Magnót megbízható forrásból - Honnét?


Ha valaki megnéz néhány népszerű hírdetési oldalt, akkor az a kép fogadja, hogy igen sokan eladásra kínálnak különféle magnetofonokat.

És a felületes szemlélő még 'Retró láz'-ról is beszélhet, jóllehet csupán az a helyzet a legtöbb esetben, hogy az emberek szeretnének megszabadulni /némelyikük igen jó pénzért/ a padláson, pincében, és leginkább „a fellelt állapotban” látható készülékektől.

 

.... Ahogyan ezt a kép is jól ábrázolja!

Ezek épp mindennek mondhatók, de jónak nem.

 

Sajnos, legtöbb esetben a leírás kimerül abban, hogy: „Még működőképes, bár egy kis rendbetétel ráfér (szíjcsere, stb)” Aztán az már legyen a vevő problémája, hogy ilyen méretű gumiszíj már nem kapható és esetleg a nyomógörgőt is megette a... szóval elmállott a padláson, vagy kiszáradt.

Ez az egyik nehézség!

Viszont a másik meg az, hogy milyen típusokat lehet legfőképp beszerezni?

Unitra, TESLA, Akai 4000-esek, Kasthan.

De mit tegyen, aki mondjuk igényesebb magnót szeretne vásárolni? Ez a „nagy kérdés”!

 

Most nem számít az a ritka eset, hogy valaki 20-30 évvel ezelőtt beszerezte magának külföldről.

Mivel, amint azt a Youtube-ra feltöltött videókból is láthatjuk, a 'Fiatalság' egy része is érdeklődik az orsós magnók iránt! Ők pedig nem vehették meg régen, mert akkor esetleg még a pólyában rugdóztak

 

Igaz, van a hírdetési oldalakon is időnként egy-egy 6 fejes, oda-vissza játszó, vagy GX fejes komolyabb készülék, és mondjuk nagyorsós is. Aztán ott van az ebay is a maga egészen más „ÁR/Érték arányaival” ami főleg a külföldiek pénztárcájához van igazítva!!

 

Egy magnós barátom ráunt, hogy az idehaza vett magnót mindíg javítani kell az átvételt követően és eladott mindent!

Most azt mondja: Ha valamikor veszek, akkor csak olyat amely hibátlan!

 

Igen, és a nagy kérdés az:  Magnót megbízható forrásból - Honnét?

 

Merthogy van, aki megégette magát és vett több készüléket is "egyvalakitől" aki sok esetben olyan magnókat árul, amelyek nem is olcsók, de olyanok mint egy mesterien kifényezett lakkcipő, amelynek hatalmas lyuk tátong a talpán, de az alkalmilag kartonnal be van fedve és lefestve, hogy jónak látszon. Aztán a viselés közben a legelső esőben szétázik az egész, és a tulaj javítgathaja napestig.

Ez sem járható út!

Ugyan van pár viszonteladó,  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében  is /Balkány/ akit nem igazán ajánlanék másoknak. Vagy van Pécsen, is vagy Szegeden, de ezek, vagy akár mások is csak úgy jók, ha kellő jó tapasztalat után valaki tudja ajánlani őket.

 

Ebben lehet segítség sokaknak ez a fórum. A tapasztalatok megosztásával.

 

Csak tessék, Uraim! Tegyék meg, hozzászólásaikat  

Jó, akkor megnyitom én a sort...

 

2013 első harmadában megismertem egy megbízható eladót, itt Budapesten. A vaterán és máshol is hírdetett, ahogy most is van 1-1 eladó magnója, úgy tavaly is volt egy gyűjtői állapotú Akai GX, 6 fejes, 3 motoros, oda-vissza játszó.

Így az első szinte új állapotú és kifogástalanul működő GX260D-t tőle vettem, méghozzá olyan árban ami igen korrekt. Hiszen egy ilyen készülékért nem sok 75 ezer.

Emellett, mivel autóm nincs így a szállítás is benne volt az árban.

 

Ha valaki megkeres magánban, akkor további részleteket is megtudhat. Merem bárkinek ajánlani.

 

üdv.: oldtimer

koleszterin7 képe

koleszterin69

Azt tudom tanácsolni de gondolom te magad is így tettél már rég.Jól mentsd el a telefon számát mert sajna nem sok hasonló emberrel hozza össze a sors a magamfajta halandó embert.De lehet hogy én botlok csak mindig a negatív élményekbe?

"lehet hogy én botlok csak mindig a negatív élményekbe?"

 

Sajnos van belőlük rengeteg!

És szinte bárhol "bevásárolhat" az ember.

 

Ezeken túl azt sem szabad elfelejteni, hogy az a helyzet is előadódhat, hogy mondjuk valaki szert tesz egy gyűjtőtől nem kis pénzért egy olyan magnóra ami még "gyári csomagolású" aztán eltelik egy év és elromlik. (az alaktrészek állásban is öregedhetnek)

 

A "garázsürítés szindróma" meg akkor a legveszélyesebb, ha a "kedves" eladó nem úgy hírdeti a készüléket, hogy "garázsürítésből".

Leginkább az ilyen "bályos emberek" azt szokták írni, hogy:

"Hagyatékból maradt rám, a Nagyapától aki igen precíz ember volt, azért is maradt meg ilyen szép állapotban."

Aztán amikor megérkezik a csomag, akkor éri meglepetés a vevőt.

Persze volt legalább egy ellenpélda is, amikor tényleg a Nagyapáé volt a magnó.

 

Viszont Gödöllőn az is megesett, hogy egy "magnóscsalád" került be a "látókörbe".

A 'Papa' a netről 3 helyről is összevadászta az eladandó GX4000-es fényképeit /az egyiket a retro68 blogból/ és azzal hírdetett.

Aztán, miután néhány "reklamációt" kapott, akkor eltűnt a hírdetés!

 

Ja! azért mivel 3-an is jelentkeztek egyből érte, és elvitték...

 

És ahogy a mesében szokott leni, jött helyette egy másik hírdetés, ez már _láthatóan_ saját képekkel, ámde apróbb hibák hiányosságok voltak a készüléken. Persze egy középkorú hölgy magnója volt ez. (a "vallomás" szerint)

 

Csoda ha még most is hírdeti?

 

Természetesen a megbízható Pesti eladó elérhetősége megvan.

 

 

üdv.: oldtimer

koleszterin7 képe

koleszterin69

Rendkívül boldogsággal tölt el hogy elkezdted körüljárni ezt a kérdést.Pont azt az Akait tetted szemléltetőnek amin itt sokan megbotránkoztunk.Szerintem nincs olyan hogy biztos forrás ebben az esetben,bizonyos helyeket midannyian ismerünk ahol ilyen készülékekkel kereskednek vagy éppen renoválás után tovább adják busás haszonnal.Ilyen tapasztalata pozitív-negatív van mindannyiunknak.De ami vérlázító hogy a fent említett készüléket egyáltalán ebben az állapotában azért az irányárért közszemlére merte tenni tulajdonosa.Továbbá a többi közösségi és hirdetési oldalakon fellelhető "kincsek"és nepper,e területen tudatlan hirdetőik.Szóval a kúltúrálatlanság a probléma.A legborzasztóbb az utóbbi időben használt szlogen " garázsürítés",és mellé a leharcolt készülék valami csillagászati összegért.Tudomásul kéne venni a garázsüritésnek régre visszanyúlik a hagyománya egész nyugat európában,jó magam is rendszeresen látogatom őket.A lényege hogy az otthon megunt vagy kidobásra szánt holmit pár euró vagy forint ellenében hazaviheted szó szerint a tulaj garázsából.Ez álltal neki nem kell adott begyüjtő helyre vagy szemét telepre térítés ellenébe elszállítani hanem otthonról kényelmesen és még nyer is jelképesen a bulin.Vagy a másik biztos eladási "praktika" a /nem tudom hogy működik / ja nincs otthon áram meg nedves ruha hogy letöröljem a koszt de azért cserébe a koronázási ékszerek értékét "akarom".Igen -és ehhez hasonlók.Ezek az emberek több ezer darabos eladással büszkélkedhetnek.Szóval ha az ember környezetében nincs egy fix megbizható Régi vágású úriember akivel nyugodtan üzletet köthet,akkor sajna marad az előbb említett kultúrkör,tisztelet a kivételnek.Vagy nyakunkba vesszük a jó öreg európa 2hands piacait ki beletása és pénztárcája szerint.Jó vásárt mindenkinek.

Szia! Van néhány készülék, amit ajánlok, van amit nem. Amit semmiképp: Unitra ZK xxx, AKAI 4000-es sorozat, az oroszok között van jó, de szervizelhetőség? A ZK egy elég gyenge valami. Az AKAI nagyon nyávog, a vékonyabb szalagokat nyújtja, a GX fej rémes áthallásáról, meg a kamu élettartamáról nem is beszélve. Tesla B100 jó kezdésnek, ha még sosem volt magnód. Sokan ilyenen tanultak szerelni. Donor akad hozzá. BRG M20, M40, M11, ezek is nagyon megbízhatóaknak bizonyultak. Ha vastagabb a pénztárcád, akkor Revox A77, félsávos 9.5/19-et érdemes keresni. Szerencsére ebből nagyon sokat adtak el, ehhez is van alkatrész. Ezen egyedüli javítanivaló a tantálkondk és a potméterek cseréje, de utána már nagyszerű. Ha még vastagabb, akkor ML stúdiómagnó(STM 610). Ezt már nagyon kell etetni szalaggal, de szerencsére a stúdiószalagok elég olcsók. A jó szalag vásárlása külön kérdés. :D

Köszi a gondolatébresztő sorokat.

 

Csak annyit tennék hozzá, hogy a kérdés továbbra is a:

 

"Magnót megbízható forrásból - Honnét?"

