lemezjátszó


Forrás: 
saját fotó
lemezjátszó

Az általam csinált lemezjátszómról küldök képet: Dániel hangkar, masszív 20 kg-os(számítógéptermi) állpadlós talp-on áll és ORTOFON FF 15 mk II Pick-Up-el rendelkezik és...

Gyönyörű hangal !!!!! A tányérja 2-3 kg-os ,TELEFUNKEN liszenszü orosz lemezjátszóról lett leemelve .

A bal oldalon látható sárga Led 50 hz-es fényt biztosít a stroboszkópikus  seb. beáll-hoz 1 Mhz-es kvarc ról 74ls390-es ic-kel  osztással biztosítva

A motorja: OTTO(Japán)kivitelű 13 vezetékes! 3 fázisú sebesség szabályozós 12V -os táplálású profi szallagos  magnó motor(az elektronikája külön panelon)-> megfordított forgásíránnyal alkalmazva.

Kiss Béla lászló képe

Üdv Zsolt,

 

a koncepció  helyes, azonban a Telefunken-koppintású lengyel hangkar azonnal kuka (ez vágta agyon az egyébként igen jó futóművel rendelkező Dánielt, a pick-upot most mellőzve). Az ff15-ös pedig egy jó, de belépő szintű hangszedő. Egy (ne menjünk messzebb) Tesla karral  - és későbbiekben - okosabb PU-val majd figyeld meg, mi történik...

Egyébként ha lemezjátszót építesz, nem baj, ha van  kéznél mérőlemezed a tű túlnyúlásának beállításához, ha szeretnéd, hogy a tűd és a lemezed szépen és sokáig muzsikáljon, és a belső barázdákban lévő műsor is élvezhető legyen mondjuk 50 lejátszás után is. A tányér nem a lengyel gépé? Azzal egyébként nincsen baj, ha jól van öntve, és nem üt axiálisan.

rákos zsolt képe

ahimotu Szia! 2 évig munkanélkül voltam ,gondolod vettem volna Pl: ORTOFON kontrapunkt-ot????? A Darvas L. hifi magazinos  cikke(No-13) alapján állítottam be és van mérőlemezem,de fülem is van !!! A lemezjátszót azért csináltam mert szinte mindegyiknek hallod a hangját ahogy forog ->rumpli!!!(sound blaster audigy-n) ezzel digiztem be a haveromnak a blues lemezeit régebben,egyébként a Dániel elvtárs tényérja könnyebb, de az is megvan még.

Mutattam Hi-End Show-t megjárt haverjaimnak a hangját: leültek a valagukra a hangjától pl:ROXY MUSIC:More tahan this, ha nem hiszed hallgasd meg egyszer! A magas sug-zóm: VISATON dtf-94 elég jó magasai vannak ezt elhiheted, nem Vidi kategória ! A korrektor Hang&Technika kapcs. rajzból van (amit a Huszti Zsolt írt)annó  az előerősitőben ez szól(nem a gyári!) ami ONKYO P-8000, A végfok: ETALON Integra klón 800ft-os ON-Semi végtranyókkal a HI-END DIY oldalakon megtalálod (3 napig élesztettem éjjel ) a trafója 500W -os 2X 15000mF/100V os ROE arany szinű (a kábelezése hőálló teflonszerű tűzkábel nem PVC szig !!!!!) elkókkal->Gyáli Út (ott van a bútorszállító kocsi még!)

Üdv:Zsolt

P.S.: A régi ezermestereimet elvihetnéd ha érdekelnek valamiért kb: 1 m magas gyűjtemény 1970-2000 ig szinte az összes szám megvan!

rákos zsolt képe

ahimotu 2.Rész:A Strory az ismerősömnek volt egy orosz lemezjászója(bépített korrektorral és vérlázitó hangkarral ami persze azóta nincs meg,mert a feleségem lomtalanításkor letévedt a pincémbe...) ezzel a tányérral amit úgy tudtam megszerezni tőle,hogy vettem neki egy AKAI használt lemezjátszót új ORTOFON Pick-Up-el, amit persze nem használt...

