Unitra ZK140T szalagos magnetofon


Kínál

Eladó !

A képen látható szalagos magnetofon. Működik, egy kis takarítás ráférne. Gyüjtőknek is ajánlom. Kérdésekre válaszolok.

Üdv.: moele

DSC04513-zk140.JPG
Ár: 
3000
Hirdetés lejárta: 
2024-12-31

Én csak azt nem tudom: Ki gyűjt ilyet?

 

Lehet, hogy születési hiba ez nálam, de még életemben nem találkoztam olyannal, aki vágyott volna arra, hogy neki legyen egy Unitra ZK140-ese.

 

Ehelyett inkább mindenki eladná. Ezért is van, hogy a legismertebb 2 hírdetési oldalon, folyamatosan akár 6-8 ilyen készüléket is kínálnak eladásra.

 

üdv.: oldtimer

csanyi.tibor képe

Lehet, hogy igaza van, szerintem inkább nosztaligia........

rákos zsolt képe

ahimotu

Nemrégiben egy kollégámtól 8 eft- ért vettek meg egy ilyet !

Megj:Úgy 1977- 78 környékén még ilyenekről ment az ABBA és a Boney-M zene a házi bulikon !!!Akinek meg otthon 2X 20W- os ASZ 1015 avagy más Ge végtranyós erősítője a birtokában volt (avagy csinálta a mh-én ), az volt akkoriban a király!Akkoriban voltam 8.- os, csak tudom !

Üdv !

Bárki mondja, szóval nem hiszem el, hogy ezért a vacakért ennyit adnak. Ettől az összes keleti gép, Tesla, magyar MK, stb. jobb volt. Szalagosban anno Philipset használtam, nos nem voltak hibái. Évekig ment, de nem romlott el.

Szép napot ! Nekem szerencsém volt látni - átélni olyat , hogy valaki vágyott a 140 re  ... Konkrétan nagybáttyám Ő ... Sajna csak 120 - ra

( még csöves )  futotta , igaz nemsokkal a 140 T hazai megjelenése előtt már nyüstölte , hallgattuk örültünk neki ... Én a nyári szünetet töltöttem a Tisza partján  70 ' környékén ... Az  első szalagosom egy B 90 volt , a mai napig megvan ...Köszönhetően a régi ZK - s emlékeknek , spórolt pénzből nem is lehetett nagyon mást venni ... Zsolt meg valami ilyenre gondolt , próbálok képet felrakni ... De szerintem nyúzták azt Oristerrrel is talán ...

B.U.É.K.   Z. F. leo

csepregi attila képe

Én gyűjtök ilyet!!!!!(hülye vagyok)

de van már egy zk 120T-m,szerethető gépezet.

Szerintem az olcsóbb réteget célozták meg vele a lengyelek.

Az én hibám, hogy sok esetben egész apró részletességgel fogalmazok és ekkor sajnos nem rövid tőmondatokban írok, hanem olyan hosszú mondatokat fogalmazok meg, amit ha bárki is olvas amire a végére ér már nem tudja mi volt az eleje. <- Na ez is túl hosszú lett.

 

Szóval, amire gondoltam, amikor ezt írtam le: „még életemben nem találkoztam olyannal, aki vágyott volna arra, hogy neki legyen egy Unitra ZK140-ese.

Ehelyett inkább mindenki eladná.”

 

Pongyolán fogalmaztam! És épp az utolsó 4 szó világít rá, arra amit valóban gondoltam.

 

Tehát. Jelenidőre gondolok.

Arra, hogy mostanában nem láttam olyat, akinek a vágya lenne egy ZK140.

 

Mondjuk egy ember jelentkezett.

Persze „A puding próbája az evés” így ha bárki is vágyik rá, akkor vesz is!

 

Ált. isk. 6. vagy 7. osztályába jártam, amikor egy nálam idősebb Fiú, aki szerintem az egyik iskolatárs Bátyja lehetett, ő hozott be valamilyen napközis „bulira” egy ZK140-est amelyen még varázsszem volt. Mindenki inkább ezt csodálta mint a készülék hangját, miközben faltuk a mákos gubát.

Akkor életemben először láttam és hallottam egy ilyen népmagnót és ekkor ettem először mákosgubát is, de mégis a mákosguba hagyott mélyebb nyomokat bennem.

Jóllehet Apám akkor már javában magnózott otthon egy Sztereó Philips magnóval.

 

üdv.: oldtimer

.