 

 

üdv.: oldtimer

Első körben arra gondoltam, hogy mit érdemes venni, illetve mit nem. Aztán, hogy honnan? Ahogy már itt írták, az az irányadó. Tehát a nagyapámé volt, aki vigyázott rá, meg gyűjtői darab, stb., ezek kerülendők. Többségük nem ért hozzá(lásd Unitra M2405S, mint stúdió). Vannak és még lesznek olyan eladójelöltek, akik képesek ilyesmire. Nem árt érteni ezekhez a készülékekhez, mert szervíz jóformán nincs, nem tudják megjavítani.

veroka képe

Nos én elsősorban a netes fórumokat bújnám, mert ott kevesebb a kókler és több a szakértő. Valószínűleg drágább is lesz a portéka, de sokkal kisebb az átverés lehetősége. Magamnak, ha lenne pénzem akkor Akai GX-747D vagy Technics RS-1700-ast vennék. Szerintem a Mechlabor magnók napi használatra nem alkalmasak, nicsen hozzájuk fej (illetve betét).

Elég könnyű fejet szerezni az ML gépekbe. Folyamatosan hírdetnek új eladó fejkészleteket. A gyártónál is beszerezhetőek.

Betét alatt mit ért?

Szerintem magát a fejet, mert a stúdiógépeknél komplett fejegység van. De ahogy írod, lehet szerezni. Aki tudja etetni szalaggal, van mindenféle adaptere, annak egy strapabíró magnója lesz. Stúdiógépből meg egyértelműen olcsó a többi(Studer, Ampex, Tascam) között. Sajnos sok helyet foglal egy szobában :(

koleszterin7 képe

Honnét és mennyiért.A linkre kattintva meglátjátok nem hittem a szememnek.Ehhez adják még a Tretyakov képtárat vagy nem értem?A linkre kattintva te is meg látod.

http://www.jofogas.hu/pest/Kashtan_stereo_orsos_magno_elado_18551841.htm...

Bárki bármilyen magnót vesz akár piacról, aukciós oldalról, bizományiból vagy akárhonnét, kompromisszumot kell kötnie. A kérdés csak az hogy mekkorát.

"Bárki bármilyen magnót vesz..., kompromisszumot kell kötnie."

 

No éppen ezért született meg e fórum, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni.

Vagyis.

Ha rászánom magam, hogy mondjuk kiadok 75-88 ezer forintot és veszek egy olyan „kaliberű” magnót ami még nem 'Profi' magnó, de már nem is az alsó kategória felső széle* akkor nyilván az a célom, hogy _ne_ kelljen kompromisszumot kötni.

 

*Az alsó kategória felső széle:

Vannak akik /eladók/ az Ebay-hez mérik az áraikat, és egy Standard magnót olyan árban adnak amennyiért egy sokkal komolyabbat lehet venni, ami pici esztétikai hibával rendelkezik.

 

Kompromisszum nélkül:

 

Nyilván mindenkinek az a célja, hogy mivel garanciát már nem vállal egy szerviz sem, mert csak használt magnó van és nem 'bolti új' ezért ha lehet, akkor olyat szeretne amiről már szó is volt, hogy:

„Nem javítással szeretném kezdeni a magnózást” (pláne szervizek sincsenek már)

 

Ezért ha van mód, akkor olyan eladót választ /mindenki/ akitől biztosan nem olyan készüléket vesz, ami csak a hírdetében.

 

„KULTÚRÁLT-CSENDES KÉSZÜLÉK-SZÉPEN VESZ ÉS JÁTSZIK-MINT ÚJ KORÁBAN”

 

Aztán amikor hazavitte a vevő, akkor 2 órai használat után elkezdett valami zörögni a magnóban, vagy csikorogni. Az egyik csatorna elhalkult, és nem mőködött a műszer sem....

A felvételről meg ne is beszéljünk.

Egyszóval kontkathiba van bőven!

Emellett:

 

„SZÉP ÁLLAPOTBAN-A HASZNÁLAT NYOMAIVAL”

 

És csak az ára szép!

 

Nos, ezt kerülnénk mindannyian.

 

Persze, mivel vannak akik „fogalkozásszerűen” adnak és vesznek, továbbadnak orsós magnókat, többen is, ám nem ragaszthatunk rájuk cimkét, hogy „TŐLE NE VEGYÉL” ám ha van valaki aki

megbízható

Akkor rá oda kell figyelni.

 

 

üdv.: oldtimer

A fórum nyitásának fő célja /ha nem derült volna ki/ a tapasztalatcsere lenne.

 

Persze olyanokat is érdemes beírni, hogy "Stúdiómagnó"-nak hírdetett, vagy Profi PHILIPS-nek hírdetett egy eladó a VIII. kerületben a Mátyás téren valaki egy magnót és amikor elmentem megnézni, mivel nincs messze és fénykép nem volt róla, akkor egy a fórum "nyitóképén" látható állapotú magnó fogadott, mint Profi Philips.

Igaz PHILIPS volt a javából, de hogy nézett ki!!!???

 

Viszont amit tényleg sokan tudnak hasznosítani az az, hogy: Vettem egy magnót a XV. kerületben "V. Edétől". Na, ez tényleg tip-top készülék. Volt még más eladó magnója is, érdemes megnézni!


Magánban meg tudom adni a címét.

 

Csak így lehet kiszűrni a kóklereket és szemfényvesztőket, meg az ószereseket is! Elvégre mi nem LOMOT szeretnénk gyűjteni arra megvan a megfelelő cég!

 

Mert Önmaguktól nehezen rostálódnak ki! Nagyon nehezen!

 

Némelyek talán ismernek is egy ellenpéldát, aki az egyik ismert "piactéren" Nepperkedett olyan mesével, hogy a gazdag Németországi magyar ismerőse, akinek annyi márkás, meg Profi, meg Studió magnója van mint másnak zoknija Ő ad el szalagokat általa. Aztán van aki be is vásárolt tőle pl. egy nagyon leharcolt "Rádiós" szalagot /ami eredetileg valóban studiószalag volt/ ám ezt szép új Agfa papírdobozba téve, RAVIL orsón, besorszámozva adta el 'érdi nepper' "barátunk" mint Agfa PE39 Hifi.

Majd a sok önreklám ellenére sikertelen és rengeteg lejárt aukció után elköltözött, vagy feladta az üzérkedést! Addig pedig arról mesélt hogy a sok-sok-sok eladott szalagon milyen jó felvételek vannak amelyet a vevői féltve őrzött kincseik közé tettek a 'páncélba'. Persze a sok lejárt aukció és a 3-4 havonta eladott egy-egy szalag az ellenkezőjéről mesélt.

 

Egy-egy ilyen megosztott tapasztalat segíthet, hogy kinek a "zsákutcájába" ne sétáljon be a vevő.

 

 

üdv.: oldtimer

Petmaster képe

Azért az éremnek két oldala is van. Nem feltétlenül rossz egy magnó, ha épp 1cm vastag por és mocsok van rajta, és úgy árulják, ha azt annakidején úgy tették a száraz padlásra, hogy üzemelt. Az, hogy szinte kötelező jelleggel a gumi alkatrészek tönkremennek ez alap. A padláson kiszárad, vagy elporlad, de ha szobában van ahol esetleg erősen dohányoznak akkor meg büdös a készülék és a gumik a füsttől elfolyósodnak. Ha a tulaj olyan tisztítószerrel takarítja le eladásra a készüléket amivel plusz összekarcolja a felületet akkor inkább azt mondom, hogy ne nyúljon hozzá. A régi készülék az régi készülék. Persze akinek vastag a zsebe és kicsengetne 50-60ezreket egy-egy készülékért, az vegye a fáradságot és személyesen nézze meg mielőtt megveszi. Akinek nem futja az meg 2-3ezerért vesz olyan készüléket amivel biztos, hogy dolgozni kell. De erre is van ellenpélda a rádióim között a legszebb gyári állapotúért még fizetnem se kellett 4kg vörösrézkábelre cseréltem el :) Folyamatosan jönnek hozzám javításra szalagos magnók, Philips-ek, Uher-ek, most épp egy elektroncsöves Körting amihez nincs sok kedvem javítani mert ezer sebből vérzik. Szóval ez nem kompromisszum hanem tény, hogy az a jobbik eset ha a szílyakat cserélni kell. Ha már a mehanika rossz, az összes kondi cserére szorul, a fej tövig kopott, törött a ház, csupa karc és kopás, az alkatrészkategória és annyit is ér. Persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne életre kelteni. Szóval nem kötelező arany áron szemetet venni, aki mégis belecsúszik az meg legalább tanul a hibájából.

Ahogy olvasgatom egyik hozzászólást a másik után, azt látom, hogy nem igazán lett kidomborítva a konkrét válasz a kérdésre.

 

Persze kíváncsi lennék, hogy ha úgy lett volna feltéve a kérdés:

 

Kitől vegyek magnót és kitől ne?

Akkor milyen „eredmények˝ születtek volna. (?)

 

Kvázi arra gondoltam például, hogy mondjuk behoz egy cég egy gyártótol egy Laptopot. Mondjuk a márka legyen "Goldenhigh" és ez a laptop

A Goldenhigh FXV 5500 LT lenne.

Akkor biztos, hogy az emberek többsége aki tudja, hogy egy hibás széria került a piacra, ők nem csak annyit mondanának, hogy: Óvatosan kell vásárolni, hanem a típust is megneveznék.

Nem?

És így akkor Sóbrijózsi nem kerülne zsákutcába egy laptop vásárláskor.

 

Ehhez hasonlóan valami olyat vártam, hogy lesz aki előhozakodik vele: Te, én tudok egy megbízható forrást, egy eladót. Privátban elküldöm az elérhetőségét.

Vagy.

Azt írja: Öregem, én Balkányról vettem egy Akai GX XXXD magnót és ne tudd meg! Hemzseg a hibáktól....

Privátban megírom az eladó címét, hogy még véletlenül se vásárolj tőle.

 

Ezek tippek!

És illenek a fórum témájához.

Ami: Magnót megbízható forrásból - Honnét?

