Orion mini hifi


Kedves felhasználók!

 

Még új vagyok Orion téren. Most jutottam hozzá 1 pár hs 501 hez és 1 pár hs 280 hoz.

Szeretném beszerezni a hozzájuk tarozó tornyokat. Olyan problémám lenne, hogy mind a két hangfalpár 4ohmos. Ezekhez is van torony vagy csak a 8ohmosokhoz?

 

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

NGA képe

Az Orion kistoronyhoz csak 8 ohmos hangdoboz csatlakoztatható, a nagytoronyhoz 4 ohmos is.

Pogy képe

Akkor milyen lehetőségeim vannak arra vonatkozólag, hogy beszerezzem a hozzájuk tornyot?

A legegyszerűbb ha lecserélem a hs 280-aimat 8ohmosakra?

A nagytoronyhoz hs 501 boleró megfelel?

Előre is köszönöm!

NGA képe

A kérdésekre a válasz: igen, igen

Sound of Art képe

A kistoronynál szerencsés lecserélni a hangfalakat 8 ohmosra, főleg, ha a Sanken ic-s változatról van szó, az már kis hangerőnél sem viseli el a 4 ohmot. A tranzisztoros kicsit jobban birja, de értelmetlenség kisérletezgetni, hogy fél hangerőig birja-e a 4 ohmos hangdobozzal, mivel a javitása nem olcsó most már semminek, és az eredeti végtranzisztorok beszerzése, meg a szétégett panel javitása nem egyszerű. A legértelmesebb megoldás a kistoronynál, ha eleve 8 ohmos hangdobozokkal használod. ahogy a gyári leirás is irja. 4 ohmnál a terheletlenség miatt a végfokon jelentős áram folyik át, ami kis hangerőnél is jelen van, és egy óvatlan mozdulattal egy pillanat alatt el lehet küldeni. Maga a doboz is picike, a végfok meg eleve be van zsufolva egy picike panelra.

Látom nem láttál még kis orion erősítőt belülről. A végtranzisztorok a dobozra vannak erősítve, tehát az egész doboz egy hűtés gyakorlatilag. A 8 ohm csak ajánlott terhelés ez a kezelési utasításban is benne van.

Fél hangerőnél jobban egy átlagos szobában úgy sem hallgatsz zenét pláne ha az 501-es boleró van rákötve. Továbbra is fenn tartom, hogy nyugodtan lehet használni ésszel 4 ohm-os hangdobozokon a kis orion erősítőt.

Sound of Art képe

Oldretro-t megkérem hogy ne tegezzen, nem őriztünk együtt disznót.

 

Hogy ön mit tart fenn az a saját magánvéleménye, sajnos sok ilyen "szakértő" által leégetett erősítő fordult meg már a kezeim között. Neki is csak azt mondták, hogy ha nem hangositja fel, akkor jó a 4 ohm is, aztán amperszag lett a vége. A Sanken ic már nem beszerezhető, a tranzisztoros végfoknál általában a panel is rendesen meg szokott égni. Ilyenkor jön az, hogy de hát csak egy kicist hangositottam fel, nem hittem, hogy ez árt neki, a szomszéd hentes is azt mondta, hogy megy 4 ohmmal is, neki még nem szállt el, akkor az enyém miért?

 

Én nem tudok ilyen igazságokat kinyilatkoztatni sajnos, hogy 49,8%-os hangerőig jó, és addig semmi baja nem lesz. Főleg azért nem, mivel a kisorion hangerő potmétere logaritmikus (2x250k log). És emiatt nem félállásban van a fél hangerő.

 

 

 

 

Üdvözlet, mindenkinek.

 

A fent írt erősítőből nekem két darabom van. Az egyik eredeti állapotú, tranzisztoros, a másik tranzisztorosban nagyon jó minőségű kábelek és ezüstözött fóliával kivitelezett panelek vannak.

A mai High-end hangzást, ugyan nem éri el, de jelentős különbség van a két erősítő között.