Az illető idén februárban meghalt. Közben meg a másik haverom apja meghalt és nekem adta a Dániel elvtársat és én közben egy " helyen " tűzrendszert építettem sztg-terembe ahol vágtak ilyen állpadlót,ebből a 3 alkotórészből jött össze a képen látható lemezjátszó+ kaptam hozzá az OTTO 13 vezetékes 3 fáz-u motort is De mindenkinek tudnám ajánlani hogy MOD-ozza otthon a meglévő lemezgyaluját,(ami csak szíjas lehet!!! :Belt Drive)de mindenképp figy -be véve a 13.hifi  magazin cikkét!Ötlet:lemjátszó alap-ot  esetleg rétegelt lemezből(vastag bakelit) is lehet csin-ni:2 db ot kell levágatni ami közé gumi lapot kell beragasztani kb:2-3mm eset Palma Tex-el és a tetejére meg 1.5-2 mm alu lap kerüljön rá, szintén jól leragasztva sok könyvet stb kell rátenni esetleg a teljes könyvespolcot is!Persze lehet ez más anyag is de azok drágábbak és nehéz a megmunkálásuk is!:műmárvány,márványlap,fekete gránit stb

Valamint a hangart 2-3mm-es alulemezre külön rászerelni, amivel lehet utólag állítani a túlnyúlást stb is!

Nekem baromira tetszik a lemezjatszo! Szerintem pont az adja meg a feelinget benne hogy elso ranezere egy draga gepnek nez ki es kozben "koruloleli a szocializmus"... :)

Tehetnel fel nagyobb felbontasu kepet is rola!

rákos zsolt képe

ahimotu Köszi!OK! nemsokára teszek fel de épp erősítőt építek a havereomnak a NAD ot kell megvernie! Egyébként a lemezjátszóm  mérete 520X380-as. Egy kicsit kreatív voltam a meglévő cuccokkal amik itthon voltak de ezt leírtam már.

Az FF 15 Mk II-t meg elég jónak találták a Hifi magazinosok anno

Egyébként volt komolyabb benne->Denon DL-130 , de egy részeg bulin valaki elgörbítette rajta a tűt és visszahajlításnál  letört róla a tű és természtesen nem akarja kifizetni ezt nem írtam eddig le,mivel én hajlítottam vissza hogy szóljon tovább a zene!

Egyébként emlékeztem a hifi magazinban volt egy fotó egy LUXMANN lemezjátszóról az nézett ki így, mert betervezték hogy hátulra hosszabb kart is be tudjanak tenni a drága vásárlók ugyanis a hosszabb karnak kisebb a követési hibálya , mint tudjuk a lineár karnak 0! A balab meg csak rosszmájuskodik a Dániel karon, egyébként úgy tudom ORTOFON kar koppintás és nem mindegy milyen olajjal kened meg a csapágyait: hallottam már Prolongot is meg óraolajat erre a feladatra vagy teflont /szilikont én még nem buheráltam más olajjal annak is eljön az ideje, egyébként konyha asztalon és hokedlin készült a konyha a műkelyem itthon!

Zsolt

NGA képe

"...mint tudjuk a lineár karnak 0!"

 

Mint tudjuk a lineár karnak sem 0 a szöghibája, mert ha az lenne, nem működne. Pont a szöghibától működik.

 

 

A balab meg csak rosszmájuskodik a Dániel karon, egyébként úgy tudom ORTOFON kar koppintás

 

A Dacia is Renault koppintás volt a Taporozsec meg NSU, de mégsem érte el egyik sem az alapszintet. A szocializmusban az egyetlen használható hangkar a Tesla karja volt. Annak a sokadik változatát még most is gyártják.

