Hozzászólók helyesírása, szöveg-stilisztikája


Már egyszer indítottam fórumot ebben a tárgykörben, de sajnos nem igazán érzem a pozitív változást. Muszáj megemlítenem Don Piqs Taxis felhasználó megnyílvánulásait: tagolatlan, sokszor összefüggéstelen, nemleges helyesírással megírt hozzászólások. Ha most a felhasználó megsértődik, ám tegye, elkerülhetetlen a személyeskedés, főleg hogy igazam van.

De említett hozzászóló csak egy a sokból, de most ő jutott eszembe.

 

Vagy említhetném még Balage78-at is, akinek ideológiájával, értékrendjével maximálisan egyetértek, hozzászólásai tetszenek, de egyszerűen gyötrelem olvasni sorait: egyetlen hatalmas, sokszorosan összetett mondat, tele nyelvi hibával. Nagy kár érte!

 

Én admin helyében egyszerűen kimoderálnám a magyar nyelv szempontjából igénytelen hablatyolást, mert:

 

1.) idegesítő,

2.) az oldal nívóját húzza lefelé,

3.) arculköpi nyelvi értékeinket.

 

Aztán lehet ecsetelni esélyegyenlőséget, meg "mindenkinek joga van....", stb. Úgyis ez a fene nagy "jogosság" döntötte romokba kicsi országunkat, többek között emiatt kell retrós oldalon nosztalgiáznunk a régi idők értékeiről, amikor is egyszerűen a szart elválasztották a víztől és az előbbit meg jól lehúzták. Már bocsánat.

 

Uff, én beszéltem, erről!!

Így igaz!

ml

kollarik györgy képe

ha nem tetszik a hejlytelen irás ne olvassad!!!!!!! ennyire egszerü!!!!!!

Adjon Isten jó napot!

Nem ennyire egyszerû, mert mindannyiunkat minôsít. Ha valaki kijavít, örüljünk neki, mert tanulhatunk belôle. És az alárendelô mondatokat is kerüljük, ha lehet.

Bendegúz

Ha nem tudsz írni, ne írjál. Ennyire egyszerű..

NGA képe

Hagyd, ez a taxis egy fogyatékos alak. Balage78 meg egy megkeseredett kamasz, akitől elvették a rollerét, és csak sír, csak sír...

Laki Géza képe

"Hagyd, ez a taxis egy fogyatékos alak"

 

Azért arra kiváncsi volnék,hogy honnan veszik a bátorságot ilyen kijelentésekhez. Ez nem rontja a lap színvonalát??

NGA képe

Ha valaki eltéveszti egy két szó helyesírását, az max figyelmetlenség. Lehet kapkodva ír. De amikor valaki értelmetlen mondatmaradványokat, összefüggéstelen szózagyvalékokat hány be, akkor két dolog valószínű: vagy fogyatékos, vagy Troll. Ha ez utóbbi, akkor még visszataszítóbb. Itt már rég nem a helyesíráson van a hangsúly, hanem az olvashatóságon.

 

Idézek egy fórum szabályzatából, hogy érthetőbb legyen mire gondolok:

 

"Mielőtt írtok a fórumba, szedjétek össze a gondolataitokat és azt érthető formában, nyelvtanilag helyesen írjátok meg. Fogalmazzatok úgy, hogy az egyértelmű legyen, mert senki nem szeret találgatni, hogy vajon ki mire gondolt."

 

Nem hinném, hogy ennek a 2 mondatnak a betartása egy 8 általánost elvégzett, legalább alapfokon magyarul beszélő fórumozó számára bármiféle nehézséggel járna.

 

De lehet tévedek...

 

Sajnos felesleges tovább ragozni ezt, egyszer már többen megpróbáltunk forradalmat csinálni, de sajnos elvérzett a közönyön. Most ez van. A pongyolaság, érthetetlen mondatfoszlányok kora. Majd lesz máshogy egyszer. Én nem is kívánom már megváltoztatni itt ezt. Jómagam igyekszem érthetően, magyarul fogalmazni, és ha segítség kell, használni a beépített helyesírás ellenőrzőt a Firefox-ba

Laki Géza képe

...eredetileg nem a fórum szabályzatára  voltam kiváncsi,így azt felesleges volt leirni. Én mást kérdeztem,amire nem kaptam választ. Igaz, nem is vártam.