 

Igen, itt nem a "milyen típust?" "vagy milyen reklámszöveggel ne?"

stb. a kérdés, hanem továbbra is a "Honnét?" vagyis "KItől?"

 

Az ezekre adott konkrét válaszok azt mutatják, hogy ez nem csak elméleti kérdés.


üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Ha már szóba került a Balkányos eladó, meg az, hogy "honnét ne vegyünk?" akkor ez éppen az az eladó akitől soha semmit, se magnót, se mást!

 

Én régebben vettem tőle egy CD játszót, mely kb 2 hétig bírta, utána kinyuvadt a mechanikája. Személyesen voltam nála a készülékért, és saját elmondása szerint az eladó készülékek mind külföldről valók, kb az utcáról. Szóval erről ennyit, aki teheti kerülje! (másoknak is rossz tapasztalata van vele)

 

Az, hogy honnan vegyünk magnót, ahol megbízható a termék, erre nincs egyértelmű válasz. Mivelhogy 30-40-50 éves masinákról van szó, egyikre sincs garancia. Vásárlás előtt amikre figyelni kell, (és így nagyobb esélyünk lesz jót kifogni) az az, hogy miképp mutatja be az eladó a készüléket, a magnót föltétlen személyesen kell megtekinteni, kipróbálni, akár 1-2 órán át is, mert, ha jól sejtem jelen esetben nem olcsó kommersz magnókról van szó. Ami drága, azt azért illik alaposan leellenőrizni. Ami pedig gyanús, vagy "van egy kicsi hibája, csak azért nem működik"- az eladó elmondása szerint, azt azonnal hagyni kell a fenébe. Nem játék a dolog, ezekbe nem filléres mulatságok az alkatrészek. Az Akai magnókkal meg főleg vigyáznék, eszméletlen bonyolult elektronikákkal rendelkeznek a nagyobb magnók, javításuk nem kis szakértelmet igényel.

 

Ha mindenáron biztosra akarunk menni, és jót venni, akkor meg csak olyat szabad nézni, ami frissen szervizelt, szakemeber által beállított. Ez persze drágább mulatság, de ha ez kell, akkor meg kell fizetni!

Üdv. Levente!

Akkor ezekszerint Te vagy a 3. aki megjárta a „Balkányi Forrás˝-sal.

 

Kb. 12-15 hónapon belül /ha jól tudom/ 2db. hibás Akai GX 260D-t és egy „5 hibás˝ GX 265D-t adott el úgy mintha semmi baja nem lenne. (vagyis 12-15 hónappal ezelőttől számolva)

 

Az egyik 260-asnak a bal, vagy jobb csatornája nem szólt egyik irányban, meg valahogy magas hangok se nagyon voltak. A vevő szerint 5000-ért megcsinálta a service. A másik 260D-nek meg volt ragasztva a felvevő feje úgy, hogy a fejtürön is ott volt a ragasztó a fejmag alatt. A körömmel való levakarás közben a fejtükör szélénél kimozdult valamilyen átlátszó (üveg? műanyag?) lapocska és így szabályszerűen „kinyilt˝a fej, mint egy bicska!

Persze vissza lehet ragasztani, de köszönöm az ilyet.

A 265-ösnél meg tucatnyi kontakthiba és egyebek voltak, de nagyjából 5 féle hiba!!!

 

A készülékek ára a 70 ezres kategóriát nem csak súrolta, hanem át is lépte!

 

Azzal én is maximálisan egyetértek, hogy minimum az, hogy egy szakember átnézze a készüléket és esetlegesen karban is tartsa ha szükséges.

 

Persze a B. Neppertől vett cuccos az inkább hasonlít egy "magasan fényezett" kitaposott cipőre, aminek lukas a talpa és félrekopott a sarka, mintsem hogy jó legyen. Ám ha az eladó lábán a cipő és a róla készült fénykép alapján veszi valaki, akkor.

 

"SZÉPEN-VESZ-ÉS-LEJÁTSZIK (MINT UJKORÁBAN)-KÚLTÚRÁLT-CSENDES..."

 

Aztán csak amikor megjön a csomag, akkor derül ki, hogy "ezt elcserélték ám"!!!  Vagy: „A Posta dobálta és azért lett ilyen.˝

Tiszta ügy lenne, ha a posta összetörné, mert akkor rájuk lehet fogni, hogy azért nem jó a magnó.

 

Igen így van maximálisan ahogy írod:

"Ha mindenáron biztosra akarunk menni, és jót venni, akkor meg csak olyat szabad nézni, ami frissen szervizelt, szakemeber által beállított. Ez persze drágább mulatság, de ha ez kell, akkor meg kell fizetni!"

 

üdv.: oldtimer

Jó tudni erről, hogy nepper, ráadásul rémes állapotú készülékeket ad drágán. Kíváncsi lennék az Akai GX 600-ra, mert szerintem a cégtől ez az egy normális magnó készült abban az időben. Láttam már rég a hirdetéseit, gondoltam erre. Egyébként nem véletlenül ajánlottam a ML stúdiógépeit. Ez átlaghasználat mellett kb. örök élet. Belekerül annyiba, mint egy jól karbantartott félprofi, igaz, a 610-es több helyet igényel(panel, bérház hátrány). Nem mellesleg: szokvány 35 és 26 mikronos szalagokhoz átkapcsolható a nyomaték, valamint az 50 mikronos stúdiószalagból felfér 1km, olcsó is. Revoxra rendszerint csak 730 méter fér. Ez a 610-es felújított típus. Egyik hátrányt az előbb említettem, a másik az, hogy kétsávos sztereó, a kommersz gépek negyedsávosak. Lehet mondjuk Revox fejet beletenni, akkor negyedes lesz. Szóval maradnék a stúdiógépeknél, azon belül a hazainál, mert olcsóbb, mint egy Studer, de kb. annyit tud. Aki még ért is az elektronikához, a boltban kapható alkatrészekből is javítható.

Kékedi Levente képe

Igen ám, csak ezek a mechlabor gépek nem kimondottan otthoni felhasználásra valók. Egyrészt hatalmas jószágok, elhelyezésük nagyon problémás. Az addig oké, hogy felépítésileg sokkal jobbak, mint egy házimagnó, de otthoni zenehallgatásra szerintem jobb még egy egyszerű kis Revox magnó is, mely ha jól be van állítva az adott szalaghoz, elszólogat 20 kHz-ig. Ez sajnos a ML gépeknél nem érvényesül, mivel rádiókba, TV-kbe tervezték, ahol nem volt fontos 16 kHz-nél följebb menni. (legalább is én így vagyok vele, hogy szeretem hallani a zenékben a 16 kHz fölötti legapróbb részleteket is) Ezek a masinák, inkább gyűjtőknek gyűjteményekbe valók. Zenehallgatésra sokkal inkább érdemes nézni pl. egy Otari, Teac, Tascam.....stb magnót, melyek nem kerülnek sokkalt többe, de egyszerre kiváló a hangminőség, és nagyon jó a felépítés is. Ráadás, hogy pl. némelyik Otarira fel lehet tenni AEG tányérokon 1100 méternyi szalagot.

 

http://retronom.hu/node/18911

Nagyon jó középút lehet az általad említett Otari. A nemrégiben még gyártott MX 5050-hez lehet szerezni mindenféle alkatrészt. Sajnos erre is kell gondolni. Tartalék fej, vagy fejegységnek kell lennie, mint ahogy nyomógörgőnek is, ha van rá lehetőség, ne csak egy garnitúra legyen. A Teac, Tascam is jó választás lehet. Persze ML-ből létezik a 310-es, ez jóval kisebb(mint egy Revi A77), de még mindig 40 kg. Meg működik 24V-os akkupakkról is, a tápfiók cseréje után.

 

kristikoma, 2014, augusztus 25˝ írta:

„Jó tudni erről, hogy nepper, ráadásul rémes állapotú készülékeket ad drágán. Kíváncsi lennék az Akai GX 600-ra... Láttam már rég a hirdetéseit, gondoltam erre.˝

 

Sajnos sokan megjárták már vele.

Lassan kezd bővülni a ˝névsor˝. Ma is beszéltem egy „korombeli magnóssal˝ akire pont az Akai GX600 miatt gondoltam itt.

Szóval Ő is említette, hogy óvták a „Balkányi forrás˝-ból való beszerzéstől.

Gondolom olyan óvta aki szintén „megjárta vele már˝.

 

Nem tudom, hogy hányan vettek tőle magnót, de amikor én váltottam vele pár sort, azt írtam inkább személyesen szeretek elmenni a magnót átvenni, de ő a postázást említette és én ebben nem bízok.

Ám nekem azt írta, hogy 100%-ra nyugodt lehetek abban, hogy a magnónak a Postai szállítás alatt nem lehet baja, mert ő gondosan csomagol, és igen sok magnót eladott már és gyakorlott a feladásban.

Ámbár ez lehet "marketingfogás" is (önreklám), hogy a vevő bizalmát növelje, mondván: „Uram! Én egy megbízható eladó vagyok. Sok magnót eladtam már!"

 

Pedig az ember alapvetően jóhiszemű, és arra gondol, hogy amint ő sem csapna be senki, más is úgy gondolja. És ebben van, míg meg nem járta az illetővel.

 

Megjegyzem a Tisztelt Eladó igen jó fényképeket tesz ki, pl. a két "piaci" portálon. A hírdetési oldalakon e fotók már kisebbek, tehát nem látni meg apróbb karcokat, beverődéseket.

A csúcs azonban az a feketével „lefóliázott" előlapú GX260D amitől ledöbbentem. E típusnál 3 darabból áll az előlap, és a két orsó alatt egy „szálracsiszolt˝ ezüstszínű alumínium előlap van, két db. fényes, gyűrű alakú dísztárcsával. Ez a két tárcsa „buktatta le˝ a „retusálót˝.

Hogyan?

Ugyanis látni, hogy utólag lett leragasztva az alumínium előlap, mivel a dísztárcsák körül, körül lett vágva a fólia! (cakkos picit az ív.)