 

Más: Azért javasolnék egy méretesebb lemeztányért, hogy a lemez nem lógjon le róla, valamint egy lemezleszorítót.

rákos zsolt képe

ahimotu Hidd el nekem másra kellett a pénz, akkor sem veszek 100-500 eft ért hangart,ha lenne rá!Egyébként a NAD 5120 -ról is picit lelóg,de csak a befutó barázda alatt nincs támasztás!

Egyébként a tányérja 2,7 Kg.

(Nem tudodom lehet-e ezeken az oldalakon tudni , hogy: a legdrágább Pick Up:1 milcsi: Benz-Mikró, a legdrágább  hangkar 3 milcsi a Hifi mozaik annak idejéni cikkéből véve.A LEXICON cég DVD játszója meg szintén 3 millió , egy USA hangerőszab amit én láttam:30 ezer$) Lehet csinálni is egyébként lemezjátszót ld:>Istvan Mihalcz oldalá-t.Viszont  nem tudom hallottál -e róla hogy Mo-on csinált valaki karórát (valami triblion 3 dimenziós billegője volt !)amelynek a csodájára jártak svájcban egyből bevették maguk közé az RTL -ben volt róla riport is, kb 2-3 éve. Nálunk az 5.-en lakó néninek a rokona !!!!

Egyébként nem nyitok vitát lemezjátszó ügyben! Tessék gyártani otthon-üzemben nagy pénzekért lemezjátszót ,nekem ez ingyen volt!!!!!a két kezem munkáját tettem hozzá!

Üdv:Zsolt

P.S.: A képet érdekességként tettem fel, ehez kéne mérni...

Üdv Zsolt !

Gratula a lemezjátszóhoz ! Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen "hulladékokból" raktad össze, a saját munkád a saját örömödre ! Hangkar-hangszedő stb. miatt fanyalgóknak: Ha ennyire tudják a tutit, csináljanak ők is hasonlót és lehet szeánszolni Zsolt gépével ! Ja, százezer kp-val nekilátni nem ér ! További sok sikert a finomításokhoz ! (A házibulikat meg messzire elkerülni a gyaluval ! Oda max mp3 való a szeszfok miatt....)

rákos zsolt képe

ahimotu Igen az a követési szöghiba !A működéshez egy picit el kell mozduljon a tű, hogy utána tudjon dolgozni a kar elmozdításához,,,, az illető gyártó termékének a szervó elektronika,és az  szabja meg, hogy  mekkora is  ez a virtuális!!!!!szöghiba ami 0 és pont ,ha vitatkozni szeretnél ez ügyben, hívd fel az ismerősömet aki PANASONIC -nál volt vezető régebben ,most néha tanít az egyik főiskolán .

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm Gábor a korrekt és szakszerű kommentet:O)

veroka képe

Vigyázz azzal a motorral. Lehet, hogy most nem hallod a zajt, de előbb-utóbb biztosan lesz, nem is kicsi. Ugyanis ezekben a motorokban szintercsapágyazás van, amit nem lehet utánkenni.

 

Én egyébként úgy tudom, hogy szöghibája csak a tangencionális karoknak nicsen, de az egészen más mise.