Szervusz, drága Oldtimer, kedves Kollégám * <3

 

Nos ha nomen est omen, akkor te itt most egy picit magad ellen is szólsz? Szerintem nem. Szerintem: konkrétan bizonyos dolgokat abból az átkosnak mondott (néha gondolt, néha volt is) múltból egyes dolgokat nem tartasz méltónak a megőrzésre :) Na mibe?

 

Azért én viszont - larpurlar' a vita kedvéért, is - azt merem állítani, hogy a 80-as években már sem a Philips, sem a Grundig nem voltak azért a tételes minőség kulcsszavai (már).

 

Nálam - így, visszatekintve - a fóliabasztatúrák' megjelenése kezdte ki a tiszteletet. Ugyanis van nálam is olyan autóba is beültethető és telepesként is üzemelő, vagy az eredeti (le is égett!) tápjával az akkor még csak 220 voltról is üzemkész cca. 8 x 15 x 4 cm-es mindent-vevő szuperkészülék (tranzisztorizált), amit ha 15-16 évesen nem berhelek meg egy picit (az AH azaz Magyar Posta akkori digitális kis-sebességű oldalsáv-átvitelének vételéhez kivezetés.. hosszú!), akkor ma milliós értéket képviselne, ugyanis eredeti hollandiai manufactured' és valami csodálatos műszaki és mechanikai megoldásokkal örökéletű.

 

De amikor nem is sokkal később :) megvettem életem legelső videóját, a Phiplipsnek mondott valakiktől (78 ezer forintért 1995 őszén, majd a Karinthy-n a főszervizes kapásból meg is vádolt, hogy "Na azt maga nem boltban vette" :-] ), amelyik 4 fejes volt . .  na ennyire szar videót én életemben sem előtte, sem azóta nem is láttam, ebben minden: elektromos és mechanikus kialakítás arról szólott: dobd ki és vegyél újabbat...

 

De ott van quasi ellenpéldaként a Gurndig Video 2x4, melynek egyik legutolsó fejlesztésű példányát szereztem meg az Ezermesterből (nem, nem a Rákóczi térnél, oda a Gálvölgyi meg a Kern jártak a Havassal Đ), akkor nagyon drágán a 80-as évek végén, 4 havi fizetés (kéthavi árvaellátásom) volt a közel 10.000 Ft - és nem volt semmi baja... csak épp ott meg annyira belebuktak (sajnos!) a témába és lett helyette világnyertes a mindenben szar vagy középszerű VHS, hogy a minimatürizálásra és a 2-3 év múlva már tért hódított uC-es megoldásokra már nem maradt idő, amivel pl. a szalagos progi VTR-es sávkövetését behozták a kisfogyasztói létbe (egy-egy pieziolapon foglaltak helyet a fejek és annak u-onnyi elmozdításaival szó szerint zajmentes állókép lehetett és léptelés etc.), viszont az ezen a túlkomplikált, jellemzően analóg megoldásokkal (igaz: szellemesen!) működő tracking magában hordozta sajnos a hibákat is (öregedés). Azóta is a szívem szakad meg, hogy én barom elcseréltem egy szó szerint kuka, de érdemes vhs-re egy pékkel (a faszi tényleg pék volt, fingja nem volt a szerencsétlennek semmihez ami elektromos - de az üzlethez meg én voltam a mesűge: a kereskedéshez hülye zsidóember, így jogosan ő nyert Đ).

 

Tehát ezek érzelmi értékek is. Vagy van, akin nem mesűge, és azért gyújt, mert egyszer nagy pénzt csinál belőle. ( Míg a többiek meg ehelyett gyermekeket nemzettek, mert azt hitték majd ezzel ők nagy pénzt csinálnak - utóbb pedig aztán meg még csak el sem tartják szüléiket akár <3 )

 

BÚÉK mindenkinek - de csakis a bú nélkül!

 

robi 'a' robi

 

* "Kolléga? Mióta vagyok én kurva?!" :)

 

Számtalan sor, sok betű, több téma, de nem igazán értem mi is a lényege.... :((

Talán jól szemlélteti a hozzászólás azt amikor valaki mindent leír ami az eszébe jut. (és egybeönti)

 

:: Kalmopirin

Előzőleg beküldött hozzászólásomban ezt írtam: „Jóllehet Apám akkor már javában magnózott otthon egy Sztereó Philips magnóval.”

 

Ezzel sem jót, sem rosszat nem állítottam a Philips-ről.

Ennélfogva sem erősíteni, sem cáfolni nem szükséges semmit :-))

 

üdv.: oldtimer

 

u.i.: (mint utóirat): A Philips N4414-ről van szó.