Bizony a Japánok nem csinálnak ilyet! Mert ha gyárilag lenne fekete az előlap, akkor a dísztárcsák alatt is lenne fekete fólia.

Emellett az eredeti forgatógombok helyett is 4db. csavaros rögzítésű „műszergomb˝ volt a magnón. stb. stb.

Ha sikerül, akkor fényképpel is illusztrálom ezt. Érdekes!

 

A GX600 kapcsán pedig az jutott eszembe, amikor az egyik piactéri oldalon nézegettem a kitett képeket az eladandó magnóról

és rákérdeztem. A válasz az volt, hogy ez már elkelt, de van egy teljesen ugyanilyen.

 

Emlékeim szerint ez a GX600-as is igen régóta eladó. Vagyis fel-felbukkan a hírdetés róla. És ki tudja, hogy ez még az a magnó-e ami mondjuk már 2 éve meg lett hírdetve, vagy csak a képek azok???

Ugyanis könnyen megeshet, hogy a képeken szép amit látok, csakhát amit kapok az nem ugyanaz. („az már elkelt, de van másik ugyanolyan˝) Sajnos ismert fogás(a) ez és rutinszerű :(

 

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Én például mikor azt írtam fentebb a hozzászólásomban, hogy: "(másoknak is rossz tapasztalata van vele)" akkor arra gondoltam, hogy egyszer egy V...erás böngészés során leltem egy olyan hirdetést, ahol nem kis derültséggel olvastam a termékleírásban azt a mondatot, hogy: "ez nem szedett-vedett félig működő balkányi termék" vagy valami ilyesmi volt, nem másoltam ki sajnos. Szóval nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, sokaknak van rossz tapasztalata eme eladóval. Utcáról összeszedett félig-meddig összetákolt termékeket árul, melyek működnek egy darabig, aztán kakukk. De nem baj, a híre gyorsan terjed, nem sok kacatot fog eladni már.... :)

Van egy régi mondás, mely szerint:

"A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát"

 

Nos, ehhez annyit, hogy ha úgy éri utol valaki, hogy: "na! engem is becsapott" akkor gyász!

 

Viszont egy képet tudok prezentálni illusztrációként.

Ha ráklikkelsz megnyílik nagyobban.

 

Vagyis: Firefox->egér jobb gomb ->legördülő menü, és kép megjelenítése. Így teljesképernyős lesz.

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Valóban lehet látni a cakkos vágás nyomait, de még a magnó szélein, az éleknél is meg lehet figyelni egy-két felhólyagosodást, mely egyből elárulja, hogy fóliával van bevonva. :))

Azt nem is írtam, hogy a doboz felső lemeze is le lett borítva fekete fóliával. Néztem is amikor először megláttam, hogy mitől van felfényesedés rajta?

Hát!?

A vasalótól!

Ugyanis szerintem rá lett vasalva. És mivel a fólia matt fekete eredetileg, ezért a vasaló kifényezte az erős hő miatt.

De ez még csak egy dolog. A lemez széleinél felpöndörödés is látható.

Valóban olyan munka ez, hogy "Az eladásig legyen jó, aztán mindegy hogy mil lesz vele"

 

Arról nem is beszélve hogy idejekorán „feladta˝ a szolálatot.

Most pihen!

És persze az elrettentő példa szerepét játsza!

 

Mondjuk a cakkos vágásról nincs képem, és azt az orsók ennél a képnél takarják.

 

Viszont belül a mechanika alaplemezének a felső élén és a trafó felső széle, meg a segédfázis kondija a csévélőmotoroknak még tratalmazza a penésznyomok maradványait is. És rozsdafoltok vannak belül. Még a csévélőmotor palástján is az egyiken.

 

Ez arról mesél, hogy vagy a lomtalanításban megázott és a megmentés után nem lett kiszárítva, vagy pedig a pincében tárolta valaki.

A hátlap is térképes egy kicsit.

 

üdv.: oldtimer

Meddig fut a sánta magnónepper? Amíg bele nem gabalyodik 1km PER 528-ba! :)

Üdv.!

„Meddig fut a sánta magnónepper? Amíg bele nem gabalyodik 1km PER 528-ba! :)”

 

Csak az a baj ebben, hogy utána letekeri a lábáról, és eladja a szalagot ÚJként :(

Mert ő a „nagy túlélő”

 

üdv.: oldtimer

"ez nem szedett-vedett félig működő balkányi termék"

 

Ezekután csak azt nem értem, hogy hogyan lehet "Profi" minősítésű valaki a sok rossz termék eladása után?

 

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Mert valószínűleg ez is összefügg azzal, hogy míg el nem adja, addig működőképes, aztán csak jóval később kezdenek kiderülni a turpisságok a vevőnél, amikor már rég elküldte az értékelést, vagy pedig abban a hitben marad, hogy: "biztos én rontottam el vmit, hisz ez még működött, mikor elhoztam" Aztán persze inkább nem mer a szerencsétlen jó hiszemű vevő negatívot adni.

„Mert valószínűleg ez is összefügg azzal, hogy míg el nem adja, addig működőképes, aztán csak jóval később kezdenek kiderülni a turpisságok a vevőnél, amikor már rég elküldte az értékelést˝

 

100%-ban igazad lehet!

Erre nem is gondoltam.

Pedig jártam úgy is, hogy az eladó "kisírta" a pozitív értékelést, hogy módosítsam a leadott értékelésem, a "piactéren" való módosítási kérelmem után.

Megtettem.

Hálából küldött egy díszdobozos szemetet! :(

 

Azért adtam semlegest előtte, mert késett a cucc, vagyis kb. 8-9 napja leveleztünk és az árút meg fel sem adta.

No, ez egy másik „szélhámozó eset˝.

 

Ámde sajnos nem lehet az értékelést úgy leadni, hogy hetekig vagy mondjuk 2 hónapig kifogástalanul üzemel a készülék és utána minősítem.

 

Közben történt egy kis „kivizsgálás” az eladó „Törzshelyén” leadott értékelésekben. Ez érdekes eredménnyel zárult.

Sokan vettek tőle „csip-csup” olcsó készülékeket 3000-től 11-12 ezer forintos árig. Általában ez az árkategória az amikor az ember nem csinál botrányt, ha a készülék elromlik. Én legalább is úgy érzem, hogy sokan nem fordulnának jogorvoslatért ha a készülék amit mondjuk 6500-ért vettek elromlott 2-3 hét alatt. Ezekre a „cuccokra” jó pozitív értékelést adott a vevő az eladóra, és.

És a meglepetés az, hogy az eladó is elküldte az értékelését.

Most jön a meglepi!

Vannak viszont páran (legalább 5-6) akik un. nullás vásárlók, és igen pozitívan értékelték! Viszont az eladó őket sehogysem, pedig azóta van, hogy több mint egy év is eltelt!

De az érdekesség most jön! Az aukció kezdete előtt regisztráltak ezen vásárlók, vagy 1-2 héttel. Aztán miután vettek az eladótól valamilyen 45-50-60-70 ezres készüléket, akkor leadták a pozitív értékelésük. Még mondjuk 4-5 nap múltán beléptek, vagy akár egy hét múlva és azután köddé váltak! És azóta sem jelentkeztek be a hírdetési oldalra! Pedig volt olyan köztük, aki annyira elégedett volt, hogy megígérte: Legközelebb is tőle vásárolok!

Nem érdekes? Regisztrálok, hogy megvegyem a terméket, és leadjam a pozitív értékelésem, aztán eltűnök, köddé válok! És eltelik egy év vagy több és sehol sem vagyok!

És van olyan is legalább egy (vagy 2?) hogy „A pozitív minősítés leadva a termék eladása után, de aztán a terméklap linkjére klikkelve előjön a termék, hogy LEJÁRT és MEGHOSSZABBÍTVA”

Mondjuk dátum szerint 2013 január 5.-én eladva, minősítve, aztán klikk, elő a terméklap, ahol azt látom, hogy "Aukció kezdete: 2013 március 12"

További érdekesség, hogy: Termék eladva, Jön a pozitív minősítés, aztán derül ki, hogy a vevő mégsem vette át, mert „Az eladó nem volt otthon a megbeszélt időben” És mégis pozitív az értékelés.

 

Tehát, hogy lesz pozitív értékelés?

1) regisztrálok más nickkel

2) várok 1-2 hetet

3) kiteszek mondjuk egy 65 ezres orsós magnót

4) leütöm mint vevő

5) megadom a pozitív minősítést - más néven magamnak

6) pár nap múltán még bejelentkezem az oldalra aztán köddé válok!

 

És mivel ez nem egy "Fizetős aukciós" oldal ezért ezt bátran megtehetem.

Amint azt is, hogy a más eladott terméket, a pozitív értékelésemmel újra kiteszem.

Hiszen a célom: Pozitív értékeléseket gyártani magamnak a drágább készülékek eladásával is!

