Szomorú vasárnap


Tegnap láttam a TV-ben a Szomorú vasárnap c. 1999-es filmet. A "főszereplő" az azonos című Seress Rezső sanzon. Szerintem ezt dalt mindenki ismeri még a fiatalok közül is. Póka Angéla a Megasztárban fergetegesen adta elő. De rájöttem ennél többet én se tudok a dalról. Csak ismerem. Pedig...

Igaz a film fiktív történet, ám végig azt sugalta, hogy ennek a dalnak külön története van. És a megdöbbenés akkor ért, amikor a neten rákerestem. Pillanatok alatt elszégyeltem magam. Nem tudok semmit arról a magyar dalról, amit vagy 100 nyelvre lefordítottak és egy tonna feldolgozása van. Az előadó között szerepel Pjotr Leschenko, Billie Holiday, Ray Charles, Elvis Costello, Björk, Sarah McLachlan, Louis Armstrong... és még sorolhatnám. A világon ez a legismertebb magyar könnyűzenei mű. Nem Máté Péter Elmegyek című száma - mert én erre tippeltem volna -, hanem a Szomorú vasárnap 1933-ból!

De ki is az a Seress Rezső?
Ajánlom figyelmetekbe szineszkonyvtar.hu-n található cikket. Az élete és a dal története olyan, mint egy regény. Amikor olvastam nem hittem a szememnek. Ritkán olvasok az interneten több oldal szöveget... de ezt végig olvastam... és tiszteletként megemelem a ... az egerem előtte. Olvassátok el a cikket! És akinek ezzel kapcsolatba van véleménye szívesen várom.

admin képe

lesz egy megemlékezés Seressről 8 körül az M1-en