Orion rádiók delfin, pingvin és madár emblémával


Forrás: 
Saját és lásd a fotókon.
Orion rádiók delfin,  pingvin és madár emblémával

Szakmailag apró részletkérdés, de még is zavar bennünket rádiógyüjtőket, hogy nem tudjuk volt e valami konkrét oka annak hogy az Orion a 60-as évek elején egyes rádióira pl. Pacsirta egy madár emblémát ( ezt más készülékeken is látni lehet) helyezett el. Hasonlóképpen ilyen ez a pingvin embléma is.

Előkerült egy újabb állat, nem más mint a delfin! Így az állatok száma a két különböző madár valamint a vízben élő (részben)  állatok aránya 2:2, jó lenne még valamit találni!

Tudja e valaki ennek a konkrét okát, jubileumi széria, vagy más ok??

Különösen Laki Géza mester véleményére lennék kiváncsi!

BNV 1960 Jönnek a Rosta féle sirályok! AR612 hó- vagy gyöngyvirággal? Lehet , hogy az utolsó adalék... AR322 pingvinnel! Pacsirta vagy tyukanyó? Oldalhangszórós AR 322? BNV 1960. Egy újabb állat.......... Jönnek a Rosta féle sirályok! A Tavasz meghozza a fecskét!
Laki Géza képe

Én is láttam már kívül műanyagból készített dekorációt pl.fecskéket, az Orion 612-es készülékén,és a VT-gyár  Tavasz készülékén is.

De pingvinnel még nem találkoztam. Gondolom a fecskék csak dísznek lehettek,a pingvinről viszont elképzelésem sincs. (Talán a skálaüvegen lévő állomások segíthetnek abban,hogy hova szánták ezt a típust,ami esetleg közelebb visz a pingvinhez.

Persze csak akkor,ha egyáltalán valami exportra szánt gépről van szó.)

A jubileumi verziót kizártnak tartom,mivel olyankor "nagyobb durranással" rukkolt ki a gyár.

De egyáltalán: ez eredetileg rajta volt? Így adta ki a gyár?

Zalairádió képe

a madár egyértelmű, de kollágáim szerint a pingvin is az!

Azt hiszem az egyik aukciós oldalon korábban volt ilyen emblémás, tehát valószínülge gyári!

Zalairádió képe

na nem sajt, hanem export CCIR , nyugati URH-s Pacsirta.

Ez a jelrendszer már felborítja a logikát, lehet hogy csak diszítő funkciója volt?

Kösz Sz. Lajosnak az infót!

Zalairádió képe

Ha nem is lezárás, de fejezet vég lehet. Azért mert erősödik az előző megállapításom, érdemi vélemény eddig nem érkezett, így talán lehet ez a részeredmény, vagy végleges?

Ezt erősíti RGY és NÁn 1964-es Rádiótechnika képe is.

L. Géza, lezárhatjuk?

kár lezárni,hátha valaki egyszer megfejti a megfejthetetlent.A pingvinről nekem az a véleményem,hogy valahogy sehogy sem ileszkedik a hangszóró rácsra,sem méretében sem formájában.Nagyon kiugrik nem ízléses formát bontó.Tett volna az Orion ilyen módon valamit a rádióira??RGY

Pedig aranyosan áll a kiálló részen. :-)

már láttam valahol Bp-n.Nem a jégbüfének volt az emblémája,vagy volt egy Pingvin étterem????De amire emlékszem mintha tartott volna valamit a kezében mint pincér.Emlékszik valaki ilyesmi Pingvinre???

Kosztolányin Pingvin étterem vagy büfé!

Zalairádió képe

Gyuri! A tyúk is éppen ott áll ahol a pingvin, ez  gyanús egyezés:)

Laki Géza képe

"Tett volna az Orion ilyen módon valamit a rádióira??RGY"

 

Most már csak azt kérdezem:Az AR 602-es gépen lévő madár eredetileg rajt volt?