A Grundig a leggyengébbet adta el licencben. Olcsóbb volt tőle a Tesla, ráadásul jobb is.

Jó dolog évek múltán a neten olvasni a hozzászólásokat. Tanulságos!

 

Vannak parttalan viták, és vehemens emberek, akik foggal körömmel kiállnak a vélt igazukért.

 

Viszont az idő igazolja általában, hogy kinek is volt igaza :)

 

üdv.: oldtimer

Üdvözletem mindenkinek!

Naigen,van egyfajta varázsa ebben a grundiglicenc kategóriában ezeknek a lebutított,se dizájn,se hangminőség gépeknek.Annakidején ezért volt a legolcsóbbak,ezt olvastam róluk.Jómagam csak a "buli" kedvéért --hogy legyen nekemis--mentettem meg egy-egy romos példányt lomiból meg ismerőstől ,aztán üzemképessé tettem őket.Jópofa hogy a csöves változat hangminőségben jobb mint a tranzisztoros,legalábbis ezt tapasztaltam a 140T és 145-ös csöves ,szalagvégkikapcsolós full extrást összehasonlítva.A mechanizmus fogyatékosságait nem kell úgyhiszem ecsetelni,(szíjcsere rituáléja,ha kikeményedik -deformálódik a motortartó felső guminégyszögbak az milyen galibát tud okozni,fejtisztítás csak megbontással stb.) és akkor még az M1417S uwertura stereo változatba is ez van ,de tunning gyanánt oda skálahúros dörzskuplungot találtak ki hozzá a csévélésbe hogy állóhelyzetben is üzemeljen.Ilyenem is van és fincsi kísérletezgetés volt beállítani a lehető legideálisabbra hogy működjön rendesen a felcsévélés,ne tapadjon be,ne fékezze le a lendkereket fordulatszámesést és nyávogást produkálva és még gyorscsévélni is tudjon valamennyire.Szóval alapvetően olyan érzésem van ezekkel, hogy szerelgetni szerető embereknek gyártogatták  a lengyelek.

@:O)

A csöves erősítők jobban szólnak,mint a tranzisztorosak!

Gabi

Kékedi Levente képe

"A csöves erősítők jobban szólnak,mint a tranzisztorosak!"

 

Miből gondolod ezt? Mert ez így nem feltétlenül igaz. :)

Ezt honnan szedted? Megállapításod eléggé helytelen, a két aktív erősítőelem más-más alapokon működik.

Nos nem. A végfokozat árama mindkét esetben a hangszóróhoz van igazítva! Legfeljebb durvábban feltekerhető, de akkor torzít.

Bár a fejem búbján kevesebb a haj mint a medve talpán a szőr, de ez a maradék is az égnek meredt a ZK magnók szereléséről olvasva.

A fejtisztításról nem is beszélve.  Persze kicsi lehet a hely és még a nyomólemezek is útban lehetnek amelyek a szalagot a kombinált, stb. fejekre nyomják.

És akkor még mérgelődtem, hogy az Akai GX270D fejbúrája túl magasra sikeredett! Így sem alál látni, sem a középen elhelyezkedő törlő+felvevő fejhez nem lehet egykönnyen hozzéférni tisztítási céllal!

 

Még jó, hogy leginkább csak felvétel előtt szükséges ez. A jobb és bal oldalon lévő 1-1 lejátszó fejhez meg könnyen odaférni.

 

De visszatérve a ZK140-re, mert ez a komoly téma: Én egyvalakit ismerek aki szerel ilyet, de ő is inkább szét mint össze. Ez a cikk is épp az ő munkássága révén jött létre.

 

üdv.: oldtimer

..hogyha lenne pénzem,és végrehajtóbácsi nem lopná (elévülés miatt nem vonhatná,de biróság a kormányon keresztül bankilobbi kezében van) a vicces közmunkabérem (52ezer nettó per 40órás munkahét) 33%át 17ezer ftot,hogy csak havi 35ezer FTom marad rezsit fizetni és enni ,VAgy vagy de azt is csak 1hétig...a 4,5hét helyett..Ez Magyarország;.elmúlt27év...bérek a nyugati 10edéről 7edére-5ödére "nőttek" de az árak utolérték és meghaladták a kintieket.Van egy 140esem vagy 120asom,de pár éve kipróbáltam és mintha nem érzékelné bedugott mikrofont meg mintha néma lenne lejátszáskor is.Esetleg valaki szervizes a közelbn ilyenre?Egy bizományis+szervizes 3-5éve BEZÁRT a fidesz nyugdijszivatásai miatt (1953környékiek születésük szerint mint anyám+apám a szivatot generáció velem együtt,1978as vagyok),de nemrég (tavaly?) bezárt a 2011ben a Videotonszervizzel egyesült legendás Szfvár-Királysor-i 4emeletes aljában 1970-80valahány óta levő fémtáblás("rádiók  magnetofonoktelevíziók KÉPMAGNÓK hifi készülékek javítása" fémtáblán irott festettbetűkkel)szerviz is,ahova készültem a rejtett gyájtemény kincseit bevinni.Hova tart ez a világ a bankáruralt ,szándékosan emberkiahalsztó,újkori rrabszolgaságfokozó elüzletiesedés hatására...