További szép estét!

 

NGA képe

Miért? Ennek az oldalnak van Ön szerint valamiféle színvonala még, amit tovább lehet rontani? Kb 2 éve még egy igen színvonalas, nívós retro oldal volt ez igaz. Sajnos ez már múlt idő.

De igen, kapott választ.

"De amikor valaki értelmetlen mondatmaradványokat, összefüggéstelen szózagyvalékokat hány be, akkor két dolog valószínű: vagy fogyatékos, vagy Troll."

Lehet, hogy nem ért egyet, de választ kapott.

 

"Azért arra kiváncsi volnék,hogy honnan veszik a bátorságot ilyen kijelentésekhez. Ez nem rontja a lap színvonalát??"

 

Nem indokolt a többesszám használata. Egyébiránt nem rontja a lap színvonalát. Ha valaki idetéved és beleolvas az említett felhasználó hozzászólásaiba, hasonló következtetésre jut. Nem kéne ennyire liberálisnak lenni.

Bendegúz

Jöjjek bizonyítékokkal,melyik hozzászólásaim "törlődtek automatikusan"?

Mert vannak screenshot-jaim...a felhasználónevemben a születési évem van megjelölve,és megkeseredett informatikus vagyok,akik poriggyalázott egy multináci cég...egyébként,de ezt nem reklámozom (annyira amennyire kéne,mert erről vagy 3-5könyvnyi anyagot írhatnék,sajnos nem egyetlen cégre jellemző csak a dolgozó robotnak nézése).Azért,mert követelem a jogokat,és az igazságot,mindjárt kamasz vagyok?köszönöm az általánosítást.Azért,mert valamit bőven kifejtek,mindjárt "áttekinthetetlen" lesz a hozzászólásom,mert valakik nem tudják értelmezni az összetett modnatokat,külön szintű zárójeleket,pl: < >, [ ] , ( ), ilyenek...én annyi éves vagyok,hogy én még valódi oktatást kaptam...míg másokat Budapesten ünnepséeklre kisdobosként,úttörőként kivittek a hátsó sorban (1980as évek közepe,vége),addig az én iskolámban Szfváron engem BEZÁRTAK A TEREMBE az ünnepség idejére 1-2-3órára!Ennyire emberi világ volt vidéken egyes helyeken,egyes "proli"városokban...de azt is elmesélhetem,amikor egy árukodás (persze hogy rám árulkodtak ok nélkül egyes csak ettől elélvező osztálytársnők)miatt nem kértem bocsánatot egy felső-pártbaropm lányától vagy fiától,pl egyik tanárnő nem engedett  étkezni,ebédelni aznap,amihez nem nagyon hiszem hogy joga lett volna..ilyen "kellemes" is lehetett egyeseknek az 1980as évek...sőt tesnevelés órán alsóban ..elsőben vagy másodikban bejárkáltak órára volt tanulók,és mivel látták hogy én megkergetem az engem csúfoló leánykát,gerinctörésig utasított az egyik volt tanuló katonaegyenruhás,jhogy emelgessek a szertárban vmi qrva nehéz edzőgéppel súlyokat.érdekes ,hogy ilyenkor ezeket a dolgokat "valamelyik felnőtt nem látta"...Nos,ennyit szeretnék hozzáadni a kitörölt kommentjeimhez,és ahhoz,amilyennek egyesek-kettesek,szélsőbalosok-liberáljobbosok tartanak...a 30-30év tapasztalata igenis azt modnatja velem,hogy elgé volt,ezt ami elfajult 20-30év alatt,gyökeres=radikális változtatással lehet csak kijavítani.

