Egyáltalán Nem Tisztelt Névtelen Senki!


Kedves Retronomosok!

 

Tegnap meg a mai nap is küldtem be fotókat a ***.hu weboldalról a forrást természetesen feltüntetve. Volt jónéhány olyan képük elsősorban a régiek amiket Ők is

a Rendör-történeti Múzeum archivumábol vettek át. Én küldtem nekik egy e-mailt helytelenül név nélkül hogy a retronom.hu-ra forrás feltüntetésével felraktam, mivel így

illik. Erre ezt a választ kaptam:

 

Egyáltalán Nem Tisztelt Névtelen Senki!

Tájékoztatom, hogy amennyiben 3 munkanapon belül nem távolítja el a
***.hu weboldalról letöltött, engedély nélkül közölt fotókat
retronom.hu címen elérhető weboldaláról, megkeresem a jelzett fotók
jogtulajdonosait, és kezdeményezem a közös jogi fellépést a jogsértés
tényének megszüntetésének érdekében.

 

A kérdésem mi helyzet most az internetről átvett képekkel mivel sok ilyen van?

Polaris Pál

 

 

ÁDY képe

Nem tudom, de a stílus azért kemény és felháborító!!

 

Azt javaslom, a békesség kedvéért, inkább töröld a képeket!

NGA képe

Igen, a levél írójának igaza van, a fotók utánközléséhez előzetes engedély kell.

admin képe

Mivel a honlap gazdája semmilyen kapcsolatot nem akar az oldalunkkal, ezért még a honlap címét is kicsillagoztam.

Képeket töröltem, de a stílus engem is felháborított. Egyébként mit tud csinálni? Feljelent jogsértésért engem meg az oldalt? Foglalkozik ilyennel érdemben a bíróság, vagy csak egy kis ilyesztegetés és kész? Jó lenne ezt tudni és az idevágó jogszabályt esetleg feltenni az oldalra, mert szerintem van jónéhány hasonló kép, illetve olyan amit innen másoltak ki.

leguan képe

A megoldás nem könnyű, hiszen az "internetes jog" eléggé tisztázatlan. Általában a sajtójogok szabályozását szokták párhuzamnak tekinteni, persze az is elég bonyolult.

 

Azért egy alapvető szempont: Szerzői joga van a kép létrehozójának, illetve annak, aki ezt tőle valamilyen szerződéssel megvásárolta. Ez a jog kétféleképpen szűnik meg: ha a jogtulajdonos lemond róla (közkinccsé teszi), illetve ha lejárt a védelmi idő.

 

A konkrét esetben egy múzeumi archívumban őrzött képekről van szó. Eredeti készítőjük már valószínűleg ismeretlen, vagy ha ismert is, szerzői joga már valószínűleg megszűnt. Ha a múzeum a képeket feldolgozta (megvásárolta, restaurálta, azonosította stb.) esetleg ezáltal szerezhetett jogokat felette. De annak a site-nak, amiről a mostani átvétel történt, biztosan semmiféle joga sincs. (Ezt egyébként ők is tudják, amikor azzal fenyegetőznek, hogy felkeresik a jelzett fotók jogtulajdonosait.)

 

A megoldás: hasonló átvételnél  (ha valóban szigorúan jogszerűen akarunk eljárni), a közlő site-nak nem a hozzájárulását kell kérni, hanem azt, hogy tájékoztasson az általa közölt kép jogtulajdonosáról, hogy felvehessük vele a kapcsolatot. Többnyire azt nem fogja tudni megtenni (merthogy megy az átvétel gátlástalanul), vagy tájékoztat, és akkor lehet írni a tényleges tulajdonosnak. Feltüntetve, hogy milyen célú közlés a szándékunk, és azt, hogy feltüntetjük a forrást. Ha erre nem érkezik tiltó  válasz, akkor nincs olyan jogi eljárás, amely minket elítélhetne.

 

Ha már a téma szóba került, megemlíthető, hogy mindez fordítva is igaz. A retronom.hu-n megjelenő képekhez sem fűzödik joga az oldalnak. Szerzői joga van azoknak, akik saját fotójukat teszik fel, vagy azoknak (néha sok-sok áttétel után) akiknek a képeit levesszük az internetről vagy szkenneljük egy nyomtatott anyagból.

A megoldás biztos nem. De a normális megnyilvánulás az könnyû lehetne. Normális EMBEREKNEK.

Bendegúz

Ja, és mit vársz egy rendôrtôl 2006 október 23. után?

 

részvétem.

Bendegúz

Honnan tudni, hogy rendőr volt?

Feribá

Biztosan látszik a tányérsapka lenyomat a hajában!...

Nem


kacsa, ami nem moncsicsi
Ismeretlen évjárat
Neményi Béla
Találat: 8
Nemesmedvesi koszorúzás
Ismeretlen évjárat