rákos zsolt képe

ahimotu Látom elindult valami:Köszi a jótanácsot,de ezek a motorok újak és(3 db-om van), ha esetleg elszúrom a bakelit lemezt , lehet őket pótolni/kapni is még kb:2 eft ért nyugati nyomásban persze,de a lemezek kaphatók még: Holland,USA nyomásban is !.De a csapágyazásra kitérve, nem elektronikában  fordítottam meg a forgás irányt,akkor  hanem a motor tengelyét átnyomtam karos préssel(vinklivel ellenőrizve a derékszöget)  a másik oldalra és így az ottó motort  megfordítva megkaptam a helyes forgás irányt,az alsó csapágyazás meg úgy jött létre,hogy alulra egy felrögzített  4 mm-es vaslemezbe átm 10mm-es bronz pogácsát tettem(amelyben képeztem pici, pontozóval beütött pontot,hogy abban forogjon a tengely mint: tűcsapágy) így a tengely alsó vége azon forog:akkor ezt lehetett összehozni ebből az összeálításból, ezt  a tevékenységet  angolul DIY nek hívják !sok leírás található erről a neten, egyébként sok eledó lemezjátszót néztem meg annak idején és mind 40 eft körűl mozgott,viszont egy hirdetés szerint az USA-ból hozatva a legolcsóbb(discó)lemezjátszó meg egyébként 100 dolcsi(+ gondolom vám!) az meg nem kellett:GEMINI,NUMARK, RELOOP stb egyébként az eredeti lemezjászóm meg DUAL CS 627 Q-volt ami DD-s motoros és hallani,hogy forog. A haveromé meg régi dörzsis Dual volt amit odaadott a lemez felvételeihez,de az meg rumplizott rendesen,hogy vegyek fel neki JOHN MAYALL-t meg AUDIENCE-t,ha hallom, hogy forog a tányér????És így elindult egy folyamat,hogy mi is forogjon itt a lemezei alatt?A DIY elgondolást folytatva a CD lejátszómat(Sony CDP-XE 200)  és a rádió tunerem-et is tuningoltam (TOSHIBA St 225),de ezek már más technikát igényeltek,ha van igény rá akkor írok erről is a közös bennük,hogy mind a két cucc végén van egy analóg szűrő áramkör amiben egy viszonylag drága IC van:OPA 27GP ennél vannak drágábbak is,de a technika vége vissza kanyarodik a csövekhez és annak a vége a NUVISZTOR ami elveiben csőszerű kiv-ü(akkor még nem voltak FET-ek széles frekvencia átvitellel)  műk elvű,de fémből van,gyűszű méretben és  kb:1Ghz felső freki tartománnyal rendelkezik->RCA gyártmányban:'70 es évek(ezek vannak az EMG 1555-ös szkópjában(ami 100Mhz-es) a bem. fokozatnál),de a ruszkik is gyártották (nekem ez a kiv. van meg) és az írások szerint ezekkel lehet a legjobb hangot kihozni az épített/gyári  berendezések analóg végéből,de még nem használtam fel őket. Érdekességként leírom, hogy rendelkezem azóta TEKTRONIX TDS-210-es szkóppal amivel már sokat és jól lehet mérni a szélessávú áramköröket pl: ha esetleg  van valahol gerjedés stb.

A HI-END DIY egyik  alapja az,hogy nem használnak PVC szigetelésű kábeleket pl:OFC-s réz vagy ezüst ,de nekem ezek nem álltak rendelkezésemre, de Tűzkábel(olasz és CERBERUS) meg Belden kábel(adatátviteli vezérlő kábel)  meg igen, ezeken nem PVC szig van,de divat a CAT 5-10 ig számitógépes UTP(STP) kábel használata is a hanfalakhoz, INTRECONECT-re és a berendezések belsejében is, valamint vékony/vastag teflon videó/RF KOAX is (50-75 ohmos kivitelben)Valamint az ezüstalapú forr.ónnal való forrasztás,de itt divat lett a csatlakozó hidegen való összenyomása is: a klimpelés is .A 230V-os hálózat zavarszűrése(EMI szűrő-vel)/túlfesz védelme(BELKIN)-el stb.Valamint a különböző csatoló-puffer kondicserék is: nekem REMIX(C213(sárga)-223 fekete)2.2-4.7mF/63V és zöld  ROE Mkt 1813-as 1.5mf/63V van itthon és a most is kapható WIMA, ezekre a feladatokra,de kaphatóak drágábbak(Yageo,Nippon Chemi,régebben Siemens és Philips ) is és sokkal drágábbak is pl: MALLORY,JENSEN .Valamint pótméter cserék:ALPS(Blue) megfelelő sorozata .Ezek a módosítások/cserék mind biztosíthatják a használt/épített berendezés(ek) 1-2 esetleg több kategóriával feljebbi hang tuningolását!Természetesen aranyozott RCA apa-anya csatival kivitelezve.Egyébként nagyon kiváncsi lennék valaki hallgatott-e alu-vezetéken hangfalat vagy vízzel töltött csövön (átlátszó belső átm 10-től műanyg csőbe töltöött x%-os sóoldattal ellátott víz),mert ugyebár van szén alapú hangfalkábel (réz kupkkal mindkét végén)alapanyag is !!!

