni)

NofreT képe

15-ös is volt?

NofreT képe

áramszolgáltatás alakulása

nem is csoda, ha a kevés fogyasztás is sokba került, és ha ezt a számlát számolgatjuk, akkor egészen más fogyasztási szokást kell figyelembe venni, mert egy pillanatig sem égett feleslegesen. A 40-es izzó meg luxusnak számított, vagyis a 25-ös is jó volt. Nem lehet ráfogni a korra, hogy úgy pazarolta volna az energiát, mint a mai kor.

1953 - 100 kV-ról 120 kV-ra növelték a hálózat feszültségét, ezáltal annak átereszto képessége több mint 40%-kal növekedett.

1954 - Minisztertanácsi rendelet lépett életbe a tervszeru villamosenergia- és teljesítménygazdálkodásról. Közel 2000 nagyfogyasztó szigorú vételezési menetrendet kapott, amely elsosorban csúcsidei teljesítményüket szorította le, villamosenergia-fogyasztásukat a kisterhelésu idoszakokra igyekezett terelni. Ezzel megszunt a másfélmillió kisfogyasztó rendszeres korlátozása. Megalakult az Eromu Tröszt. Tagvállalatai az országos jelentoségu eromuvek, az Eromu Javító és Karbantartó Vállalat (EROKAR) és az Országos Villamostávvezeték Vállalat (OVIT). Megalakul az Országos Villamosenergia Felügyelet a VIPIG irányítása alatt.

1955 - Elkezdodött a Borsodi Hoeromu építése. Az eromu teljes kiépítése (6 x 30,5 MW+ 1 x 5 MW) 1957-ben fejezodött be.

1957 - Megkezdodött az Tiszapalkonyai Hoeromu (4 x 50 MW) építése, amely 1959-ben felyezodött be.

1959 - Az elso 220 kV-os távvezeték (Göd-Bistricany) és az elso 220 kV-os transzformátor üzembe helyezése.

1960 - A Pécsi Hoeromu I. fázisának (3 x 30,7 + 1 x 22,5 MW) kezdete. A beruházást

1964-ben fejezték be. Az Ajkai Hoeromu építése (3 x 30,7 MW).

1961 Hét európai szocialista ország kormányszintu egyezménnyel létrehozta energiarendszereik egyesülését, a CDU-t. A prágai központú szervezet muszaki-koordinációs, elszámolási és operatív üzemirányítási feladatokat látott el. Az Oroszlányi Hoeromu építésének kezdete. A 4 x 50 MW-os létesítményt 1963-ra fejezték be.

1963 - Létrejött a Magyar Villamos Muvek Tröszt (MVMT), amely átvette a megszunt Eromu Tröszt vállalatait, valamint a hat áramszolgáltató vállalat irányítását is.

http://villany.uw.hu/

érdemes olvasgatni az oldalon

54-ben még csak másfél millió kisfogyasztó volt?? hihetetlennek tűnik mai szemmel

Laki Géza képe

Hogy  54-ben csak ennyi kisfogyasztó volt? Ezt nem ujság. Annyira nem,hogy ez még az én "meséskönyvemben" is szerepel.  Ime egy részlet:......A háború befejezésétől az eddig az időpontig gyártott készülékek négy nagy csoportra oszthatók. A legtöbb készüléket magába foglaló csoport az „U” sorozatú csövekkel épített vevőkészülékek. Ezek kapcsolását tekintve szinte teljesen megegyeznek egymással, főleg az áramellátásuk mikéntje lett módosítva a kor igényeinek megfelelően (Ismert tény, hogy a kistelepüléseken is csak az 5O-es évek második felében lett villamos áram).  A közölt kapcsolási rajzok segítségével bármely készüléktípus .......

Tehát még az 50-es évek második felében is szerelgettek.

NofreT képe

Tudtam, hogy kevés volt, de így számszerűsítve még nem láttam, vagy nem emlékszem rá. Az rémlik, hogy cikkeztek "az utolsó település is kapott áramot" témában, de ennek dátumára nem emlékszem.

NofreT képe

Ezt nem értem, hogy volt a 220 kV bevezetése? Mikor lett általános? Mert látok a retronomon vasalót is 220-asnak írva, és 1950-esnek dátumozva.

NofreT képe

nagyon sok "tartós fogyasztási cikket" hozott létre az ország ha belegondolok, és ez itt csak egy szelete. Ezek az öt és három éves tervek valami eredményt mégis hoztak, és hozzájött még a békekölcsön-sorozat

NofreT képe

- gondolom én.

Biztosan 59 lehet, mert a nyomtatott szövegben ötvennel kezdődő évszám van felajánlva, a bal felső sarokban meg egy 9-es látszik a hónap neve előtt.
A jobb alsó sarokban az előfizető sorszáma lehet? A 24206-ra gondolok.

Nálam a hónap neve előtt 1-es van, talán kettővel előtte látszik egy 9-es. Ebből inkább 1951-re gondolok.

Ami a 220V-ot illeti, Budapesten (és tán máshol is) már gyerekkoromban, az ötvenes években is 220 volt, mikor nyaraláskor a Balatonon (és tán máshol is) még 110.

NofreT képe

most hogy jobban kinagyítottam én is így látom. Az egyes viszont lehet a 4-esnek is a része, ha már ilyen hiányos a rágépelés, de ez csak egy tipp.

A 220 azért érdekes, mert a hosszú beidézett részben említik

Laki Géza képe

A hosszú beidézett részben NEM erről van szó! Ott 220 kilóvoltos távvezetékről beszélnek. A kettő nem ugyanaz!

NofreT képe

köszönöm, és hamarosan meg is fogom érteni

Laki Géza képe

....a villanyról:Lehet csodálkozni,és lehet hitetlenkedni,de:1954-ben láttam falun olyan házat,amibe akkor vezették be a villanyt. A házban egy azaz egy fogyasztási hely lett kialakítva,ez pedig hátul az istálló volt. Elöl a lakásban maradt a petroleumlámpa a maga 11-es cilinderével.(A ház Baranya megyében,egy kis faluban megtalálható,még ma is. )

NofreT képe

azért a hitetlenkedés csak idézőjeles, a csodálkozás pedig rácsodálkozás -részemről legalábbis.

Az pedig érthető hogy az istálló fontosabb volt, mert abból "éltek", amit ott felneveltek. Hiszen reggel is az állatok ellátása volt az első .

Másik indok lehetett az, hogy a szerelési hercehurcát megspórolták, és az újjal szembeni gyanakvás is szerepet játszhatott benne.

Zolejj képe

A Fogyasztóhely 1 szoba konyhás kolónia amiben még van spajz meg kinti villany is esetleg rádió, ugyhogy maximum 4 db izzóval számolhatunk, ha nézzük az évszámot max 40 w lehetett akkoriban. A 220-5 szerintem az ampert jelölte.

Szerintem