Mert ha igen,akkor a pingvin is elmegy azon a gépen. Csak azért mondom,mert a h.sz.selyemre tett sirály? a hangszóró elött sem éppen elegáns megoldás az oriontól.

--------------------------------------Ez tegnap volt------------------------------------Ez meg ma: Nem kaptam választ a kérdésemre,vagyis:a két készüléken lévő sirály eredetileg is a gépen volt,vagy utólag lett föltéve?

Bevallom költőinek gondoltam a kérdését!Nyugodtan megkereshetett volna magánban.Mind a két készüléket ajándékba kaptam,a Pacsirta már nincs is meg.Nem tudom,hogy mikor került rájuk a Sirály.Viszont a 602-s a XI.kerületből a Pacsirta Érdről való,két különböző forrásból.Úgy gondolom,hogy nem lehet véletlen a két madár egyezése egy azon gyár készülékein.Szóval szerintem így jöttek ki a gyárból.A 602-t elő tudom bányászni a padlásról csak egy ideig nem tudok létrára állni egészségügyi okok miatt.Rosta György

Kedves Géza!Nem 602-s a Sirályos rádió hanem 601-s.Küldtem magánban egy képet amin jól olvaható a skála.Rosta György

NofreT képe

és laikusként szólok hozzá.
érdekes téma, de mivel nem túl régi a dátum, a korabeli fotók lehetnének mérvadók . A "Pacsirta" rádiónál van benne némi logika, bár inkább fecskére hajaz a madár. A többi készülék fantázianeve segítség lehet, de nekem azt súgja valami, hogy későbbi applikációk. De ez csak egy variáció.

Először azon gondolkodtam, hogy kik voltak akkor az orionnál, került-e oda olyan formatervező, aki ezeket az emblémákat forszírozta volna, vagy a világban volt-e akkor ilyen trend?
Milyen változások voltak az Orionnál akkor, ha voltak?
Milyen export-lehetőségek, tervek voltak? Kiállítás, vásár?
Lehet-e ma találni volt Orion-gyári dolgozót? Az évek számát tekintve igen.

A netet nem nyálaztam végig, de például egy nagyon rossz állapotú, de eredetinek tűnő készüléket láttam, pont olyat, mint ami fent van. Azon semmi nyoma sincs emblémának.
http://www.antikea.hu/images/newantikea_termek/uploadPic432.JPG

De ez csak egy laikus tipp: a "Pacsirta" készüléken volt madár (de talán nem mindegyiken).

Nofre

Zalairádió képe

Kérlek nézd meg ott a gyári kiadvány 63-ból!

Tehát az utólagos kizárt!

NofreT képe

itt fent? a pacsirta van két anno képen, nem? Vagy mást nézzek?

Nofre

igen, azóta felkerült két kép!

Storno a tippem egyik része. A feltett kérdések meg talán érvényesek, nem? Tényleg érdekes. A Bozzay - anyagnál is kiderült, hogy néhány darab csak kiállításra készült (vagyis nem lett belőle nagy széria)

Zalairádió képe

nem segítek :) mert Te ennél sokkal ügysebb vagy!

(Kisgyerek Anyukával).

NofreT képe

Az a "Pacsirta". Azért írtam, hogy a többihez korabeli fotó lenne az egyik fő bizonyíték. A gyöngyvirágos, és a pingvines nekem furcsa, de semmi sem lehetetlen :)

Nofre

Zalairádió képe

A két sajtófotó is hiteles lehet! 1960 és 64.

Zalairádió képe

nem állította senki sem hogy mindegyiken volt egy kis állatfigura, éppen ez a kérdés hogy milyen szempontok szerint kerültek fel ezek a jószágok!

Kitüntetett szerepük volt vagy csak véletlenszerű diszítés.

Van itt  egy Bp-i nagymester biztos előbb utóbb megszólal, de biztos más dolga adódott ( nemrég még aktiv volt).