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Ha jól látom lassan 7 éve, hogy fel lett adva a hirdetés, vagyis 2010 szeptemberben.

Elgondolkodtam, hogy mégiscsak igaz lehet a felvetés <itt, mivel már 7 éve vár a magnó az új tulajdonosra.

Az is igaz, hogy 2014-ben még vettek egyet ám azóta nem nagyon jelentkezett érte senki.

Azt látom, hogy 2014, december 27-én kérdezett rá a "kolléga", hogy Miféle Gyűjtők?

És bár van aki azt gondolja: mégis csak a nosztalgia lehet az, hát... én nem is tudom...

Való igaz, hogy gyerekkoromban, sőt ipari sulis koromban is volt a közelemben egy-egy Sokol zsebrádió, de tudj' Isten sosem vennék még csak nosztalgiából sem egyet, még 500-ért se.

A "nosztalgia" szó jelentése tudomásom szerint a "vágyódás valami után, ami már nincs" és nekem mivel sose volt Sokol rádióm így vágyódni sem vágyódom utána.

És ZK140-esem sem volt.

Vajon ki nosztalgiázik akkor? Én nem, aki pedig eladja az pláne nem. Sebaj...

 

Akkor már inkább egy Videoton Sirius de Luxe után vágyódnék amilyenem volt és igen kellemes emlékek fűznek hozzá.

 

Addig pedig hadd mosolyogjak a "gyüjtőknek" kifejezésen

 

(csak mert annyira tetszik)

 

Kalmopirin

A fiatalok is vágyódnak az ÉLETÉRZÉSÉRT, amit 1 tárgy/élmény nyújtott. Pl. én is. De már 6 Sokolt kaptam. :D Azért úgy nehéz, ha átélted s rossz volt. A többségnek persze tetszett.

Siriusszal könnyű vágyódni: kb. mindenkinek bejön... :)

Üdv.!

 

Én is nosztalgiázom, és ezért teljes mértékben meg tudlak érteni, sőt!

Ahogy a Google találatai mutatják:

 

1) nosztalgia. Sóvárgás, vágyakozás (távoli, elveszett, elmúlt dolgok után)

2) Nosztalgia szó jelentése: 1. Erős vágyakozás múltbeli érték után; nagy sóvárgás, áhítozás olyan után, amit már ismerünk, átéltünk vagy ...

 

Hát ez van.

 

Aztán így én sem vágyódom a SOKOL, de még a Sonata 201 táskarádió után sem pedig Sonata 201 volt is valamikor

 

üdv.: oldtimer

A nosztalgia sosem volt CSAK az időseké!

 

Hogy az időseké lenne csak, azt nem csak, hogy itt nem olvastam, de máshol se hallottam ilyet. Így szerintem kár lenne cáfolni is.  Persze, bárhogy is félre lehet magyarázni ezt a sort: "Vajon ki nosztalgiázik akkor? Én nem, aki pedig eladja az pláne nem. Sebaj..."

- Kérdés: Érdemes?

Egy 10 éves gyerek is nosztalgiázhat, hogy milyen jó volt az oviban, ahol nem kellett tanulni és dolgozatírásra, vagy felelésre készülni....

 

Kalmopirin

2 mondat hiányzik az idézetedből. Tehát mivel neked nem volt, így nem érted, hogy tetszhet másnak!

De továbbra is bárki bármivel nosztalgiázhat, hiába vagytok 2-en is túl igényesek. Nekem ez is tetszik.

Mondjuk neten nem vennék, az biztos. Főleg postával. Ja és attól, hogy vmi „nem” kell, lehet drága is. Itt persze sokkal régebbi eladó (?) dolgok is vannak. Jófogáson csak 3 eladó van. Mégis elfogytak? :) Mondjuk több mint 1 hónapos hirdetések, tehát akár kevesebb.

Sokszor tapasztaltam, hogy vannak egyéni vélemények. Ám ezek nem változtatnak a tényeken és a tapasztalatokon sem.