oldtimer képe

Nem tudtam végigolvasni :(((

 

üdv.: oldtimer

Kiss Béla lászló képe

Mint NGA kolléga - nagyon helyesen - rámutatott: ha nem lenne a lineáris (tangenciális) karnak követési szöghibája, akkor egyszerűen nem működne  a lemezjátszó: elvileg is lehetetlen, hogy ne legyen.  Aki tudja, miről szól a mese, annak világos, aki nem, az olvasson utána szakirodalomban. Természetesen léynegesen kisebb, mint az egypont-megtámasztású karok legtöbbjének.

Ami NEM lép fel tangenciál karnál, az az ún. skating-hatás, ezért is nincs (nem kell, hogy legyen) antiskating-rendszer a lineáris karoknál. teljesen eltérő két fogalomról van szó, nem keverendők. Ugyancsak olvasson utána mindenki, akinek esetleg újat mondtam ezzel.

rákos zsolt képe

ahimotu Bocsi,senki nem beszélt eddig a  skating- ról ezt nem tudom honnan vettétek? ebbe a témába,viszont  arról volt szó, hogy a lineár karos lemezjátszókat úgy adták el hogy 0 a követési stb-je.Viszont  esetleg nincs otthon egy  Pioneer Pl 1000 -es lemezjátszód???Vagy esetleg egy Bang&Olufsen lineárkaros lemezgyalu-d ?amiben 2 kar volt. Mert azoknál biztos nem úgy ment a reklám hogy :sajnos 3000-4000 ezer DM -ért még a kedves vevő kap még (mindíg) egy kis követési szöghibát ráadásként, ennyi pénzért...Gondolom sztem anno, ezt tudták elérni a korabeli technika csúcsán! És reklámozták is kilóra ezzel a szlogennel.Egyébként csak köztünk szólva, te ezt a hibát meghallod?? Gyere ide és vakban mutasd meg meghallod-e ezt? Fizetem az utadad Győrböl!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Én részemről lezártam a lemezjátszó témát.

Üdv:Zsolt

Nemsokára a cd játszó tuningról szerettem volna írni ami ithoni kis mutatványokról szól(t volna),de ezek után már nem vagyok biztos mit is kellen ide  írni...

Megnyugtatásúl mindenkinek azért leírom,hogy a Hifi magazin 13.számában a 80.oldalon leírt vonalzós tesztet a 66mm-es és a 121 mm-est elvégeztem és a hangszedő tű tengelye párhuzamos volt a vonalzós sablonra rajzolt jelölésekkel !!! Mivel ott írva vagyon: hogy az elliptikus tűgeometria érzékeny a kar geometriai  beállításra ,mert a rosszúl beállított kar  harmonikus torzitást okoz meg egyebet is (kivétel a régi kúpos tű kiképzés, mert az nem érzékeny rá: az ott leírtak szereint)Manapság a drága tűk kiképzése is más(pl:shibata ) ,de azok sokkal drágábbak nem sima L.játszósoknak valók :ezek kerülnek 50-200ezer ft feletti árakba és többe.Egyébként a cikkbe is írják a 0-t ,de én már nem foglalkozom vele.Annak idején a kar helyzetét  pontosan  digitális tolómérővel állítottam be.