Varga László Zoltán képe

Az ORION készüléknél szerepelnek díszítő "madár" figurák a hangszóróvászonra rögzítve, belső "műagyag-melegítési" technológiával. ( kívűlről csak letörni lehet )....és hogy miért került oda ez a zöld pálmafa a vászonra?......talán egy export miatt,  valamelyik

 

 "sivatagos"  országba ......?

 

radioslaci ( a kép a blogomban található )

Zalairádió képe

megközelítés , jó lehet. Ide rakom a képedet, hogy egy helyen is láthatóak legyenek!

Laki Géza képe

kerülünk a megoldáshoz. A két kép azonos készülékről készült,mindkettő ugyanazt az AR 322-est ábrázolja. Mivel az RT-ből készült másolat sötét,így azon a doboz jobb oldalán lévő téglalap alakú "valami" nem látható. De a másik képen igen. Ez mi célt szolgálhatott? Csak nem a kismadarunk kalitkája???? Mert ugye az nem tyúk,hanem egy éhesszájú fecske fióka.

322.JPG

Zalairádió képe

Talán egy kondenzátorhangszóró rácsa, nem mertél egy rendes képet küldeni, hogy lássunk is valamit ! :)

Kedves Géza, szokásos volt a magassugárzókat csipogónak nevezni, erre gondoltál?

Géza, az áldogáló fecskének lefelé áll a farktolla, ez max. Pacsirta lehet :)

A csipogó dolog felmerült a listánkon is, de nem tudtuk egyértelműen az AR612 ( ezen van a legtöbb madár embléma) esetében sem a magassugárzókkal összefüggésbe hozni, persze azért nem kizárt.

Egy korabeli cíkk, vagy gyári kiadvány lehetne a perdöntő!

Laki Géza képe

hanem nem tudtam. Ez olyan kicsi volt,hogy nem lehetett látni semmit,ezért nagyitottam ki,hogy legalább az oldalát lehessen látni. A kép a saját honlapjáról van,az Orion címszó alatt,(vagy az UNIKUM-ban)Ott találtam rá egy könyvre, amiben a 60-as BIV-en készült készülékek vannak.

A csipogóról a listán nem olvastam,lehet,hogy figyelmetlen voltam.

A fiókáról:ha ez pacsirta,akkor ez a "kis pacsirta"vagyis a nagy (612)pacsirta kisebb változata. Persze akkor megint gond van,mert akkor mit keres a 612-es pacsirtán a fecske,miért nem egy pacsirtát tettek rá.(Persze azért nem ártana tudni,hogy az végtére milyen madár. Mert a Tavasz-on biztos a fecske,ha a szárnyait és a farkát nézem,de itt (612)nem igazán tudom eldönteni.) A lényeg,hogy ilyen oldalú 322-est nem láttam,se élőben sem rajzon. Azért tettem fel a képet,hátha valakinek beugrik valami jobb ötlet.

 

Zalairádió képe

ott van, de még sosem halottam gyártásban ilyen "oldalhangszórós" AR3.." rádióról. Ez csak egy terv lehetett, viszont erősíti azt a gondolatot, hogy esetleg a specális vagy külön magas hangszórót jelölhették "pacsirta" madárral!

Kirakom felül ezta képet, csöppel jobb minőségben!

Laki Géza képe

...kapásból megcáfolom.Csak azért is, mert ugyanezen a BIV-en volt kitéve az AR 422-is. Az igaz,hogy azt már az orion átadta a Tertának és ők gyártották le (T 422) és forgalmazták, amiben viszont biztosan volt kond.hangszóró beépítve. Így szerintem az eredeti Orion 422-es gépében is kellet hogy legyen.....................................................................

 

És végezetül: A képen látható az a hat típus,amelyet az Orion -a Kádár könyvei alapján- azonos dobozban építve gyártott,és hozott forgalomba.

