1972 május 1. Székesfehérvár


721.jpg

Megosztanám veletek multam egy részét.

1972.május 1. FÁÉV - felvonulás tagjaként  9 évesen részt vettem a Hotel Alba Regia átadásán a bárban igazi Coca colát ittunk,majd a vidámparban töltöttük az időt.

Futó enyhe hóesés is volt.

KÖSZÖNÖM!,hogy valaki végre feltett VIDÁMPARKi részletet Szfvárról ismét!

Legalább lesznek bizonyítékaink,mit romboltak le teljesen 20év alatt!De főleg a legutóbbi 11-15évben,előző vörös-kék városvezetés 12éve (itt a 8szűk év 12éve tart-ott)alatt!

 

...keresztkérdés:

Akkor már megvoltak a "meztelen" kabrió Ikarus buszok is?Mert később a 80as években emlékszem,azthiszem piros ablaknélküli tetőtlen Ikarus buszokkal (talán 253as vagy 255ös/256os..gengszterváltás után pesti ember megvette és azok lettek a BARBIE BUSok Budapesten..SIGHTSEEING..HOP ON HOP OFF stb) mentünk május elsején idénnyitáskor a Vidámpark-ból a szovjetmintájú,de magyar uralkodók figuráival körbekarikadomborművezett 3ágú alumínium-emlékműhöz (Milleneumi emlékmű?Máig áll a Püspökkertváros felett az öreghegyi részen)

..azt hiszem,akkor még az emlékműveknél megérte WCt üzemeltetni! A tankemlékműnél mis volt,ami az ARANYBULLA helyén volt akkor a Budai út végénél levő hegyen.

 

Most jut eszembe..a FÁÉV akkor az ALBA REGIA állami építőipari vállalat elődje volt?Az is hogy csödbement vagy micsoda alig pár éve...rokonaim is dolgoztak ott régebben...ilyen családi munkák voltak..egyik rokon-család az ALBA REGIA-ban,másik a Nehézfémöntödében (az is csak töredéke részen működik talán szétprivatizálva a Seregélyesi úton..régen előtte fordult a 13as busz és a 16os is),harmadik a Videotonban,negyedik a Köfémben...de voltak vasutasok is és Ruhaipari Szövetkezet-esek is ...utóbbi is alig pár éve lett csődbevive-megszüntetve...(gondolom a kínaiak beengedésének ez lett az ára az országban,teljes könnyűipar-tönkretétel,mert alig vettünk már hazai árut...részben mini-fizetések miatt is)...

előző "kohnrmány"/"qrmány" 8szűk éve alatt...

 

Más téma:

Keresem én is a fényképeinket,színeseket,de be kell még szkennelnem,ha meglesznek...beolvasni asztali "kőkori" lapolvasóval...lesz olyan is,ha megvan,hogy unokatesóimmal a RAKÉTAn ülünk a Szfvár-i Vidámparkban...Sőt,működő VÍZESÉS/szőkőkút és még ott levő szobrok előtt.Pedig 1978as vagyok...

 

Apropó!

:

FELHIVÁS!

KÉREM AZ ITT LEVŐ EMBREKET,SZEREZZENEK ÉS RAKJANAK FEL KÉPEKET A SZÉKESFEHÉRVÁRI VIDÁMPARKRÓL,ÉS AZ ÖSSZES MAGYARORSZÁGI,FŐLEG AZÓTA GENGSZTERVÁLTÁS ÓTA ELQRT-LEROMBOLT-ELTOLT-SZÉTPRIVATIZÁLT-SZÉTLOPOTT-TÖNKRETETT VIDÁMPARKOKról,amelyek majdnem minden megyeszékhelyen léteztek,meg presztízsvárosokban is,mint pl DUNAÚJVÁROS és SZEGED!

 

Állítsuk szembe a városvezetéseket (mert hozzájuk kerültek gengszterváltás után a vidámparkok,aztán hirteléen kiadva üzemeltetésbe 75évre vagy lerombolva-családnak megánositva stb stb)párttól függetlenül ember(szabású)ként tetteikkel és azok következményeivel,legalább szövegben és képekben,emlékezzünk a szebb emlékekre,amiket remélhetőleg nem vehetnek el előlünk (mint pl a Kodolányi Főiskola bekebelezte pár éve az YBL Miklós Szki/Gimn-t és az YBL általánops Iskolát)!

