Unitra Diora DSP-301 DUET rádiós erősítő, utcán találva.


unitra.jpg

Nagy szerencsém volt, ezt találtam az utcán. Ez egy Unitra Dsp-301-es rádiós erősítő. Apró hibája volt hogy a barbárok kitéték a tápkábelt tőből, de kis forrasztási tudománnyal helyre lehetett hozni. 1977-es gyártmány, hátoldalán magyar feliratokkal. Belül kilakoltatásra került egy pókcsalád és rengeteg pormacska. Az alaplap sérülésmentes, az alkatrészek úgy tűntek hogy mind rendben vannak. Kis imádkozás után bedugtam a konnektorba és bekapcsoltam, nem történt semmi extra, füstfelhőt sem láttam. A háttérvilágításért felelős izzók nagyobb része kiéghetett mert világítás jelenleg nincs.

 

Unitra Diora DSP-301 DUET rádiós</p>
<p>erősítő

 

Felvidulva a szerencsés próbálkozáson, felmerült a kövektkező gond, vajon szól-e, vagy nem szól, van e zaja, pukkog/kattog/sistereg-e? Két régi megbízható hangfalamhoz forrasztottam két régi tipusú dugót és összeraktam a rádiót. Bekapcsolva diszkréten pukkant a két hangfal (ahogy az régi tranyós erősítőknél szokott) és utána kellemes csend fogadott. A magas hangszínszabályzót teljesre tekerve előjött egy kis háttér sistergés, de ez megszokott dolog. Ez egy régi rádió, meglepetésemre mégis bejött egy-két adó, sőt az egyik adó egy helyi rádió aminél még a sztereó led is felvillant :-D Sajnos a rádió jele elég gyenge volt minden esetben, a kis ezoterikus 5 skálás kijelző a nagy gomb felett csak 2-ig lendült ki amikor bejött egy adó. Van rajta AFC gomb ami automatikusan stabilizálja a rádió frekvenciát ha jól tudom, a háromszög jelű gomb monó üzemmódba kapcsolja a készüléket.

 

Jöhetett a nagy teszt amiért elhoztam a készüléket, hangkártya vonalkimenet és audio-cd lejátszó erősítése. Kis tesztelés után gyártok egy kábelt, egyik vége sztereó kis-jack a másik vége 5 tűs din. Kábel bedug, jöhet a teszt. A készülék áll-leejt és ottmarad minőségben, gyönyörűen adja át a zenét mindenféle alapzaj súgás és kattogás nélkül teszi a dolgát így közel 40 évesen is! A magas/mély hangszínszabályzó potméterrel varázsolni lehet, dübörgős mélyek és penge magasak egyszerre, hihetetlen tisztaságban. Eszméletlenük kerek, fület simogató hangzás. A hangerőt fél felé tekerve élednek tovább a mélyek/közepek/magasak, ez az a hangerő aminél már szomszédokat zavarhatja úgyhogy ez itthonra bőven elég, háromnegyedig ki se merem hajtani Bob Marley No woman no cry dalát. :-)

 

Már csak pár apróság maradt, némely potméter tekerés közben serceg-, kontaktos, ezen könnyű segíteni. Ki kell még jól hajtani a cuccot és nézni hátha valami jobban melegedik. Körülbelül ennyi dolog van vele.

 

Pár információ: régi normás rádió, hátul lemezjátszó és magnó bemenet ami 2 db öt tüskés din. Két hangfal csatlakozás 4 ohmos ládákhoz, ez is egyféle régi típusú kéttüskés. Elöl hangerő, balance, mély/magas poti, fülhallgató kimenet. AFC, mono üzemmód gomb, hátsó bemenet kiválasztó kapcsoló és a 4 db UHKR kapcsoló van, valamint egy adókereső tekerőgomb.

Merre laksz hogy ilyeneket találni az utcán ? :)

Viccet félretéve gratula hozzá, a képen levő hangfalakat megírnád hogy mifélék ?

 

rádiós Gyuszi képe

Én egy Unitra DSS 201 est találtam a hulladék gyűjtésen és hibátlanul szól azóta is csak keleti normás az URH ja ezért tehették ki!

pandur60 képe

Ez volt az első sztereó rádióm, tulajdonképpen receivernek is nevezhetem, mert meghajtotta a szintén Unitra lemezjárszót és a magnót is. Olcsó volt, kicsit "csicsás" a teljes skálát megvilágító zöld izzók sora miatt. Egészen a Mercury beszerzéséig használtam. Abban az időben, 1976 körül nem volt túl nagy választék sztereó rádiókból az átlagos jövedelmű emberek számára. Akkor még nem volt jelentősége a CCIR sávnak a keleti blokk országokban , ha csak nem laktál a nyugati vagy déli országhatár közelében.

qwecfgdgf1019 4 Indian tend to be automatic washers Authentic Giants Jerseys security alarm clocks, game titles, video camera Eli Manning Jersey purchase on the internet. Numerous customers such as the thought Victor Cruz Jersey appliances for the home consist of clocks and also have which buying Hakeem Nicks Jersey encounter. These people would rather contact the item as well as Jason Pierre Paul Jersey attempt all of them (mainly clothes). On the internet Antrel Rolle Jersey buying does not allow consumers in order to have the items, put David Wilson Jersey on clothes or even supply a chance to interact socially. This Ahmad Bradshaw Jersey more often than not does not provide them with the benefit of Justin Tuck Jersey getting the item house exactly the same day time it had been Giants Jerseys Online purchased.