Gx-es Akai


Forrás: 
Saját fotó
Gx-es Akai
Gyarapodtunk....
Kékedi Levente képe

Gratulálok a gyűjteményhez! Ez az Akai GX-4000D magnó ha mechanikailag teljesen rendben van, nagyon jó kis gép. Nekem is van egy hibátlan állapotú, hozzá jó minőségű Akai szalagokkal. A lényeg, hogy nem kell napi szinten használni, akkor sokáig fogja még bírni. :)

veroka képe

Vitatkoznék. A GX4000 egy elég gyenge konstrukció. Akár rendben van mechanikailag, akár nincs. Persze jobb mint a korabeli Tesla vagy Unitra, netán Kashtan magnók, az akkoriban elérhető legjobb volt. Ám az Akainak is vannak sokkal jobb magnói, nem beszélve mondjuk a Teacról, Tascamról vagy a Revoxokról. Ez az Akai legalacsonyabb kategóriájú magnója, a belépőszint, legyünk tisztában a képességeivel.

 

Kékedi Levente képe

Persze, hogy ez volt az Akai legalapabb, és legolcsóbb magnója a 4000DS MK2-vel. Valóban vannak bajai még hibátlanul is, pl. az áthallás elég magas, hajlamos a nyávogásra és valószínűleg a komolyabb Akai GX-ek hangja is jobb, de az akkori szocialista magnók közül valóban kiemelkedő volt a maga kategóriájában. Amit fentebb írtam, abban egy percig sem képzeltem, hogy ennél egy fokkal is többet tudhatna. Meg aztán ott vannak még pl. a komoly Nagra stúdiómagnók, hol van ez azokhoz képest, sehol. :)

veroka képe

A studiómagnók nem ez a kategória, a Nagra nem itt focizik. Az áthallást a GX fejek okozzák, ugyanis nehezen árnyékolhatók. Ki tudod küszöbölni, ha csak a szalag egyik oldalára veszel fel. A nyávogást már nem tudod, ez sajnos konstrukciós hiba.

A GX4000-nek valójában csak eszmei értéke van, mint emlék, mint gyűjtői darab. Ami pedig pont abból ered, hogy akkoriban nem volt más. De ettől még nem lesz egy jó magnó, és nem vigasz az sem, hogy az akkori szocialista magnók rosszabbak voltak.

Kékedi Levente képe

Ezek tények, és nem lehet mit tenni, jobbra sajnos meg nem futja ilyen életszínvonal mellett. Én már ennek is örülök, hogy egyáltalán megtudtam venni kicsiny zsebpénzemből. :(

dollerakos képe

Szia Levi!

 

Nekünk is volt annak idején ilyenünk és sok örömünk is volt benne, a vége felé pedig volt vele sok vesződés is. Összehasonlíthatatlanul jobb hangja volt mint bármelyik akkori Tesla vagy Unitra, stb. magnónak. Egy a titka, hogy ez a magnó jó állapotban maradjon: nem szabad sokat egy huzamban használni, mert ha egyszer megsülnek a kuplungtárcsák filc-ragasztásai, akkor menthetetlen. Ezt onnan lehet tudni, hogy ha a készülék teteje erősen melegszik, akkor a kuplunk-filcek épp sülni készülnek vagy már meg is sültek. Mi annak idején mindent megtettünk, hogy megsüssük: több 100 szalagot végigfelvételeztünk és természetesen hallgattuk is. Sajnos, sehogyan sem tudtuk megjavítani, megjavíttatni sem, nem volt sem hozzávaló filc, sem pedig hozzávaló hőálló ragasztó. Nem beszélve az ilyen-olyan csapágy-kopásokról és egyéb dolgokról, amelyekről a Hifi Magazin részletesen írt is annak idején; valamelyik számban le is írták, hogyan próbálkoztak a mechanikai konstrukció feljavításával: 3 példányt kerítettek, de azokból csak kettőt tudtak megvarázsolni, a harmadik nem hagyta magát... Továbbá, ha jól tudom, a mechanikai konstrukció 1959-ből való.

