Dacia 1310



Ma reggel nagy meglepetés ért! Egy Daciá-t láttam! Méghozzá zöld színben! Teljesen elfelejtkeztem erről a román csodáról. Nem látni az utcákon. A szocializmusbeli sláger autókból azért még futnak. Ladák és a Skodák... de Dacia az alig van.

Hazaérkezvén megnéztem a retronom.hu-t... Keresés... Dacia... Találat: 1!
Húha! Itt is hiánycikk!
Arra emlékszem, hogy néhány éve a románok felvásárolták az itteni Daciá-kat és hazavitték! Nem tudom miért kellett nekik ennyire, de vitték mint a cukrot. De ennyire?

még így is sok maradt . :)

A románok haza hordát, nagy kalapu cigányok inteték le a Daciásokat és meg vették a kocsit. Vám mentesen vihették haza.

Lehelboy képe

Daciafan


Van, aki nem adta el, hanem jónak tartotta, vagy nem volt pénze más autóra...

:-)

Csillag tér... :-D

Dáciánk volt az Opel előtt.. És szerintem még megvan a kézikönyve. Ha gondolod, utána nézek!:) Zsófi

Ha ellátogattok Erdélybe, akkor ott csodálkozva vehetitek észre, hogy 10autobol 3-4 biztos Dacia, de nem csak 1310, TX, TLX, hanem olyan fantazianevuek es formajuak, amirol itthon tutira semmit nem tudunk!
Amugy nalunk is volt a csaladban eloszor egy zold (pont, mint a képen, aztan egy TLX-es kek csoda). Amugy motorikusan tenyleg jok voltak (ki kellett fogni, mert vagy hibátlan volt vagy ótvar), 17-et ment ora szerint kis hátszéllel... :o)
Es az a legendas seggig érö csomagtarto...

Lehelboy képe

Daciafan

 

Tényleg vannak fantázianevek: Lastun, Liberta, Nova, Logan(ismeritek), Duster(ismeritek), Brasiovia, Estafette, MD87 ami egy versenyautó, Dacia Mini, 1308 Jumbo, Convertible Cabrio, Funeral Halottaskocsi, Exaste, Dacia Star, Solenza, Logan Steppe, Solenza Break, Sandero.

 

Ezeknek 90 százaléka csak prototípus, és csak kb 5-6 darabot gyártottak le, majd a gyártás megállt.

Adam képe

En aztan latok itt annyi daciat mint a szemetet,Bar barmilyen furcsa is az utobbi idoben igencsak megritkultak.A keresztapamnak is az van egy"papucs" ahogy mi mondjuk, de annyira lerohadt mar szegeny auto hogy ha meglatom eler a rohoges!Nem a romanok voltak a legjobb auto gyartok,de a retro az retro!!!

De legalább a románok gyártottak "maguknak" autót, nem úgy mint mi! Persze mert nekik Brezsnyev elvtárs nem szabta meg, hogy mit gyártsatok mit nem! Pedig azóta hol is tarthatna már a magyar autóipar ha lett volna! Csepelnek is mit engedtek gyártani? Kerékpárokat Vietnámnak. Hát ez volt kérem a "nagy" KGST "piac" A vasfüggönyön túl meg röhögtek rajtunk szerencsétleneken, hogy miket állítunk elő nagy fáradtságosan koszos kis gyárainkban.

Lehelboy képe

Én nagyon szeretem a Daciákat. Van a Retroautók a keleti blokkból, és ott is volt egy Dacia. Nekem is van olyan Dacia modellem. Mindig megnézegetem, hogy mulyen is egy Dacia.

Utóirat: Nagyon nem nézem csodálattal, mivel romániában élek, és itt minden második autó Dacia 1310. Logan is sok van. Egyre több Sandero, és Duster is kezd lenni.

Nekem a kedvencem a dacia abból a szempontból, hogy nem kell annyira sajnálni. simán kimegy a romániai dombos-hegyes vidékeken. És a jellegzetes dacia hang... na jó. a renault 12-nek is hasonló, de azért benne van az a román hang. ahogy ketten is mondák előttem, annyi itt mint a szemét, de maga az autó nem az. nem tudom Adam mondta-e, hogy van nekik papucsdácsiájuk. én is úgy mondom székelyesen. az a pickup dacia(a gyengébbek kedvéért).

amúgy az a dacia a képen 1980-as 1310. a TLX-nek és a TX-nek már a motorháztető orrán nem ilyn ráolvasztott fekete sín van, hanem felcsapott gumi spoiler.