 

üdv.: oldtimer

Petmaster képe

Vigyázni kell a külföldről, főleg németből behozott termékekkel. Több oka van ennek. Akik ezeket behozzák, tulajdonképp mondhatni főleg szemetet hoznak. Ezt arra értem, hogy ma már a kinti kínálat is erősen megválogatott és az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotú készülékek jönnek be az országba. A megválogatottan azt értem, hogy már kint is szelektálnak oly módon, hogy ki ad többet érte. És nem épp a magyarok mint felvásárlók a húzóerők ilyen tekintetben. Szóval bejön az olcsó szinte biztos, hogy hibás cucc. Általában aki behozza az gyorsan szabadul tőle, hogy hozhassa a következő kört. Itt még korrekt áron cserél gazdát a készülék, pár ezrekért csak. Így is nyer azért a bolton aki behozza. Innentől jön a dolog érdekessége. A készülékeket rendbeteszik ahogy sikerül alapon. Ezzel sincs tulajdonképp semmi gond amég az ár tükrözi a valós állapotot. Csakhogy, aki az utólsó előtti láncszem az a legrafináltabb. Ugyanis ezeket a készülékeket nem úgy adja tovább a vélhető végfelhasználónak, hogy korekten mondjuk egy darabon keres pár ezrecskét. Sajnos az a számottevő, hogy tárol, figyel. Figyeli a piaci árakat mennyi a legmagasabb ár amin adják veszik, akár viszonyítási alapnak a külföldi (ebay) árakat is figyelembe veszi. És tárolja a készüléket addig még el nem tudja arany áron passzolni. Simán kivár és ez általában be is jön. Ennek csak egy módon lehetne gátat szabni, hogy azok a vásárlók akiket sikeresen lenyúlnak jó sok pénzzel azok lennének éberek. Hisz az árak miattuk szemtelenül magasak. Egyszerű ez mint az egyszer egy, ha senki nem vásárol arany áron, akkor az árak is szépen le fognak kúszni. Bár hozzá kell tegyem, hogy a nagy profitra szakosodott eladók nem fognak kis haszonért görcsölni és inkább leállnak. Én ezt veszem észre az elmondások és megfigyelések alapján. Persze ezt csak nagyvonalakban írtam, lehetnek ennek ellenpéldái is.

Az árakat nem az arany ár, hanem a piac határozza meg.Ha van felvásárló erő magasabb áron,akkor azon fog elkelni,ha nincs akkor beszerzési ár környéke.Ez régóta így működik.Tipikus Magyar gondolkodás, hogy ócsón jót akarunk venni ami 100%-ból csak 5% estén jön be.A lényeg mindennek meg van az ára,kérdés a vevőnek mennyit ér meg :)

veroka képe

Marhaság. Minden áru annyit ér amennyiért megveszik. Hiába kínálod drágán, ha senkinek nem kell. Azaz mindennek megvan a maga ára, és ha azt az árat nem adják meg, akkor az nem annyit ér.

 

Sajnos amit petmaster ír fenntebb az is igaz. A nagy baj, hogy amíg drágán is el lehet sózni a vacakot, addig csak drágán fogják kínálni a dolgokat. Itt a retronómon is láttam elkelni teljesen korrekt áron nagyon szép Akai GX210 magnót (azt hiszem 12e), amit aztán a Va..rán 30 fölött kínált a "szemfüles" eladó.

 

És itt kanyarodnék vissza a címadó témához. Ha ez valódi piac lenne, ha a vevők valóban utánajárnának annak, hogy:

- mit kapnak

- ki az eladó

- mennyit ér a portéka

akkor egyből lefele indulnának az árak. Ha az eladók nem nepperek lennének (akik természetesen az árak felverésében érdekeltek) hanem valódi magánszemélyek akik a valós értékén akarnak magszabadulni a feleslegessé vált gépektől - nos akkor valódi, jól működő retró hifiket tudnánk beszerezni, szinte bárhonnét.

Ezért írtam fenn: Én semmiképp nem az aukciós oldalakon nézegetnék, hanem a netes fórumokat figyelném. Van sok, akár német, akár angol, akár magyar. Rizikó ebben is van, de mivel a fórumok társasága hozzáértőbb, a kóklereket hamarabb ki lehet szűrni, azaz a vacakot áruló neppert maga a fórum közössége buktatja le.

 

... mint itt is.

 

Fogadjunk, ha Atesz vagy Kiss Béla László (barátaim, bocsánat a nevesítésért) kínál egy berendezést eladásra, abban egyikőtök sem kétekedik, igaz ?

 

 

Petmaster képe

Az "arany" árat csak képletesen írtam. Konkrét példa erre amikor egy 15-20 évvel ezelőtti erősítőt csak azért mert annak idején díjazták, jellemzően borsos áron kínálnak. Természetesen a készülékbe ott a rizikó az évek miatt, sokszor még arra is lusta az eladó, hogy a 2cm-es port kitakarítsa belőle. Potik recseghetnek idővel biztosan, ezernyi baj előjöhet. És ekkor találod magad szemben egy olyan árral, amihez ha hozzádobsz tizenötezret, már boltból zsír új, nem kispályás esetleg teljesítményben valamivel kevesebb készüléket de garanciával újjonnan vehetsz. Csak arra szeretném a figyelmet fölhívni a vevők felé, hogy köztudott, hogy az autók piacán vásárlás esetén a szalonból való kigördülés után mennyit is esik azonnal a megvett termék. Plusz ha még az éveket is figyelembe vesszük. Az elektromos készülékek esetén se kéne máshogy legyen, eltekintve természetesen a pár darabos egyedi gyártású vagy ritka muzeális cuccoktól.

Több mint 20 éve vagyok eladó,és vevő egyaránt. Van némi tapasztalatom.Mai napig életbe tudom tartani üzletemet vajon miért? :)

Ennyi.

Ui:Igaz ,hogy ez a fórum a magnókról szól, amit vagy 5 éve leállítottam mint forgalmazó, mert nincs piaca egyáltalán.Pedig beszállítóknál most is akadnak szép számmal.Max megcsodálom amiket látok,és retrózok kicsit magamban:)

veroka képe

" Több mint 20 éve vagyok eladó,és vevő egyaránt. Van némi tapasztalatom.Mai napig életbe tudom tartani üzletemet vajon miért? :) "

 

Mert amíg lósz.. van addig veréb is van. Ezért. Ha a vevők jobban figyelnének, nem lenne üzleted. Vagy nem ennyiért. Petmaster is erről írt.

A jó öreg oldretro:)

 

Épp arról írnak, azaz azokról az emberekről akik megtévesztik a vevőket, hamis állapottal, adatokkal pl sokkalta nagyobb teljesítményt írnak egy erősítőre mint amit valójában tud, avagy jó avagy tökéletes állapotúnak kikiáltott elhalálozás szélén álló magnókról stb stb.... Az ilyeneket szapulják éppen, örülünk, hogy TE is így érzel ahogy mi:D

 

Atesz

Ha nem hoznának be külföldről bármit is,nem tudnátok mit megvenni.Nem értem mi ebben a gond.A külföldi aukciós oldalakon lévő dolgokat nem tudjátok megvenni,mert nem az itteni árakhoz vannak igazítva.Ha személyesen mész ki bármiért is,akkor megy a kesergés Magyar módra,hogy sokba kerül az út.Örüljetek,hogy még hoznak be bármit is,mert ha egyszer megáll bármiért is a behozatal,nem lesz mit megvegyetek,ha még silányabb minőség is érkezik.Veroka látom te is tipikus Magyar vagy :)

Kötözködni,meg sóvárogni azt tudsz :)

 

veroka képe

Nem barátom, egyetlen percig sem sóvárogtam, és egyszer sem kötözködtem. Mindössze rávilágítottam a mai, valóban magyar használthifi piac visszásságaira, amiben te is utazol. Természetes hogy véded a védhetetlent, nem is haragszom érte.

 

Amint azt Petmaster is írta, akik behozzák a régi, levetett dolgokat külföldről, azok még emberi árakon hozzák. Neked sem érné meg az aukciós oldalakról venni, mert az neked is drága. Marad a szemét, amiből kösz nem kérek.

Szia!

 

Köszönöm, hogy megemlítettél az egyik hozzászólásodban, megtisztelsz!

 

Teljesen igazad van!

 

Nos igen lehet megfizethetően venni átnézett készüléket, teljesen rendbe tett öreg alkatrészektől mentes "elco-szíj-nyomógörgő-zavarszűrők a tápon-potméterek.....stb stb, valószínű picit dobnak az áron, de a szemetet is sokszor komolyan megmérik, vagy arcátlanul sok pengőért!

 

Jót jó helyről, jól leinformálható embertől, kereskedőtől is akár.

 

Persze a kereskedőtől való vételkor is az a baj, hogy sokszor hónapokat akár éveket is áll a termék és lényegében sok állás után bekapcsolják megveszed hazaviszed és pár nap de lehet pár óra után beüt a krakk...

 

Főleg a kazettás és orsós magnetofonok amik nagyon nem szeretik az ácsingózást. Oxidálnak a mikrokapcsolók isotat ok, felvétel lejátszás üzemmód kapcsolók, a kazisok csévélő idlere csúszik, a szíjak, nyomógörgő felkeményedik.... stb

 

Itt Pesten pár bizónak én szervizeltem, aztán már nem volt pénzük megfizetni a munkát és azóta sorra gyűlnek a hibás gépek mit törtáron adnak ....le vagy el bütykölni vágyóknak....

 

Átverős eladók, ostoba tudatlan "áll szakik" mindig is lesznek ahogy Kiss Béla  kolléga mondaná "hasba akasztósok", persze mi látjuk és észre is vesszük ha épp valami nem kerek, mint előbb is ;)

Az igényes, és nehezen megszerezhető műszaki dolgokat pont hogy csak és kizárólag külföldi oldalakról rendelem, magamnak, és kérésre egyaránt.

Magyar oldalról nem rendelek. Lomis dolgokkal meg nem foglalkozom már rég óta,csak és kizárólag külföldi bizisekkel vagyok kapcsolatba. Ja egyébként hifi készülékekkel már rég nem foglalkozom, teljesen mást forgalmazok.Pár dolgot szoktam csak megtartani azt is csak egy ideig, mert mindig jön jobb:)

Ui: nincs mit védenem az már múlt számomra, 30-40 éves készülékekről lévén (magnók) csodát vár az ember? Tipp top állapotban legyen ocsón?

Ezeken meg ilyeneken mosolygok irogatás,beszélgetés a semmiről.Nepperek mindig is voltak,és ezután is lesznek ezen nem lehet változtatni,és nem is érdemes.

Abban a tudtaban voltam, hogy a fórumtéma nyitőképéhez hasonlót nem fogok találni a továbbiakban, és hogy ez egy „elrettentő példa˝ lesz.

 

De, nagyot tévedtem!