Kiss Béla lászló képe

Nem a követési szöghibát, a skating-hatást, az akusztikai visszahatást, a DC-szervó állandó rángatását, a karrezonanciákat, a hangszedő alul/felülillesztését, stb hallom meg egy lemezt hallgatva, hanem ezek együttes, a reprodukálandó hanganyagra kifejtett hatását észlelem. Nem csak én, hanem a Tapasztó II. Gyula bácsi is a lenti pincelakásból. (jól szól a cucc/nem szól jól a cucc).

Senki a világon nem vonja kétségbe a hozzáértésed Zsolti, ellenben szükséges volt két, konzekvens módon összekevert fogalmat tisztázni,, ami nem is  a te tolladból hangzott el - némi képzavarral élve. Pont.

rákos zsolt képe

ahimotu Ok! Most délelött  lementem a pincébe és megkerestem a Degrell László :Lemezjátszók és Hanglemezek könyvét, amelyben a 158. oldal tetején-középen íródik le az ominózus adat amely a Bang&Olufsen Beogram 4000-es Lineárkaros lemjátszójára vonatkozik, amelynek a kar hosszúsága 155mm és optimális beállításban a vízszintes követési szöghiba 0.04 foknál kisebb tehát valóban nem 0!!! ,de a 0.04 fok elég kicsi érték, ezt azért elismerhetd! A feldolgozó elektronika akkor még tranyós volt és fotócellával működött az érzékelés-vezérlés meg kb: 24 tranyóval. Gondolom mikróprocesszoros jelfeldolgozással-ccd érzékelő alkalmazással (mint manapság az egerekben van ) ezt az értéket még lehetne kisebbre venni.Biztos lenne olyan illető aki ezt meg is tudná valósítani-> épp van is itthon ilyen "drága" egerem egy microsoft-os 7 gombos és úgy tudom lineár motort meg már gyártanak ill. kapható valahol, de ez már mechanika/ programozás kérdése, nem konyhaasztali történet !Bár a késöbbiekben esetleg meg lehetne csinálni !!!Viszont hogy erre rávezettetek NGA-val közösen ,ezt külön köszönöm eddig ez nem jutott eszembe !Tehát a jövőbeli cél: a szuper(mikró proc.-vez-ü) Lineárkaros lemezjátszó megépítése !!! Arcal a vasút felé!!!

Üdv:Zsolt

Gondolom erről már Blog-ot illik írni,mert itt már több fénykép is keletkezne !

Elöljáróban,mivel elég sok cuccom van a pincémben :A kar hátsó megvezetését vagy írógép szánnal  lehetne kivitelezi vagy nyomtatóban lévő szán szerkezettel amiben elmozdulás érzékelő átlátszó műanyag szalag is van: ez pozicionálja a proc. felé hol is van a nyomtató fej? a szánon!Ami egyébként a digitális tolómérőkben is benne van.

A kar mozgatását vagy léptető motorral vagy sima áttételes, de mikróréses optócsatolóval érzékelt forgáselmozdulás érzékelővel lehet kivitelezni (ilyen van az egérben is )amim van is itthon:egy régi OLIVETTI nyomtatóban volt DC-s  motor egység.A lemeztányér forgatása nem gond,mivel még van 2db OTTO motorom (ami a Dániel elvtárs tányérját forgatná,mert az még megvan!)  ,arra lehet rátenni HALL elemet is(egyébként van benn 3 db) ami szinkronozhatja a másik rendszert a processzoron keresztűl ami meg lehet:Philips  80C51, ATMEL vagy MICRICHIP stb, de van olyan kivitel is amit BASIC utasítással lehet proramozni mert beépített Compiler-el rendelkezik->BASIC stamp 1-2 ,de az régebbi techn. már,mert manapság USB-n keresztűl progarmoznak mindent Ez a divat!És I2C buszos technikával,ezekről csak olvastam a Rádiótechnika hasábjain kb: 5 éve(a Madarász L. úr tollából jelent meg egy cikksorozat), de ide még a régi processzor technika is betehető lenne. Csak távvezérelni is kellene késöbb tudni mert a ccd -s szenzor felderítheti hol is vannak a számok végei a barázdán?az eleje vége meg adott ugyebár.kezdésnek átsöpörné a szenzor hol vannak ezek a szünetek? visszaáll a kezdésre (gól után)és elkezdené lejátszani a számokat : mint ahogy a cd játszó is teszi :ami beolvassásal kezd.Tehát sokféle építési verzió képzelhető el a meglévő elfekvő/nem használt eszközökkel:nyomtató,mikró Proc,távirányitó stb

