ORWO stúdiószalagok


Forrás: 
saját
ORWO stúdiószalagok

Vadonatúj, bontatlan 1000m-es NDK ORWO (ORWO= Original Wolfen) stúdiómagnó-szalagok. A Magyar Rádiónál is rendszeresített típus, jellemzően 19,05cm/s szalagsebességen, teljessáv-monó prózai felvételekre, esetleg sztereó popzenei másolatok készítésére használták leginkább. Mivel professzionális célra szánt szalag, "meglehetősen jól szól" . Mivel vastag (55um), így csakis a stúdiómagnók szalagpályáira szánták, a hifi-félporofesszionális gépek fejeire nem fekszik fel rendesen, így (negyedsávon) a sávszéleken nagyon leromlik a magashang-átvitel.

Minőségben alatta maradt a hasonló területre szánt Magna-Zonal, BASF, Agfa, Ampex típusoknak. A képen látható példányok 1989-1990-es gyártmányok, tehát "nagyon  a végéről". Minden egyes dobozon a dátum mellett fel van tüntetve a "Bahnnummer", vagyis annak a gyártósornak az azonosítója, amelyiken az adott tekercs készült.

3365_1_big.jpg

Jel/zaj, magasfrekis átvitel, torzítás tekintetében is elmarad a jó szalagoktól, de főként a zaja magas. A legelterjedtebb PER528-cal összevetve, az elérhető S/N 8dB-lel(!) kisebb az ORWO esetében, a THD pedig kb. a duplája 1kHz-en, azaz 0,6%.

Kiss Béla lászló képe

Tiszta sor. De azért 38,1-en egy STM 200-zal igencsak hozza a feelinget....nyilván itt az érdekesség a bontatlan állapot. Az egyikre készítettem egy rövid felvételt, jó volt, mert jónak akartam hallani:O) Van egyszer felvett Agfa PER528-am is, több is, nyilván pregnáns a különbség.

Na igen, 38,1-en már tényleg alig marad el a 19-en futó PER528-tól.:-)

Kiss Béla lászló képe

:O)

Jó figyelembe venni azt is, hogy az ORWO mégicsak AGFA "gyökerekkel" rendelkezik.

Anno használtam a 4000DS-hez ORWO szalagot és nem volt vele annyi bajom mint a eglsőre vett vedlő Polimerrel, aminél a fejek alatt az asztallapon mintha kakaóport szórt volna le valaki.

 

Nálam az ORWO közepes minőséget produkáló szalagként mutatkozott be.

Pár éve (olcsón) vettem a v...án egy még használatlan ORWO szalagot és a GX-es Akai meglepően jó felvételt készített rá, mind jelszintben, mind frekvenciamenetben.

 

És a megmaradt ORWO a 37-38 éves felvételt is egészen jól megőrízte ;)

 

:: Kalmopirin