Unitra M-531 st. magnetofon


Forrás: 
saját Csányi Tibor gyűjteménye
Unitra M-531 st. magnetofon

Ezt a készüléket is forgalmaztam az Újpesti Áruházban, az ára 4550.- ft volt a 80-as években.

tn_100_2561.jpg tn_100_2562.jpg tn_100_2563.jpg tn_100_2564.jpg tn_100_2565.jpg

Én a keravill -ban vettem, a mechanikája elnyűhetetlen volt. Pár hét mulva kidobtam belőle az előmágnesező áramkört, újat építettem bele, + egy Pioneer fej, és verte az akkori deckeket...ja és feketére festettem.

Atti

Nekem is volt valamikor ilyen csinos kis ketyerém. Csak az volt a baj hogy megnyerő külső sajnos egy eléggé gyenge minőségű mechanikát, és legalább ugyanolyan gyenge elektronikát rejtett. Szerintem a lengyelek tudtak csinos kávákat tervezni, Hogy aztán ezekben a kávákban mennyi volt a koppintás az megint egy más kérdés.

oldtimer képe

Szállóige lett, hogy: „Csak a szépre emlékezem”

Amikor az ember nosztalgiázik, akkor ez bizony előjöhet. Velem is megesett, hogy arra gondoltam vissza kellene venni egy Unitra M531S-t.

 

De, aztán elképzeltem, hogy újra „ugyanabba a cipőbe” kerülnék. Ugyanis a hibái amik megvoltak ma is meglennének. Érdemes?

 

Nem mondom, ha van ma valakinek ilyen, akkor érdemes megtartani.

Vitrinben.

 

Jó! Persze. Lehet... ha ma 4550 forintért lehetne kapni újszerű állapotú M531S-t, akkor talán visszavenném :)

 

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Nekem ez volt az első sztereó készülékem, még 4450Ft volt az ára ha jól emlékszem. Jól megmérték az árát, mert 11 havi ösztöndíjamba került:)

Viszont amire felfigyeltem elsőre az a magas alapzaj volt. A másik pedig, hogy a felvételi szintszabályzónál legalább egy balansz nem ártott volna, ugyanis rendre az egyik csatorna kivezérlése alacsonyabb szintű volt. Az akkor felvételi forrással való illesztés is problémás volt, mert az egyik szint túl alacsony volt neki, a másik pedig túlvezérelte... Végül sikerült egy AKAI 4000DS-t venni helyette

üdv.: oldtimer

Hát igen. Az alapzajjal kezdetben én is sokat küszködtem, aztán valahol a rádiótechnikában találtam egy kapcsolástechnikai megoldást a probléma részbeni megoldására. Ha jól emlékszem BC 413 - as szlícium tranzisztorokra kellett cserélni az első fokozat zajos lengyel tranyóit. De ez a problémának csak a részleges megoldása volt. A zaj némileg csökkent ugyan, de a gyenge minőségű fej, no meg a törlőoszcillátor stb. mind mind közrejátszott még a zajban. Úgyhogy nagy csodát nem lehetett várni az átalakítástól, de egy lelkes amatőrnek tanulni lehetett belőle.

pakzoltan képe

http://s.appspot.com/panoramio-photos/original/38361765.jpg

Huszonéves koromban vettem egy ilyet a XIII. Hegedűs Gyula u. X  Csanády u.  sarkán lévő, talán akkoriban KERAVILL-ban Csak hallgattam.Nagyon szerettem. Nem konyítottam az elektronikához.

 

oldtimer képe

Az itt olvasottak alapján talán érdemes lenne megpróbálni a modifikálást.

Ámbár nem tudom kazettás magnókba mennyire lehet jobb minőségű fejet beszerezni manapság.

 

De, tegyük fel ez is meglenne. Akkor sem hinném, hogy ma is el lehetne azt mondani róla „verte az akkori deckeket”

Persze, hogy szeretem a viccet:

 

 

 

Igaz, akár én is tévedhetek, ugyanis emlékeim szerint akkoriban is megesett, hogy valakihez külföldi lomtalanításból „összeszedett” készülék került.

Hozzám is hozott valaki ilyet, amiben eléggé kopott volt a kombináltfej.

Ez valamilyen addig ismeretlen DECK volt. Ebben az állapotában eléggé gyatrán szólt. Igencsak „tompán”. Ami magas volt benne az az alapzaj és nem hang.

Na, ezt verhette.

 

Vagy olyanformán „verte” mint a Nakamichi kazettás DECK az orsós 3Motoros Akai magnókat, amiről egy hatvanvalahányéves magnós ismerős regélt.

Értsd. „Eladtam az Akai GX280D-t, ami már nem is kell mert van helyette egy Nakamichi kazettás”

 

Mondjuk én csak profitáltam ebből az eladásból. Ugyan nem én vettem meg a magnót, de! A szalagokból jópárat. pl. 2013-ban az AGFA PEM368 /elsőfelvételes/ 1350Ft/db. volt. /had, ne mondjam karc és ujjnyom mentes fémorsók/


 

üdv.: oldtimer

Furcsa nosztalgia tört rám! Ha lenne egy "0" kilométeres darab belőle, talán meg is venném.

Kihívás! Mit lehetne kihozni ma belőle?

 

Kalmopirin

Folytatva a gondolatot kicsit később:

Modigfikálni az elektronikát és valami jobbfajta kombináltfejet szerezni bele. Esetleg olyat amivel még Chromedioxidos szalagot is lehet használni.

No, persze ez nem olyan egyszerű.

Ahogy az se lenne, hogy egy TESLA orsósban Philips kerámia fejeket (Long Life) beletenni.

 

--

Kalmopirin