Pick-Up-nek a régi ORTOFON disco-s pick-up el képzelem el(OMB-5) ,mert annak elég sokat bír a tűje amit már leteszteltem eygszer.Így ha el is  görbülne a kisérletek során, nem lenne érte kár!" U "alaku vagy négyszög aluprofil karnak meg kapható a barkács boltokban( a P-meg O-ban) a csapágyazása kezdésnek nagyon egyszerű lenne ,mivel csak billegnie kell: ezért átm 1 es furóval átfúrva és két oldalt rögzítve a tartóján ez egyszerűen kivitelezhető.Kezdésnek egyenlőre ennyit írok,remélem tudnám folytatni és meg is valósítani ,de programozni mindenképp kellene hozzá!Várpalotai mikróklubosok aszem válallnak is ilyet .Persze pénzért .

rákos zsolt képe

ahimotu utána érdeklődtem az ismerősömnél: lehet,kapok tőle segítséget az építéshez !

A Lineár kar Pick-Up elmozdulás vezérlésének 2 útja van:I :ha megengedhető a Pick-Up 1-1 mm es elmozdulása jobra-balra irányban akkor keletkezik szöghiba mert ugye elmozdul !ezt az elmozdulást felnagyítják egy karral és a kar végén un.:"Y" réssel optó kapu/fotócella segitségével Lineáris áramkörön keresztűl(analóg IC-s tech.-val)vezérlik a kar mozgató Dc motort(ami hídban van vezérelve ) vagy léptető motort alkalmaznak (HP nyomtatóból kitermelhető!),ha viszont  ez a vezérlés digitálisan feldolgozott üzemű:amihez  már AD-DA áramkörök kellenek,amik alkalmasint 8 bitesek lehetnek->és ebbe a feldolgozási folyamatban  már mikróProcit kell elhelyezni mindenképp.

II.:Ha viszont lézeres Pic Up-el(CD technika) történik az elmozdulás figyeltetése vagy az egérben lévő CCD szenzorral akkor(nincs követési szöghiba!) bonyolultabb és más problémák is felléphetnek:mivel itt már 3D-ben kell gondolkozni!! a lejátszandó Bakelit lemez hullámossága okán mivel: ha valami felület hullámos: akkor az optó érz.- nek fényt/képet továbbító lencse nem ad mindíg éles képet a felületről! tehát optika-tudomány  is a képbe kerűl!(ami karöltve van a ccd technológiával!),ebben az esetben,ami tovább bonyolítja a vezérlési problémákat ,mivel( 3D-os adatokat tartalmazó adat tömbökből- adathalmazokból ki kellene szüretni szoftveresen azokat az adatokat amire itt-ide a vezérlésnek szüksége van, magyarul a bejövő adathalmaz adatait butitani kéne ) ezeket a folyamatokat feldolgozni/lekezelni kell,  szoftveresen !!

Természetesen lehetne Un.:száloptikás technikát is bevetni CCD szenzorral/kamerával a száloptika másik végén!!, szerintem ez már űrtechnológia lenne, és túl feleslegesen elbonyolítaná a tervezett lemezjátszó rendszert:mivel mégis csak egy bakelit lemez lejátszása  a cél!!!!

P.S.:Nem biztos: de ez a téma, már egy egyetemi/főiskolai szakdolgozat témáját bőven súrolja!!!!