Nem nagyon tehetek arról,ha valamit iylen hosszan leírok tényközlésként (ma is megkaptam egy volt kollegától,hogy "te 100asnak tartod magadat?",írtam neki,hogy nem,mert 137-140es IQt mértek gimis koromban,úgyhogy többre tartom magam),azt valaki nem érti meg összetett mondatokból.És most meg fogom nézni,megmaradt -e például az az egy tiopik,amit nyitottam a fórumban,mert lehet hogy erőteljes ügyvédlobbi-pártlobbinyomásra akár még az is eltűnhetett,sebaj,megvan elmentve bizonyítékként screenshot/képernyőmentés-ben,...blogom is van,oda is felkerülhet...addig fogok harcolni a felelősségrevonásokért és a gyanús üzelmek feltárásért,amíg csak tehetem és élek.Főleg Szfváron kellenének iylen emberek és BPn,mert Szfváron 12éve (3ciklus) fokozottabban cseszik el a várost,de itt is érvényes lehet,hogy 20éve,mint Budapestet.

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Mert O.V. szavaival élve " a magyar dolgozókat 1982óta testi erejük kizsákmányolásra,másodállásra,túlórákra kényszerítik" hogy csak így tudtunk megélni...kb 5-6éves koromban lett először bringám,cSEPEL CAMPING,kék.Aztán pár évvel rá apám váláskor eladta,aztán  n kaptam hazsnált zöld CSepel Campinget,az át lett bmx-esítve...majd 1989ben balatoni SZOTüdülős nyaralás után hazatérve kaptam egy akkor kb 8000-9000FTot érő új CSEPEL ADRIAt.HA találok fotót,iderakom,hogy pl le lehessen mérni,mennyit loptak el belőle kb12-15év alatt,amióta itt tartom a közös lezűárt tárolóban a földzsinten...210emeletes gettópanel,kb 11embernek van kulcsa hozzá,ennyi gyanúsított...

Sőt kapaszkodj(atok) meg,nem is voltam verekedős fajta,sőt egy időnek kellett eltelnie,mire meg tudtam védeni magamat...előtte nem láttam értelmét..mi az,hogy valaki erőszakkal old meg dolgokat...igen,már akkor ilyne voltam,indigó-gyerekek prototípusa...csak ők évtized(ek)kel később jelentek meg...lehet utánaolvasni az interneten,ezoterikus és bioboltokban,stb...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

kondis képe

Maximálisan egyetértek azzal,hogy törölni kéne a borzalmas,néha sértő vagy abszolút olvashatatlan hozzászólásokat!Egyébként ezért már több vitába keveredtem itt!Meg még többe NGA is!

Csak lesz valami változás.

ÁDY képe

Örülünk, hogy megvitatjátok ezeket a dolgokat, csak légyszíves kultúráltan.

Ha lehet, ne sértsünk senkit halálra. Ne kelljen pont itt moderálnunk.

Köszönjük!

 

 

 

Legalább itt ;-)

meg egy vagyok a 800ezer BEDŐLT HITELŰből Magyarországon,ami azóta növekedett...

Ha már azzal nem lettem híres,hogy a Videotonék lassúságát megunva Videoton gyájteményt,tárlatot szervezek...csak még jogilag el kell intézni a dolgokat...

egyébként:

HOVA TŰNT A FÓRUMTOPIKOM?!

"Biztos jó munkásember" Balage78  Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Huuu, akkor en is felkerulhetek a celtablara. Meg az internet elott, a BBS-es idokben kezdtem a "netezest", majd utana az internet magyarorszagi startjanal is aktiv voltam mar, es akkor nagyon megtanultam az ekezet nelkuli gyorsirast. Akkor meg a legtobb forum TILTOTTA az ekezetes irast. Na azota nem birok atszokni es nem is nagyon akarok. :)

- Az ékezetek nélküli írás ma már többé-kevésbé elfogadottá vált, a nagyobb írási sebesség és a billentyűzetek különbözősége okán.
Az hogy milyen olvasni az egyiket vagy másikat, illetve hogy az ember mire vesz  - vagy nem vesz -  fáradtságot azt nem kommentálnám..

 

- De még mindig jobb ez így, mint amikor valaki az "sz" betű helyett "x"-et ír (kívánom bexéljenek így hozzá egéx életében) stb.

 

 

Dr Dee képe

Hát ti aztán tudtok írni rendesen.

Helyesírás?