Kékedi Levente képe

Szia Ákos!

 

Igen, igyekszem magam is kímélni, és remélem még évekig fog a kezem alatt hibátlanul működni. :)

Gyarapodott a gyüjtemény....

Érdekes "Torony" ez. A nagykérdés, hogy melyik van használatban?

Netán felváltva?

 

Egyik kellemes élményem, egy Akai HX-2. Ugyan nem GX fejes (volt), de elégedett voltam vele. Jobbára B.A.S.F. Chromedioxid II. kazettákkal használtam, de volt másfajta kazetta is.

Kétségtelenül kényelmesebb volt használni, mint egy orsós magnót, bár a hangminőség tekintetében alkut kellett kötni. (aztán jött a V.H.S. Hi-Fi)

 

Érdekes ez a vita, a GX fejről! Megvallom, bennem pl. a GX210 működése miatt vannak kérdőjelek. A lejátszási irányváltáskor a fej "liftezése". Jó, persze egy fejet lehet spórolni, de a mechanika, mint tudjuk nem "örökéletű", pontosabban: Kopik.

 

Áthallás?

Van olyan tapasztalat, hogy egyik 3 motoros Akai magnónál zavaróan nagy áthallás volt, (a megvétel után derült ki). Teljesen tanácstalan volt a tulaj! Már-már a fejcserén gondolkodott. Mindaddig míg meg nem nézte a nyomógörgőt! A szalag már "barázdát" vágott magának bele.

A felülete minden volt csak nem körkörös (és hengeres). Még jó, hogy sikerült szerezni (venni) másik görgőt, ami bár utángyártott volt, de!

Milyen érdekes! Eltűnt az áthallás!!! A két zeneszám közötti szünetben, valami halk "susmutolás" hallatszott ki a szalagzajból, ha közel hajolt a hangszóróhoz valaki.

 

Szóval azért nem szükséges pálcát törni és temetni a GX fejeket.

 

--

Kalmopirin

 

(( még jó, hogy ez nem egy szakamai fórum ))

 

2020, október 6, volt e tapasztalat leírásának dátuma és azóta én is belefutottam egy-két olyan helyzetbe, amikor (1) nyomógörgő tisztítással eltűnt az áthallás szinte nyomtalanul. (2) A görgő felszabályozása megoldotta a problémát. (3) Más GX-es magnóval készült felvétel esetében volt áthallás ami észreveghető mértékű.

 

 

oldtimer képe

Re: Áthallás (Kalmopirin)

 

E héten sokat hallgattam egy AGFA PEM368 magnószalagot, amire még vagy 10 éve The Shadows válogatást készítettem. Nemrég is ez szólt.

Két különlegessége is van e szalagnak:

1. Bár 10 éves a felvétel, mégis a felvétel szintje hibátlanul megmaradt. Kissé csodálkoztam is, hogy: „Hogyan vettem fel anno rá?” Ugyanis a műszer be-be jár a pirosba. Igaz, nem vészes mert csak "beleng" tehát nem marad benn tartósan, így nem is torz a hang.

2. Olvasva az áthallás problémát, megpróbáltam meghallani! És bár mindkét oldala végig van véve a szalagnak de sehol sem hallani áthallást.

Főképp a 2 zeneszám közti szünetben füleltem. Ez kb. 3-5 mp hosszú.

Pedig elég jó hangerőn szól. Igaz, nem szeretem ha a szobában berezegnek tárgyak, vagy az ablak, de elég hangosan szól.

És nem tapasztaltam az áthallást, amivel „ijesztgenek” mások :-)

 

üdv.: oldtimer

Akai


Akai
1970-1979
Akai Cuccok....
Akkor és Most
AKAI GXC-60D
1970-1979
AKAI HX-2
1980-1989
AKAI kazetta
1980-1989
Akai SR-HA301
Ismeretlen évjárat
AKAI torony
Találat: 3
AKAI torony
1980-1989