A probléma abból szokott adódni, amikor valaki a saját véleményét általánosságként tálalja.

Arról nem is beszélve amikor valaki a saját félreértéseit lovagolja meg.

 

Kalmopirin

Ennyiből te is általánosíttál: ha te nem, más se... Az, hogy vkinek tetszik pl. a Sokol, itt az oldalon olvastam.

„...és nekem mivel sose volt Sokol rádióm így vágyódni sem vágyódom utána.” Ez a te félreértésed.

Tiszteletem Uraim !

Az Unitra ZK140T szalagos magnetofont már 2010 szeptember 20-án egy "gyűjtő" jó pénzért elvitte. Ez saját tulajdonom volt és kifogástalanul, hiba nélkül működött évekig. Helyhiány miatt kellett megválnom még akkoriban sok "tinidiszkót" megért készülékemtől.

Igen, van aki gyűjti és nosztalgiázik. A hirdetési oldalamon még sok régi szerkezet van eladásra kínálva és lassan-lassan minden gazdára talál.

Üdvözlettel.: moele

termék még megvan

Válaszoltam az e-mail-ra, de visszajött hibával !

Van még egy  Unitra ZK140T .

elérhetöséget kérhetek

Érdekes a disputát végig olvasni. Elgondolkodtató. Amint az is elgondolkodtató, sőt nagy kérdés, hogy vajon hány ilyen készüléket tudnak eladni a hirdetési oldalon ahol havi szinten legalább 10-12db.-ot kínálnak belőle??

Nagy kérdés!

 

Kalmopirin

veroka képe

Amíg veréb van... addig hirdetni is fognak gyűjtői darabokat. Nekem volt egy Tesla B5-öm, azzal kezdtem a magnózást még gyerekkoromban. Rengeteg szép emlék fűz hozzá, felvételek és egyebek. Mégsem vágyom rá, hogy legyen egy másik ugyanolyan - de lehet, hogy sokan másképpen gondolkodnak erről.

Igaz "lehet, hogy sokan másképpen gondolkodnak erről" viszont más gondolkodni, és más venni. Ugyan én is gondolkodtam visszamenőleg elég sokat, hogy a 80-as években előttem volt a lehetőség, hogy vegyek egy ReVox B77-est, ám mégis Bécsben V.H.S. (Vidd Haza Siess) magnót vettem. Aztán azon merengtem, hogy mi lenne, ha mostanság vennék egy B77-est? De, eltelt már vagy 6-8 év így és mégsem vettem.

Éppen így néz ki az Unitra ZK 1xx magnók vétele is, mert egyetlen olyan hirdetést sem olvastam még az utóbbi 6 év alatt, hogy valaki venne, inkább eladna hússzor annyi ember.

Így aztán várom az az egy embert aki vesz is :)

Csak, hogy megismerjem, és tán kérdezek is tőle pár dolgot majd.

majd!

Ha,

lesz :)

 

Kalmopirin

2014-ben indult a "disputa". A téma érdekfeszítő, ugyanis még 3 - 6 év múltán is előkerült, folytatódott.

Hogy is szokták mondani? "Az idő megadja a választ."? Megadta

Ugyanis általánosságban majd minden fúrumban szoktak lenni olyanok akikre némelyek azt mondják "megmondóember". Igen, ők előre látnak és tévedhetetlenül tudják mi lesz a végkimenetel, sőt ellenvéleményt nem tűrő hangon kijelentik az a "biztos tipp" amit ők mondanak.

Hát ja!

Csakhogy itt az idő adta meg a választ. Más szóval, gyűjtő ide, gyűjtő oda, megmaradt a készülék a tulajnak.

Így nem maradt vitás ki látta jól, már 2014-ben.

:: Kalmopirin

Szerintem mondjon bárki bármit ez a magnó nem volt olyan rossz. Én még réges-rég szereztem, a mai napig megvan. Jó-jó, nem egy Akai, vagy Philips, de azért szerintem jobb mint a semmi! :) Nekem mondjuk ZK145 volt, ráadásul csöves! Persze, ott azért a varázsszem nagyobb feelinget adott. Nyilván az a vas azért jobbnak mondható, de annyira azért ő sem volt jobb hangminőségileg. Bár nekem előtte csak kazettás magnóim voltak, azok közül pedig oszt' olyan gyászok voltak, hogy nem győztem őket kidobni, még az ismertebb márkák közül is... Azokhoz képest azért ez a rendesen lealázott masina tette a dolgát rendesen! :D

moele további hirdetési: