KOH-I-NOOR Töltőceruza


retro_52.jpg

Építész barátomnál tegnap egy csodát találtam. Rotring ősét, a töltőceruzát! KOH-I-NOOR gyártmyányú. Mondjuk azt nem tudom, hogy volt-e más cégnek is. Mondtam neki ez kell nekem! A válasz határozott nem! Lelombozódtam, majd fel.

Tudnillik ez nem régi darab, nem rég vette. Ma pont egy írószerbolt körül jártam és kiváncsiságból benéztem. És tényleg lehet kapni, csak ott a narancssárga változatban volt. Az nem tetszett, pedig ilyen színben is volt régen. Érdekes, hogy az eladó hölgy előre közölte biztos nem fogom megvenni a borsos ára miatt. Tévedett! A színével volt gondom. (Persze az ár tényleg húzós: 650). Tavaly vettem egy négyszínű tollat azt nagyon szeretem, mellé beszerzek egy ilyet is.

 

ÁDY képe

Igen volt belőlük magyar kivitel is,
és ezekbe való volt ez a grafitbetét!
Kép Itt

A Duna Plazaban a KeS Papírboltban vett a barátnőm olyan töltőtollat, amilyen a képen van, plussz betétet is. Idén vette, de az árát már elfelejtette.

ÁDY képe

KOH-I-NOOR névről jut eszembe, ki tudja minek a neve igazából?

Szia ÁDY!

Én úgy tudom, valami nagyon nagy méretű gyémántnak a neve? De többet nem tudok róla. Azt se, hol és mikor találták. Talán Indiában? Valami ilyesmi rémlik.

Szia: Gábor

Nekem Dél-Amerika rémlik, nem egy Verne regényben szerepelt?

ÁDY képe

Így van, ez a világ legrégebben felfedezett gyémántja,
106 karátos Indiában találták és sok hiedelem veszi körül.

Utána is néztem az interneten. Már nagyon régóta kiváncsi voltam a jelentésére : fényhegy .
Azt irja, hogy jelenleg Erzsébet királynő koronáját ékesiti.

ilyen cerkám nekem is van,csak mustárszínben nagyon rossz vele írni, de jó emlékek fűznek hozzá :)

nem is az volt a lényeg, hogy tudunk vele szépen irni vagy sem, Három dolgra tökéletes volt.1:teljesen szétszerelve köpőcsőnek.2:részlegesen szétszerelve narancshéjj puskának. 3: ujjunk bőrére csíptetve himbálás.(kitünő szórakozás órán unatkozóknak.

- Nem egy iskolába jártunk? Az emlékeim teljesen hasonlóak!
Jó volt benne még: 1, a nyomó része kicsavarható volt, ez volt a hegyező (a lehulló grafit szuperül összekente a füzetet és a kezünket!). 2, ha elveszítette az ember fia ezt a picur alkatrészt, akkor egy másik ceruza hegyével nyomkodtuk, és akkor annak tört ki a hegye! Rudi

Én utcai rajzolóknál láttam használni még mostanában is. Könnyebben hegyezhető, mint a normál grafitceruza, de puhább, mint a rotling, és nem annyira egyenletes vékony a hegye. (Az egyenletlenség a rajzolást elősegíti.)

Elnézést, hogy korrigálok, de a töltőceruzákban tetszőleges keménységű ceruzabeleket lehet használni: amilyet árusítanak, és amilyet beletesz az ember.

(Az egyenletlenséget meg sajna nem is értem...)

 

bfonok

ÁDY képe

Ennek a töltőceruzának van egy testvére,
az is KOH-I-NOOR csak egy válfaja és abból van szines is.
A neve TOISON D'OR
Majd lefényképezem, és felrakom.

Nekem a Kooh-I-Noor-ról a radír jut az eszembe, a Toison D'or-ról pedig a pasztell kréta. Tegyetek fel ilyen képet is! köszi

Erre a töltőceruzára emlékszem, ugyanis nekem is volt kb. 10 éve ilyen íróeszközöm. Emlékszem, mikor egyszer a végét (amin a hegyező van) úgy belecsavartam a szárba, hogy csak harapófogóval lehetett kicsavarni. :)

Nekem van ilyenem.

Nekem is volt ilyen, általánosban sárga, gimiben ugyanilyen fekete, csak a hegye és felső vége rézszínű volt. Gond nélkül kibírta a négy év gimit. Igaz, az ára is borsos volt, olyan 25 Ft körülre emlékszem, (és 4,40 volt egy doboz Fecske, és 3 Ft a kávé a Drink bárban (Kaposvár), meg 1,60 az olasz szalámis szendvics a gimi büféjében ('73-ban érettségiztem)

Nagyon szerettem én is ezt a cuccot, volt nekünk régen a mustár színű, ez a feketés és volt egy ezüst-szürke is. Létezik olyan, vagy házilag el lett távolítva a festése? Nem tudom, minden esetre bánom, hogy eltünt. Szóval azt mondod, hogy KeS... Köszi az infót! :)

választ a mailemre is jöhet:
squall85@freemail.hu

Az elözöt is én írtam. Bementem az örsön az árkádba, ott 2 KeS van, az egyikben mindenféle vacak, a másikban megkérdeztem és volt nekik böven. 740 Ft/db a ceruza 1 heggyel, 720 Ft/doboz a B-s hely.

nem értem mitől drága a rotringok párhét alatt tönkre mennek, és régebben 3 ezer ft be kerültek ez meg egy masszív darab nekem ha nem hagytam el akkor évekig meg maradt és a minősége nem változott és még jól is néz ki

A mai napig gyártja a Koh-i-noor, mindenféle változatban.

Nekem is van, vagy három ilyen.
Ráadásul mind legalább húszéves. Azt nem is figyeltem, hogy mostanság lehet-e kapni, de azt felfedeztem, hogy "belet" igenis árulnak papírboltban.
De tökmindegy, mert úgyis a régi elnyűtt ceruzáimból szoktam a belet kioperálni hozzá: Amik már túl rövidek ahhoz, hogy normálisan lehessen fogni őket, viszont a bél elég hosszú ahhoz, hogy egy töltőcerkában hetekig "működjön".

http://www.koh-i-noor.cz/produkty/mechanicke-a-automaticke-tuzky/727-tuzka-mech-padaci-2-0-cerna-cn

Nekem rengeteg Koh-i-noor cerkám és radírom volt. A képen látható töltőcerka is az enyém volt régen. Emellett a Koh-i-noor cseh, mint ahogy az előttem postoló igazolta. Egyszer olvastam róla, mitől lett népszerű, de már nem tisztán emlékszem rá, sajna... Arra sem, hogy miért elefánt a védjegye. Az volt a vicces, hogy kicsi koromban dinónak néztem az ormánya miatt :'D

- Elefántos radír:) így hívták amikor kisiskolás voltam.. és volt belőle gigaméret is, de az csak a tancsi néninek.

 

A töltőceruzának meg olyan hegy-tartója volt hogy az alja sárgásfehér, a teteje meg fekete. és a hegyezéstől rendszerint fekete lett a hüvelyk-és mutatóújjam

üdv, nagy örömmel látom, hogy nem csak én szeretem fiatalkorom emlékeit... jó volt látni a képet és olvasni sorait! üdvözlettel peter

Nemrég találtam erre az oldalra és örömmel láttam, hogy számomra értékes és érdekes cuccokról esik itt szó. Engedjétek meg, hogy most csak a KOH-I-NOOR márkához tegyek kiegészítést. Ennek az elnyűhetetlen töltőceruzának volt egy színes kistestvére, amely már a Versatil márkanevet viselte és nekem ebből egy hatszínű készlet jutott, amit több képpel saját blogként közre is adok.

Üdv mindenkinek mbenko!

České Budějovice-ben van a Koh-I-Noor gyár.

A Budweiser sörgyár is ott van. A Koh-I-Noor-nak

van ott egy művész boltja, ott mindent lehet kapni.

A Budweiser gyárba is érdemes bemenni.