Építőtábori visszatekintő


KISZ.jpg

Az idén lesz 40 esztendeje, hogy néhány osztálytársammal rászántuk magunkat és jelentkeztünk  KISZ szervezésében az Önkéntes Építőtáborba. Akkor egy kicsit ajánlották is.

 

 

Enesén volt a táborunk, sajnos nyári fürdőhelytől és lányoktól elég messze. Mi is részt vettünk a Hanság lecsapolásában, magyarán árkot ástunk pocsolyában napokon keresztül.  Végülis munkára nevelődtünk, ami önmagában  az életre való felkészülést is szolgálta.

Hanságban

Azt azért utólag még nem sikerült egyértelműen elkönyvelni, hogy mennyire volt hasznos a mi és annak a  sok ezer fiatalnak a beavatkozása. Mennyire szolgáltuk a nagy fejlődést és mennyire avatkoztunk bele a természet kialakult egyensúlyába?

1972 nyarán az Ifjúsági Magazin  nyári számában külön részletes méltató cikk jelent meg az építőtáborozás tizenötödik évfordulójára, Dicséri őket a táj címmel. Pár sort érdemes is felidézni belőle:

Építőbár a Magazinban

A cikkből megtudhatjuk, hogy a Hanság lecsapolásának ötlete Tóth József korabeli DISZ és KISZ aktivistától származott , aki  ennek a KISZ 57-es konferenciáján hangot is adott. Az ötlet tetszett Komócsin Zoltán elvtársnak, így a táborok hamar beindultak.  A táborok aztán országos hírnévre tettek szert és 57-től több, mint húszezer fiatal is szerzett életre szóló élményeket... A hansági nyári építőtábort meglátogatta akkoriban Kádár János, Pullai Árpád, Fock Jenő és számos más politikus is.

A tizenötéves építőtábori munkát akkor eredményesnek könyvelték el:

"Sokat változott a táj arculata. Erdősávok, nyárfaligetek, szétfutó csatornák jelzik tizenöt dolgos esztendő munkáját. Ahol korábban csak a jágerkender, a rekettye uralkodott a vidéken, meghonosították az édesfüveket, ahol pedíg korábban kaszáló volt, ma dúsan zöldell a gabona, karcsú jegenyék nyárfák nyújtóznak a magasba. Tizenöt év után a Hanság megadta magát visszaszorult a vadvíz, eltűntek az értéktelen növények, az ember ma már végérvényesen megvetette itt a lábát. Amit a fiatalok tettek maradandó érték.

DICSÉRI ŐKET A TÁJ! '"

Vajon negyven év elteltével is ez a végkövetkeztetés? Tényleg minket dícsér a táj, vagy azokat , akik azt békénhagyják?

Jó húsz esztendeje már a Hanság is része a Fertőddel kialakított nemzeti parknak, ahol a természet védelme elsődleges feladat.

2001-ben megkezdődött a Hanság egy részének rahabilitálása a Nyírka-Hany újraárasztásával. Vajon együtt tudunk-e úgy élni a természettel, hogy káros beavatkozásaink ne legyenek visszafordíthatalanok?

A felgyorsult időnk sokmindenre megadja a választ.

 

mert egy generáció fiatalságáról szól....

Én is abban a korban voltam fiatal, és dátum szerint kevéssel elötte voltak hasonló élményeink.

1959 - 1963 -ig koptattam Újpesten a Könyves padjait, és az első két évben jónéhány órát, esetenként hét-végi napot "társadalmi munkán" töltöttünk.  

Ami hirtelenjében beugrik:  több alkalommal rendeztük a terepet a megszüntetett "Újpesti öreg Temető" helyén,  (ma a 10 emeletes lakóházak vannak a helyén),  vagy az Árpád út - Rózsa utca kereszteződésben szintén tereprendezés volt a feladat ( ma az Újpesti Uszoda áll a helyén.....na erről lehetne elmélkedni, miért alakult igy a sorsa, ebben a szép, új világban....) 

Nagyon sok délutánt töltöttünk a Petőfi-híd budai hídfőjénél lévő elhanyagolt, mocsaras terület "rendezésében" is. (ma park, és lakóházak állnak a helyén) 

Emlékezetesek voltak még azok a hétvégék, amikor a váci DCM építkezésében vettünk részt......életemben akkor "utaztam " előszőr teherautón....és "tanultam meg" a talicskázás fortélyait.....

Később nyári szünetekben osztálytársaim nagyrésze lelkesen ment valamilyen vidéki TSz meghívására néhány hétre "mezőgazdasági táborba".   Micsoda "kalandokat" hallgattunk szeptemberben, iskolakezdéskor, mi, akik valamilyen ok miatt lemaradtunk ezekről a táborokról....

 

Utólag sokmindent lehet másként is látni, esetleg bánni.....

Különösen akkor, ha a napi politika érdekében a közgondolkodás formálói még "segítenek" is ebben......

A ma kudarcait, szélsőséges, és nem kívánatos jelenségeit "megmagyarázni" a múlttal, ez napi gyakorlat lett.  Csak nem ez az út vezet előlre....

Persze, a természet védelme fontos, de akkor a működő, sőt jól működő mezőgazdaságnak szüksége volt termőföldre......

Ma mi működik ?

Mai fiatalok, amikor feleszmélnek, mit fognak kérdezni ? ?