Forte Fortepan film


Forrás: 
Saját
Forte Fortepan film

Fortepan kisfilmkazetta

Ebben az volt az érdekes, hogy a monopol-szocializmusban meg tudták oldani, hogy a Fôfotó laborból a kazettákat visszaküldjék a váci Fortéba, ahol újratöltötték ôket. Így aztán lényegesen kevesebb új kazettát kellett gyártani, ami megtakarítást jelentett a népgazdaságnak.

Urbán József képe

És lehetett venni kazetta nélküli filmet is, így aki saját maga akarta újratölteni a kazettát, megtehette.

Sőt, nemcsak sötétkamra töltésű filmet lehetett venni, hanem méterre is: 5 méteres és 17 méteres kiszerelés volt kapható az Ofotért boltokban. Én leginkább a 15 DIN-es Orwo-t vettem, mivel saját magam laboráltam, és akkora darabot tettem a kazettába, amekkorára éppen szükségem volt.

bfonok

Hát nem tudom, nekem mindig szigorúan visszaadták a kazettát, anélkül hogy ezt kértem volna, mielőtt magam hívtam elő a filmet. Persze aki nem akarta visszakapni, azt gyárilag is újratölthették, erre nézve nincs tudomásom - vidékről.

bfonok

Én pont fordítva jártam :-)

Később, már 1990 környékén egyszer muszáj lett volna egy Kodak filmet valamiért megbontani a sötétben (gondolom a fél tekercset akartam csak előhívatni)és sokat küszködtem vele, nem is tudtam asszem visszazárni rendesen a kazettát.
Nyáron jártam az akkori SZU-ban és legnagyobb örömömre sikerült kifejezetten ilyen mahinálásokra kitalált könnyen szétszedhető kazettát vennem fillérekért. (könnyen járt a teteje, de mindenféle fényzáró textilekkel oldották meg a fényzárást)
Vettem 3-at, de mire észbekaptam, mindet elfelejtették visszadni :-(

A '60-as évek közepétől árulták a Penti nevű egyszerű NDK gépeket. Ennek olyan kazettája volt, hogy nem volt orsója, a gép csak nyomta (nem húzta!) a kazettába a filmet. Erre mondták, hogy nem lehet szétszedni, a laborban összetörik.
Na, ez nem teljeen volt igaz, ugyanis a kazettafedélnek volt egy hosszabb csonkja, aminek a vége körmös volt, és be is volt persze hornyolva; ha ennek alapján nem is lehet elképzelni, de ez a módszer ma már nagyon széles körben alkalmazott a legkülönbözőbb készülékekben, jószerivel már csak ilyen megoldás van, és némelyiket tényleg nem lehet többet kinyitni.
Visszatérve a Penti kazettájára, ez szerencsére meg volt kúpozva, a kazettatestben pedig volt egy 8-10 mm átmérőjű lyuk, amibe egy alkalmatos szerszámmal benyúlva már szét is nyilt a kazetta!

Olyanféle gép volt ez a Penti, mint az autókban a Trabant: a lehető legegyszerűbb!

bfonok

Amikor kisgyerek voltam,én is sokat használtam,Fortepan 50 ill 100 as filmeket,Smena és Agfa Optima II es gépekben,a Zalka Máté térre jártunk anyukámmal előhivatni,és képeket készítetni belőle,emlékszem kb 1 hónapot kellett várni míg elkészűltek vele,lehet hogy azért mert leküldték vidékre,amikor meg készlett,alig sikerült egy két kép,mert álltalában fényt kapot az anyag mikor befűztem,vagy kivettem.E tájt tanulgattam fényképezni.

Kalmopirin képe

Hmmm... Nem értem. Hogyan kaphat fényt a kazettában levő film a befűzésnél?

Még a rollfilmnél megeshet, ha valaki leejti és letekeredik. Akkor hiába van fedőpapír.

 

:: Kalmopirin