Orion HS 20 - kétutas változat


Forrás: 
Saját
Orion HS 20 - kétutas változat

A mély hangszórók PD 207/S, a magas hangszórók Isophon KK8/10 típusúak.

 

Összevonva közlöm az összes lehetséges gyári hangváltó-rajzokat is a HS 10-esre, HS 20-asra és HS 40-esre vonatkozóan, mivel ezek egy család; mindhárom típusban ugyanazt a két fajta váltót alkalmazták. Az egyszerűbb kivitelűt egy alu-lapra szerelték (egy tekercs, egy elkó), a későbbit pedig egy NYÁK-lapra - ez utóbbi már valamelyest jobb volt, jobban védte a magas hangszórót, de még mindig nem eléggé; sok magas hangszóró ment már tönkre ezekben a dobozokban a nem megfelelő gyári hangváltó miatt, valamint az unipoláris MM-elkók nem hagnváltóba valók, de a gyárilag mégis alkalmazták... A módosított hangváltóval lényegesen jobb, természetesebb hangot produkálnak a dobozok, ezeket a változatokat évek alatt kísérleteztem ki, főleg fülre. Bátran állíthatom, hogy a dobozok ezekkel a hangváltó-változatokkal megtáltosodtak, sokan meg is csinálták és elégedettek voltak. (A hangváltó rajz a legutolsó linkelt kép.)

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4423.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4424.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4425.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4426.JPG

 

Kékedi Levente képe

Már kíváncsian várom, hogy fognak szólni. :)

Elsimerésem a kísérletező kedvnek és a ráfordításnak,ezzel csak az a baj hogy ki fog egy ilyen kifutott típust vadászni azért hogy megvegye és aztán moddolgatni kezdje?Ezen kívül nincs is más bökkenő...

Sokkal érdekesebb lenne egy manapság szériában kapható,mindenki által vásárolható,hozzáférhető hangszóró-kombinációról és variációról ill. kész hangfal moddolásáról szóló leírás.Ez így (orion) ha nem is haszontalan,inkább felesleges. retropotlo

dollerakos képe

Az elismerést köszi, de az utolsó mondatoddal az a bökkenő, hogy amikor nekem a Vaterán és az Expresszen volt MOD-olt HS 20-asom, 40-esem, általában hamar elkapkodták :--))

 

A HS 40-es, 20-as és 10-es jól tuningolható, hálás darabok - ezek egy termékcsalád. Aki ismeri ezeket és kicsit foglalkozott velük, az tudja.

Bökkenő:arra gondoltam hogy elég ritkán bukkannak fel ezek a dobozok,szóval nagyon kevesen foglalkoznak ezen dobozok molyolásával.(bocsánat modolással)

Jól ismerem a típusokat,mivel mindegyik volt a birtokomban anno,sok jót azonban nem tudok róluk megemlíteni.

Az adás-vétel meg egy másik dolog: amíg van lószar addíg veréb is akad.

Így van ez ezekkel is.

retropotlo

dollerakos képe

Az igaz, hogy ritkák, de az egyáltalán nem baj :--)) Eredeti állapotukban nem is igazán meggyőzőek, de módosítva annál inkább, ezt tudom a visszajelzésekből is. (Azért a későbbi gyári HS 40-es már nem is annyira rossz.) Nyilván nem álltál neki velük variálni, azért ez a véleményed róluk..

Különben van bőven elég olyan készítendő hangdoboz-leírás, amelyekről sok helyen lehet olvasni a neten, ez azonban egy retro-oldal, ezért tettem fel ezt a MOD-ot ide. Legutóbb a MOD-olt HS 40-esről egy olyasvalaki, akinek volt pl. Audio Note J-doboza, azt mondta, hogy szerinte az a HS 40-es a J-doboz hangjával vetekszik, sőt, bizonyos vonatozásban még talán jobb is, a közptartományt illetően.

 

Másrészről pedig mindig van jobb és még jobb és rosszabb és még rosszabb.....

Régen MÉG nem érte meg módosítgatni,most meg MÁR nem éri meg módosítani őket.Ezzel részemről rövidre zártam a kérdést.

retropotlo

dollerakos képe

Ez a Te véleményed és akkor: úgy legyen, áááámeeeen! :--))))

Mindig voltak, s vannak helyi "istenek" egy-egy fórumban, vagy website-on, akik "megmondják a frankót". Aztán próbáljon meg valaki ellene mondani......

 

--

Kalmopirin

 

(örök aktualitása van)

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion hs 500
1980-1989
20


Dual CD 20
1980-1989
Ikarus 620
Találat: 3
KG 200
1990
Lada 1200
Találat: 3