Ajánló

Fotopapírok


pozcim15.jpg

Pozitív anyagok (fotopapírok)

A filmre elkészített negatív felvételekről képeket szokás készíteni. A váci Forte gyár 1950-ig csak fotopapírokat gyártott, olyan nagy választékban és minőségben, hogy hazánkban külföldi anyagokat csak a legritkábban használtak.
A rendelkezésemre álló régi csomagolóanyagok bemutatása előtt tekintsük át a papírok egyes jellemzőit.

Az analóg fotográfiában fényérzékeny vegyületként ezüstbromidot, ezüstkloridot vagy ezüstjodidot, összefoglaló néven ezüsthalogenideket használnak. Ezeknek fény- és színérzékenysége különböző, ezért különböző célokra használják őket. A Forte gyár 1960 táján kémiai szempontból az alábbi öt féle papírt gyártotta:
1. Legelterjedtebb, így legtöbb változatban gyártott volt a Bromofort (jele B), amely nagy fényérzékenységű, kékesfekete tónusú brómezüst nagyítópapír.
2. Szintén közkedvelt, sok változatban használt a Fortezo (jele F) klórbrómezüst anyag. Ez a Bromofortnál melegebb tónusú volt, sőt létezett ennek egy még barnásabb tónusú változata, amit a jelzést követő B betű mutatott: mindössze hat kivitelben készült.
3. A Rotax (betűjele nincs) közepes érzékenységű klórezüst másolópapír volt. A kontakt másolással élvezhető kép a nagyobb méretű tekercsfilmek fokozatos visszaszorulásával együtt vesztett részarányából. Bár az 1960-as évek elején még használtam, de - a következő két speciális fajtához hasonlóan - saját gyűjteményből nem tudom bemutatni.
4. A tucatnyi változatban gyártott Portura (jele P) klórbrómezüst papírt meleg tónusa miatt elsősorban műtermi portré fényképek készítésére ajánlották.
5. A teljesség kedvéért meg kell említeni a legkisebb érzékenységű Verdita (jele V) jódezüst másolópapírt, amely mindössze két változatban készült, és talán mondhatjuk azt, hogy már 50 évvel ezelőtt is a múlt anyaga volt, olyannyira, hogy a másoláshoz szórt napfényt javasoltak. Mégis érdekes, hogy az Ofotért árjegyzékei szerint még 1975-ben is gyártották.

A fotopapírok legfontosabb jellemzője a gradáció, azaz mekkora megvilágítási tartományt - amely a negatív kép fekete-fehér árnyalatterjedelméből adódik - képes arányos feketedéssel megjeleníteni. A Forte gyár az alábbi öt fokozatban készítette anyagait: lágy, speciál, normál, kemény és extrakemény. Ezeket a Rotax és Bromofort papíroknál rendre S, Sp, N, H és EH betűkkel jelölték. A Portura és Verdita papírok csak speciál fokozatban készültek, míg a Fortezonál a számjelzés tartalmazta a fokozatot a speciál kívételével (extrakemény fokozata nem volt).

A kép témájától függően különböző kivitelű papírok közül választhatott a fotográfus:
- Fényesség szempontjából volt fényes, félfényes (félmatt) és matt felület. A fényes papírok tükörfényt krómlapos szárításnál kaptak.
- Az alappapírtól függően volt fehér, krém, elefántcsont és rózsaszín.
- A felület símasága szerint létezett síma, finomszemcsés, selyemraszter, royal és kristály papír. A dolog természetéből adódóan csak a síma felületű papír lehetett fényes.
- Végül az alappapír vastagságától függően megkülönböztetünk vékonyt és kartont, de a gyakorlatban volt dolgom "extravékony" fotopapírral is.
A fenti jellemzőket a Rotax és Bromofort papíroknál a fokozat után írt szám, a Portura típusnál betű mutatta. A Fortezo papíroknál F betűt és 50-től 107-ig tartó számot használtak. Természetesen a fent leírt jellemzőknek nem minden kombinációja létezett.

