Orion PD256S szélessávú hangszórópár


Forrás: 
Saját
Orion PD256S szélessávú hangszórópár

Egy pár régi szélessávú hangszóró-pár (talán 1967-ből, de még az alábbi radiomuseum-os linkben sem biztos a dátum). A híre nagyon jó, talán valamikor építek belőle valamit, még nem tudom, mit. Akinek van ötlete, tapasztalata (inkább ez utóbbi), kérem, írja le ide.

 

Adatok:

 

http://www.radiomuseum.org/r/orion_speaker_pd256s.html

ori_03.JPG ori_02.JPG ori_01.JPG
Kékedi Levente képe

Hello Ákos!

 

Tapasztalatom az nincs, viszont anélkül is kijelenthető, hogy annyira nem jó hangszórók lehetnek ezek. Sokan szeretik ezeket a rádiókból bontott szélessávúkat a csöves erősítők miatt, mert viszonylag nagy az érzékenységük, viszont becsapós. Ezek a régi rádiós szélessávúak nagyon kiemelnek középben, és elég gyengék a sávszélei. Egy hasonló korú nagy ovális RFT szélessávúim voltak, szintén jó hírnévvel. Én is gondoltam, hogy tervezek belőlük hangsugárzót a csöves erősítőmhöz, de annyiban maradt. Shalafival megmértük, és olyan amilyennek hallottam. Rossz.

rákos zsolt képe

ahimotu Ezek a szélesek az ifjú koromban(úgy 1980 környékén ) fekete membránosak voltak, különböző a lakók által kidobott rádiókból voltak bonthatóak  .Talán a TBA 810- es IC-s  erősítő volt akkoriban a nyerő ?

Sajnos akkoriban több bal lépésem is volt hang-erősítő stb ügyében ,ezért is fordultam (apám egyik tekéző társához ,aki akkoriban az MMG- ben dolgozot ).Egy komolyabb ->TEXAS végfok építése ügyében .

Levinek :RFT!!!Most épp  Budaörsön kapható egy öreg bácsinál -éppen elég jó és érzékeny,  nagy mebrános mély sugárzó "kisebb" pénzért !

Ha esetleg problémád lenne ezen  idős urakkal -és az általuk előlállított /árúlt dolgaikkal ,az már nem az én problémám ...

Mert ugye ->Gyáli út !!!!

dollerakos képe

Nnnna igen, én is ettől félek, általában ezek a jellemzők jutnak nekem is eszembe a szélessávúakkal kapcsolatban. De érdekes módon annyira jónak mondja egymástól függetlenül két nagyon jófülű ismerősöm is (nem is ismerik egymást), akiknek adok a véleményükre és akik hallottak ezekből épített falakat (szándékosan nem dobozokat írtam, hanem falakat), hogy nem álltam meg beszerezni ezt a két példányt. Minden esetre valamikor (nem most) valami bevált konstrukciót meg kellene szülni ezekből és jól megfülelni - már megtanultam, hogy csak a saját fülemnek higgyek...

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Ákos !

A nagy HI iparban ezt a szélessávú játékot TONSIL -MONACOR és egy másik

nagyon drága cég:FOSTEX esetleg (HI VI /SONIDO SFR 144-8 ) széleseivel(az kb: 30 eft/db) csinálják .Van egy francia pacák, aszem triódás csövese ( 2 db, fa dobozos kis cuccok )valami Le bong 300 BSE ->együtemű triódás végerősítő) néven fut itt Magyarországon is !!!A 10 cm-es  avagy a 12 cm -es szélesek egy nagyon megtervezett és nagyon igényesen kivitelezett TL dobozban van elhelyezve, a szoró elöl fenn van benne.Az árakat nem tudom pontosan, de mondjuk: 120-240eft a két csöves fadoboz (esetleg drabaja ?)a TL hangfalak darabja mondjuk kb: :96 eft !Tehát ez egy kb fél millás kiadás !

Így már belátható ,hogy bizonyos körök PD-z nek meg EAG-al avagy RFT- vel csöveznek,  így sokkal olcsóbb !

Üdv :Zsolt

Most néztem utána egynek :Tang band W4 -1320 SIF 4'' (HI-END speaker )FULL RANGE :25W(50W)75Hz-20Khz /sensi: 88dB

Kékedi Levente képe

Vannak más lehetőségek is, 8-9 ezer ft/db áron vadonatúj és elég jó minőségű 170mm-es szélessávúakat is lehet kapni.

rákos zsolt képe

ahimotu Igen Levi !

Mivel most néztem egy oldalon : A vidinek van a MC 17/1034 es 25 W

90-20Khz /90 dB- es érzékenységgel .És olcsó is ráadásúl !Lehet más is van nekik ?De ez is tökéletes választás lehet bizonyos széles sávú  ilyen- olyan: zárt/ TL-es (többnyire olcsóbb )alkalmazásokban .Én bizonnyal ezt is választanám ,ha ...most tavasszal magamnak megcsinálnám a 2db Budapest rádió csöves végfok részét.De nem !

Nagyon sok munkával jár !

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2