AKAI X-1800SD (felújítás)


PICT1389kis.jpg

Egy kiváló - és érdekes - készülék a '70-es évek közepéről.

Különlegessége egyrészt a "Cross-Field" felvételi eljárás , ami egy harmadik -ún. előmágnesező"  fej használatát jelenti a szalag hátoldala felől. Így a nagyfrekvenciás (50-100KHz körüli) előmágnesező áram nem a felvevő fejre van vezetve , és nem csökkenti a magasfrekis átvitelt , illetve nem okoz akkora intermodulációs torzítást , valamint kevesebb lesz az alapzaj is. Természetesen a harmadik fej pozíciója meglehetősen kritikus , pár tized milliméterrel lehet a felvevőfej rése előtt , és a dőlésszöge sem mindegy.

 

A másik különlegesség a 8 sávos ún. Cartridge rendszerű lejátszó . Ez egy a képen látható kazetta , amely normál "orsós" szélességű szalagot tartalmaz , és 9,53 cm/sec sebességgel forog. A szélesebb szalag és a nagyobb sebesség miatt lényegesen jobb a Compact Casette rendszernél. Érdekes módon Európában nem igazán terjedt el , de Amerikában is inkább műsoros kazetták formájában használták , bár ez a készülék is tud felvenni Cartridge-re is, illetve transzferálni oda-vissza.

 

Részben germánium tranzisztoros felépítése ellenére tényleg nagyon csekély alapzaja van

A közel 40 éves kor nem nyilvánul meg sem nyávogásban , sem magas hang vesztésben - igaz a fejek meglehetősen jó állapotban vannak , nem sokat lehetett használva a készülék.

 

110(120) illetve 220(230) V-os feszültséggel valamint 60 illetve 50 Hz-es frekvencián (asszinkron motor hajtja !) is működik !

 

Élmény volt a felújítása .

Az egyik végfoka volt elszállva , sajnos a 2SB tipusú germánium végtranzisztort csak az AD162 -es Magyar megfelelővel tudtam helyettesíteni , de teljesen egyformán szól így is.

 

Azóta a gyűjteményemben foglal helyet - SZUPER !!!!!

( Hiába az AKAI 40 év után is AKAI )   :)

 

A fejszán a harmadik fejjel

 

A cartridge

 

Meztelenül

 

 

A kazettás egység

 

 

 

 

 

 

Kiss Béla lászló képe

Gratulálok, nagyon szép gép, igazi csemege.

Nemsoká én is töltök fel tömegesen anyagokat az új cuccaimról, mostanában semmire sincs időm.

Ha eladóvá válik a gép, szólj kérlek.

veroka képe

Volt egy ugyanilyen Akai eladó a pcbonto.hu oldalon, jó sokáig hirdették mérgdrágán és még legutóbb is látható volt a boltban. (lehet hogy ez ugyanaz a gép?) Mondjuk sarlatánok az igazi átverős fajtából, én nem vennék tőlük semmit - de ha igazán érdekel, meg lehet próbálni.

 

Maga a gép egyébként tényleg szép. Nekem volt szerencsém 8track cartridge rendszerhez. Adtak ki ilyen kazettára felvevő decket is (nálam egy Yamaha volt), de a hangminősége elmaradt a normál compact kazettától, igen magas volt az áthallás a csatornák között is és a trackek között is (gondolom a fejmozgatás miatt). Ezért leginkább műsoros kazettákat használtak, többnyire autóban. Az otthoni hifire pedig megmaradt a reel-to-reel, azaz az orsós 4 vagy 2 sávos technika.

 

Láttam én ia Mogyo...  -n. Írtam nekik mailt , hogy féláron megveszem - nem válaszoltak. Erre megvettem e-bay-en kb. 1/5 áron.

Igaz egy kicsit bíbelődni kellett vele , de ez a dolog szépsége , hogy közben megismeri az ember a készüléket.

No meg szerencsém volt a szállítással , egy ismerősöm ismerőse elhozta

Amcsiból :)

 

Valóban , a cartridge rendszernek csak az elvi mutatói jobbak a kazettánál, a gyakorlatban a fej pozicionálás lehet kissé bizonytalan.

 

Van egyébként egy fa fedele is , de az nagyon repedezett , újra kellene furnérozni , de az már asztalos munka , ahhoz pedig nem értek.

Így tehát időnként letörlöm róla a port :)

Nekem is tetszik ez az Akai (is) és nem csak azért mert nekem is van (2) Akai orsós magnóm

 

Abban is egyetértek, hogy az Akai 40 év után is Akai.

Annál is inkább mivel amikor az enyémet (nemrég) megvettem, akkor még eredeti nyomógörgő és az eredeti meghajtószíj volt rajta. És ennek ellenére jól működött. A görgő helyébe tartalék görgő beszerzése még csak, csak. Ámde a szíj, amit még keresek az D120x1,6x7mm

és még az Akai szervíz sem bíztatott semmivel :(

 

üdv.: oldtimer

Az Akai nekem is nagyon tetszik. Van is egy GX620-om, már lassan 30 éve. Most viszont építeni szeretnék egy magnót. Az alapja egy SHR 104 BRG telefonrögzítő magnó lenne... Kicsit széttolnám az orsózótárcsákat, mert 40 cm-es orsókat szeretnék használni. Ez egyben szobadísz is lenne...

Ha valaki tud, akkor segítsen, minden információ érdekelne az SHR 104-es magnóval kapcsolatbn, tehát, kapcsolási rajz, bemérési utasítás, működési leírás, alkatrészbeszerzési lehetőségek, egyszóval minden. Vagy egy név, aki ebben segíteni tudna.

 

Talán nem jó helyre írtam, de még nem ismerem ezt a fórumot, elnézést kérek...

 

Üdvözlettel: katt

AKAI


Akai
1970-1979
Akai Cuccok....
Akkor és Most
AKAI GXC-60D
1970-1979
AKAI HX-2
1980-1989
AKAI kazetta
1980-1989
Akai SR-HA301
Ismeretlen évjárat
AKAI torony
Találat: 3
AKAI torony
1980-1989