A kiszerelés 6,5x9,5, 9x12, 9x14 (levelezőlap), 13x18, 18x24, 24x30, 30x40 és 50x60 cm méretben, 10, 25 és 100 darabos csomagolásban történt. Kiskereskedelmi viszonylatban 18x24 mérettől kezdve csak 10 darabos kiszerelés volt kapható.
(A fenti információk egyeztetve Lukácsovics-Radó: Hazai fotopapírok Fotosorozat, 23., 1959 kiadvánnyal.)

Változások a '70-es évek második felétől:
Feljegyzéseim szerint 1975. január 1-jétől a Forte rendezte gyártmányskáláját. A Bromofort és Fortezo papírok választékát csökkentették, a Portura és Rotax papírok gyártását megszüntették. Az előbbi helyett bevezettek Porturex és Porturex rapid néven újabb klórbrómezüst anyagokat, valamint a '79-es árjegyzék szerint a Fortezo papírokat extralágy gradációval is készítették (FES jelzés). Megkezdték a mindkét oldalán polietilénnel bevont, ún. RC papírok gyártását is.
Szándékosan nem térek ki rá, de muszáj megemlítenem, hogy a Forte színes papírokat is gyártott és forgalmazott az Ofotérten keresztül is.

"Fiókomból" az alábbi fotopapírok csomagolása került elő:
Fortezo papírok:

papir3334.jpg
f78papir58.jpg
f87papir36.jpg
Az alábbi képen normál gradíciójú, 9x14 cm-es (levelezőlap méret) tasakok; legfelül az F83 WL jelű selyemraszter, félfényes, karton.
fortezo59.jpg
6,5x9,5 méretű, kemény és extrakemény fokozatú Bromofort papírok 25 és 100 darabos csomagolásban:
papir56.jpg
13x18 cm méretű, lágy, speciál és normál fokozatú Bromofort papír 25 darabos csomagolása:
papir31.jpg
Speciál, normál és kemény fokozatú, fényes, karton vastagságú, valamint normál-félfényes-selyemraszter felületű papírok csomagolásai:
papir32.jpg
Nem szabványos méretű (7,4x10,5 cm, valószínűleg exportból visszamaradt) normál fokozatú, félfényes, krémszínű papír kartondoboza:
papir10060.jpg
Az 1970-es évek vége felé a Forte megkezdte a műanyagbevonatú, ún. RC papírok gyártását és forgalmazását. Ennek előnye, hogy krómlapos szárítás nélkül is tükörfényes felületű volt, és a kidolgozás valamelyest leegyszerűsödhetett azáltal, hogy a papír kevésbé szívta magába a kidolgozó folyadékokat.
rcpapir37.jpg

Érdekesség kedvéért itt is felsorolom néhány papír 1971-es árát, zárójelben az 1979-essel, valamint az RC változatéval:
6,5x9,5 cm   vékony   6,60 Ft/25 lap   (10,- Ft)   (RC: 13,70 Ft)
6,5x9,5 cm   vékony   25,20 Ft/100 lap   (38,40 Ft)   (RC: 54,50 Ft)
6,5x9,5 cm   karton   32,50 Ft/100 lap   (44,80 Ft)   (RC: 55,50 Ft)
9x12 cm   vékony   11,50 Ft/25 lap   (17,40 Ft)   (RC: 23,90 Ft)
9x12 cm   karton   14,70 Ft/25 lap
18x24 cm vékony   19,10 Ft/10 lap   (29,20 Ft)   (RC: 38,30 Ft)
30x40 cm   vékony   53,20 Ft/10 lap   (81,- Ft)
30x40 cm   karton   67,60 Ft/10 lap   (93,- Ft)   (RC: 107,- Ft)

Fortecolor MCN Typ. 4 (1979)
6,5x9,5 cm      23,- Ft/25 lap   (RC: 28,60 Ft)
18x24 cm    64,50 Ft/10 lap   (RC: 80,- Ft)
30x40 cm      179,- Ft/10 lap   (RC: 222,- Ft)

Fekete-fehér felvételi anyagok
Színes felvételi anyagok

NofreT képe

hozzá, ha elfogadod

Köszönöm szépen az ajánlatodat. A kép ellen nem is lenne semmi kifogásom, de kérlek ne sértődj meg, hogy mégsem fogadtam el. Lehet, hogy önhittségnek tűnik, de jobban szeretem, ha a kreálmányaimat száz százalékban magaménak mondhatom.