Zsolt

Egyébként szerintem mindenféle ráfordítást/technikát megér ha egy bakelit lemez szépen van lejátszva,legyen ez akár:száloptikai,CD-s ,CCD-s,mikroprocesszoros jelfeldolgozású stb technika.ráadásúl ezek a közelmult technikái a kukában végzik sokszor,miért ne lehetne ezeket a technikákat a bakelit lemez lejátszására felhasználni?Hiszen annyi örömet ad!!!

NGA képe

"Tehát a jövőbeli cél: a szuper(mikró proc.-vez-ü) Lineárkaros lemezjátszó megépítése !!! Arcal a vasút felé!!!"

 

Én nemrég vettem egy ilyet. Sharp RP117. Ez pont ezt tudja, és programozható is. Ezenkivól 2 hangkar van benne, azaz autoreverse

 

http://www.youtube.com/watch?v=_cKa3iSCVdQ&feature=related

rákos zsolt képe

ahimotu Nagyon örülök neki ! SHARP hümm...mintha lett volna neki alul felül lejátszós lemezjátszója is van arró prosim valahol, de úgy emlékszem ilyet csinált a MITSUBISHI is a falraakaszthatós kivitelben régebben .Pénzért mindent lehet kapni ,de az nem DIY tevékenység Azért megpróbálkozom(unk) mi is vele az ismerősömmel ugyanis ő is akart csinálni régeben egy ilyet, ami

nemrég derült ki : viszont segítenek a(főiskolán) programozásban csak biztosan nem most fog elkészülni,de azért csinálgatom,sajnos családi okok miatt  nem tudtam folytatni a blogot,de ami késik nem múlik!

Tudod: az alkotás öröme is sokat ér!

Zsolt

NGA képe

Igen, ez pont olyan Sharp lemezjátszó, ami alul, felül is lejátszik. Valamint az általad emlitett Mitsubishi LT-5V falraakasztósa is meg van nekem.

http://www.retronom.hu/node/17716

 

Azonban fogadj el egy tanácsot tőlem. Erősen fogalomzavarban vagy. Ez itt nem egy diy forum, ez itt egy retro forum, ahol az az érték, ha valami eredeti állapotában van, nem pedig a házilag barkácsolt termékek bemutatója. Ide én is azért raktam fel régebben dolgokat, mert az eredeti állapot bemutatása a régi dolgoknál fontos. Amit te csinálsz, az nem idevaló. Ez egy audio die oldalon tökéletes, ide az eredeti állapotú dolgaidat töltsd fel.

 

Kis segitség:

 

http://forum.audiodiy.hu/

http://diyaudio.hu/

http://audiodiyers.hu/viewforum.php?f=33

 

És igy tovább.

 

Én ezért sem járok ide, mert ne haragudj, de a retrot szeretem, de ezt a házibarkácsolást nem.

rákos zsolt képe

ahimotu köszi a tanácsot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valami ilyesmire számítottam.

De azért tájékoztatásúl leírom hogy 1 évig nem írtam ide semmit sem !!!! nem is használtam az oldalt...

Késöbb arra gondoltam, mivel sok lomtalanított-kapott dologgal találkoztam és elkezdtem velük foglalkozni ,hogy ezek a régi berendezések másokat még érdekelhetnek,de nem gondoltam, hogy ennyire komolyan veszik itt a dolgokat... Főleg cenz -el, tudod a cenzné férje!!!!Az egyetem fura ura story jut erről rögtön az eszembe .Viszont arra megkérnélek( én már nem fogom olvasni),  írj le moderálási alapszabályokat :hogy mindenki olvassa és tudja mihez tartsa magát a jövőben ezen az oldalon stb

Ha hiszed, ha nem a DIY oldalak olvasásával töltöttem ezt az említett  1 évet

Ott is volt hasonló "kalandja" egy egyetemistának: jól ledorgálták-> mindent kitörölt maga után és elhagyta a színteret, tovább nem folytatom, felesleges. Mint írtam :súlyos családi probléma van itthon apámmal, a kezelhetetlen betegsége sajnos eldurvult.

Zsolt