 

A 8 illetve 4 ohm kérdése pedig egyértelmű. A 8 ohmos hangfalra tervezett végerősítőben 15 amperes tranzisztorok vannak. Az átalakított 4 ohmosban pedig 25 amperes. Mivel az ST1025B végfokozata mindenáron a kiegyensúlyozásra törekszik (visszacsatolás), ezért adott hangerőnél mindig ugyanakkora feszültségkimenete lesz, bármekkora is a terhelés. Tehát a 4 ohmos terhelésnél közel dupla áram fog folyni a kimeneten. Ezt vagy kibírja a fokozat, vagy nem.

A szekunder körben nincs biztosíték, ezért ég el a fólia.

A hangszóró kimenetet viszont biztosítékkal védik, az esetleges zárlattól.
Mindenki tegyen, belátása szerint.

Üdvözlettel, Native electronics

Ha a mini torony erősítőjére 4-ohm-os hangdobozokat teszel, és fél hangerőnél nem hallgatod jobban, ugyan úgy használhatod mint ha 8 ohm-os lenne rajta.

Olvastam, hogy 2 pár orion hangdobozod is van. A nagy Orion erősítőre 2 pár (tehát 4 db) hangdobozt is rá lehet kötni. Igaz egyszerre nem szól mind a 4 ha csak nem sorba kötöd. Egyébként egy 5 perces átkötéssel megoldható hogy a, b, a+b üzemmódban üzemeljen az erősítő. Eredetileg a kapcsolási rajz alapján is így kéne működnie, csak hát a magyar tervezők anno nem gondoltak arra, hogy valakinek lesz pénze 4 db hangdobozt tenni rá. Pedig már akkor is voltak jó módban élők:).

Pogy képe

Hosszas gondolkodás után arra a döntésre jutottam,hogy ha szertnék orion kis hifit (szépet/szépen) hallgatni, kénytelen vagyok elcserélni a 4ohmos hangfalaim! Fájó szívvel de ha valakit érdekel akkor cserélendő 8ohmosra!! :( persze csak működő és szép állapotú érdekel!! Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!

Sziasztok!

 

Nem hittérítés képpen, csak elmesélem:

szilveszteri buli, orion minihifi tranyós (szépen hanyatt fektetve hogy hűlni is tudjon), 4 ohmos hs400-ak, hangszínszab kikapcsolva, hangerő szint amíg szép a hangja

Nem égett le semmi, nem változott meg a hangja azóta sem.

panblue képe

Sziasztok!

Igazat kell adnom az előttem szólonak (SoA) mivel persze,óvatosan elmegy 8 ohmos végfok a 4 ohmos hangfallal de nem éri meg rizikózni.

Elég egy kis túlvezérlés v egy kis túlhajtás és valóban füstölhetnek azok a tranzisztorok ill az ic.

(gondolj bele hogy ugyanannál a hangerőnél a 4 ohmos hangfal 2x nagyobb terhelést (áramfelvételt jelent) ad annak a szerencsétlen végfoknak,ami ugye 8 ohmra van tervezve.Ez hő formájában rongálja ill égetheti el a végfokot-füst.

Röviden és egyszerűen ennyi.

panblue

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
mini


Apricot miniüveg
Ismeretlen évjárat
Bonbon meggy miniüveg
Ismeretlen évjárat
Cacao Chuova miniüveg
Ismeretlen évjárat
Gemini együttes
Találat: 4
Kávé kiöntő alamínium
Ismeretlen évjárat
Mini autóskártya
Ismeretlen évjárat
Mini cekker
1980-1989
Mini golf
1970-1979
Mini kazetta
1980-1989
MINI PIANO
1970-1979
Mini rulett
1980-1989
Mini üllő
Ismeretlen évjárat
Mini wc
Ismeretlen évjárat
Minifor páka
Ismeretlen évjárat
Minigrill
1980-1989
Minigrill receptek
Ismeretlen évjárat
minikönyv
Találat: 2