Előre csigapisztoly


Forrás: 
Saját tulajdon, iskola
Előre csigapisztoly

Elfelejtett játék az 50-es évek közepéről. Egy gumiszalagra lehetett feltekerni a bakelit búgócsiga-szerű csigát, majd az elsütőszerkezetet (egy darab acélhuzal, az ujjrésznél gyűrűvé alakítva) hátrahúzásával elengedni, és a pörgettyű-elv alapján máris indul a csiga. Elvileg célbalövős játék lehetett, de szerintem inkább a földön vagy nagy asztalon volt használható.  A maga idejében a 12 forint nem volt kevés érte...

Csuby képe

Volt egy olyan pisztoly is, szintén műanyagból,

amivel sima papir tekerccsel lehetett durrogtatni. (nem patron)

Kisipari termék lehetett, trafikban volt kapható.

Ki emlékszik rá, illetve van-e valakinek képe róla.

Én emlékszem rá, volt belőle talán kettő-három is, ha minden igaz,NDK gyártmány volt,ha valakinek volna róla képe, szívesen venném én is  itt a retronomon.

Szellemes szerkezet volt, az elsütőbillentyű "4 ujjas" volt, azaz majdnem olyan hosszú volt, mint a markolat, és meglehetősen nagy erő kellett az elsütéshez, különösen, hogy ez kb. olyan '63 körül volt divat, amikor én 9 éves voltam, tehát 10-15 lövés után már meglehetősen nehezen ment.

Az elsütőbillentyű meghúzásával az elöl elhelyezett papírtekercsből (Népszabadság széléből vágva, kb. 2 cm széles :-)  ) kb 2 centit hátrahúzott, egyidejűleg hátrehúzta a dugattyút, ami hátsó helyzet elérése után leakadt , és előrecsapódva, az összesürített levegő átszakította a papírt, meglehetősen nagy durranással, vagy inkább csattanással. Az ember füle mellett elsütve nagy fülcsengést okozott.

A tetjén a lezáró fül törött le legkönnyebben, illetve a dugattyúrúdon lévő bemarás kikopott, és túl hamar engedte el a dugattyút, nem tudott elég erőset ütni.

A pénztárgép szalag túl vastag volt, speciálisan az újságpapír felelt meg bele.

 

Üdv

 

Zoli54

melica képe

Ez a játék....:( kövezzetek meg, de nekem süt róla a szegénység, a nélkülözés, a szomorúság. Lehet, hogy nincs igazam, vagy csak az torzítja el a múltat, hogy az én gyerekkoromban azért már több játék volt ( '80-as évek). Ettől függetlenül látom, hogy szép állapotban őrizte meg a gazdája ezt a játékot és igazán örülök, hogy láthatom, mert ezelőtt még sosem hallottam róla!

Előre