 

A hiányosságokat az előbb pótoltam.

Mégegyszer kösz a képet és a megértést!

bfonok

NofreT képe

mert mikor ma feltöltöttem, úgy éreztem, hogy a méret nem az igazi, ezért én nem vagyok elégedett vele, de a semminél több. Csak azért bátorkodtam ilyen merényletet elkövetni, mert mintha hasonlót köszöntél volna meg a mások blogodban. Lehet, hogy csak félreértettem, de arra gondoltam, hogy talán nincs rá időd, energiád, vagy hasonló, és kicsit eljátszottam a te képeddel. Természetesen le fogom törölni.

Csöppet sem tűnik önhittségnek, és véletlenül sem sértődök meg emiatt, valami ilyesmit válaszoltam volna én is hasonló helyzetben. :) Valójában örülök neki. Még ma eltrappolok a fotótáramba és leszedem onnan, és akkor innen is el kell múlnia.

Még egy. Nagyon szerettem ezt a melegsárga, szerintem jó minőségű papírt, lehet hogy a nosztalgia is belejátszott a dologba.

... a kép, már csak azért is, mert akkor ez a levélváltás értelmét veszti, és talán ezt is törölni kellene?

Egy kis időt tudtam szakítani a két címkép elkészítésére (a harmadikat, a megköszöntet, azért hagyom, mert az az én képem, csak nem én tettem oda), csak előtte már türelmetlen voltam, és amikor a felrakásnál kiderült, hogy egy nyitókép is kellene, akkor már nem léptem vissza, hanem gondoltam, hogy rövid időn belül pótolom, ami meg is történt.

 

Egyébként ha már itt tartunk, akkor megkérdezném, hogy Te is fotóztál, laboráltál?

 

bfonok

NofreT képe

Fotózni csak szerettem volna. Apum fotózott, de nem laborált, az csak a klasszikus családi fotózás volt, és nagyon sokszor szaladt a "képbe", hogy ő is rajta legyen :)
Később az egyik iskolámban volt egy alapfokú képzés, talán fél évig(70-es évek), de fényképezőgépet is csak kölcsönözni tudtam. Így csak azt mondhatom, hogy beleszagoltam, és érdekelt, de sem anyagi lehetőségen nem volt, és időm se rá. Már korábban láttam a Nagyítás c. filmet, többet nem is kell magyaráznom. Be voltunk "oltva" fotózásra. Olyan kísérleteinkre emlékszem, hogy a fotópapírra valamilyen üveget tettünk, pl. tintásüveget, és más hasonló dolgokat, és csupán fény hozzáadásával készítettünk kontakt képeket. De ez csak szórakozás volt. (60-as évek) Számomra a profi fotózás elérhetetlen tudomány volt, és az is maradt. De némi kellék is maradt kézen közön. Egy időben arról ábrándoztam, hogy majd lesz egy nagyítógépem itthon, de helyette van egy egyszerű digitális masinám, és egy ingyenes képszerkesztőm. De a nagyítás, a fények beállítása itt is sokat számít, a vágásról nem beszélve. Még valami eszembe jutott, a dokubrom ? papír, hogy az egyszer csak elérhetővé vált, és azon érdekes hatású képeket lehetett nagyítani. Lehet, hogy rosszul emlékszem a nevére.

Köszönöm a részletes beszámolót. Ebből is látható, hogy itt a Retronomon milyen jó kis baráti közösség tud kialakulni...

A Dokubrom dokumentpapírra jól emlékszel: ez volt a nagyobb érzékenységű papír, a Dokufort a kisebb érzékenységű, inkább másolási célra.

 

bfonok