Íme a bizonyíték:

 

 

 

Amikor először megláttam, azt gondoltam ugyanarra a készülékre bukkantam. Ámde nem! És ez azt bizonytja, hogy vannak még IGÉNYTELEN eladók! Az ára viszont „mesés˝!!!

Legnagyobb meglepetésemre, nem alkatrésznek, és nem hibásnak hírdeti, és ami a legszebb, az az, hogy akár tízezrekért is képes eladni!

 

Viszont egy kereskedő ismerősöm szerint „ez a fajta˝a vásárlásaiban igen igényes! Ő csak tudja, hiszen évtizedek óta a szakmában van!

üdv.: oldtimer

 

(a képet teljes méretében megnézheted: Az egér jobb gombjával klikk a képre, majd az előjövő legördülő menüben klikk a „Kép megjelenítése˝ sorra. A Firefoxban itt nagyítható is)

János123 képe

Mindegy. Mert aki az ilyenért pénzt ad, annak senki nem tudja elmagyarázni , hogy ez nem új ! Ennek már csak "fűtő"értéke van.

Annál jóval több is! (nem csak fűtőértéke van!)

Igen, és éppen ezért mostmár sajnálom is, hogy nem én vettem meg a készüléket . Ahogy elnézem, elsőre kívül egy alapos takarítás elkél. Aztán élfólia, és a hiányzó alkatrészek pótlása, és 100% hogy alapos belső tisztítás is kell.

Bizony sok kört kell futni mire az első próbára kerül sor!

 

De ez az igazi kihívás!

Nem az amit ketten-hárman művelnek, hogy elbontják.

Ha nem is ilyen romos készülékkel, de volt már alkalmam egy "alkatrésznek vett" 4000DS-t felújítani. Élmény volt amikor újra működött. Igaz nem lett mindenben 100%-os, de a félig elbontott állapotánál sokkal jobb lett.

Azóta is köszöni jól van

 

És ismerek egy Győri "restaurátort", igaz most Kecskeméten "praktizál".

Az "ilyen volt - ilyen lett" képei nagyon meggyőzőek!

 

Egy majdnem ilyen "dohányos" GX4000D-ből is olyat csinált, hogy csak néztem, és nem hittem el elsőre, hogy valóban az volt ami a "régi" képen látható volt.

És szerintem egyáltalán nem vár senki túl sokat tőlük, csupán annyit, hogy elfogadhatóan működjenek. EZ a lényeg!

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Kedves Oldtimer, ebben teljesen igazad van. Jó megmenteni a régi dolgokat.

Igen. Igen! „Jó megmenteni a régi dolgokat.” pláne ha emlékek is fűznek hozzá.

 

Szerencsére még lehet hozzájuk alkatrészeket szerezni, részben lelkiismeretes és korrekt szerelőktől, akiknek szívügyük a javítás is és a klientúra fenntartása is. Az ilyenek megbízható, korrekt úriemberek. (még tanácsot is adnak a javításhoz)

Már kevés van belőlük, de nincsenek véka alá rejtve. Egy biztos, hogy van olyan akire még ha ő fizet, akkor sem bíznám a készülékem javítását.

 

Egy 4000 Akai esetében nem is szükséges szerencsére, ugyanis olyan tipikus hibái vannak, amelyek sajnos típushibák is, de ennek „orvoslására” nem kell különösebb felkészültség. Ennélfogva „házilagosan” is javítható.

 

Ha alkatrész kell akkor pedig „bontásból” akad a hírdetési oldalakon.

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

És ha szerencséje is van, akkor még új alkatrészt is talál. . Nekem pl felkínáltak 14db, originált , gyári csamagolású Videoton rm 4624a komlett előlapot. De találtam Mini-vidi-be való .új dobozos képcsövet is. És véletlenül találtam egy olyant is ami az emblémám ( és a polcom egyik dísze) Videoton RC dobozos Capri. ( Persze vannak komolyabbak is ).

Igaz, vannak ritka véletlenek, amit én is átéltem már.

Vagy 10 évvel ezelőtt például miközben kerestem valamit, rátaláltam egy doboz, originált, 10db.-os magnókazettára.

Éppen jókor jött.

Ehhez hasonlóan találtam még olyan régi magnószalagot is, kettőt, amelyet még az első 4000DS-emmel használtam, és Péter barátommal való párbeszédünket is rögzítettem az egyikre, miközben együtt ettünk a nagyszobában. Érdekes volt 33-35 évvel ezelőtti felvételt hallgatni. Anyám amikor meghallotta egyből tudta, hogy kié a hang. Persze nekem először szokatlan volt kicsit.

 

Szóval előkerülnek olykor meglepetések, és főképp jó dolgok is.

Egy kollégám pl. talált először 4db. aztán később még 4db. Agfa PE39 szalagot. Mivel egy Tesla B100-assal használta anno, és csak 9,53 cm/sec sebességgel, ezért a szalagok nem voltak megkopva, csak egészen halovány hajszálkarcok voltak rajta. Azt is hozzátenném, hogy legalább 30-40 szalagja volt eredetileg, de a magnóval a javát elajándékozta.

Így a sok szalag lévén, ritkán került sorra, vagyis használatba ugyanaz a szalag. Miáltal kímélve lettek. Most a V.... piactéren ezért simán elkérnének 2000-2500 forintot, darabjáért.

 

Ám ezek a szalagok, vagyis az Agfa PE39 HiFi még ma is szalagok, annyi év távlatából! A GX260D fejeit oda vissza lejátszásnál 2-3 szalag is csak egész minimálsan szennyezi be. (mondjuk inkább felvétel előtt ajánlatos a tisztítás)

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Egy kicsit más ( bocsánat érte). Én más miatt szoktam járni a várost , és néha belebotlok olyanba ami igazán ritka , de engem más érdekel . Ilyenkor nézegetem a Retronomot és ha találok valakit akit érdekel megkérdezem. Nemrég így jutottam hozzá egy olyan géphez , amit az egyik Retronomos barátunk , már régóta keresett. Úgy 20 éve én sem láttam ilyent. Ő viszont nagyon örült neki.

Szerintem túl sokat vártok ezektől a készülékektől. Elröpültek az évek, ma már 30-40 évesek ezek a hifik. Kicsit ki lehet fényezni, meg fel lehet szíjazni, meg ki lehet cserélgetni a bezajosodott tranzisztorokat meg minden, de attól még ezek elaggott készülékek maradnak, amelyek sajnos ma már távol járnak a gyári specifikációiktól. És MINDENT nem lehet bennük kicserélni.

Én főleg kazettásokat csinálok, hát nagyon kevésnek lehet a nyávogását leszorítani 0,3% alá, pedig definitíve 0,2% fölött már nem nevezhetők hifinek. Valaha biztos tudták is, csak azóta kikopott a szinterbronz capstain csapágy, és halihó. :-( Most arról már nem is beszélve, hogy egy kazettás hifi deck átvitele jó esetben elment olyan 12-15kHz-ig, de nem tovább. Akkoriban ez jó volt, de most már sokkal jobbhoz vagyunk szokva! Ugyanaz a történet, mint a videó. Egykor vagyonokat adtunk érte, ma meg már aki meglát egy VHS-ről digitalizált képet, csak kiköp, mert már megszoktuk, hogy a 300Ft-os tacskós DVD-ről broadcast minőségű képet kapunk.

Ami meg az árakat illeti, teljesen hasraütésszerűek, leginkább azt tükrözik, hogy az eladónak mennyire van útban a készülék. A panel lakosok, akiknek se pincéjük, se padlásuk, inkább odaadják ezresért is, csak hogy tünjön el, ne legyen útban. A családi házasok meg úgy vannak, hogy eláll a készülék nejlonba tekerve a padláson, nem kell nekik feltétlenül eladni, mert még jó lehet az valamire... ;-) A vásárlók meg a potyát lesik. Esetemben példul: ma vettem egy olyan hibás grundig készüléket, amiből már egy felújított példány van nejlonba csomagolva a padlásomon. De 500 Ft volt az ára. Ez még persze kevés lett volna, árulják már ezt hetek óta, de annyira nem kellett, hogy elmenjek érte, ámde ma véletlenül arra volt dolgom, így hát magamhoz szólítottam a tárgyat. Most már kettő lesz a padláson. Naná, hogy nem adnám el 500-ért senkinek, még a hibásat sem. De ha megjönne az "álomvevő", és lobogtatna mondjuk egy 5000-est, akkor simán odaadnám, mert nincs rá semmi szükségem. És ha ez az eset megismétlődne párszor, akkor valószínűleg elkezdenék rámenősen keresni ilyen kacatokat, és horror árakon hirdetgetni a vaterán, hátha jön rá balek. (Megjegyzem sok ember számára, "kinek nem jut kapanyél", az ilyen nepperkedés a megélhetést jelenti.)

veroka képe

Van igazság ebben. De ne feledd, hogy aki órákat ácsingózott a bizományikban áhítattal nézegetve ezeket az elérhetetlen gépeket, azoknak szinte minden pénzt megér az, hogy most van neki ilyen. És nosztalgiázik, és megpróbálja minnél tovább életben tartani az egykor minőségi, most pedig már csak közepes magnót. Másik oldalról pedig sok akkori magnó messze veri a mai készülékeket is, akár jel-zaj viszonyban, akár torzításban. Nyilván a mai korszerű és minőségi cuccok ma is drágák, de nem annyira elérhetetlenek mint mondjuk 30 éve az akkori csúcs. És a fiatalságunk.

Nekem semmi bajom a nosztalgiázással, sőt, tény, hogy ezen készülékek némelyike még romjaiban is jobb, mint az alsó kategóriás újak. Magam is begyűjtöm amit érdekesnek találok, vagy amihez gyerekkori élmények fűznek. (Hé, nincs valakinek véletlenül egy felesleges Yamaha TC-520-asa? ;-))

Azok az egyedek viszont szerintem nevetségesek, akik "karcmentes" állapotban szeretnének 30-40 éves készülékeket venni, meg olyanokkal gyilkolják szerencsétlen szervizeseket, hogy "egész jól megy ez a gép, de valahogy a bal csatornában a hegedű harmadik felharmonikusa mintha másképpen szólna, mint a jobban."

