Jamboree Budapest - Gödöllő / Nemzetközi cserkésztalálkozó embléma


Forrás: 
saját scan
Jamboree Budapest - Gödöllő / Nemzetközi cserkésztalálkozó embléma

IV. Cserkész-világtalálkozó emblémája Köszönet a retronom hozzászólóinak, mert ezért tudom már elhelyezni térben és időben ezt a kisméretű textiljelvényt. Rákerestem a net-en azóta, több érdekes anyagot találtam. Talán legtömörebben itt http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/cserkesz/jamboree33.html. A Posta is kitett magáért, erről a Postamúzeum oldalán lehet képeket látni itt: http://www.postamuzeum.hu/exhibitions/gallery/5/668.html

Radios20 képe

Nekem ennek a Cserkész Jamboree-nak megvan az emlék bicskája :-)

 

NofreT képe

akkor ez a cserkészmozgalomhoz köthető :)
Teljesen úgy néz ki, mintha kézimunka lenne

ÁDY képe

Magyarosan dzsembori /jamboree/

1933-ban Gödöllőn volt Nemzetközi Cserkésztalálkozó

Ha minden igaz akkor a nagymamam reszt vett rajta, de majd megkerdezem pontosan. De sokszor emlitette hogy jart itt Godollon valami cserkesz bulin. Amugy Godolloi vagyok.

Radios20 képe

Nekem Nagyapámtól van ez a bicska, de szerintem ő is kapta.

Úgy tudom cserkész ő nem volt. Levente volt azt tudom.

Szerintem inkább a bátyja volt cserkész.

Anyai Nagyapám volt cserkész, csak sajnos már nincs meg a derékszíjja.

Kunyeráltam tőle, de azt mondja, sajnos már nincs meg. pedig nagyon szép az Anjou liliomos réz csatt, tetején pedig, hogy "Légy résen!".

 

Radios20

Nekem megboldogult anyai nagyapám: Radács Alajos 1920 (Szeged) - 2008 (Budapest) vett részt rajta. Bocs' zozo76, de lányoknak külön rendeztek cserkész világtalálkozót, úgyhogy ezen biztos nem volt ott a mamád, de pl. 1939-ben már lehetett, akkor a lányoknak rendeztek cserkész világtalálkozót, szintén Gödöllőn.

En azt sem tudtam hogy kulon volt nem szerint. Nem emlitette soha hogy csak lanyok voltak ott. Na majd rakerdezek. De elhiszem, akkor 39-ben lehetett itt.

Megkerdeztem, es igen, 1939-ben volt itt. Valami strand is volt a Godolloi Muvelodesi haz helyen akkor, es a Godolloi Aruhaz helyen meg egy szep park volt. Kaptunk par evvel ezelott egy naptarat amin regi fotok vannak Godollorol. Hat igaz hogy fekete-feher, de ugy sokkal szebb lehetett mint most. Hat igaz is, ki a fenenek tetszik egy aruhaz vagy a szabadsag-teri/Stromfeld lakotelep a panel-"dzsanel" tengerevel??? :)

Csuby képe

Kedves NofreT !

Kézimunka, jól látod.

Ez a cserkész ingre varható embléma a találkozóról.

NofreT képe

"A cserkészek és a cserkészet nagy grafikusa, Márton Lajos a korábbi albumai után megjelentette a “Jamboree-Gödöllõ", a "Budapest-Hungaria 1933" c. albumokat, valamint számtalan szép rajzos képeslapot.

A gödöllõi világtalálkozó nyugtalan nemzetközi helyzetben zajlott le, hiszen 1933-ban került hatalomra Adolf Hitler, aki hamarosan feloszlatta a német cserkészmozgalmat. 1934 júniusában Kanderstegben mégis úgy határozott a Cserkészek Nemzetközi Bizottsága, hogy világ jamboree-kat ezután is kell tartani, mert azok elõsegítik a nemzetközi barátkozást, növelik a cserkészet jó hírét és szemléltetik a részt vevõ nemzetek különféle cserkészmódszereit."

Sziasztok,

 

Ezt most találtam a családi cuccok között. Kemény papírból van. Mire használhatták?? A szövegből ítélve, mintha valami vasúti kedvezményre jogosítana!!??

 

Cserkész.jpg

Csuby képe

Itt a tábor térképe:

http://www.retronom.hu/node/18387

Márthy képe

Nos igen. Többet jelentett és többet is adott a felnövő nemzedéknek, mint húsz évvel később az a kötelező pionír szervezet. Valahogy nem is szóltak hozzá itt a törzsúttörőink... ;)

 

Üdv.: Márthy

Budapest


Budapest
Találat: 5
Budapest atlasz
Találat: 2
Budapest csokipapír
Ismeretlen évjárat
Budapest extra csokoládé
Ismeretlen évjárat
Budapest plakát
Találat: 3
Budapest térkép
Találat: 10