Meg vallom őszintén,engem mindig meg akkartak húzni nyelvtanból. Ramaty volt a helyesírásom,mert nem tanultam meg a szabályokat. Egyedül nevelt édesapám,vagyis nem nevelt sehogy se!( na de ez egy másik téma) Igen förtelmes volt a helyesírásom és egyáltalán az írott kommunikációm is! Pedig nem száz alatti az én IQ tesztem sem:-)Aztán megismertem a mostani páromat,aki szinte megkövetelte,hogy figyeljek oda rá.Mivel számomra is kellemetlen,sőt konkrétan szégyeltem,hogy nem tudok rendesen írni... Tehát tudatosan elkezdtem figyelni a rá.Láss csodát csak sikerült valami eredményt elérnem.

Bár tényleg néha én is helytelenül írok,például mikor használom az msn-t.Bár nagyon nem szerettem.De ott néha áll a hajam amiket olvasok!

"Aztán megismertem a mostani páromat,aki szinte megkövetelte,hogy figyeljek oda rá.Mivel számomra is kellemetlen,sőt konkrétan szégyeltem,hogy nem tudok rendesen írni... Tehát tudatosan elkezdtem figyelni a rá.Láss csodát csak sikerült valami eredményt elérnem."

 

Hát azért a fentebb idézett rész szerint elég szerény az eredmény :-((

Mert az, hogy valaki nem tud minden egybe- vagy különírási szabályt, az érthető, de hogy valaki azt ne tudja, hogy a vessző és a pont nem helyettesíti a szóközt a magyar helyesírásban, az elég megdöbbentő :-((

 

bfonok

Szerintem jó lenne, ha az ékezetek nélküli írás nem lenne elfogadott, mert simán csak trehányságból fakad. 10-15 (hanem több) éve probléma nélkül beszerezhető magyar billentyűzet, a szoftverek döntő többsége "tud magyarul". A gyorsaságot sem találom megfelelő indoknak, mert egy "á" betű leütése sem kerül több időbe mint az "a" betűé.

 

Üdv.: Frici59

Nem biztos mert kapasbol 9 billentyuvel tobbet kell hasznalni. Amugy eleve az internet hajnalan eppen a unix rendszerek miatt kellett mellozni az ekezeteket. Volt hogy teljesen meghulyitette a forumot vagy csak teljesen mas karakterek jelentek meg.

Ezt a 9 billentyűt nem értem! Azért mert 9 billentyűvel több van, miért kerül több időbe az ékezetes karakterek használata. És különben hova ez a rohanás? Internet hajnala? Hol van az már?!

 

 

Üdv.: Frici59

Valami új tinidivat lehet,amit átvettek sajnos néhányan a huszonéves-31éves korosztályok is..néhányan.

"puxi"

"xerelmemmel"

"best friendemmel"

ááárrgghhhhhh

Dante Pokla...fejjel lefelé lógva szenvedés,olyant érzek ekkor!

Tényleg ,mi a vélemény arról,aki pl úgy ír,mint én 1990es években álnépies korszakomban:

"mikó' meghallottam,hogy te vó'tá', elkeseredtem"

(az aposztrófok a hiányzó odaillő betűk helyett vannak,igencsak fonetikus/kiejtés szerinti írás,nem?)

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

NGA képe

Ez a szleng. Az én fiatalságomban is volt, csak most nekünk furcsa, mert megjelent az írásban is. A 70-es évek szlengje például igen jól megfigyelhető egyik kedvencemben, a Kenguru c. filmben. Akkor az olasz volt a menő, és igyekeztek belekeverni olasz szavakat a beszédbe, innen jött a csáó, a prégó, meg a hasonló. Ez elmúlt, jött más helyette. Vannak a "cija", a "lájkolom" meg a hasonló. Ez jól áll egy tininek, de nevetséges, amikor valaki felnőttként próbál meg tiniszlengelni.

kondis képe

Szia NGA.

 

Esetleg nincs meg neked ez a film,vagy nem tudod,hogy honnan tölthetném le?Nekem is nagy kedvencem volt!

köszönöm.

 

NGA képe

Természetesen megvan, irj egy emailcimet, és küldöm át.

 

Gábor

 

Dr Dee képe

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Az nekem is nagyon tetszet az a film.-) Azt én is megszerezném...esetleg nekem is elküldenéd, a linket ahonnan meglehet szerezni?Előre is köszönöm!!

lakigabikukaccitromail.hu

NGA képe

Email ment

Dr Dee képe

Vettem,olvastam!:-)