Ezek között van: két telepes,két sima hálózati és két URH-val szerelt is. Lényeges különbség a készülékeknél (a sávok eltérésén kívül) nincs, az URH-val szereltek között található mindkét normát venni képes készülék is. Mivel a fenti készülékek tüzetes áttekintése sem vezetett eredményre,így a felvetödő kérdés valós és helytálló megválaszolását-a magam részéről-szinte lehetetlennek tartom,így javaslom (mivel kérdezték) a témának lezárását.választék.JPG

Zalairádió képe

és levezetést maximálisan elfogadom ( http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/0001630 ).

Megemlítem a Csillag is ekkor debütált.

Varga László Zoltán képe

Miért kapkodsz:  Kedves Sanyi?

 

Kb. egy óráig: a "PÁLMAFÁS"...... VT R545-os rádió fotója alá  ez volt odaírva: Mr. Varga Lászlótól,...... majd szóvá tettem az ORADIO levelező listán, hogy ezt az angolos előtagot nem használom, mint ahogy a "Herr" sem illik  a magyar nevek előtt. .........és most itt olvasom a javított változatot......hogy a fotót ki csinálta.

Nos,  ezt sem találtad el.

Mert ezt a fotót egy Dortmundban élő,  német ember készítette, még 2001-ben!

 

Neked minden:  a harmadik nekifutásra sikerül?

 

 

radioslaci

Zalairádió képe

Ön a kákán is csomót keres, vagy aza célja, hogy ápoljuk a magyar rádiógyártás emlékeit?

Ha kívánja szívesen törlöm a képet, de ezzel a közönség kerül nehezebb helyzetbe.

Kérem ha sok az ideje, inkább rakjon ki egy újabb tárgyat és játszon valami mással.

A továbbiakban ne tegezzen, mert ezt csak uriembereknek engedem meg!

Varga László Zoltán képe

Egy úriembernek, szemben a modern tömegemberrel, nem jogai vannak, hanem ízlése és neveltetése: jogairól, azaz legitimnek tekintett akaratáról,  könnyedén lemond, és szívesen fenntartja az emberi kapcsolatok,  jog nélküli senkiföldjét. Nem pusztán azért engedi előre az ajtónál a nőket, hogy hátulról is megnézhesse őket. Az udvariasság: lemondás....olvasom  itt a világhálón,  és most már biztos vagyok benne, hogy hosszú "U" betűvel kell leírni ezt a magyar szavunkat.

 

Persze van aki:  ezt is csomónak tekinti a kákán.......!

 

Tengermély tisztelettel: radioslaci

 

 

 

Zalairádió képe

.... ön még az ékezetet sem érdemli meg.

Kérem ne zavarja köreimet, rosszul vagyok a látásától.

Laki Géza képe

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a honlapján található Kékesek típusszámai -vélhetően véletlen elírás miatt- tévesen vannak feltüntetve.

Szerintem a két típus-helyesen-a következő:

kékesek.jpg

Vagyis a gömbölyű a TB 43-as és a szögletes a TB 631-es

Zalairádió képe

kicsit zavarban vagyok mert a saját honlapomon nincsenek TV-k ( csak hordozható rádiós), a szlovák oldalra ill. a svájci honlapra töltök fel magyar anyagokat, a konkrét helyet megtudhatnám?

Saját oldal : www.radio-muzeum.hu

Laki Géza képe

radiomuseum....  De találtam ott RA 631-nek jelölt Carment is.Az új Kékes pedig T 43-nak szerepel. Hogy hova és kihez tartozik,igaz hogy nem tudom,de szerintem Sándor tud rajta javítani. Ha rossz helyre címeztem,elnézést kérek.

(De érdekes ez a Carmen dolog, mivel már más honlapon is találkoztam ennek elírásával)

Zalairádió képe

Lehetőségem van a javításra. De csak akkor állok neki, ha egyértelmű lesz.

Mert a szlovák oldalon (most néztem meg) éppen fordítva van írva a szögletes és kerekített.

