Orion rádiók


Forrás: 
Rubicon folyóirat 2004/ 8-9.
Orion rádiók
Laki Géza képe

De azért már 2004-ben illett volna tudni  a valóságot mármint azt,hogy ezeknek a rádióknak semmi köze nincs az Orionhoz.

De talán belelapozva,megtudható a kép leközlésének miértje,és talán a valóság is.

 

Murena képe

Utánanézek... egy biztos a logo ott van, akkor ki gyárthatta ezeket a készülékeket?

Murena képe

A rádióról nem szerepel írás az újságban, illeteve a környezetében levő cikkek történelmi témájúak! Illusztrációként több kép van elhelyezve, ami az írásokkal csak az évszám miatt kapcsolható össze.

Laki Géza képe

Ha valóban nem szerepel a lapban a képen lévő rádiókról említés,akkor már egyértelmű,hogy a cikk írója  melléfogott. Ilyen orion rádiók nem voltak!

De ugyan ez mondható el egy másik Rubikon képen lévő rádióról is,mivel az is orion termékének van feltüntetve,de az sem orion.(A zöld színű táskarádióra gondolok,amely Orionton néven van feltéve)

 

Hogy melyik milyen típus, arra szerintem napokon belűl számtalan válasz fog érkezni.

Murena képe

Az az igazság, hogy én csak úgy tettem fel a rádiót, hogy orion rádió, és nem tudom, mi történt vele, át lett javítva. örülök neki, de ez volt az újságban. Mondjuk nekem rettentően tetszik, de azért a pontos eredet engem is érdekel!

Na igen!

Az Orionton Terta, később Videoton gyártmány volt.

Mivel az Orion ismert(ebb) márka volt az egész világon, így külföldre ezen a néven mentek a készülékek.

A felső képen lévő most nem ugrik be.

A felső egy ritkább Videoton rűádió lehet,de ameddig nem kapták meg a saját exportjogot,addig volt oylan idő,hogy ORION néven is exportáltak rádiókat.Ja és az ORIONTON rádióról vannak oylan képeim,ahol a felső skálaüvegen pl először ORION logó volt,aztán megjelent a Terta felirat,és később pedig a VT jel,1968előtti pre-Videoton...VTRGY...és ha jól látom az UKW SUPERTON utolsó fejlesztett változat lehet..ennek utánanézek...az szerintem exportra is ment eléggé...lehet hogy ezek létező kártyaqnaptárak lehettek beszkennelve,de igen ritkák,és exportra/kiállitásra készülhettek...mert ott van az exportcég neve is,ahogy a MOGÜRTé a volt NDKs Ikarusok vezetőfülkéjén..tudom,láttam pár oylan párvéesen visszavásárolt,csak tetőablakos teleüveges botváltós "spártai" ritkaságokat...még amikor Szfváron mentek pár évesen,volt oylan német szöveg si a vezetőfülke hátán,hogy "Ez a vezető helye.Szabadonhagyni" Kemény rendszer lehetett ott,ha ezt ki kellett írni...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Nem ismerem a Rubikon folyóiratban megjelenteket, tehát csak a képekkel kapcsolatban írok.

Ezek a régi lapok, reklám szóró anyagok.

A 60' - 70' -es években a vállalatok csak a kijelölt külkereskedelmi cégeken keresztűl juthattak ki nyugati piacra.  Csak néhány vállalatnak volt önálló exportjoga (ilyen volt pl. a Tungsram)

Egyik ilyen hazai külkeres cég volt az ELEKTROIMPEX.

A nyugati piacon, és természetesen máshol is,  "jól eladni" csak ismert márkanevekre hívatkozva lehetett.   Az Orion neve már a háború elötti időkből ismert volt Európában, tehát "segítségét" igénybe vették.

A rádiókészülékek fantázia nevébe is bele kombinálták az Orion szót,

- mint ahogyan Laki úr is említette - Orionton, Orionett, Minorion stb.....

Az is természetes, hogy silány minőséget nem lehetett eladni, tehát ezek a készülékek szinvonalasak voltak.   (Abban az időben, a jóra azt mondtuk: exportminöség, ez egy fogalom volt)    Igaz, sokszor az átvevő kikötötte, hogy bizonyos alkatrészeknek, megoldásoknak hogy kell lennie...

No, de mindent a vevőért....illetve a pénzéért.  (dollár !)

 

A módszer más ipari termékek esetében is fenn állt, és csak  (talán ?)  70' -es évek végétől változott, amikor is több vállalat, igy a Videoton is önálló jogot kapott a külkereskedésre.

 

üdv:  furnan

Laki Géza képe

...a fent már leírtakat,íme egy másik példa: két VT.készülék képe, melyek -a Tertához hasonlóan- szintén  Orion emblémával kerültek exportra. (Remélem kivehetők az Orion emblémái.)

 

orion_3.jpg

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
rádiók