 

Úgy hallottam,Veszprémben is létezett Vidámpark,és kisvasút is volt!Sőt 1972ig KISVASÚT LÉTEZETT SZFVÁRON IS A VIDÁMPARKNÁL,ami kiment a mai elkerülő úton túlra is...Ha valakinek vannak arról is fényképei vagy cikkei,kérem illessze be ide!Vagy küldje el nekem,mert nyitottam egy SZFVÁRanno blogot ,amit mindjárt felteszek (URLjét) ide...

KÖSZÖNÖM!a türelmet és megértést is

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Hahó,

 

én is szfvári vagyok és gyakorlatilag egyidősek :D

Szomorú vagyok én is, ha a Vidámparkra gondolok. De jó is lenne, ha a most kétéves kislányomat el tudnám vinni oda, mármint ha kultúrált lenne :(:(

Kép anno rólam is készült, én a viz felett körben forgó hintán ülök. Valamiféle mese részletek voltak a falán, ha jól emlékszem :)

 

üdv

Hunci

Sajnos az előző városvezetés (demszky) ugyan lecserélte a vidámpark igazgatónőjét  akit még a kerületi párttitkár felejtett ott, de elfeljtette kicsit megkötni az új igazgató kezét aki tavaly vagy tavalyelőtt megszüntette a még működő KISVIDÁMPARKOT. Én gyerekként ott kezdtem a vidámparkolást és szépen felnőve jutottam át a Nagyvidámparkba.

Most hogy a lányom 6 éves  szívesen vittem volna én is oda de már egybenyitották a naggyal és a legtöbb régi körhinta, hajó, kisvonat helyén most néhány árva szamár meg törpeló tengeti az életét, és gusztustalan deszkákból ácsolt fa-állatok díszitik a teret.

A dunújvárosi vidámparknak is már csak órái vannak hacsak valami új városvezetés (nem tudom van-e olyan) nem veszi szárnyai alá. Ott is szinte mindent eladtak már az új tulajok, meg a régiek akik még a szoci utolsó éveiben elbontották pl a körvasutat és a szerelvényeket síneket betolták a MÉH-be..."hogy rohadt volna le a kezük".

Fehérvári vagyok én is, itt pedig láthatjátok a lebontás  képeit...:(

Én még gyerekként voltam ebben a vidámparkban, sőt voltam olyan szerencsés, hogy az óriáskeréken is "utazhattam".

A bontás időpontja: 2007. július 13.

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/898_2.shtml

teslaeltos képe

Gyalázatos!!!!

De olvastátok a kommentet hogy wellness hotel épül a helyén. Csak arra lennék kíváncsi hogy kinek, mikor az embereknek alig van pénzük.....

Netán pénzmosoda????

Ezt azután is hallottam, hogy lebontották a kereket, de azóta sincs semmi..remélem nem is lesz, legalábbis wellness központ. Minek???Inkább akkor a strandot feljesztenék, mert itt van egy ekkor a város és a strandja egy hulladék :((((

Igen, ez a látvány, egy adott korú generáció számára lehet csak emlékezetes. kb. (1977-es születésüekig) bezárólag.

Én még az ősök felügyelete mellett, és külön is ültem ezeken a játékokon.

Volt dudgem, mindenféle hajóhinták, és a hagyományos láncos vásári hinták is.

Az óriáskeréknek egy jellegzetes hangja volt, amikor indult, majd amikor elérte az adott sebességet a kerék, akkor is volt egy visitó hangja a meghajtásának. Csak nyaranta "szórakoztatta" ezzel a hangal a környékbeli lakókat. Ez müködött a legtovább az ott megmaradt berendezések közül, kb. 1996-ig. Utánna még a "Kerék"

disco is alatta müködött, majd széthordták, lerombolták, és a nyugdijjasklubb is el lett bontva, ami időnként szavazási helyiségként is szolgált....

 

Unyi József képe

Szép az élet !

 

Ez így ebben a formában igaz lehet de +++