Cserefa - Vörös föld


cserefa.jpg

Tegnap ment a bauxit bányászatról egy film a Duna Tv-n. Élelmes bloggerek egyből lecsaptak a műsorra és mint morbid vetítést hozzák fel a katasztrófa kapcsán. A szörnyű tragédia és film kapcsolatba hozását másokra hagyom, inkább a filmről szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek.

Vitézy László rendező és Dárday István forgatókönyvíró 1982-es filmje tegnap jutott el hozzám először. A Duna TV pár hónapja már vetítette, de akkor lemaradtam róla. A történetről sokat lehet olvasni a neten, de a lényege, hogy Cserefa nevezetű település eltűnik a térképről, mert bauxitot találnak környékén és alatta.

Egy fantasztikus korkép azoknak akik nem csak a szocializmus szép oldalát akarják látni. A film igaz történetet dolgoz fel, de ezt végig érezni is lehet a filmben. Szinte azt érzi az ember, hogy egy dokumentumfilmet néz. Amatőr színészek játszanak a filmben, ettől az egész teljesen hitelessé válik.

A film erősen rendszer támadó, de mégis átsiklott a nyolcvanas években a cenzúrán. Az angol feliratos verzióból kivágták a szovjet ellenes részeket. Mi láthattuk, de a nyugat nem!

Már nagyon sajnálom, hogy nem vettem fel a filmet. Úgy érzem egy kicsit kevés "reklámot" kapott ez a film és ezért is írtam le ezt a pár sort...

és érdekes módon Cserefa településről már semmit nem találtam a neten. Bár lehet, hogy a település elnevezése nem a valóság része. Hiszen a filmet nézve is nehéz eldönteni mi a valóság, vagy tényleg ez volt a valóság!?

NGA képe

Van link, kéred? priviben elküldöm

retronóm képe

Előre is köszönöm, jöhet :-)

vg62 képe

Fölöttébb furcsának találom,hogy a DUNA TV éppen a katasztrófa utáni napon vetítette ezt a filmet.Nem sűrűn játszanak még ott se szocreál alkotásokat,ez,úgylátszik,most kivétel.Mindenesetre már egy héttel a katasztrófa előtt benne volt a rádióújságban,vagy műsorelőzetesekben.

Egy tv -társaság több hónapra előre tervezi meg a műsorait (szerintem), tehát ebben semmi szándékosság nem lehetett. Hogy miért nem vették le a műsorról? Le kellett volna venni? Amúgy én élvezem a Duna Tv-n adott "szocreál" filmeket, máshol amúgy sem látni ilyeneket, csak elég gyakran ismétlődnek. Ezen hozzászólásomat a Duna Tv szponzorálta :-)

Másrészt pedig a film is tragikus végkicsengésű...

ml

Szerintem erről a településről szól/szólhatott.

Most olvastam róla egy cikket az origón:

 

http://www.origo.hu/itthon/20101015-kihalt-es-elneptelenedett-telepulesek-magyarorszagon.html

 

Köszi, hogy felhívtad a figyelmem erre a filmre!

Valóban erről a településről van szó, a film is arról szól.

Az 1977-es Világatlasz szerint egy 100 lakosú kis falu volt akkoriban.

Ugyanilyen, bár lakói önként hagyták el, a Baranya megyei Gyűrűfű is,

bár néhány család már odaköltözött és egy ún. ökofalut hoztak létre.

Én is láttam a filmet, ez így is történt szerintem annyira élet hű volt, hogy nagyon.

Vörös


Hotel Vörös Csillag
Akkor és Most
Vörös csemegebor italcímke
Ismeretlen évjárat
Vörösréz izzó foglalat
Ismeretlen évjárat
Vörösréz permetező
Ismeretlen évjárat