Véleményem szerint bizonyos esztétkiai és műszaki hibákkal egy ilyen régi tárgy esetében együtt kell tudni élni. Lehet, hogy akad egy-két olyan darab a világon, amelyet ilyen vagy olyan okból soha ki sem csomagoltak a gyári dobozából, és most, a lerohadt ékszíjak pótlása után újszerűnek mondható állapotba kerül, de ugyan ne legyen már ez alap-elvárás!

Üdv. Veroka!

Egy számomra is nagy igazságot fogalmaztál meg a következő soroddal:

"ne feledd, hogy aki órákat ácsingózott a bizományikban áhítattal nézegetve ezeket az elérhetetlen gépeket, azoknak szinte minden pénzt megér az, hogy most van neki ilyen."

 

Emlékszem a Tanács kőrúti Bizományira, ahol időnként "próbáltak" egy-egy komolyabb készüléket, és amikor bekapcsolták, akkor bizony igen hamar összeverődött jópár ember!

Bár a magnót nem látták először, de egyből kihallották, hogy itt bizony nem egy Unitra M2405S magnó szól, és nem is egy Tesla B100!

Egy egy ilyen alkalom, olyan lehetett sokaknak mintha egy álomvilág képkockái elevenedtek volna meg a szemük előtt és a fülük hallatára.

Emlékszem Apám elbeszélésére, amikor egy esetben a Pink Floyd, Money c. számát tették fel és Apám szerint a pénztárnál egy öregúr kereste az elgurult pénzérmét, mert azt gondolta az csörgött.

 

Akkoriban bizony egy álomvilág volt ez, amelyet nem csak egy kirakatüveg választott el a valóságtól, hanem a pénztárca kicsiny mérete is!

 

Azon túl, hogy ha lett is volna valahogy rá pénz, akkor sem volt akkora választék mint mostanság.

 

Ma pedig egy újfajta "nosztalgia" kapott helyet.

Ugyanis pl. én nem azzal nosztalgiázom, hogy a legelső orsós magnóm (4000DS) visszavettem, hiszen az akkori problémákat most is képes előidézni.

...Igaz, ilyenem is van, mert enélkül nem nosztalgia a nosztalgia.

Ámde, sokkal inkább, a jobb minőségű 3Motoros orsós magnó lett a cél!

 

Most van igazi jelentősége azoknak a készülékeknek, amelyek nem a "túlélők" közül menekültek meg!

Amelyeket nem a pincében, vagy a padláson tárolt a gazdájuk, hanem féltett kincsként kezelte. Amelyeket egy gyűjtő tett a vitrinébe.

Szerencsére ilyenem is van, és sikerült megfizethető áron hozzájutni!

Ezeknek nem rohadt le az „ékszíja"!

De nem azért mert nincs bennük „ékszíj", hanem mert a gyártó ismerte az optimális technológiát!

Bizony!

Nem egy és nem kettő olyan Akai nyomógörgőm van, ami majdnem 40 év múltán is még GUMI! Igen GUMI a szó legszorosabb értelmében. És egy a pincét is megjárt Akai magnón is még az eredeti lapszíj* volt, ami ugyan a használattól megnyúlt, és itt-ott felfényesedett kissé, de még ellátta a funkcióját. Igaz, csak egy irányban, mert irányváltásnál odébb csúszott.

Viszont nem "rohadt" el.

És jópár 4000-es Akait láttam amelynék a dörzskerék gumipereme nem volt berepedezve /ellentétben az Unitra görgőkkel, vagy VHS idlerekkel/

 

Visszatérve a témára: Emlékszem rá, hogy annakidején mekkora cél volt az, hogy reprodukálni lehessen egy hanglemez minőségét magnószalagon! Inkább vállalva azt, hogy a szalag egy oldala csak 45 perc, de minnél jobb minőség legyen.

Ma pedig ez elérhető! Amikor a fül elégedett, mert a "Monitor" kapcsolót nyomogatva a "Tape" és "Source" állás között nem hall különbséget. (és egyesek szerint a CD „szebben˝ is szól szalagról)

Persze JÓ szalag is kell ehhez! Ami ma szintén elérhető!

 

Nem mondom, ehhez „jókor kell lenni, jó helyen˝, de olykor ez is összejött

 

üdv.: oldtimer

 

*vastagon való kiemelés a gyengébbek kedvéért.

(pláne mert még az „állítólagos szerelő” is folyamatosan „ékszíjról” beszélt)

Időnként felbukkannak a hírdetési oldalakon igen elgondolkodtató képek.

Ilyen a fórum „nyitókép” is.

Ez valamilyen megmagyarázhatatlan igénytelenséget mutat.

Viszont a következő kép maga a döbbenet volt számomra!!!

 

 

Igen! A Tisztelt Látogató Jól látja. A magnó hátlapjára egy műanyag kenyereskosár lett felerősítve!

 

Az eladó, vagy tulajdonos „vallomása” szerint az átalakításra szükség volt, mivel a magnó motorja nagyon melegedett.

 

Lehet ebben valami, csakhát azt nem tudom, hogy akkor a többi ugyanilyen készülék hogyan működött JÓL, az átalakítás mellőzésével?

Na, ez az amit sosem tudunk meg!

 

Talán az Úr már azóta szabadalmaztatta is az „eljárást”?

 

Megkockáztatom a kijelentést: Ez a készülék sem számít csábító vételnek!

 

üdv.: oldtimer

veroka képe

Ez szép darab :)  Mondjuk ennyi hozzáértéssel el tudom képzelni azt is, hogy a magnó motorja egyáltalán nem melegszik jobban mint sokezer másik társa, csak ennek a tulajdonosnak más elképzelése volt az üzemi hőfokról. Gondolom az L és F jelölés Lejátszás és Felvétel akar lenni. Lejátszáskor a bal oldalról jön ki a hang, felvételkor a másikon megy be.

János123 képe

Még friss ropogós. Hamuban sült magnó.

Grexa Miklós képe

Csak a Kinaiak, nehogy meglássák, mert rögtön lekopintják ezt a tökéletes megoldást,,,, hi,hi,hi :)

 

spidola60

A Kínaiakat, csak tessék hagyni. Inkább itt nézelődni és csodálkozni!

Ugyanis a Kínaiak 2009-ben még pl. saját gyártású orsós magnót is kiállítottak.

Ott van a Xindak weboldalon ez is.

 

üdv.: oldtimer

Grexa Miklós képe

Üdv..

 

új szlogen,, ami mamár nem kinai az már hamisítvány :)

 

Persze, hogy a mai Kinai termékek nem sokkal rosszabbak, sőt van ami a világ piacon is elismert termék.

Mert ugye ami drága nem feltétlenül jobb!! Söt van amikor pocsékabb!!

 

spidola60

Az előbb (tegnap) néztünk egy példát az átalakításra.

Egy olyan készülék volt a „szenvedő alany” amely gazdára talált.

 

És van egy másik amelyhez a következőt fűzte az eladó:

Recsegett a pótmétere, le kellett cserélni

 

Persze látva a képet, az emberben kérdések merülnek fel, sorra...

 

 

 

No, de hogy kiemeljem a lényeget,

avagy „kellő megvilágítást” kapjon a javítás (?) ténye, ezért maga a lényeg, külön képen:

 

Megvallom, nekem kétségeim vannak, hogy ezt a hibát így kell orvosolni.

Annyi 100%-ra biztos, hogy ha az illetőnek lenne még másik készüléke eladó, valószínűleg annak megévtelére sem vágyódnék!

 

Egy másik dolog meg, hogy a javító „mester” telefonszámát sem óhajtanám megszerezni!

Lehet hogy e kép jobba mutatna illusztrációként az „Orsósmagnó javítás. - Kire bízzuk?” Fórumtémában?

 

üdv.: oldtimer

Grexa Miklós képe

Kontárok pedig léteznek!!!

Sajnos sokáig, létezni is fognak.

 

Ez csak egy példa, de szerintem egy egész sor példát lehetne bemutatni!

 

spidola60

János123 képe

Én azért a kurblit még hiányolom róla.

... de szerintem egy egész sor példát lehetne bemutatni!

 

Igen, így van. Viszont kiürült a tarsolyom. És sajnos arról az Akai 4000DS-ről nincs semmilyen elmentett fotóm, amit úgy „kipreparáltak”, hogy a doboza tetejére felerősített valaki egy fürdőszobai törülközőtartót.

És a közismert „Piactéren” lett „eladásra bocsátva”. Emlékeim szerint el is kelt.

 

Viszont nem ez a fő motívum. Hanem az, hogy az Eladó akár a saját anyja életére is megesküdött volnak hogy: Tisztelt kérdező, a Fogantyú GYÁRI, vagyis eredetileg ilyen!

(((megjegyzés: persze, bevitte a GYÁRba ahol dolgozik és ott szerelték fel rá)))

 

Fájdalom, de nincs mentett kép a „Gyári fogantyús” 4000DS-ről :(

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Akkor azon a 4000-es, vízhang is volt!  Az eladó , kedves édesannya még élt-e?

Az ember azt gondolná, hogy ha nyugatabbra megy, akkor gondosabb, igényesebb emberekkel találkozhat csak. És persze, csak nyugatról érdemes régi magnót venni.

Akad ellenpélda erre is szép számmal! Egy ilyet mutatnék be fényképen.

Német precizitás? Nos, nem éppen erről mesél a látvány. Bár annyi igaz, hogy ezt a magnót a Német piacon, egy Német úr kínálja eladásra. (új fülön megnyitva a kép még nagyítható: 1280x1000-re)

üdv.: oldtimer

Szerintem még alkatrésznek is sokan meggondolják, hogy érdemes-e rá pénzt kiadni.

