1982 - Rubik kocka VB


ELŐSZÖR A TÖRTÉNELEMBEN: A VILÁG LEGJOBB BŰVÖSKOCKA-BŐVÉSZEI BUDA­PESTEN! KI FORGATJA LEGJOBBAN RUBIK ÚR HI-HE-TET-LE-NÜL NÉPSZERŰ TALÁL­MÁNYÁT? ARANY KOCKÁT AJÁNLOTT FÖL A KONZUMEX ÉS A POLITOYS A GYŐZ­TESNEK !!! (Ugyanott elsőrangú bűvös kígyó, bűvös torony, bűvös dominó és más fantasztiku­san lebilincselő játékok! Vigyázat, hamisítják! Keresse az eredetit!)

Valahogy így hirdették volna a tízes években az elsó Rubik-kocka világbajnokságot. Amin ma már mosolyogni lehet, elszoktunk azóta a puffo­gó frázisoktól. A győztesnek járó kocka sem arany, csak aranyozott. Végtére is ez csak játék.

Ámbár ami azt illeti, játéknak mégiscsak hihe­tetlen. Világhírűvé tette egyik honfitársunkat, Magyarország hírét-nevét az egész világon öreg­bíti, és mindemellett pénzt hoz. Ráadásul a játék révén a világ legtávolabbi részein élő embereket hozza közel egymáshoz. Most, az első világbaj­nokság alkalmából fizikailag is. Tizenkilenc nem­zet képviselője jött el Budapestre, hogy megküzd­jön az elsó helyért.


A budapesti Vigadó elegáns koncerttermében körülbelül százötven újságíró és fél tucat tévé­társaság kamerája előtt került sor a nem min­dennapi versenyre. A játék és feltalálója, Rubik Ernő (ezúttal egyben zsürielnök) számára ünnep volt ez a nap. A nézők igazi versenyhez méltóan izgulták végig a fiatalemberek kockával való küzdelmét.


Sok nehezen megmagyarázható tulajdonsága van a Rubik-kockának. Ezek egyike, hogy leg­ügyesebben a húsz év alattiak forgatják. Ami a tizenhat éves győztesnek, a vietnami származású amerikai Minh Thainak sikerült, tudniillik 22,95 másodperc alatt rendezni a kockát — az legtöb­bünk számára már a csodák világába tartozik. Igaz, a második helyezett Guus Razoux-Shultz mindössze másfél másodperccel maradt el tőle. honfitársunk, a harmadik helyezett Lábas Zoltán pedig csak tizenhét századmásodperccel a holland vetélytárs mögött.


A verseny után riporterek hada fogta körül a leggyorsabb forgatókat. Elsőként Lábas Zoltánt kérdeztük meg:
- Elégedett a harmadik hellyel?
- Persze, hogy elégedett vagyok. Bár vártam is. Tegnap az Esti Hírlap tudósítójának mond­tam. hogy erre számítok.
- Folytatja a versenyzést?
- Nem tudom. Láttam a kollégáknál érdekes megoldásokat, ezeket otthon ki kell majd ele­meznem. De azt hiszem, nem vagyok elég gyors. Sokkal Jobb idők lesznek az enyémnél.
A győztes amerikai versenyző. bár szívesen vá­laszol, a riporterek gyűrűjében. a számtalan kat­togó fényképezőgép előtt — zavarában, az öröm miatt? - meglehetősen rövid.
- Fáradt?
- Testileg is, lelkileg Is.
- Hallott a kocka előtt Magyarországról?
- Nem.
- Mit gondol, mennyi a legkevesebb idő. amely alatt a kocka rendezhető?
- Nem tudom. Nekem már sikerült saját koc­kával húsz másodperc alatt Is. Szóval húsz má­sodperc alatt lehet.
Már viszik is a külföldi kollégák, hogy Rubik Ernővel együtt készítsenek róla felvételt. A töb­biek szedelőzködnek. Ez a világbajnokság véget. ért. De a Rubik-kocka — a Konzumex vezér­igazgatója szerint — örökké létezni fog. Miért ne hinnénk neki?

Nők Lapja 1982 Bencsik Gábor—Szebeni András riportja

ÁDY képe

Ujra nálunk! Rubik Kocka VB

Budapesti Kongresszusi Központban otóber 5- től 7- ig.

A Rubik Kocka Világbajnokságra jegyek elővételben a 372 54 29-es telefonon lehet rendelni. Személyesen szerdán és pénteken, 16-tól 18.30-ig válthatnak belépőt az érdeklődők a Budapesti Kongresszusi Központban. Jegyár: 700 forint, a versenynapokra 1200 forint.

ÁDY képe

Négy aranyérmet szereztek, valamint két világcsúcsot állítottak fel a magyar versenyzők a budapesti Rubik Kocka-világbajnokság első szakaszában.
A torna előtt nagy esélyesnek kikiáltott, mindössze 14 éves Kuti Mátyás a Multiple vakon kirakásban lett első új világcsúccsal, ami azt jelenti, hogy 15 kockát memorizált, majd vakon kirakta egymást követően.
A magyar kockás a 4x4x4-es vakon kirakásban is első helyet szerzett. Rajta kívül Örkényi István a Rubik’s Magicban, míg Horváth Máté a Rubik’s Master Magicban nyert világbajnoki címet.