Videoton Sirius de Luxe rádió


Videoton Sirius de Luxe rádió

Kártyanaptár

Murena képe

hogy milyen funkciói vannak ennek a szép kis rádiónak! Az a rengeteg gomb arra utal, hogy minden létező sávon világbajnok készülék!Még a későbbi sztereo típusok mindegyikén sincs ennyi gomb!

NGA képe

 

a tetején:

bekapcsoló gomb

világítás

2 rövid, 1 közép és 1 urh gomb

valamint valami helyi adó gomb.

ez van a tetején

elöl meg 4 program gomb ha jól emlékszem.

 

Nem a gombok mennyiségétől világbajnok egy rádió :-)

Bizony nem!

Laki Géza képe

A fenti képen lévő gyári szöveg négy nyomógombos program választót említ.

 

Az előlapon látható négy gombból csak három program állítható be. A negyedik gombot más funkcióra használják.

 

Érdekes elírások ezek,mert a Csabai 82-es évkönyvében a 180.oldalon lévő Disco Lady-nál is négy programozható adóról beszél.

Kedves Géza!

Az előlapon található négy gomb fölülről lefelé a felső három az FM sávon 3 adó beprogramozását teszi lehetővé, az alsó negyedik gomb bemyomásakor pedig a kézi hangolás kapcsolódik be. A fekete külső gombrész pedig az AFC - t kapcsolja ki és be. Csak a részletesség kedvéért írtam be nem tudálékoskodni akartam.

NGA képe

A négy program a következőképpen értendő a saját értelmezésemben:

1 - 2 - 3 a felső 3 programtároló gomb, ami eltárolja a programot, a negyedik pedig a kézi hangolás, hiszen ha mondjuk fixen mindig ugyanazt a 4 állomást hallgattuk (pl petőfi, kossuth, 3. műsor, danubius) akkor az 1,2,3-ra rá lehetett hangolni az első 3-at, a negyedikre pedig a kézi hangolón a negyediket. és addig, mig a kézi hangolóval el nem tekertük, addig szabadon lehetett e 4 állomás között választani. Tudom kicsit kacifántos, de az Apolló rádiónkon is igy volt a hangolás, és ott is az AFC kapcsolója volt a kézi hangolás gombja, oda beállítottunk a kézi hangolón egy állomást, nem tekertük el, igy az is tul. programhely lett. Biztosan félreérthető voltam előző leírásomban, természetesen látszik, hogy a szó klasszikus értelmében csak 3 független program hely van, de kis jóindulattal a negyedik volt a kézi hangolás.

Laki Géza képe

Szerintem itt a készülék gombjainak funkciójáról volt szó,nem arról,hogy azokat ki és hogyan értelmezi és használja. A lényeg,hogy a VT prosiban is,és a Csabai könyvben is ezek elvannak irva.

 

(Tudomásom szerint sem a VT,sem az Orion a nyolc nyomógombos tévéknél használt tasztaturáinál nem tett említést arról,hogy azokkal kilenc csatorna is programozható,ha két beállított nyomógombot egyidejüleg nyomunk be. Pedig ezen az elven ők is értelmezhették volna így)

 

Murena képe

függ a jó minőség. három funkciója így is ismeretlen. Azért gondoltam, hogy több funkció lehet rajta.

A helyi adó gombot AFC vel szokták jelölni, illetve talán rövidhullámnál még volt egy rádióinterferencia gomb, ami benyomásával a két adó összeakadását lehetett kiküszöbölni.

Egyébként úgy látom, hogy az URH sávot végig lehetett tekerni keleti és nyugati tartományban, volt olyan készülék amin ezt át kellett kapcsolni.

Laki Géza képe

...kellett kapcsolni. (felül a jobb szélsö gomb)

 

 

 

/Különben az utolsó Kádár könyv 100-as oldalán teljes leírása megtalálható a gépnek. Ott mindent meg lehet tudni,amit errről a gépről tudni kell./

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Sirius