Kalmopirin

veroka képe

Én pl. meggondolnám. Ez a penész a magnón nem vészes, egyszerű domestos lehozza és ezek az Uher magnók elég stabil mechanikával készültek. Persze ár kérdése az egész, de szerintem ez a magnó még menthető.

Szia Veroka!

 

Lehet csak én vagyok gyanakvó azóta, hogy megvettem a „Balkányi Fekete” GX260-as Akait.

Ezért is óvatosan bánnék minden olyan magnóval ami kétes kinézetű.

Amikor javítottam a „Balkányi Fekete” GX260-as Akait, akkor néhány döglött pók tetemének maradványa is benne volt, meg sok egyébb amit nem részleteznék.

Szóval ha már lehet normális donort venni, akkor inkább azt!

 

üdv.: oldtimer

veroka képe

Szia Imi,

 

Alkatrésznek gondoltam, nem működő magnónak, erről volt szó a bejegyzésben.

Természetesen ha fel akarnám támasztani, akkor sokkal alaposabban megnézném, ilyen esetben ezt a gépet csakis személyes átvétel útján venném meg és csakis igen-igen hosszú átvizsgálás után. Én is gyanakvó vagyok :)

Szia Veroka!

 

Ha visszafelé olvasom a leveled, akkor eljutok oda ahol én kezdem a választ.

Na nem úgy gondoltam a visszafelét, hogy (:koygav óvkanayg si nÉ

 

De, kifejtem bővebben.

Mondjuk erről az Uherről, hogy ez nem Uher, hanem egy Akai GX260D.

Namost!

Nekem van egy 260-as Akaim amiben időnként lassul a lejátszás valamiért.

Fogom magam és meglátom ezt az "UHER-Akai" GX260-ast, és ráharapok!

Megveszem!

 

Csakhogy a kinézete nem azt súgja, hogy ez egy megóvott készülék!

Sokkal inkább olyan, mint amely sok vihart megérhetett már.

Megvegyem-e mondjuk 32 000-ért hogy belőle a Motort kiszedjem és átépítsem az én készülékembe?

És ha pont ezért "selejtezték" le és dobták ki lomtalanításon? Az okos lomis meg begyűjtötte és eladja. (vagyis ha ebben sem jó a motor)

 

Szóval tiszta sor! Vettem nem kevés pénzért egy donort, amiben lehet, hogy vannak használható dolgok, de ami nekem kell az nem biztos az....

 

Itt jön a kulcs a képbe: Megbízható forrásból!

Mert, nézd mi van a böngésző fejlécén?!

 

üdv.: oldtimer

Örökzöld téma!

Mintha reneszánszukat élnék a régi magnók, mert egyre csak adják és veszik őket.
Így aztán ha valaki figyel, újabb "gyöngyszemekre" bukkanhat. Egy barátom emailben mesélte el a legújabb kalandját.

Ahogy elmondja:
A napokban eszembe jutott a néhai expressz.hu, és egy ott hirdető Fiatalember, aki az Akai 1722W magnóján akart először 100 000, majd később 75 000 forintért túladni.
Ő érvelt azzal, hogy megnézte több régiségboltban is, de sehol sem talált ilyet, így ez egy ritka példány, ami sokat ér.

 

És mit tesz a "véletlen"? Utólag meglett a kép is róla! Íme:

 

 

 

A képaláírás az volt: "Megkímélt, szép állapotban"!

 

Más.:

Viszont nem tudni mi vezette a népszerű aukciós portálon hirdető régiségkereskedőt arra, hogy egy Unitra Owertura magnót 10 000 forintos kikiáltási áron tegyen ki?
Meglepetésemnek hangot adva javasoltam, hogy mivel hamarosan lejár az idő, és ha újra kiteszi, érdemesebb 2000-2500 forintról indítani. Gondoltam innen indítva még talán licitáló is lesz rá, és nem marad a nyakán az amúgy is sok holmi mellett.
Mivel ahogy néztem a nagypapa borotvájától, a régi cipőkanáltól, csészétől, nikkelezett kurblivastól kezdve, a kiszuperált utcatáblán, a faragott bicskanyélen, a kaszakőtartón át, a fatányéron, a porcelánbabákon, cigarettatartón keresztül, még jópár festmény és szobrocska is díszelgett a kínálatban. Egyszóval egy igazi "mindenes ősbazár" volt ez.

 

És hogyan reagált a "mindentudó" eladó?

Kikérte magának és azzal érvelt, hogy Ő már majd 10 éve árul e portálon, és a papa meg több évtizede hasonló cikkeket (mint a magnó) így aztán ha valaki akkor ő nagyon tudja és neki aztán semmilyen felvilágosítás vagy segítség nem kell! De nem ám!

Még próbáltam érvelni neki, hogy bár biztos ő jobban tudja mert mindenfélével kereskedik én meg csak 30 éve hobbiként foglalkozom az orsós magnókkal.
No, de ráhagytam, mert minél jobban érveltem annál jobban felül akart űberelni.
Mint mondotta "majd 10 éve árulok ezen a portálon".

Érdekes, hogy akkor miért csak tavaly nyáron regisztrált be? 2015 az nem 10 éve volt!

És még 10 hónap sem telt el azóta. Vagy a másik bombaérv, hogy több mint 20 ezer árucikket kezel aukcióként. És bár utánaszámoltam a listázás alapján de nálam 44x44 az 1936-ra jött ki! Többszöri utánaszámolással sem lett belőle 20 ezer feletti szám.
És hát eszembe jutott a mondás is: "Aki mindenhez ért, az igazából semmihez sem ért"

Levonva a konzekvenciát: Még ha valami értékesebb, márkásabb darab is lenne, régiségkereskedőtől nem veszek magnót. Pláne, mivel ez nem Antik Vitás, ez nem vitás! :-)

És a másik dolog: Ha egy nő elkezd műszaki cikket árulni, és abban akar professzornak mutatkozni az a legveszélyesebb dolog!
És persze ez az eladó egy NŐ volt.

Hát nem csoda, ha a kisujjában van, hogy melyik magnó mennyit ér. :-D
*

Eddig a barát "beszámolója" és megvallom nem ismeretlen egy ilyen szituáció előttem sem.
Amikor a hozzáértés és a helyes árbecslés helyett az érzelmek, és az "Ennyit akarok kapni érte" rögeszme volt a mozgató rugó!

Kalmopirin

Mégsem lerágott csont! (mármint a Fórum főtémája)

Legalábbis valakinek úgy tűnhet, ámde mégis van új a nap alatt!

Bátran merem állítani, merthogy, egy vérbeli magnós igazi meglepetéssel szolgált számomra nemrég. Amikor is felhívta a figyelmem egy "érdekességre":

Ez két link amelyeken ugyanaz a készülék látható, de kétféle áron!!

 

Az egyik linken, mint elkelt portéka és ~60Euró. És a másikon meg 80 000 forint.

Hát akárhogy számolom, de az Euró még nem olyan erős, hogy belőle 60€ = 80 000 Ft lenne.

:-)

Na, jó, nem is úgy számolom. Viszont a másik érdekesség meg a "Barkácsmunka"!

 

Jól látszik a képen (jobbra az eredeti állapot):

 

 

A baloldali képrészlet a "Nemzetközi Aukciós Oldal" (röviden N.O.A.) Akai GX220-asának részlete. Itt került eladásra.

 

Ámde egy Magyar hirdetési oldalon nem sokkal később többek közt ez a kép van róla:

 

 

Ugye a gumigörgő és a fejbúra felett egy JÓL BEAZONOSÍTHATÓ részlet van.

Szokták mondani, hogy "még a vak is látja", annyira nyilvánvaló, hogy N.O.A. és az M.h.o. képe egy és ugyanazon magnóról készültek.

A kettő közötti különbség cca. 60 ezer forint az eladó javára!

No, persze ebből lejön a postaköltség és a N.O.A. jutaléka, de a nyereség így is +100%

 

És hogy honnét "csordogál" ilyen "jó" üzlet? Milyen "forrásból"?

Hát kéremszépen: BALKÁNY ez a hely. És itt csak egy "híresség van"!

 

Csak egy kérdés lenne: Ki az aki egyetért a hirdetés szövegével ami az alábbi?

 

"Képek Szerint-Szép hibátlan eredeti állapot" (részlet)

 

Javítson ki bárki, de szerintem a "Szép hibátlan eredeti állapot" <EZ itt!

A kép magáért beszél és vitán felül szép és eredeti állapotú.

 

Kalmopirin

Nem kell sokat keresni manapság, hogy az ember „igazi csemegére” bukkanjon.

 

Vannak hirdetési oldalak és vannak emberek akik a valóság kiderítése ellen 'anyázással' küzdenek. Mint az alábbi készülék eladója is tette. Lévén, hogy 2db. egyformán lepusztult magnót kínált eladásra, íme:

 

 

A helyzet, hogy e képen már („kérésemre”) megtisztítva látható a portéka!

 

És a megbarkácsolt hátlap:

 

 

 

Közben előkerült a másik magnó elmentett képe is:

Szerintem a kép önmagáért beszél.

 

 

 

Mi az érdekes az egészben?

Az ára. Ugyanis, bár semmit, de semmit nem írt arról, hogy egyáltalában működőképesek-e a magnók, de! Mégis 28 000, igen, huszonnyolcezer Forint darabja a magnóknak. Szerinte ennyit érnek.

 

Jelenleg azonban már „csak” 15 000 forint a meghirdetett ár.

 

No, de megy ez még lejjebb is. Még két hét és 8000 lesz :)

 

Külön érdekesség a hátlap, a 2db. DIN Tuchel aljzattal, és a sávváltó kapcsológomb.

A nyomogörgőt rögzítő csavar „fejéről” nem is beszélve.

Nem kell nagy fantázia ahhoz, a képek alaján, hogy elképzeljük milyen a portéka nem látható része és hogyan működik.

 

Megsaccolom, hogy ezt még a híres „Kenesei magnóbontó” sem kéri!

 

üdv.: oldtimer