Kossuth kard


Forrás: 
Saját
Kossuth kard

A képen látható Kossuth-kardot - családi elbeszélés alapján írom, ellenőrizni nem tudom - maga vitéz nagybányai Horthy Miklós személyesen adta át unokanővérem apósának dícséretként.

retronóm képe

Nagyon kicsik a képek, amiket felteszel! Nem lehetne nagyobbakat? Rosszul Látók Szövetsége :-)

Kérem, hogy hányszor hányas legyen és nagyon szívesen kicserélem mindegyiket. Azt hittem itt ilyen kicsi képeket lehet csak feltenni. Bocsánat. Üdv:
PistiApu (István)

retronóm képe

Feltöltéskor készül egy Preview kép, ami 500x500-as lesz maximum. Az eredeti meg Original néven eltárolódik, de a kép alatt található felirattal előhozható (bejelentkezett felhasználóknak). Bocsánatot véletlenül se kell "írnod", mi örülünk, ha nagyobbak lesznek a képek.

Még annyi segítséget kérek, hogy mi módon tudom csak a képet cserélni? (Nem jöttem rá.) De majd csak holnap csinálom meg, ma már semmire nem vagyok képes. Nem szeretném az összeset friss tartalomként megjelentetni. PistiApu (István)

RÁJÖTTEM!
PistiApu (István)

Az, hogy a kardot vitéz nagybányai Horthy Miklós adományozta volna, a lehetetlenséggel határosan valószínütlen! Ugyan miért adományozott volna egy Rákosi-rendszer által 1948-ban rendszeresített kardot a kormányzó? És az emigrációban adományozott volna? A kard pontos meghatározása: 1948. M. Kossuth kard. 1948-ban rendszeresítették és ma is ez van rendszerben.

Ráadásul ez egy későbbi változat, mert az első vagy korai változatok a hüvelyen két fok felőli karikával készültek, a későbbiek egy fok felőli és egy belső aldali hordkarikával készültek. Ez az utóbbi, és biztosan 1953. utáni.

A kardbojt viszont Horthy korbeli, tehát nem a kardhoz való. Ehhez a kardhoz zárt kardbojtot rendszeresítettek.