A nagy kérésem az lenne hogy a privát címemre írja tisztelt Géza az ilyen hibákat, amiket én a kollégákkal történő egyeztetés után, kíjavítok ( a TV nem a gyűjtői területem). A cél nálam is az hogy a magyar adatok lehetőleg hibátlanok legyenek!

Köszönettel.

Laki Géza képe

TB 43 Gömbölyű Kékes.

TBA 631 Szögletes Kékes.

TA 631 Carmen

A többit akkor emailban. Ü:Géza

Zalairádió képe

Oszlik a köd . Carmen rendben.

De a másik kettő Herczeg I.  Tv és rádiószerelő kollégám szerint rossz a Kádárban ( Carmenhez hasonlóan).

A helyes név ezek szerint Szögletes: TA43, másik: TB631.

Laki Géza képe

A Herceg Úrnál is van egy pár dolog,ami el van irva. Kivételesen ez a három gép jól szerepel a Kádár-könyvében. A helyes: TB 43 a gömbölyű,  TB 631-a szögletes KÉKES.

A Carmen nem RA 631, hanem TA 631.

A Colibri nem CT 3325SPOC, hanem CT 332SPOC.

 

A típusszámokat min.három helyről beszerezve,azok összevetése után adtam meg magamnak a Glédában...

 

 

Zalairádió képe

javítás alatt, beadtam a moderátoroknak a módosítást!

Többire vonatkozóan, anyagot elküldtem Herczeg nagymesternek.

További átgondolásra!

Laki Géza képe

Íme a NEM Kádárkönyv alapján "lerajzolt"két készülék,a Carmen és a Colibri készülékek eredeti kapcsolásának részlete. Tehát nem sokat kell gondolkodni!

 

332-carm.jpg

Zalairádió képe

A Kékesre vonatkozóan , nincs ilyen perdöntő irat?

Mert ezek eddig is tisztábbak voltak. A Kékeseknél látok nagyobb "képzavart".

Köszönöm Géza!

Laki Géza képe

Itt feljebb, jan.20-án 20:15-kor van egy hozzászólásom amin a 2 fajta kékes képe látható. Ha ez nem elég, akkor nekiállok keresgélni,mert az bizti hogy van még azokról is. Hiszen ezek az adatok nem csak a Kádárból valók.

(Biztos vagyok benne,hogy itt a retron is láttam a TB 43-as rajzát,amit TBA 631-nek említettek.) Tehát:ha ez a fenti kép nem elég,akkor nekiállok keresni mást!!--------------------------------------------

Megtaláltam:PA014212.JPG

Zalairádió képe

már egyértelműek, kivétel a TBA 631, "A" betűje.

És logikailag előbb volt a kerekített TB43 és átalában a továbbfejlesztett tipus állt több számjegyből.

Zalairádió képe

Géza, Herczeg úr elfogadta a kemény tényeket:

 

Sanyi!
A kerekitett kékesen nem tudtam megnézni a típust, nincs itthon, a többi mindenben stimmel ahogy a kolléga írta.
Herczeg

Mester köszönjük!

 

Éppen most dobok ki egy egyben lévő tb 631 kékest. Ingyen ajánlottam fel elvitelre de senkinek nem kellett:( így az enyészeté lesz. Pedig még a lakkozás is karcmentes rajt. Béke poraira:)

ÁDY képe

Engem érdekelne!!

(De ha csak Pesten van,  messzebb nem tudok értemenni)

A készülék Zalában található. Sokan épp a távolság miatt nem vitték el, vagy sokalták a futár árát, mivel súlya miatt a posta felejtős.

ÁDY képe

Azért köszönöm, és nagyon szomorú lennék ha kidobnád.

MEGVAN MÉG?

HOL?

SZFVÁRi lennék...felutazni maradt még pé'zem..

Nagy gyűjtő vagyok....

vadgyujto@hotmail.com

"Bisztoss jó munkásemberr" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
rádiók